[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 068
10 972
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 990
41 507
113
Tegnap esti helyzet.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 2-án este​

Albert Corsa ma 00:45-kor


Napi frissítések
Az orosz védelmi minisztérium nyilatkozata után riasztó viták zajlottak az amerikai HIMARS rakétarendszerekről. Ennek ellenére Washingtonból jelentkeztek a következő segélyre Ukrajnának, és máris megjelent az információ, hogy Shostkában és Szumiban szállítják őket.
Könnyen összeadható kettő plusz kettő - a rendszer eléri a 70 km-t, Shostkától járaton belül - a Brjanszki és Kurszki régiót. És bár eddig csak 4 ilyen rendszer létezik, és az amerikaiak biztosítják, hogy fiatal ukrán barátaik nem lövöldöznek Oroszország területére (de az ukrán fegyveres erők maguk döntik el, hova lőnek), nem hiszik, hogy ez egy vicc. Ez egy újabb politikai cselszövés és az idegek próbája, hogy ki fog előbb összetörni.
Ami a frontokon történt:

Harkov front. Úgy tűnik, az ukrán fegyveres erők „ellentámadása” itt véget ért – az orosz csapatok továbbra is egyre közelebb taszítják az ellenséget Harkovhoz. De biztosan nem fogják elvinni.
Izyum elöl. Összetűzés volt Krasny Liman és Raygorodok között. A tüzérség kölcsönösen lőtt egymásra, igazi pokol volt. Az orosz tüzérség dübörgött e front más szektoraiban is.
Szvjatogorszk lakónegyedei szinte harc nélkül az Orosz Föderáció Fegyveres Erőihez kerülnek, a fegyveresek visszavonultak, de az orosz csapatok a külterületeken beépültek, és nem sietnek előrenyomulni - az ukrán fegyveres erők tüzérséggel telepedtek le Szvjatogorszki Lavra. Azokról a magaslatokról, ahol a kolostor áll, a város egy pillantásra vehető, és könnyen át lehet lőni. Ezért még korai Svjatogorszk elfoglalásáról beszélni - amíg az Istenszülő le nem esik, ahonnan a Lavra felé vezető út nyílik a másik oldalról.
Luganszk front. Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban nincs újdonság, az ipari zónát az ellenség tartja kézben, Alekszej Aresztovics ravasz tervet agyal az orkok csapdájával. Az Orosz Föderáció fegyveres erői fokozatosan megtisztítják az ipari zónát, de emlékezünk arra, hogy Liszicsanszk nélkül Szevrodonyecket nem fogják bevenni. Harcok folynak Usztyinovkában és Privolyében, ezek elfoglalása és a szeverodonyecki ipari zóna befejezése három irányból Liszicsanszknak enged utat.
Beszámoltak arról, hogy Kamyshevakhát végül elfoglalták. Míg Vrubovka kitart, a Zolotéban és Gorszkijban letelepedett ukrán fegyveres erőket továbbra sem veszik körül.
Donyeck front. Harcok Soledar külvárosában. Folytatódnak a harcok az Artemivszk-Lysichansk „életút” feletti irányításért.
Eduard Basurin beszámolt az ukrán fegyveres erők Avdiivka melletti sikeres ellentámadásáról. Az NM DPR harcosai behatoltak Novoluganszkoje déli külvárosába, amelynek elfoglalása közelebb viszi az Uglegorsk hőerőműhöz, ahol a fegyveresek beásták magukat.
Kalibrációk. Harkov közelében megsemmisültek a zolocsevi Kraken és Stary Saltovban az Orosz Föderációban betiltott Azov irányítópontjai. Nyikolajevben a kalibrálás után valami jól leégett, Trikhaty község vasúti hídja megsérült. Nem felejtettük el a tengerparti Ochakovot. A berendezéseket a Völgyben és Szlavjanszkban is megsemmisítették.
Érkezés. Melyik nap egymás után fúj Donyecken át. Megrongálta a makejevkai kokszgyár infrastruktúráját. Lőttek Jenakijevóra. A Krasznij Liman környéki falvak is szenvedtek.
Valami felrobbant Berdyanszk kikötőjében. Kiderült, hogy az ukrán fegyveres erőktől visszamaradt "ajándékok" aknamentesítése történt.
Érdekestől. Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy ha Ukrajna külföldi fegyvereket használ, akkor a döntéshozó központokban döntő csapásokat mérnek Oroszország területére.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 990
41 507
113

Dmitrij Medvegyev: "Az apokalipszis lovasai már úton vannak"​

Szergej Nyicsaev tegnap 23:58-kor


Mire gondolt?
Ma, június 2-án Dmitrij Medvegyev furcsa kijelentést tett. Azt mondta, "az apokalipszis lovasai úton vannak".

„Ezek nem jóslatok. Ez már megtörtént. Ezt másképp lehet kezelni, de feltételezhetjük, hogy az „Apokalipszis lovasai” már úton vannak, és minden remény csak az Úristenben, a Mindenhatóban van” – mondta Medvegyev.
Talán valami köze van Ukrajnához. Hiszen most nagy fegyverkínálat várható az Egyesült Államokból.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 882
35 614
113
Lengyelország 54 Krab (Rák) tarackot ad el Ukrajnának 3 milliárd PLN (650 millió euró) értékű új szerződés keretében – jelentették be a hatóságok.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 990
41 507
113
Ma délután a 20. hadsereg hős 144. hadosztályának katonáival együtt a Harkivi terület és a DNR határán lévő erdőben dolgoztunk. Miközben vártuk az aknavető tüzet (a Vsushniki is dobott egy csomag Gradot), meghallottuk egy ATGM tüzelését, szerencsére maga az ATGM a miénk volt.

A harcosok 20 perc alatt elhozták az Ukrán Fegyveres Erők sebesült katonáját. Két harcostársa nem volt szerencsés, és ez az egy, bár súlyosan megsebesült, de életben maradt. Azt mondja, hogy az 58. dandárban szolgál. Április 30-án Bakhmutban állomásoztak, de valahogy ide kerültek.

Szeretném külön megemlíteni azokat a srácokat, akik ezt a foglyot elfogták. Egy sebesült ellenséget kihúzni aknatűz alatt és egy aknákkal teli helyen valóban hőstett.


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Mi az igazság, kinek lehet hinni?

A The Telegraph biztonsági szakértője (“defense editor”)! Con Coughlin "hangulatváltozásai" az idő műlásával:

február 24.: “Vladimir Putin may just have made the error that ends his bloody rule”
Putyin most követhette el azt a hibát, ami véres uralmának? a végét jelenti.

április 3.: “The West is beating Russia at its own game”
Nyugat saját taktikájával veri meg az oroszokat.

árpilis 21.: “Putin´s war has been a fiasco. It´s about to get worse”
Putyin háborúja katasztrofális és egyre rosszabb. (( Kinek ?? :))))

május 5.: “Humiliated Russia faces an epoch-defining defeat”
A megszégyenített Oroszország korszak meghatározó vereséggel néz szembe.

május 12.: “Total victory over Putin cannot be bought cheap”
Putyin teljes legyőzése nem lehet olcsó

május 26.: “Putin could be about to pull off a shock triumph”
Putyin legyőzése meglepetés lenne.

Ez a "hangulatváltás" rossz előérzettel tölt el engem..

Még egyszer : Mi az igazság, kinek lehet hinni?
Leginkább az, hogy a május 26-i cikk címe (Putin could be about to pull off a shock triumph) magyarul inkább így hangzik:
“Putyin képes lehet meglepetésszerű győzelmet aratni”
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 882
35 614
113
Moszkva „önpusztítónak” nevezi az orosz olaj fokozatos kivonását célzó uniós lépést
Az Európai Unió döntései az orosz olaj és olajtermékek részleges kivonásáról, valamint az orosz kereskedelmi hajók biztosításának betiltása nagy valószínűséggel további áremelkedést okoz, destabilizálja az energiapiacokat és megzavarják az ellátási láncokat” – mondta az orosz külügyminisztérium. csütörtöki nyilatkozata.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Láttam, nagyon belemerültetek vallási kérdésekbe. Nem hiszem, hogy ez jó ötlet.

De ha már... A kereszténység az első évszázadokban több nagy területre kiterjedő patriárkára volt felosztva. A nyugati és a keleti kereszténység egyházszakadása több okra vezethető vissza, de az egyik volt az, hogy Róma kijelentette, hogy ő az egy gyűrű mindenek felett. Szent Péter örököse fél centivel felette áll az összes többinek. Lényegében a katolikusoknál ma is ennek az elvnek a folytatása, hogy a pápa az minden patriárka fölött áll.
Egyetlen szépséghibája, hogy nincs több patriárka, aki követné ezt az elgondolást. Az ortodoxoknál háromról kell említést tennünk. Bizánc, Moszkva és Alexandria. De hivatalosan is ma, a XXI. században a nyugati keresztények minden további nélkül emlegetik az ortodoxok patriárkákat a saját részük pápájaként. Vallási vezetők nem csinálnak ebből kérdést, amikor meg nem teológusok ezt megteszik, az egy nagyon furcsa helyzet.
Ukrajna szempontjából a koptoknak nem biztos, hogy van bármi jelentősége, de egy valamit látni kell! Az ország 8 évvel ezelőtt Moszkvához tartozott és az ortodox hívők a most szankcionálni akart Kirillt tekintették legfőbb vallási vezetőjüknek, kb. mint a buddhisták a Lámát. Nem egyházi, hanem világi törvényhozók ezt a háború miatt megváltoztatták és az athéni alá sorolták át. Igen... de ezt egy olyan törvényhozás hajtotta végre, ami sem az egyik, sem a másikat nem követte, hanem egyéni emberként a római primátust hangoztatják. Ugyanis Ukrajna északi és nyugati részein a legtöbb ember görögkatolikus, akik a nyugati kereszténységhez, egészen pontosan a katolikus anyaszentegyház ölébe tartoznak, csak keleti rítusokat követnek. Körülbelül mintha a magyar Parlamentben Orbánék meg Gyurcsányék arról hoznának egy feles törvényt, hogy az itt élő svábok nem Németországhoz kötődnek kulturálisan, hanem az osztrákokhoz. Ezt meg fogd meg jól és csinálj vele valamit!

Ezért tanácsolom, hogy nem érdemes nagyon ebbe mélyen belemenni. Hogy ki kit tart kivel egyenrangúnak és kihez tartozónak. Ez egy egyetemi órán jó kérdés, de a gyakorlatban csalódnék a pápámban, ha ő szorgalmazná Kirill atya megbüntetését, hogy majd jól megnézheti magát a sok orosz. Egyetlen református vagy katolikus paptól nem hallottam ilyet, hogy erre vágynának, nagyon elismeréssel szoktak róla beszélni. És kevéssé hiszem, hogy egy Kelet-Ukrajnában élő orosz ajkú lelkét nagyon meggyötörné, hogy ő a konstantinápolyihoz tartozik és nem a moszkvaihoz.
Ennek első sorban a népek egymásnak ugrasztásában van szerepe, jelentősége. Aki a brüsszeli szankciós csomagba berakta Kirill nevét, az nem vallási fanatizmusból tette. És aki Kijevben szavazott, hogy nem az övé, hanem valaki más egyháza hova tartozzon, az sem azért tette.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 015
83 115
113
Ma délután a 20. hadsereg hős 144. hadosztályának katonáival együtt a Harkivi terület és a DNR határán lévő erdőben dolgoztunk. Miközben vártuk az aknavető tüzet (a Vsushniki is dobott egy csomag Gradot), meghallottuk egy ATGM tüzelését, szerencsére maga az ATGM a miénk volt.

A harcosok 20 perc alatt elhozták az Ukrán Fegyveres Erők sebesült katonáját. Két harcostársa nem volt szerencsés, és ez az egy, bár súlyosan megsebesült, de életben maradt. Azt mondja, hogy az 58. dandárban szolgál. Április 30-án Bakhmutban állomásoztak, de valahogy ide kerültek.

Szeretném külön megemlíteni azokat a srácokat, akik ezt a foglyot elfogták. Egy sebesült ellenséget kihúzni aknatűz alatt és egy aknákkal teli helyen valóban hőstett.


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Ez lassan tényleg olyan lesz, mint az El Cidben Valencia ostromakor a kenyér bedobálása katapulttal: érted jöttünk elvtárs, nem ellened! Zt puccsoljátok meg, és talán gyorsan vége lesz!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 534
46 515
113