[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 278
14 191
113
Egy egész friss "szösszenettel" szemléltetem, hogy az elmúlt 12 év alatt milyen szintű "kretavitás" és promléma-megoldó készség volt a magyar "szakmai" felsővezetés részéről!

Kb. egy hónapja megkértem egy közeli --az adott területhez értő-- ismerőst, hogy az 50+ éves orosz BDD-re --ami egy pre-/pri-NERA: "pre"- mint előd, és "pri-" mint primitív-- kérjen egy polgári cégtől árajánlatot 50-100 darab közötti tételre.
...inkgnitóban kérte, egyenértékű civil anyagokra átfordtva a korabeli orosz alapanyagokat, a valódi felhasználási területet nem megnevezve.

Fél nap internet, e-mail-árajánlat készítés és 1 hét várakozás után az eredetinél 15%-kal könyebb(az jelenlegi, már civilben is sokkal jobb acél-minősége miatt), de más mutatóiban azonos képességű termékre**, a valódi felhasználási területről mit-sem-sejtő civil cégtől egy kevéssel 5.000$ alatti árajánlat.


**: ami termék: BDD kiegészítő páncél készlet a T-72-re a korábbi T-55 alapján, torony első felület és teknő első oldal, vezető előtti védelem

...ééés jééé: "ezer-éves" egyszerű trükkel sikerült megfizethető árat, egyenértékű terméket, és gyors szállítást elérni!!!

Ennyit sem tudott akart/tudott (mindegy melyik)a "szakma" itthon, 12+ év alatt megtenni!!! ...ja: és ugye gondolkozni sem éri meg, megfizethetelenül drága!!! ..."Aha", az, "valóban"!

Ezek után mit kíméljek a hazai "szakmán" és a megrendelő/kiszolgált politikai "szak-"vezetésen??? ...és mit gondoljak a valós politikai szándékról???

..és hivatkozgatnak a megvalósíthatalanságot indokolva a "mindenre" is!




U.I.: @fedett_mókus -unk "megbízhatóan" hozza a szokásos formáját és a "csapat-munkát", nem okoz a hozzászólásával csalódást! :oops:

...ezek után a hozzáállás után érdekel még a kérdés???


...ha igen: Délután/kora estére frissítek egy becsült modernizáció-árat. Én nem fő-állásban fórumozok...



.
Èn sem.:rolleyes:
Úgyhogy csak most olvastalak el.

Továbbmegyek frissítettél e árakat.;)
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and Pogány

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 032
113
Frissített nagyságrendi becslés egy lehetséges, ezentúl T-72Hu(nyadi) néven nevezett modernizálásról:




Modernizálás rövid leírása: Ára €/db:Megjegyzés 1: megjegyzés 2:
A járóképes, bevethető állapotú T-72M1 beszerzési ára a Covid és ukrán-konfliktus előtti 100e $-os árból, a nekünk szükséges darbszám esetére, a jelenlegi beszerzési árra becsülve, a más, katonai eszközök ismert áremelkedéséből, 1,5-ös szorzórval:150.00€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Eredeti motor teljesítményének 880 Le-re növelése és időszakosan --néhányszor tíz-másodpercig-- igéynbevehető 170 Le megvalósítása, az eredetileg komoly harctári hátrány alacsony hátrameneti sebesség (csak kb. 15 km/h körüli ) megduplázása 30(+) km/h-ra100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A NATO kompatibilis rádiózás és titkosítás ára HTKA-s linkekből és @krisss által is megerősített információkból 50e-100e € közötti ár nagy biztonsággal.100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Modernizált BDD* --hazai gyártással és ráépítéssel-- 50e €/db.50.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!A hazai fejlesztés és gyártás-megvalósítás forrásigényét leosztva első lépcsőben legkevesebb 150 T-72 modernizálásra, ez a várható darab-költség várhatóan kevesebb, mint 100e €/db (a gyártás maximális beruhásái igénye ezek alapján, a biztonság kedvéért a lehetségesnek tartott legmagasabb megvalósítási költséggel számítva 400HUF/€-s árfolyamon: 150(db) x50.000(€)x400(€/HUF)= 3 Milliárd HUF
A fejlesztés alatt lévő hazai harc-téri információs rendszerre becsült ár250.000€
A korábbi hazai automata-/robot-váltó és más ehhez kapcsolódó fejlesztési csomag a jelenlegi technológiai szintű elemek használatával, beleérve az eredeti töltő-gép és stabilizátorok tűzveszélyes elemeinek cseréjét is elektromosra, a darabre vetített fejlesztési költséggel:150.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A torony elején lévő közelítőleg 2 tonna BDD ellensúlyaként 2 Gidran-APU beépítése 75.000€
Az APU-puttony oldalába integrált 2x1 Spike és 2x1 olcsóbb (lengyel, "szerb") ATGM, összesen, "felezhető":300.000€/150.000€
Összesen:1.175.00€ azaz
egymillió-százötvenezer €
Jelentősen túltervezve, minden tételnél a legmagasabb árat számolva!!!



Javasolt még: A Gidrán-on is használt távvezérelt fegyvertorony az "APU-puttony" tetejére: 125e €/db.
+2 MANPADS-al (Grom/Piorun) 100e €/db

+ERA a toronyra/tejejére oldalra, +teknőre elöl, első 2/3-dra karusseel védelemnek (!!!): 150e €/db

Ez az ár csak akkor tartható ha "találunk+ ismereteket arról, hogy a lengyelek az eredti orosz --már elavult ERA-- esetében detonátor-anyagot váltottak és növeltej egyúttal, így "fél-gombikért" kaptak jól használható, modern rendszert!!!


A maximális védelmi szintet nyújtó összeállítás ára is 1,5 millió € körüli!!!
...a várható --szintás javasolt darabszám(egyéb okok miatti...) áresés valószínűsíti az APS-ek ára 500e €-ra becsülhetőnek, ebben "német-jóindulatos" ártöbblet NINCS BEÉPÍTVE!!!


-----

Kiegészítés a BDD*-hez:
"...A BDD típusú reaktív páncélzat 30(teknő) illetve 60 (torony) mm vastag keményített acél lap mögött Poliuretánba ágyazott 5mm-es acéllemezeket jelent. A lapok a lövedék okozta lökéshullám hatására elmozdulnak és a PUR mozgási energiájával együtt roncsolja a kumulatív sugarat, kibillenti a kinetikus lőszereket. A NII Stali (gyártó) állítása szerint a 2 tonnányi pótpáncél a kinetikus lőszerek ellen 120mm a kumulatív fegyverek ellen 200-250mm extra védelmet biztosított, azaz közel duplájára emelte a frontális védettséget. Ezzel a harckocsi védetté válik előről a 105 és 115 miliméteres APDS és HEAT lövedékekkel szemben (1990-ben elterjedt lőszerek!).

A jelenlegi jelentősen jobb minőségű acélokból becsülve, nagy biztonsággal kihozható 2,5 tonna súlyból 50%-kal magasabb szintű védelem, ami közelítőleg 180 mm-es kinetikus védelem-többletet jelent és 300-375 mm közötti kumulatív védelem többletet jelent az eredeti T-72M1 szinthez képest.

-----

Várható tömeg az eredeti alap T-71M1-hez képest + 5,5 Tonnával: 47,5 Tonna

-----

A korábbi hazai modernizálási terv ismertetője:

Currus_Project.jpg



Ezek az észlelési és használati tulajdonságok jelenlegi T-72M1 szintnél sokkal jobbak, és ennél nem sokkal jobb a jelenlegi megvalósítás esetén elég is, mert a drón-, a Leopard 2A7...és a harctéri kommunikációval kiegészítve, a Kárpát-medencében, belátható időn belül --1-1,5 évtized-- egy ilyen hibrid-állományú harc-csoport "mindent-visz", összfegyvernemi támogatással alkalmazva!!!




A leírt T-72Hu ezen képzeletbeli változata a megrendelt és jelenleg árként 20+ millió Euro-sra becsülhető árú 44 darab Leopard 2A7... változat kísérőjeként alkalmazva 150+ darabos mennyiségben rendszeresítve képes összvegyvernemi taktikával alkalmazva VALÓBAN megvalósítani a Kárpát-medence meghatározó haderejét!!!

...mindezt olyan módon, a csak német állomány többszörös költségéhez képest, hogy a vegyes/hibrid állomány megfizethetősége bőven lehetővé teszi ez eredményes alkalmazázhoz elengedhetetlenül szüksége összfegyvernemi háttértámogatás kiépülését is.

Ilyen mennyiség és összfegyvernemi támogatás létrehozása a "csak németet, csak újat..." elv alapján kivitelezett Zrínyi-Terv végrehajtásával megfizethetetlen, gazdaságilag megvalósíthatalan, lehetelen!!!

.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 346
77 003
113
Frissített nagyságrendi becslés egy lehetséges, ezentúl T-72Hu(nyadi) néven nevezett modernizálásról:




Modernizálás rövid leírása:Ára €/db:Megjegyzés 1:megjegyzés 2:
A járóképes, bevethető állapotú T-72M1 beszerzési ára a Covid és ukrán-konfliktus előtti 100e $-os árból, a nekünk szükséges darbszám esetére, a jelenlegi beszerzési árra becsülve, a más, katonai eszközök ismert áremelkedéséből, 1,5-ös szorzórval:150.00€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Eredeti motor teljesítményének 880 Le-re növelése és időszakosan --néhányszor tíz-másodpercig-- igéynbevehető 170 Le megvalósítása, az eredetileg komoly harctári hátrány alacsony hátrameneti sebesség (csak kb. 15 km/h körüli ) megduplázása 30(+) km/h-ra100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A NATO kompatibilis rádiózás és titkosítás ára HTKA-s linkekből és @krisss által is megerősített információkból 50e-100e € közötti ár nagy biztonsággal.100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Modernizált BDD* --hazai gyártással és ráépítéssel-- 50e €/db.50.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!A hazai fejlesztés és gyártás-megvalósítás forrásigényét leosztva első lépcsőben legkevesebb 150 T-72 modernizálásra, ez a várható darab-költség várhatóan kevesebb, mint 100e €/db (a gyártás maximális beruhásái igénye ezek alapján, a biztonság kedvéért a lehetségesnek tartott legmagasabb megvalósítási költséggel számítva 400HUF/€-s árfolyamon: 150(db) x50.000(€)x400(€/HUF)= 3 Milliárd HUF
A fejlesztés alatt lévő hazai harc-téri információs rendszerre becsült ár250.000€
A korábbi hazai automata-/robot-váltó és más ehhez kapcsolódó fejlesztési csomag a jelenlegi technológiai szintű elemek használatával, beleérve az eredeti töltő-gép és stabilizátorok tűzveszélyes elemeinek cseréjét is elektromosra, a darabre vetített fejlesztési költséggel:150.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A torony elején lévő közelítőleg 2 tonna BDD ellensúlyaként 2 Gidran-APU beépítése75.000€
Az APU-puttony oldalába integrált 2x1 Spike és 2x1 olcsóbb (lengyel, "szerb") ATGM, összesen, "felezhető":300.000€/150.000€
Összesen:1.175.00€ azaz
egymillió-százötvenezer €
Jelentősen túltervezve, minden tételnél a legmagasabb árat számolva!!!



Javasolt még: A Gidrán-on is használt távvezérelt fegyvertorony az "APU-puttony" tetejére: 125e €/db.
+2 MANPADS-al (Grom/Piorun) 100e €/db

+ERA a toronyra/tejejére oldalra, +teknőre elöl, első 2/3-dra karusseel védelemnek (!!!): 150e €/db

Ez az ár csak akkor tartható ha "találunk+ ismereteket arról, hogy a lengyelek az eredti orosz --már elavult ERA-- esetében detonátor-anyagot váltottak és növeltej egyúttal, így "fél-gombikért" kaptak jól használható, modern rendszert!!!


A maximális védelmi szintet nyújtó összeállítás ára is 1,5 millió € körüli!!!
...a várható --szintás javasolt darabszám(egyéb okok miatti...) áresés valószínűsíti az APS-ek ára 500e €-ra becsülhetőnek, ebben "német-jóindulatos" ártöbblet NINCS BEÉPÍTVE!!!


-----

Kiegészítés a BDD*-hez:
"...A BDD típusú reaktív páncélzat 30(teknő) illetve 60 (torony) mm vastag keményített acél lap mögött Poliuretánba ágyazott 5mm-es acéllemezeket jelent. A lapok a lövedék okozta lökéshullám hatására elmozdulnak és a PUR mozgási energiájával együtt roncsolja a kumulatív sugarat, kibillenti a kinetikus lőszereket. A NII Stali (gyártó) állítása szerint a 2 tonnányi pótpáncél a kinetikus lőszerek ellen 120mm a kumulatív fegyverek ellen 200-250mm extra védelmet biztosított, azaz közel duplájára emelte a frontális védettséget. Ezzel a harckocsi védetté válik előről a 105 és 115 miliméteres APDS és HEAT lövedékekkel szemben (1990-ben elterjedt lőszerek!).

A jelenlegi jelentősen jobb minőségű acélokból becsülve, nagy biztonsággal kihozható 2,5 tonna súlyból 50%-kal magasabb szintű védelem, ami közelítőleg 180 mm-es kinetikus védelem-többletet jelent és 300-375 mm közötti kumulatív védelem többletet jelent az eredeti T-72M1 szinthez képest.

-----

Várható tömeg az eredeti alap T-71M1-hez képest + 5,5 Tonnával: 47,5 Tonna

-----

A korábbi hazai modernizálási terv ismertetője:

Currus_Project.jpg



Ezek az észlelési és használati tulajdonságok jelenlegi T-72M1 szintnél sokkal jobbak, és ennél nem sokkal jobb a jelenlegi megvalósítás esetén elég is, mert a drón-, a Leopard 2A7...és a harctéri kommunikációval kiegészítve, a Kárpát-medencében, belátható időn belül --1-1,5 évtized-- egy ilyen hibrid-állományú harc-csoport "mindent-visz", összfegyvernemi támogatással alkalmazva!!!




A leírt T-72Hu ezen képzeletbeli változata a megrendelt és jelenleg árként 20+ millió Euro-sra becsülhető árú 44 darab Leopard 2A7... változat kísérőjeként alkalmazva 150+ darabos mennyiségben rendszeresítve képes összvegyvernemi taktikával alkalmazva VALÓBAN megvalósítani a Kárpát-medence meghatározó haderejét!!!

...mindezt olyan módon, a csak német állomány többszörös költségéhez képest, hogy a vegyes/hibrid állomány megfizethetősége bőven lehetővé teszi ez eredményes alkalmazázhoz elengedhetetlenül szüksége összfegyvernemi háttértámogatás kiépülését is.

Ilyen mennyiség és összfegyvernemi támogatás létrehozása a "csak németet, csak újat..." elv alapján kivitelezett Zrínyi-Terv végrehajtásával megfizethetetlen, gazdaságilag megvalósíthatalan, lehetelen!!!

.
Te ebbe tényleg időt és energiát fektetsz. Ez valami elképesztő!
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Nem tudom hogy beférnék egy t-72 110kg-san széles vállammal ? Jó lenne valahol beleülni kipróbálni :)
:)
 

Brácsa

Active Member
2020. szeptember 10.
61
205
33
Frissített nagyságrendi becslés egy lehetséges, ezentúl T-72Hu(nyadi) néven nevezett modernizálásról:




Modernizálás rövid leírása:Ára €/db:Megjegyzés 1:megjegyzés 2:
A járóképes, bevethető állapotú T-72M1 beszerzési ára a Covid és ukrán-konfliktus előtti 100e $-os árból, a nekünk szükséges darbszám esetére, a jelenlegi beszerzési árra becsülve, a más, katonai eszközök ismert áremelkedéséből, 1,5-ös szorzórval:150.00€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Eredeti motor teljesítményének 880 Le-re növelése és időszakosan --néhányszor tíz-másodpercig-- igéynbevehető 170 Le megvalósítása, az eredetileg komoly harctári hátrány alacsony hátrameneti sebesség (csak kb. 15 km/h körüli ) megduplázása 30(+) km/h-ra100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A NATO kompatibilis rádiózás és titkosítás ára HTKA-s linkekből és @krisss által is megerősített információkból 50e-100e € közötti ár nagy biztonsággal.100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Modernizált BDD* --hazai gyártással és ráépítéssel-- 50e €/db.50.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!A hazai fejlesztés és gyártás-megvalósítás forrásigényét leosztva első lépcsőben legkevesebb 150 T-72 modernizálásra, ez a várható darab-költség várhatóan kevesebb, mint 100e €/db (a gyártás maximális beruhásái igénye ezek alapján, a biztonság kedvéért a lehetségesnek tartott legmagasabb megvalósítási költséggel számítva 400HUF/€-s árfolyamon: 150(db) x50.000(€)x400(€/HUF)= 3 Milliárd HUF
A fejlesztés alatt lévő hazai harc-téri információs rendszerre becsült ár250.000€
A korábbi hazai automata-/robot-váltó és más ehhez kapcsolódó fejlesztési csomag a jelenlegi technológiai szintű elemek használatával, beleérve az eredeti töltő-gép és stabilizátorok tűzveszélyes elemeinek cseréjét is elektromosra, a darabre vetített fejlesztési költséggel:150.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A torony elején lévő közelítőleg 2 tonna BDD ellensúlyaként 2 Gidran-APU beépítése75.000€
Az APU-puttony oldalába integrált 2x1 Spike és 2x1 olcsóbb (lengyel, "szerb") ATGM, összesen, "felezhető":300.000€/150.000€
Összesen:1.175.00€ azaz
egymillió-százötvenezer €
Jelentősen túltervezve, minden tételnél a legmagasabb árat számolva!!!



Javasolt még: A Gidrán-on is használt távvezérelt fegyvertorony az "APU-puttony" tetejére: 125e €/db.
+2 MANPADS-al (Grom/Piorun) 100e €/db

+ERA a toronyra/tejejére oldalra, +teknőre elöl, első 2/3-dra karusseel védelemnek (!!!): 150e €/db

Ez az ár csak akkor tartható ha "találunk+ ismereteket arról, hogy a lengyelek az eredti orosz --már elavult ERA-- esetében detonátor-anyagot váltottak és növeltej egyúttal, így "fél-gombikért" kaptak jól használható, modern rendszert!!!


A maximális védelmi szintet nyújtó összeállítás ára is 1,5 millió € körüli!!!
...a várható --szintás javasolt darabszám(egyéb okok miatti...) áresés valószínűsíti az APS-ek ára 500e €-ra becsülhetőnek, ebben "német-jóindulatos" ártöbblet NINCS BEÉPÍTVE!!!


-----

Kiegészítés a BDD*-hez:
"...A BDD típusú reaktív páncélzat 30(teknő) illetve 60 (torony) mm vastag keményített acél lap mögött Poliuretánba ágyazott 5mm-es acéllemezeket jelent. A lapok a lövedék okozta lökéshullám hatására elmozdulnak és a PUR mozgási energiájával együtt roncsolja a kumulatív sugarat, kibillenti a kinetikus lőszereket. A NII Stali (gyártó) állítása szerint a 2 tonnányi pótpáncél a kinetikus lőszerek ellen 120mm a kumulatív fegyverek ellen 200-250mm extra védelmet biztosított, azaz közel duplájára emelte a frontális védettséget. Ezzel a harckocsi védetté válik előről a 105 és 115 miliméteres APDS és HEAT lövedékekkel szemben (1990-ben elterjedt lőszerek!).

A jelenlegi jelentősen jobb minőségű acélokból becsülve, nagy biztonsággal kihozható 2,5 tonna súlyból 50%-kal magasabb szintű védelem, ami közelítőleg 180 mm-es kinetikus védelem-többletet jelent és 300-375 mm közötti kumulatív védelem többletet jelent az eredeti T-72M1 szinthez képest.

-----

Várható tömeg az eredeti alap T-71M1-hez képest + 5,5 Tonnával: 47,5 Tonna

-----

A korábbi hazai modernizálási terv ismertetője:

Currus_Project.jpg



Ezek az észlelési és használati tulajdonságok jelenlegi T-72M1 szintnél sokkal jobbak, és ennél nem sokkal jobb a jelenlegi megvalósítás esetén elég is, mert a drón-, a Leopard 2A7...és a harctéri kommunikációval kiegészítve, a Kárpát-medencében, belátható időn belül --1-1,5 évtized-- egy ilyen hibrid-állományú harc-csoport "mindent-visz", összfegyvernemi támogatással alkalmazva!!!




A leírt T-72Hu ezen képzeletbeli változata a megrendelt és jelenleg árként 20+ millió Euro-sra becsülhető árú 44 darab Leopard 2A7... változat kísérőjeként alkalmazva 150+ darabos mennyiségben rendszeresítve képes összvegyvernemi taktikával alkalmazva VALÓBAN megvalósítani a Kárpát-medence meghatározó haderejét!!!

...mindezt olyan módon, a csak német állomány többszörös költségéhez képest, hogy a vegyes/hibrid állomány megfizethetősége bőven lehetővé teszi ez eredményes alkalmazázhoz elengedhetetlenül szüksége összfegyvernemi háttértámogatás kiépülését is.

Ilyen mennyiség és összfegyvernemi támogatás létrehozása a "csak németet, csak újat..." elv alapján kivitelezett Zrínyi-Terv végrehajtásával megfizethetetlen, gazdaságilag megvalósíthatalan, lehetelen!!!

.
Hallod srác! Ezt alá tudnád támasztani forrásokkal szerintem mindenki örülne. Amúgy ha nem is tudod, mert valószínűleg lehetetlen akkor sem ment kárba az időd. Igazság szerint a haderő fejlesztést kéne jobban kommunikálni, pl neked és sok hozzád hasonlónak bővebben kellene rácáfolni a mondandódra.. és igen itt a fórumon lehet, hogy megteszik, de tényleg azoknak kéne akik ezzel foglalkoznak.. mert ez a munkájuk. Sajnálom, hogy ide születtél, ebbe a fél feudális fostengerbe. Viszont ez a helyzeten nem változtat.. így ha nem életképes az itteni körülményekben az amit gondolsz, akkor nem az. Ezen kár rugóznod. Ha ennyire komolyan gondolod, menj egy szerencsébb fekvésű országba és csináld meg amit elgondoltál, hajrá! :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 328
113
Frissített nagyságrendi becslés egy lehetséges, ezentúl T-72Hu(nyadi) néven nevezett modernizálásról:




Modernizálás rövid leírása:Ára €/db:Megjegyzés 1:megjegyzés 2:
A járóképes, bevethető állapotú T-72M1 beszerzési ára a Covid és ukrán-konfliktus előtti 100e $-os árból, a nekünk szükséges darbszám esetére, a jelenlegi beszerzési árra becsülve, a más, katonai eszközök ismert áremelkedéséből, 1,5-ös szorzórval:150.00€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Eredeti motor teljesítményének 880 Le-re növelése és időszakosan --néhányszor tíz-másodpercig-- igéynbevehető 170 Le megvalósítása, az eredetileg komoly harctári hátrány alacsony hátrameneti sebesség (csak kb. 15 km/h körüli ) megduplázása 30(+) km/h-ra100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A NATO kompatibilis rádiózás és titkosítás ára HTKA-s linkekből és @krisss által is megerősített információkból 50e-100e € közötti ár nagy biztonsággal.100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Modernizált BDD* --hazai gyártással és ráépítéssel-- 50e €/db.50.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!A hazai fejlesztés és gyártás-megvalósítás forrásigényét leosztva első lépcsőben legkevesebb 150 T-72 modernizálásra, ez a várható darab-költség várhatóan kevesebb, mint 100e €/db (a gyártás maximális beruhásái igénye ezek alapján, a biztonság kedvéért a lehetségesnek tartott legmagasabb megvalósítási költséggel számítva 400HUF/€-s árfolyamon: 150(db) x50.000(€)x400(€/HUF)= 3 Milliárd HUF
A fejlesztés alatt lévő hazai harc-téri információs rendszerre becsült ár250.000€
A korábbi hazai automata-/robot-váltó és más ehhez kapcsolódó fejlesztési csomag a jelenlegi technológiai szintű elemek használatával, beleérve az eredeti töltő-gép és stabilizátorok tűzveszélyes elemeinek cseréjét is elektromosra, a darabre vetített fejlesztési költséggel:150.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A torony elején lévő közelítőleg 2 tonna BDD ellensúlyaként 2 Gidran-APU beépítése75.000€
Az APU-puttony oldalába integrált 2x1 Spike és 2x1 olcsóbb (lengyel, "szerb") ATGM, összesen, "felezhető":300.000€/150.000€
Összesen:1.175.00€ azaz
egymillió-százötvenezer €
Jelentősen túltervezve, minden tételnél a legmagasabb árat számolva!!!



Javasolt még: A Gidrán-on is használt távvezérelt fegyvertorony az "APU-puttony" tetejére: 125e €/db.
+2 MANPADS-al (Grom/Piorun) 100e €/db

+ERA a toronyra/tejejére oldalra, +teknőre elöl, első 2/3-dra karusseel védelemnek (!!!): 150e €/db

Ez az ár csak akkor tartható ha "találunk+ ismereteket arról, hogy a lengyelek az eredti orosz --már elavult ERA-- esetében detonátor-anyagot váltottak és növeltej egyúttal, így "fél-gombikért" kaptak jól használható, modern rendszert!!!


A maximális védelmi szintet nyújtó összeállítás ára is 1,5 millió € körüli!!!
...a várható --szintás javasolt darabszám(egyéb okok miatti...) áresés valószínűsíti az APS-ek ára 500e €-ra becsülhetőnek, ebben "német-jóindulatos" ártöbblet NINCS BEÉPÍTVE!!!


-----

Kiegészítés a BDD*-hez:
"...A BDD típusú reaktív páncélzat 30(teknő) illetve 60 (torony) mm vastag keményített acél lap mögött Poliuretánba ágyazott 5mm-es acéllemezeket jelent. A lapok a lövedék okozta lökéshullám hatására elmozdulnak és a PUR mozgási energiájával együtt roncsolja a kumulatív sugarat, kibillenti a kinetikus lőszereket. A NII Stali (gyártó) állítása szerint a 2 tonnányi pótpáncél a kinetikus lőszerek ellen 120mm a kumulatív fegyverek ellen 200-250mm extra védelmet biztosított, azaz közel duplájára emelte a frontális védettséget. Ezzel a harckocsi védetté válik előről a 105 és 115 miliméteres APDS és HEAT lövedékekkel szemben (1990-ben elterjedt lőszerek!).

A jelenlegi jelentősen jobb minőségű acélokból becsülve, nagy biztonsággal kihozható 2,5 tonna súlyból 50%-kal magasabb szintű védelem, ami közelítőleg 180 mm-es kinetikus védelem-többletet jelent és 300-375 mm közötti kumulatív védelem többletet jelent az eredeti T-72M1 szinthez képest.

-----

Várható tömeg az eredeti alap T-71M1-hez képest + 5,5 Tonnával: 47,5 Tonna

-----

A korábbi hazai modernizálási terv ismertetője:

Currus_Project.jpg



Ezek az észlelési és használati tulajdonságok jelenlegi T-72M1 szintnél sokkal jobbak, és ennél nem sokkal jobb a jelenlegi megvalósítás esetén elég is, mert a drón-, a Leopard 2A7...és a harctéri kommunikációval kiegészítve, a Kárpát-medencében, belátható időn belül --1-1,5 évtized-- egy ilyen hibrid-állományú harc-csoport "mindent-visz", összfegyvernemi támogatással alkalmazva!!!




A leírt T-72Hu ezen képzeletbeli változata a megrendelt és jelenleg árként 20+ millió Euro-sra becsülhető árú 44 darab Leopard 2A7... változat kísérőjeként alkalmazva 150+ darabos mennyiségben rendszeresítve képes összvegyvernemi taktikával alkalmazva VALÓBAN megvalósítani a Kárpát-medence meghatározó haderejét!!!

...mindezt olyan módon, a csak német állomány többszörös költségéhez képest, hogy a vegyes/hibrid állomány megfizethetősége bőven lehetővé teszi ez eredményes alkalmazázhoz elengedhetetlenül szüksége összfegyvernemi háttértámogatás kiépülését is.

Ilyen mennyiség és összfegyvernemi támogatás létrehozása a "csak németet, csak újat..." elv alapján kivitelezett Zrínyi-Terv végrehajtásával megfizethetetlen, gazdaságilag megvalósíthatalan, lehetelen!!!

.
Aztaaaakurvaaaa!!!!

Ez most véresen komoly?
4+ tonnával akarod megnövelni csak a tornyon lévő tömeget?
Ezt meg nyikkanás nélkül elviseli a test? Ha azt is erősíteni kell (mert a +4t alatt beszakad, mint a picsa, akkor ezek után a futóművel mi lesz?
Majd mindehhez jól rákészülsz egy vészhelyzeti +100LE-vel?
Mindehhez usque 40-45 éves "friss", szerkezetileg "stabil" upgrade alapot szeretnél használni.
Énszerintem menne! :oops:
Egy házalást próbálj meg a Currusnál!
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 580
8 189
113
Frissített nagyságrendi becslés egy lehetséges, ezentúl T-72Hu(nyadi) néven nevezett modernizálásról:




Modernizálás rövid leírása:Ára €/db:Megjegyzés 1:megjegyzés 2:
A járóképes, bevethető állapotú T-72M1 beszerzési ára a Covid és ukrán-konfliktus előtti 100e $-os árból, a nekünk szükséges darbszám esetére, a jelenlegi beszerzési árra becsülve, a más, katonai eszközök ismert áremelkedéséből, 1,5-ös szorzórval:150.00€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Eredeti motor teljesítményének 880 Le-re növelése és időszakosan --néhányszor tíz-másodpercig-- igéynbevehető 170 Le megvalósítása, az eredetileg komoly harctári hátrány alacsony hátrameneti sebesség (csak kb. 15 km/h körüli ) megduplázása 30(+) km/h-ra100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A NATO kompatibilis rádiózás és titkosítás ára HTKA-s linkekből és @krisss által is megerősített információkból 50e-100e € közötti ár nagy biztonsággal.100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Modernizált BDD* --hazai gyártással és ráépítéssel-- 50e €/db.50.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!A hazai fejlesztés és gyártás-megvalósítás forrásigényét leosztva első lépcsőben legkevesebb 150 T-72 modernizálásra, ez a várható darab-költség várhatóan kevesebb, mint 100e €/db (a gyártás maximális beruhásái igénye ezek alapján, a biztonság kedvéért a lehetségesnek tartott legmagasabb megvalósítási költséggel számítva 400HUF/€-s árfolyamon: 150(db) x50.000(€)x400(€/HUF)= 3 Milliárd HUF
A fejlesztés alatt lévő hazai harc-téri információs rendszerre becsült ár250.000€
A korábbi hazai automata-/robot-váltó és más ehhez kapcsolódó fejlesztési csomag a jelenlegi technológiai szintű elemek használatával, beleérve az eredeti töltő-gép és stabilizátorok tűzveszélyes elemeinek cseréjét is elektromosra, a darabre vetített fejlesztési költséggel:150.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A torony elején lévő közelítőleg 2 tonna BDD ellensúlyaként 2 Gidran-APU beépítése75.000€
Az APU-puttony oldalába integrált 2x1 Spike és 2x1 olcsóbb (lengyel, "szerb") ATGM, összesen, "felezhető":300.000€/150.000€
Összesen:1.175.00€ azaz
egymillió-százötvenezer €
Jelentősen túltervezve, minden tételnél a legmagasabb árat számolva!!!



Javasolt még: A Gidrán-on is használt távvezérelt fegyvertorony az "APU-puttony" tetejére: 125e €/db.
+2 MANPADS-al (Grom/Piorun) 100e €/db

+ERA a toronyra/tejejére oldalra, +teknőre elöl, első 2/3-dra karusseel védelemnek (!!!): 150e €/db

Ez az ár csak akkor tartható ha "találunk+ ismereteket arról, hogy a lengyelek az eredti orosz --már elavult ERA-- esetében detonátor-anyagot váltottak és növeltej egyúttal, így "fél-gombikért" kaptak jól használható, modern rendszert!!!


A maximális védelmi szintet nyújtó összeállítás ára is 1,5 millió € körüli!!!
...a várható --szintás javasolt darabszám(egyéb okok miatti...) áresés valószínűsíti az APS-ek ára 500e €-ra becsülhetőnek, ebben "német-jóindulatos" ártöbblet NINCS BEÉPÍTVE!!!


-----

Kiegészítés a BDD*-hez:
"...A BDD típusú reaktív páncélzat 30(teknő) illetve 60 (torony) mm vastag keményített acél lap mögött Poliuretánba ágyazott 5mm-es acéllemezeket jelent. A lapok a lövedék okozta lökéshullám hatására elmozdulnak és a PUR mozgási energiájával együtt roncsolja a kumulatív sugarat, kibillenti a kinetikus lőszereket. A NII Stali (gyártó) állítása szerint a 2 tonnányi pótpáncél a kinetikus lőszerek ellen 120mm a kumulatív fegyverek ellen 200-250mm extra védelmet biztosított, azaz közel duplájára emelte a frontális védettséget. Ezzel a harckocsi védetté válik előről a 105 és 115 miliméteres APDS és HEAT lövedékekkel szemben (1990-ben elterjedt lőszerek!).

A jelenlegi jelentősen jobb minőségű acélokból becsülve, nagy biztonsággal kihozható 2,5 tonna súlyból 50%-kal magasabb szintű védelem, ami közelítőleg 180 mm-es kinetikus védelem-többletet jelent és 300-375 mm közötti kumulatív védelem többletet jelent az eredeti T-72M1 szinthez képest.

-----

Várható tömeg az eredeti alap T-71M1-hez képest + 5,5 Tonnával: 47,5 Tonna

-----

A korábbi hazai modernizálási terv ismertetője:

Currus_Project.jpg



Ezek az észlelési és használati tulajdonságok jelenlegi T-72M1 szintnél sokkal jobbak, és ennél nem sokkal jobb a jelenlegi megvalósítás esetén elég is, mert a drón-, a Leopard 2A7...és a harctéri kommunikációval kiegészítve, a Kárpát-medencében, belátható időn belül --1-1,5 évtized-- egy ilyen hibrid-állományú harc-csoport "mindent-visz", összfegyvernemi támogatással alkalmazva!!!




A leírt T-72Hu ezen képzeletbeli változata a megrendelt és jelenleg árként 20+ millió Euro-sra becsülhető árú 44 darab Leopard 2A7... változat kísérőjeként alkalmazva 150+ darabos mennyiségben rendszeresítve képes összvegyvernemi taktikával alkalmazva VALÓBAN megvalósítani a Kárpát-medence meghatározó haderejét!!!

...mindezt olyan módon, a csak német állomány többszörös költségéhez képest, hogy a vegyes/hibrid állomány megfizethetősége bőven lehetővé teszi ez eredményes alkalmazázhoz elengedhetetlenül szüksége összfegyvernemi háttértámogatás kiépülését is.

Ilyen mennyiség és összfegyvernemi támogatás létrehozása a "csak németet, csak újat..." elv alapján kivitelezett Zrínyi-Terv végrehajtásával megfizethetetlen, gazdaságilag megvalósíthatalan, lehetelen!!!

.
Riszpekt, Bátya!
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 209
2 689
113
Frissített nagyságrendi becslés egy lehetséges, ezentúl T-72Hu(nyadi) néven nevezett modernizálásról:




Modernizálás rövid leírása:Ára €/db:Megjegyzés 1:megjegyzés 2:
A járóképes, bevethető állapotú T-72M1 beszerzési ára a Covid és ukrán-konfliktus előtti 100e $-os árból, a nekünk szükséges darbszám esetére, a jelenlegi beszerzési árra becsülve, a más, katonai eszközök ismert áremelkedéséből, 1,5-ös szorzórval:150.00€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Eredeti motor teljesítményének 880 Le-re növelése és időszakosan --néhányszor tíz-másodpercig-- igéynbevehető 170 Le megvalósítása, az eredetileg komoly harctári hátrány alacsony hátrameneti sebesség (csak kb. 15 km/h körüli ) megduplázása 30(+) km/h-ra100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A NATO kompatibilis rádiózás és titkosítás ára HTKA-s linkekből és @krisss által is megerősített információkból 50e-100e € közötti ár nagy biztonsággal.100.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
Modernizált BDD* --hazai gyártással és ráépítéssel-- 50e €/db.50.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!A hazai fejlesztés és gyártás-megvalósítás forrásigényét leosztva első lépcsőben legkevesebb 150 T-72 modernizálásra, ez a várható darab-költség várhatóan kevesebb, mint 100e €/db (a gyártás maximális beruhásái igénye ezek alapján, a biztonság kedvéért a lehetségesnek tartott legmagasabb megvalósítási költséggel számítva 400HUF/€-s árfolyamon: 150(db) x50.000(€)x400(€/HUF)= 3 Milliárd HUF
A fejlesztés alatt lévő hazai harc-téri információs rendszerre becsült ár250.000€
A korábbi hazai automata-/robot-váltó és más ehhez kapcsolódó fejlesztési csomag a jelenlegi technológiai szintű elemek használatával, beleérve az eredeti töltő-gép és stabilizátorok tűzveszélyes elemeinek cseréjét is elektromosra, a darabre vetített fejlesztési költséggel:150.000€jelentős tartalék az árba beépítve!!!
A torony elején lévő közelítőleg 2 tonna BDD ellensúlyaként 2 Gidran-APU beépítése75.000€
Az APU-puttony oldalába integrált 2x1 Spike és 2x1 olcsóbb (lengyel, "szerb") ATGM, összesen, "felezhető":300.000€/150.000€
Összesen:1.175.00€ azaz
egymillió-százötvenezer €
Jelentősen túltervezve, minden tételnél a legmagasabb árat számolva!!!



Javasolt még: A Gidrán-on is használt távvezérelt fegyvertorony az "APU-puttony" tetejére: 125e €/db.
+2 MANPADS-al (Grom/Piorun) 100e €/db

+ERA a toronyra/tejejére oldalra, +teknőre elöl, első 2/3-dra karusseel védelemnek (!!!): 150e €/db

Ez az ár csak akkor tartható ha "találunk+ ismereteket arról, hogy a lengyelek az eredti orosz --már elavult ERA-- esetében detonátor-anyagot váltottak és növeltej egyúttal, így "fél-gombikért" kaptak jól használható, modern rendszert!!!


A maximális védelmi szintet nyújtó összeállítás ára is 1,5 millió € körüli!!!
...a várható --szintás javasolt darabszám(egyéb okok miatti...) áresés valószínűsíti az APS-ek ára 500e €-ra becsülhetőnek, ebben "német-jóindulatos" ártöbblet NINCS BEÉPÍTVE!!!


-----

Kiegészítés a BDD*-hez:
"...A BDD típusú reaktív páncélzat 30(teknő) illetve 60 (torony) mm vastag keményített acél lap mögött Poliuretánba ágyazott 5mm-es acéllemezeket jelent. A lapok a lövedék okozta lökéshullám hatására elmozdulnak és a PUR mozgási energiájával együtt roncsolja a kumulatív sugarat, kibillenti a kinetikus lőszereket. A NII Stali (gyártó) állítása szerint a 2 tonnányi pótpáncél a kinetikus lőszerek ellen 120mm a kumulatív fegyverek ellen 200-250mm extra védelmet biztosított, azaz közel duplájára emelte a frontális védettséget. Ezzel a harckocsi védetté válik előről a 105 és 115 miliméteres APDS és HEAT lövedékekkel szemben (1990-ben elterjedt lőszerek!).

A jelenlegi jelentősen jobb minőségű acélokból becsülve, nagy biztonsággal kihozható 2,5 tonna súlyból 50%-kal magasabb szintű védelem, ami közelítőleg 180 mm-es kinetikus védelem-többletet jelent és 300-375 mm közötti kumulatív védelem többletet jelent az eredeti T-72M1 szinthez képest.

-----

Várható tömeg az eredeti alap T-71M1-hez képest + 5,5 Tonnával: 47,5 Tonna

-----

A korábbi hazai modernizálási terv ismertetője:

Currus_Project.jpg



Ezek az észlelési és használati tulajdonságok jelenlegi T-72M1 szintnél sokkal jobbak, és ennél nem sokkal jobb a jelenlegi megvalósítás esetén elég is, mert a drón-, a Leopard 2A7...és a harctéri kommunikációval kiegészítve, a Kárpát-medencében, belátható időn belül --1-1,5 évtized-- egy ilyen hibrid-állományú harc-csoport "mindent-visz", összfegyvernemi támogatással alkalmazva!!!




A leírt T-72Hu ezen képzeletbeli változata a megrendelt és jelenleg árként 20+ millió Euro-sra becsülhető árú 44 darab Leopard 2A7... változat kísérőjeként alkalmazva 150+ darabos mennyiségben rendszeresítve képes összvegyvernemi taktikával alkalmazva VALÓBAN megvalósítani a Kárpát-medence meghatározó haderejét!!!

...mindezt olyan módon, a csak német állomány többszörös költségéhez képest, hogy a vegyes/hibrid állomány megfizethetősége bőven lehetővé teszi ez eredményes alkalmazázhoz elengedhetetlenül szüksége összfegyvernemi háttértámogatás kiépülését is.

Ilyen mennyiség és összfegyvernemi támogatás létrehozása a "csak németet, csak újat..." elv alapján kivitelezett Zrínyi-Terv végrehajtásával megfizethetetlen, gazdaságilag megvalósíthatalan, lehetelen!!!

.
Masok mar reagaltak, de koszi reszemrol is a belefektetett energiat. Ezert is szeretnem hosszabban megosztani a gondolataim valaszkent. Tudod, hogy en, ahogy Pogany is, a kohoellenes csapatbol voltunk. :p

DE

Figyelni kell azert a trendeket, mert sokat tud valtozni 1 ev alatt is a vilag, ki tud fordulni a tengelyebol...Ezert:

- azt irod kb. 150 db 72-es lenne beszerezve + atszabva/felturbozva -> ez azert ido es az "elkestunk mindennel csapat" tagjakent emiatt nekem ez most(!) /szoval nem 5 evvel ezelott/ mar egy komoly minusz pont. Szinte kizaro ok.

- ebbol kiindulva lehet, hogy megerne azt felmerni, mi epp "leakaszthato" mukodokepes(!) formaban, amit kesobb akar lassan/gyorsan folyamatosan fel lehet javitani. -> forumunk szerint ilyen nem sok van :(

- emiatt az is lehet egy alternativ ut,h. ki tud a nemeteknel gyorsabban gyartani valami potenset aminek a vegeredmenye nagyjabol az ami a te folyamatod vegen "lejonne a szalagodrol"-> ez sokaknal kiverne a bitositekot. Nehez kerdes :( (India, Egyiptom :eek:
:eek:
:eek:
)
- most figyelned kell azt is, hogy mindenki razsongott a 2 uj nemet prototipusra. A fegyvergyarto cegek profitot szimatolnak es a tippekkel ellentetben en nem hiszem, h. sokaig akarnak szoszolni egy uj tipus felkinalasaval. Most barmennyit lehet kerni barmiert a nemet allamtol sarkasan fogalmazva. Szerintem temposan lesz uj tipus amit a nemetek temposan at is fognak venni.

- Ez jeletheti azt, hogy majd a mostani T-72 helyet a regionkban, a leo 2 A4-esek veszik at. Mert azokat az ujgeneracios tankok szintjere mar eselytelen felhozni. NY-on mindenki majd csak az "uj" tankokat akarja,hogy ne maradjon le.
Emiatt valakik karoghatnak,hogy mi az A7-el a regi konstrukcional "ragadunk le", de a hazai kiepulo Lynxgyar miatt lenne majd eleg csomag amiket arrol at lehetne integralni a regi A4-re, amiket majd szerintem igenis kidobjak a piacra majd.

Roviden: Szeritnem a kovetkezo 10 ev T-72-ese a Leo A4 lesz.

Ezt szerintem tobben is igy gondoljuk a forumon.

Szoval, ezt a sok energiat szerintem inkabb 2 iranyba erdemes most mar befektetni:

1. honnan lehet hasznalhato kesobb felhuzhato A4-eket szerezni? Mit tud bele adni a magyar ipar "gombokert" ? :cool:
2. lehete irany (a kulonleges haborus helyzet okan!!), hogy eleve masodvonalasnak szant de potens, olcsobb, igy 2-(3)x mennyisegu, de uj gyartasu harckocsikat is beszerzunk europan kivulrol. Ez szerintem a ket labon allast is elosegitene, de ez mindig vita targya. Felmerni a terepet van-e ertelmes kinalat.

Szerintem biztos hozzafuznek meg a tobbiek pontokat amiket kihagytam ;)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 328
113
Szia,

Nincs embargozva se Szlovakia, se Lengyelorszag, se Szerbia.

Bel
Kiválló.
Utóbbi MÉG nincsen embargózva, de gyorsan a pöcs rossz oldalára kerülhet...
Szlovákiában és Lengyelországban pedig meg vannak számlálva a T-72-re épült ipari kapacitások napjai. Ugyanis egyik helyen sem marad lassan egyetlen 1 sem.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and Ocses