Én a magam részéről kicsit másként árnyalva látom a dolgokat.
1, A háború első napjaiban bejelentették a sorozást. Magyarországon a ma 18 éves korosztály -minden mást leszámítva- is egy 100ezer környéki anyagot jelent. Ukrajnában ha csak a velük egy időseket hívták volna be is ennek többszöröséről beszélhetünk.
2, Vissza lehet keresni az akkori írásokat és linkeket ebben a topicban. Börtönből toboroztak elítélt bűnözőket, fegyvereket osztogattak civileknek. A fentivel együtt véve azt lehet mondani, hogy bármennyire is megkérdőjelezhető döntések voltak ezek, adminisztratív szabályokat hoztak a későbbi emberpótlásra és a harcértéke nem lesz ugyan annyi, mint egy több éve szolgáló katonának, de létszámról gondoskodtak.
Nehezen vitatható, hogy eldöntötték, hogy vérrel töltik meg a lövészárkokat, de szó szerint.
Ez igaz, de te azt írtad, "több százezer katona kiképzése zajlik". Ez azt inszinuálja (nekem), hogy értékelhető harcértékkel bíró csapatokat alkotnak majd.
Az, hogy kényszersorozottak vérével töltik meg a lövészárkokat, csak arra jó, hogy a hoholok elmondhatják, milyen számosságú csapatokat vetnek be, és semmi másra.
3, Az oroszok elhiszem, hogy rotálnak, de én nem repesnék az örömtől, amikor pár hónap múlva egy harcoló állományának 50%-át elvesztő ZHCS tagjaként azt mondanák nekem, hogy visszavonunk Szíriába, hiszen ott is tartani kell a pozícióinkat és kapsz a kezed alá fejenként 2 zöldfülű újoncot, akit külföldi misszióban a nulláról kezdj betanítani, mert békefenntartás is kell, az elhullottak pótlására kiképzés is.
Az oroszok hazafelé rotálnak, nem Szíriába küldik a katonákat ukrajnából.
4, Két hónapja is mondtam, hogy óriási hiba volt az, hogy békeidős hiányos feltöltöttségű állománnyal vágtak neki egy komoly háborúnak a muszkák, kár volt nekik pusztán a vasak számára hagyatkozni és nem kellő időben feltölteni 100%-ra az állományt.
Lemaradtam valamiről? Milyen hiányos feltöltöttség?
5, Haladnak az oroszok és a legszörnyűbb döntés lenne az első napok villámháborús előretöréseit újra kipróbálni. De látni kell azt, hogy az ellenoldal nem figyelmen kívül hagyható új lehetőségekhez jut. Magyarországnak milyen tüzérséget terveztünk 2030-ig? Ne mondjuk azt, hogy 24 Pzh2000-es micsoda tűzerőt képvisel majd nekünk, de amiket az utolsó hetekben tüzérséget összeszámoltunk is már nagyobb mindenben, mint amit egy ugyan akkora GDP-jű országnak nekünk akartunk. (Pedig már régen nem a 24 ágyúról van szó, hanem 100 vontatottról és 100 önjáróról beszélünk magyar igényeknél, és ehhez képest az M777-eket meg Kabokat is csak megnézve, hogy Zuzanákról és Caesarokról be beszéljünk, ostobaság lenne pusztán semmiségnek tekinteni a tüzérségük fejlődését.)
Oké, hogy nem is az orosz hadsereget terveztük megfogni, de itt amit kapnak, az több dandárra elegendő csöves meg most már úgy tűnik rakétás tűztámogatás lesz. Mennyi tankkal kezdték a ruszkik az offenzívát? Ne a raktáron és több hónapos kikonzerválást igénylő számhoz nézzük, de csak a lengyelektől átküldött T-72 darabszámra nem elhanyagolható.
Baromi óriási szerencséjüknek gondolom, amire szerintem még a jenkik sem számoltak 100%-ban, hogy a csehszlovákok is ennyire belelkesülnek az ukrán és saját raktárkészleteik helyrehozásához felajánlani a szovjet technikára ráállt gyári kapacitásaikat.
Ugyanúgy szétszedik a most kézhez kapott cuccokat, mint azt, ami már volt az ukránoknak a háború kitörésekor. Ha egyáltalán eljutnak a frontra...
Még mindig az a probléma, hogy az ország nagy, és a hohol szállítókapacitások exponenciálisan gyengülnek: az oroszok hetek óta vasúti csomópontokat meg hidakat támadnak Iszkanderrel meg cirkálórakétákkal. Azelőtt meg üzemanyagraktárakat lőttek szét.
Az ukránok egyszerre szeretnének a frontra szállítani nehézfegyverzetet és Nyugatra/Délre gabonát. Szerintem nem fog menni.
Az oroszok meg kényelmesen manőverezhetik a hadianyagot ukrajna északi - keleti - déli határszélén (OF területen!), ráérnek, illetve mindenük megvan hozzá, hogy a kuplerájba azon az ajtón menjenek be, amelyik éppen megtetszik nekik.
Attól még, hogy hibázik az egyik oldal, aki temetné az oroszt, de ukrán oldal sem holnap fog összeomlani ilyen pumpálások lelki terhei alatt. Az más kérdés, és ezt sokszor elmondtam, hogy én nem az idei, hanem a jövőévi ukrán költségvetésre vagyok kíváncsi.
Én ezt úgy látom, hogy az ukrán oldal, a keleti és déli fronton épp most omlik össze.
Igen, de nem érdemes úgy sem csinálni, hogy egekig magasztaljuk a Pzh2000-t, mikor mi kapunk belőle egyetlen osztálynyit és csak egyetlen dandárhoz, és... lásd fentebb, ezeknek a fegyvereknek van harcértéke. A Jevelinről sem azért beszélünk még ma is, mert pár tucat megváltoztatta volna a helyzetet, hanem mert egy éve még erről beszéltünk, utána meg pár tucat repülő hozott a frontvonalra mennyiséget.
A Javelin semmilyen helyzeten nem változtatott. Tömegesen vetették be (beszámolók szerint), de alig láttunk sikeres használatot. Sztugnáról meg a régebbi ukrán-szovjet ATGM-ekről jóval több olyan videót láttunk, amelyen sikerrel szedtek szét orosz hadianyagot.
Más lenne a helyzet, ha a beígért nyugati nehézfegyverzet mondjuk 1, de inkább 2 éve jelent volna meg ukrajnában, a hozzá kapcsolódó logisztikai és kiképzési háttérrel együtt.
De egy félig tönkrevert, megosztott országban, ahol a nehézfegyverekhez szükséges szállítási infrastruktúra gyakorlatilag használhatatlan, hadiraktárba már felesleges bármit is pakolni, mert szétszedik, üzemanyaghiány van, és a katonai vezetés épp arról próbál dönteni, hogy Északon, Keleten vagy Délen indítsanak egy újabb sikertelen ellentámadást - nos, ebben a helyzetben új (nehéz)fegyvereket csapatszolgálatba állítani, betanulni, hatékonyan használni, az nem fog menni.
Eddig a legjobb ötlet ukrán részről a keleti front megerősítése volt erődítményekkel, látható, hogy ez okozza a legnagyobb kihívást az oroszoknak is