[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Tudjuk okoska, nagyon komoly előadás volt, kérlek pillants kicsit vissza mondjuk 1962.10.26-ra és reszletezd kicsit milyen jogon blokkolta az USA a szovjet hajókat?? Jah az más mi mert nem a gonosz SZU csinálta. Nekem ezzel van bajom, veletek homályos szemüvegesekkel akiknek a kettős mérce nem veri ki a szemét.... melyik atomhatalom nézi végig hogy 30 éve szopatják? Ha USA fennhatóság alá akarják adni az egyetlen melegvizes tengeri kijáratát amire szerződésük volt az Ukranokkal!! Ha folyamatosan szankciózzák őket?? Szerinted ennek ami most történik ehhez semmi köze ugye?? Mind ki hogy nincs hozzá köze és elfogadom hogy más vagy :)

Egy szóval nem mondtam, hogy az USA minden esetben jogilag megalapozottan vagy egy kicsit is etikusan intézi hatalmi játszmáit.

Arra reagáltam, amit a nagyarcú troll írt.
Arra világítottam rá, hogy full manipulált orosz agitprop a szövege, aminek semmi köze a valósághoz.

Ennyi.
 
  • Vicces
Reactions: Centquri prime

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 405
16 631
113
na, akkor huzz bele! :D van meg egy kis olvasnivalo es meglepo de van kozte par hirerteku is ;)

hab@ssz, szegeny egyenlore meg mozgo hus a daraloba...

hat, a hoholok sem IQ bajnokok, mivel eleg lehet ha csak 1 db orosz nem elegge faradt ahhoz, hogy elinditson egy panceltorot. Lehet meg aludtak az oroszok, azert nincs valasz, vagy csak PR az egesz video.
Meg persze sokkal meggyozobb lenne, ha nem osszevagott video lenne.

Wilson. Neha azert el kene ismerned a nyilvanvalot, vagy csak nagyvonaluan atsiklani felette es nem reagalni. Szerintem tobben vagyunk itt, akik emlekeznek, hogy nem 1x, nem 2x volt a valaszod az ukri uzemanyaghianyra az, hogy belinkented a lengyel benzin felajanlasrol szolo hireket, irtad mennyit kuldtek mar es mennyit terveznek. Ezt nem kell tagadni, kikereshetnem, de ilyesmire most nincs energiam.
Wilson ügynök a gazdi felé minden körülmények között lojális. Ennek érdekében simán lehazudja a csillagokat is az égről. Azt hiszem pont velem vitázott a lengyel üzemanyag szállítás kapcsán.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 489
113
9000 darabot kapott az amerikai hadsereg ebből van 2500 darab aktív állományban,3500 "tartalék" a maradék pár ezer darab meg vagy tanktemetőben vagy már rég beolvasztották
11 éve 400 db, a Sivatagi vihar után letárolt M1-est kínáltak az amerikaiak a görögöknek a szintén kb. 400 db M48-as leváltására.
Akkor azt mondták a görögöknek, hogy csak a szállításra kellene kifizetniük 11 millió dollárt, a gépek fedett raktárakban álltak eddig.
De a görögök nem akarták még a szállítást sem fizetni, ezért az egészből nem lett semmi.

Lásd pl.:

“This is a free offer,” army spokesman Yiannis Sifakis told AFP.
“A delegation of officers has travelled to the United States to examine tanks in storage; we are departing on the premise of picking 400 of them,” he said.
“The only cost will be that of transport, which is estimated in the region of eight million euros ($11 million),” the spokesman added.
Ta Nea daily reported that the tanks, stored in Nevada, saw action in the 1990-1991 Gulf War and were first offered by the US government a year ago.
The state council on foreign policy and defence will have the final say on whether the offer is taken up, Sifakis said.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Egy Azovos a Rosztovi börtönben eltöltött1 hónap után... :)

5DjPQV4-WVo.jpg
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Ukrán források szerint Zelenszkij parancsot adott az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Zaluzsnijnak, hogy a fehérorosz határról tartalékokat vigyen át a keleti frontra.

Válaszol a
@spriteer_774400
A vezérkarnak meg kell akadályoznia Liszicsanszk bekerítését, és meg kell szerveznie az áttörést az UA csoportosulás számára Zolote-ban." Ha ez így van, akkor lehetséges, hogy a következő napokban lengyel egységek lépnek be Nyugat-Ukrajnába, hogy megtartsák egy nyitott határszakaszt.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 662
113

Az Egyesült Államok Kongresszusa kezdeményezi az F-15-ös és F-16-os gépekre ukrán pilóták kiképzését...​


Az amerikai kongresszusi képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be az ukrán vadászpilóták képzéséről.


Ez áll Adam Kinzinger kongresszusi képviselő sajtóközleményében .


Adam Kinzinger republikánus és Chrissy Hulahan demokrata kongresszusi képviselő, az Egyesült Államok légierejének veteránja törvényjavaslatot terjesztett elő az ukrán vadászpilóták amerikai harci gépeken való kiképzéséről.

A törvényjavaslat lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy megkezdje az ukrán pilóták és műszaki személyzet képzését F-15-ös, F-16-os és más légiplatformokon, miközben az Egyesült Államok továbbra is fontolgatja, hogy ilyen fegyvereket küldjön Ukrajnába.

Lokhid.jpg
F-16 Block 70/72 vadászrepülőgép. Kép: Lockheed Martin

A kongresszusi képviselők szerint nagyon fontos, hogy az ukrán hadsereg kiképzett és ismerje ezeket a légi platformokat, ha Oroszország folytatja a háborút Ukrajna ellen.

Függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei biztosítanak-e ilyen felszerelést vagy sem, ez a program megerősíti Ukrajna képességeit, és biztosítja hosszú távú stabilitását és biztonságát.


„A légierő veteránjaként tudjuk, hogy minden konfliktusban az egyik első lépés a levegőbeli dominancia megteremtése. Nyilvános információkból ítélve sem az ukránok, sem az oroszok nem szereztek előnyt a levegőben. Hiszünk abban, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségeseink segíthetnek Ukrajnának megváltoztatni a légi helyzetet, és döntő előnyhöz juttathatják az ukrán erőket a háborúban” – fogalmazott levelében a kongresszusi képviselő.


Ez is egy remek ötlet, csak éppen a vörös vonalon túl van a dolog erősen...
  • Ok, kezdjék el a kiképzésüket. Alaphangon lenne olyan 8 hónap - de itt olyan repülősökről beszélünk (ha még maradt), akik nem ismerik a nyugati technikát és harceljárásokat, szóval legyen inkább egy év. Van egy évük?
  • Ok, átadják a technikát - bravo, az oroszoknak lesz Block 70-esük... ha kis szerencséjük van összejön egy agresszor századra való, mert tuti ráfekszik a titkosszolgálat. Esetleg megjelenik az e-bayen - el nem tudom képzelni ennyire magas szintű cuccot átadnának, mikor még egy ágyúra sem adják oda az elektronikát.
  • Vagy amerikaiak repülik... na ott kérem szépen én megyek bunkert ásni.
  • Megjegyzem a gép ugye AMRAAM raksikkal kell érkezzen (Sparrow már nincs hadrendben, ez az AA fegyverzete), aminek ugye spec őrzési felétételei vannak, tessék megkérdezni Kecskemétet... na és ez Ukrajnában. Persze.
  • Ok, megjelennek - amihez ugye kell a millió dolog a földön, ergo előkészület, vagyis észleli az orosz hírszerzés. Úgy basszák ketté a rapteret az első gép beérkezése előtt, hogy nem marad egy arasz tiszta beton sem...
  • Vagyis meg kéne védeni (Lengyelországból/Mordorból csak nem járhatnak át), szóval kéne Patriot meg THAAD az orosz CM/BM eső ellen... és azzal úgy bejönni, hogy ezeket sem szántsák be település közben. Ja, és az oroszok megmondták dettó vörös vonal ezek megjelenése.
Szóval ez nem az a kategória, amit szó nélkül hagynak, mert egy régebbi AMRAAM-os F-15/16 is véres aratást csinálna az orosz légierőben, szóval olyan gőzzel esnének nekik a földön, amit még nem láttak Ukrajnában, és ebben az esetben egyáltalán nem fognák vissza magukat. Ezt nem engedhetik.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 788
113
Ez is egy remek ötlet, csak éppen a vörös vonalon túl van a dolog erősen...
  • Ok, kezdjék el a kiképzésüket. Alaphangon lenne olyan 8 hónap - de itt olyan repülősökről beszélünk (ha még maradt), akik nem ismerik a nyugati technikát és harceljárásokat, szóval legyen inkább egy év. Van egy évük?
  • Ok, átadják a technikát - bravo, az oroszoknak lesz Block 70-esük... ha kis szerencséjük van összejön egy agresszor századra való, mert tuti ráfekszik a titkosszolgálat. Esetleg megjelenik az e-bayen - el nem tudom képzelni ennyire magas szintű cuccot átadnának, mikor még egy ágyúra sem adják oda az elektronikát.
  • Vagy amerikaiak repülik... na ott kérem szépen én megyek bunkert ásni.
  • Megjegyzem a gép ugye AMRAAM raksikkal kell érkezzen (Sparrow már nincs hadrendben, ez az AA fegyverzete), aminek ugye spec őrzési felétételei vannak, tessék megkérdezni Kecskemétet... na és ez Ukrajnában. Persze.
  • Ok, megjelennek - amihez ugye kell a millió dolog a földön, ergo előkészület, vagyis észleli az orosz hírszerzés. Úgy basszák ketté a rapteret az első gép beérkezése előtt, hogy nem marad egy arasz tiszta beton sem...
  • Vagyis meg kéne védeni (Lengyelországból/Mordorból csak nem járhatnak át), szóval kéne Patriot meg THAAD az orosz CM/BM eső ellen... és azzal úgy bejönni, hogy ezeket sem szántsák be település közben. Ja, és az oroszok megmondták dettó vörös vonal ezek megjelenése.
Szóval ez nem az a kategória, amit szó nélkül hagynak, mert egy régebbi AMRAAM-os F-15/16 is véres aratást csinálna az orosz légierőben, szóval olyan gőzzel esnének nekik a földön, amit még nem láttak Ukrajnában, és ebben az esetben egyáltalán nem fognák vissza magukat. Ezt nem engedhetik.

Itt inkább arról lehet szó, hogy:
1. Elindulnak az ukrán pilóták kiképzésre.
2. Mire befejezik a kiképzést már nincs ukrajna.
3. E miatt az USAF kap pár tucat új pilótát, ha már úgy is létszám hiánnyal küzdenek.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 489
113
Itt inkább arról lehet szó, hogy:
1. Elindulnak az ukrán pilóták kiképzésre.
2. Mire befejezik a kiképzést már nincs ukrajna.
3. E miatt az USAF kap pár tucat új pilótát, ha már úgy is létszám hiánnyal küzdenek.
Igazából én már többször peddzegettem, hogy hol lehetnek most az ukrán légierő pilótái és földi személyzete?
Persze jó páran meghaltak, de sok gépet a földön lőttek szét az oroszok. Azt nem hiszem, hogy fegyvert nyomtak a kezükbe és irány a Donbasz, én mondjuk már 1-2 hónapja valami elzárt arizónai bázison képezném őket.
 
  • Tetszik
Reactions: Mark1993 and paul64

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 784
14 192
113
Az sosem volt kérdés, hogy az oroszok fel fogják őrölni az anyagharcban az ukránokat. A meglepő inkább az, hogy négy hónapja nem tudják ezt megtenni (a nyugati fegyverszállítások ellenére is meg kellett volna enniük az ukránokat ezalatt). Ha visszaemlékeztek, többen azt vízionálták a támadás megindulása előtt, hogy délutánra Csap-nál lesznek.
Elég nagy bajok lehetnek az orosz hadseregben, úgy látom, mostanra kezdenek csak magukhoz térni. Kíváncsi vagyok, hol állnak meg a két szakadár köztársaság elfoglalása után?
"A meglepő inkább az, hogy négy hónapja nem tudják ezt megtenni (a nyugati fegyverszállítások ellenére is meg kellett volna enniük az ukránokat ezalatt). Ha visszaemlékeztek, többen azt vízionálták a támadás megindulása előtt, hogy délutánra Csap-nál lesznek."

Valódi háborúban ez történne.
Egy rövid "agymenés" eszmefuttatás, ti hogy látjátok?

Ez a konfliktus nem háború, hanem Különleges Hadművelet. Normál, hagyományos katonai logikával, ésszel semmi nem világos belőle, mint az sem, hogy Ukrajna hogy szúrta el a történelem által adott különleges kiváltságokat, területi ajándékokat amiket az elmult pár 100 évben kapott?

Itt az USA vív gazdasági háborút a világ újrafelosztásáért a katonai előretolt szolgája , a proxiUkrajnával és a gazdaságilag előretolt szolgája, az EU segítségével Oroszország ellen, égő Ukrajna médiás füstálcázással.

Mint régebben írtam Oroszország még most úgy mozog mint a Fehér Elefánt a porcelánboltba, vigyázva hogy a két testvéri nép közül minél kevesebb áldozat legyen
. Nyilvánvalóan az újjáépitéshez igy lesz neki lényegesen olcsóbb mintha 1 nap alatt szarrá gyalulta volna a terepet. Ez viszont azt jelenti hogy amit ott elfoglalt, szinte biztos h nem is fogja visszaadni. Az örök hitel rabszolgaság eltörlésével még a nem orosz nemzetiségiek sem fognak ez ellen tiltakozni.

Az is kérdéses, hogy egyáltalán megáll e kelet ukrajnában, mert akkor nyugat ukrajna állandóan fenyegető, háborús tűzfészek marad fanatikus náci szláv (egy agyrém Hitler után 70 évvel?) lakosságával.
Azért ha Oroszország kilépne Ukrajna határán át, már nincs mire vigyáznia, megszünne ez a csiga harcmodor is.

Most még nincs miért kapkodnia, hiszen végig tesztelheti a nyugat által fejlesztett összes , a nukinál kisebb fegyvertípust 45 után.
Nyugat beküldi - Orosznak céltábla - majd Ő leselejtezi, és vállalja a roncs elszállítását is.
Vagy ez most nem a 2 harcoló fél szándéka? A hadiipar fellendítése, a régi szaroknak értéket adva , leírva, leselejtezve kivonva a forgalomból..
Sok olyan kérdés van amiben csak tapogatózunk.