[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 542
13 109
113
Azért mert a levegöben lévö oxigént elégeti,még nem keletkezik vákuum,ugyanis csak 21 százalék az oxigén a levegöben.A maradék 79 százalékkal mi történik?Nem tünik el ugye mert csak az O2 táplálja az égést,tehát az adott térfogatú levegö nem elhanyagolható mennyiségü anyagot tartalmaz,hanem jelentös mennyiségüt.Ez még nagyon messze van a vákuumtól.

Ne abszolut nyomásban, hanem relatívban gondolkozz. Az emberi szervezetet a relatív nyomáskülönbség végzi ki. Azaz hiába van minden esetben az atmoszférikushoz képest túlnyomás. A szervezetnek a nyomáskülönbséget kell elviselni.
Főként nuklearis teszteknél látni, hogy visszaszívja a dolgokat (itt is abszolut túlnyomás van, de mégis szív, azaz vákuumnak hívják) szóval szerintem maga az elnevezés téves. A hőmérséklet növekedés után tágulás történik, de miután hirtelen lehül a középpontja, ez visszaszív mindent.
Szerintem a fő differencia abban rejlik, hogy egyrészt a homogénebb égés miatt jóval több oxigént használ el és a legfontosabb dimenzijában nem pontszerűen koncentrált a tágulás, hanem térfogat jellegű. (Egy ember méretéhez képest)
 
W

Wilson

Guest

IRIS-T SL: Ukrajna szerződést írt alá a Diehl Defense vállalattal az első egységre.​


Ukrajna szerződést írt alá a német Diehl Defense céggel az IRIS-T SL légvédelmi rakétarendszer vásárlásáról.

Andrij Melnyk Ukrajna németországi nagykövete erről egy interjúban nyilatkozott az Ukrinformnak .

Elmondása szerint az ügylet értéke 178 millió euró, a vásárlásra a német kormány különít el pénzt.


GBAD_System.jpg
A SAM IRIS-T SL összetevői

Az ukrán diplomata bejelentette további 10 ilyen típusú SAM vásárlási szándékát:

"Várom Berlin támogatását a következő 10 helyhez kötött IRIS-T légvédelmi rendszer megvásárlásához , amelyek a világ egyik legmenőbbnek számítanak, és biztonságos eget biztosíthatnak Ukrajna felett az elkövetkező években . "

A SAM alapja egy infravörös irányítású IRIS-T rakéta (Infra Red Imaging System Tail), amelyet a névadó levegő-levegő rakéta alapján hoztak létre.

Az indítók rendelkezhetnek kerekes (MAN 8 × 8) vagy lánctalpas alvázzal (kétrészes terepjáró BvS10), és 4 rakétát vagy 8 rakétákkal ellátott konténert tartalmazhatnak.


IRIS-T-SLSneu.jpg
SAM IRIS-T SLS lánctalpas alvázon

Vannak közepes és kis sugarú változatok. Az IRIS-T SLM lehetővé teszi a célpontok elérését akár 40 km-es távolságban, az SLS "rövidebb" változatában pedig akár 25-ig.

A komplexum fő szenzora a CEAFAR GBMMR ausztrál radar 3D-radarral, aktív fázisú antennával (AFAR).

IMG_0310.jpg
CEAFAR radar
Használható még a német TRML-4D radar (Hensoldt), amely akár 250 km távolságból is lehetővé teszi a célpontok észlelését.

Radarállomás (radar) TRML-4D Hensoldttól
Radarállomás (radar) TRML-4D a Hensoldttól Kép a gyártótól


A komplexumot 2014-ben hozták létre, és 2019 óta az egyetlen rendszerirányító Svédország. A német kormány 23 egység Egyiptom exportjára adott ki engedélyt .




https://mil.in.ua/uk/news/iris-t-sl...t-z-kompaniyeyu-diehl-defence-na-pershyj-zrk/
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Nem ez nem eredmény. Ez csak amolyan magyaros, "emelt fővel" vesztettünk eredmény.
Az erkölcsi győzelemért semmit nem osztanak a háború végi tárgyalásoknál.

Akkor fordítsuk meg a táblát! Tudsz jobbat?
Ha én 8 bábuval kezdek el sakkozni veled úgy, hogy nálad az elején mind a 16-ot felrakjuk, akkor két választás van, hacsak nem vagy tök hülye abban a játékban. Vagy összeomlok az elején vagy lassan veszítek, amihez fegyelmezett és átgondolt játék kell.

Én figyelemmel követtem az orosz beavatkozást Szíriában és ott a tábornok becenevét igazából csak Aleppó miatt kapta. A várost tényleg kaviccsá szétlőtte, de ott az arabok a reménytelenségig bent maradtak. Utána villám gyors támadás volt, mert az ISIS összeomlott.

Továbbra is tartom, hogy jelenleg nem látok olyan törést, ami miatt az ukránoknak "na most aztán" össze kellene omlaniuk, mert kivonták a csapataik legjelentősebb részét a terültről. De semmi olyanról nem írtam, hogy ők most ezzel megnyernék a háborút vagy bármit emelt fővel csinálnának, hogy hátrább szorultak eggyel. Időt nyertek azzal, hogy nem olyan szinten van a hadvezetésük, mint az araboké.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 673
55 720
113
"Ott eppugy ehenhal a 90%.A maradek 10% is par honap mulva. Senki sem teljesen onellato max csak reszlegesen."

Nem OFF téma, mert ha lesz valami összeomlás, akkor itt és most az ukrán helyzetből indul ki. Legalábbis az ún. jogállamokban élőkre nézve, mert máshol folyamatosan vannak háborúk, csak a jogállamokban levő emberekkel ezt csak szőrmentén tudósítják. Híradó, hogy ott már megint megöltek 50 embert, amott megint lemészároltak 100 embert és snitt jön a hirdetés.

Szerintem kezdetben csak annyiban lesz észrevehető, hogy hozzá lehet jutni mindenhez, csak sokkal drágábban.

A szállítás akadozni fog és pont ez lesz a vég kezdete. A gyógyszerhiány miatti problémák fognak előjönni leghamarabb, ugyebár Európa és az USA népességének legalább ~60%-a gyógyszeren él. Nem kell ragozni, mi fog történni, ha hirtelen nem kapják meg a szokásos gyógyszereket.

Az élelmiszerrel kapcsolatban nekem már régóta az a véleményem, hogy csak látszólagos a bőség, elég 2-3 év amikor valami miatt nem teremnek meg az alapvető gabonafélék és olyan éhinség lesz, hogy igencsak ritkulni fognak az emberek. Most valahogy világszerte jelentkezik ez a probléma. Van ahol árvizek, van ahol szárazság.

Hogy esetleg valakik tevőlegesen is segítenek a hiány kialakulásán ezt lehetségesnek tartom. Lásd az utóbbi napok gabonatáblák sorozatos kigyulladásai. Régebben is volt szárazság, mégsem gyulladtak ki sorozatban aratás előtt a táblák. Az illetékeseknek igen csak oda kellene figyelni erre a jelenségre.

A mérsékelt éghajlat övben kialakult kultúrák lesznek a legveszélyeztettebbek. Ugyanis itt alakultak ki ki legjobban a városi koncentrációk, itt épültek le legjobban a kisgazdaságok. Gyakorlatilag megszűntek. Gépesítésre került minden és 300-5000 hektáros gazdaságok a jellemzőek. Az üzemanyag meg nem úgy terem, mint a botcsinálta politikusuk üdvözült arccal mondják, megoldjuk, mert van másfajta. Ez úgy hülyeség ahogy van. Lehet másfajta alapanyagot használni, de ehhez át kell alakítani a megfelelő létesítményeket. Nem megy egyik napról a másikra.

Nagyon kevés embernek vannak olyan járműveik, amelyek "bármilyen" üzemanyaggal működnek. Néhány speciális katonai jármű. Tehát a közlekedési eszközök olyan 90%-a pillanatokon belül kipottyan, vagyis a gépesített városi rablóhordák nem nagyon lesznek.

Legjobb túlélési esélyeik a szélsőséges helyeken lakóknak lesznek. Tundra, tajga, sivatag, őserdő. Ide a rablóbandák nem nagyon fognak eljutni.Az itt lakók röhögve átvészelik azt, amibe mi bele fogunk pusztulni, mert eleve megküzdenek a mindennapi túlélésért.

De, remélem ez nem fog bekövetkezni.
Nem kellene annyi Madmax filmet nézni... :)
Nem lesz itt összeomlás, csak drasztikus életszinvonal csökkenés, jegyrendszer stb. á la 50es évek eleje. Kevesebb lesz a túlsúlyos ember is. Az államok alapvető feladataikat továbbra is el fogják látni,csak alacsonyabb szinten.
Szerintem.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 235
42 917
113

Egész jó cikk, fordítóval olvasható.​

Kínos kérdések: légi fölény Ukrajna felett és következményei​

 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Felhasználja, nem elszívja/elégeti (azt meg hogy?!), tehát nem lesz vákuum (attól, h az oxigén kötésbe lép, még nem annihilálódik), sőt...gondolom a hő még fokozza is a légnyomást.
A termobarikus tölteteknél jellemző, hogy a robbanás táguló lökéshullámfrontja az üzemanyag elfogyásakor összeomlik majd megfordul, ezért is nevezik ezeket vákuumbombának is. Ugyanis az égés megszűnésekor a robbanás környezetében levő felhevült gázok hőmérsékletének csökkenésével negatív nyomáskülönbség jön létre.
ÖRÜLÖK HOGY SEGÍTHETTEM!™ by wili :D :D :D
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
778
7 798
93
technikai kérdés: a szállító jármű nem számít orosz területnek? saját területről saját területre szállít (belföldi fuvar), ami ez esetben ugyan érint nem saját területet, de szvsz belföldi fuvarnak tekintendő (szállítmányozási szempontból).
ebben az esetben viszont a Litván hatóságoknak szvsz nincs joguk a szállítmányok TÉTELES ellenőrzésére, ha csak erre a megkötött szerződés lehetőséget nem biztosít.
Látni kellene a szerződést. Amiről szó van az egy speciális szállítás, az ún. Peage forgalom. Normál esetben az az ország amelynek területén a szállítás áthalad meg sem állítja a szerelvényt, sőt úgy kell közlekedtetni hogy lehetetlen legyen a fel és leszállás. Tekintve hogy jogi értelemben nem lép az ország területére a szerelvény azért ez elég meredek lépés Litvániától. De mondom látni kéne az EU és Oroszország által aláírt szerződést.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 260
31 344
113
Persze, hogy pár hetet mondtak. Nem mondhatták, hogy: Na most figyeljetek ruszkik, meg az egész világ! Már egy évtizede danabolozzuk az ukrikat. Jön a pofon!
(Danabol mellékhatási: Férfiaknál a herefunkció zavara miatt csökken a spermiumok száma és mozgékonysága. A prosztata megduzzad, a libidó csökken, impotencia alakul ki. A kifejezett másodlagos nemi jelleg miatt a testszőrzet, a pénisz fokozott növekedése, a hangmélység változása, valamint agresszió figyelhető meg.)
Erre valami link? :eek:
Az az érzésem, hogy egy irányított összeomlasztás folyik, hülyeséggel, inkompetenciával nem lehet mindent megmagyarázni.
Egy lassú WWIII-at akarnak, ahol akár az "utolsó ukránig" darálják az oroszokat majd (fegyvert fognak kapni, meg nemzetközi brigádokat is), azt remélve, hogy azok előbb adják majd fel. A háború ára hasonló lesz, mint a két világháborúé volt. Egy vagy két nyertese lesz, ha a terv szerint alakul, az USA és - talán - Kína. Ukrajna és Dél-Oroszország termőföldje legalább olyan fontos, mint a nyersanyagok, hosszú távon. Vagy Szibéria édesvize...
Érzésem szerint esélyes, hogy Putyin ellen előbb-utóbb puccs lesz, és nem "békegalambok" jönnek majd utána. Amikor eljön az ideje, mennek majd az oroszok is harcolni millió számra, ha felfogják, hogy mi a tétje a háborúnak számukra. Évtizedig tartó öldöklés is lehet, közben a jóléti társadalmakat és a középosztályt nyugaton a tervek szerint felszámolják. Így talán már nem is lesz túl sok olyan a nyugatban többé, ami az orosz fiatalokat vonzaná majd. A szabadság is nagyjából olyan lesz addigra nyugaton is, mint náluk megszokott. Rosszat mondasz, bevisznek, kirúgnak, hazaárulónak nyilvánítanak stb.
Állandó zsoldos forrás lehet a lázongó ukránokból. Usa majd alkalmazza őket.
A huculok Kaptak pászkát, jelentős veszteségeket szenvedtek. kb. 1600 hucul rekedt a katlanban.
Huculok? Ők a Kárpátokban lakó népcsoport, nem ukránok.

Na törlesztendő az elmaradásomat, itt lészen a legutóbbi kettő nyugger elemzés.
Elsőként a friss mai, avagy Liszicsanszk védelme gyakorlatilag összeomlott, herszoni offenzíva meg nem is volt. Pontosabban épp az oroszok nyomultak előre. Van még benne az elején szó a novosahtyinszki olajfinomítót ért támadásról és egy kis magyarázat a laikus közönségnek miért nehéz ezeket a kis szar drónokat detektálni. Végére meg egy kibontakozó francia sztori, ami szerint az oroszok szereztek két, szinte teljesen sértetlen CAESAR-t, ami már az Uravagonzavodnál van. Sztori képlékeny, de azért sokat mondó, hogy az UVZ Telegram fiókja beshitpostolt az eredeti bejegyzés alá :D

Ui: Egy üveg bor meg némi Unicum után nagy volt a kísértés, hogy címnek az "Ellopták az oroszok a CAESAR-t" írjam be, de azért vszeg Stier kinyírt volna :D
Uniqum vagy a magyar újságírásban. ;)
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 189
5 080
113
Azért nevezik "vákuumnak" , mert az általa kipermetezett éghető anyag azonnal elégeti a levegőben lévő összes oxigént, és ennek eredményeként egy erősen csökkentett nyomású zóna alakul ki, ahol mindent beszív és megsemmisít.
Hát ez ebben a formában nem teljesen igaz.

A thermobarikus robbanás lényege, hogy valamilyen alacsony ARH illetve magas FRH tulajdonsagú anyagot (pl.: acetilént) aeroszolkent szétszórsz majd berobbantod. Itt valójaban az törtenik hogy az adott anyag a levegővel keveredve robbanóképes elegyet hoz létre ami berobban. A robbanás frontján nagy nyomású levegőréteg alakul ki mögötte pedig légritka tér. (Ez jól látszik a videón) a különbség a hagyományos gránátokhoz képest hogy itt jókora tűzgömb alakul ki, repeszhatás nincs. Amiben tévednek az újsagirók az az hogy itt nincs vákuum, a halottak a nagy nyomás miatti belső sérülésekbe halnak bele. Külsérelmi nyom a repeszek hiánya miatt nincs. (Fül és orrverzés tipikus túlnyomás miatti szimptóma)
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 413
23 400
113
ed8977ca463bb426f79876983658b6f4.jpg
Amikor az oroszok feladták a Harkov körüli állásaikat, az ukrán hadsereg győzelmi jelentésében megírta, hogy teljesen kiszorították az oroszokat az ország területéről, és ezt bizonyítandó még egy fényképet is lehoztak, melyen a 127. Területvédelmi Dandár katonái posztolnak a határkővel. Ezt akkor mindenki furcsának gondolta, mert minden jel szerint bőven ukrán területen folytak tovább a harcok (és a mai napig ott folynak a térségben).

A rejtélyre viszont fény derült, amikor leváltották Roman Dudint, az ukrán Elhárítás (SZBU) harkovi vezetőjét. A sértett titkosszolga erre nyilvánosságra hozta, hogy az ukrán katonák ukrán területre vittek át egy erre a célra legyártott határkövet, kerestek egy olyan tájat, ami nagyjából hasonlít a határsávra, és itt készítették el a híres fényképeiket. De még ezt a műveletet is el tudták szúrni, mert a visszaúton rajtuk ütöttek az oroszok, és négyet megöltek, hármat pedig megsebesítettek közülük.

Szerintem építsetek magatoknak egy saját orosz-ukrán határt Kijev közepén, az úgy biztonságosabb! Akkor mindennap tudtok ott fényképezkedni, meg bejelenteni az elfoglalását.

 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 329
4 814
113
Látni kellene a szerződést. Amiről szó van az egy speciális szállítás, az ún. Peage forgalom. Normál esetben az az ország amelynek területén a szállítás áthalad meg sem állítja a szerelvényt, sőt úgy kell közlekedtetni hogy lehetetlen legyen a fel és leszállás. Tekintve hogy jogi értelemben nem lép az ország területére a szerelvény azért ez elég meredek lépés Litvániától. De mondom látni kéne az EU és Oroszország által aláírt szerződést.
Ezen cikk szerzője egyáltalán nem nevezhető Putyin-fannak, de még szerinte sincs igaza a litvánoknak: https://index.hu/kulfold/2022/06/23...to-es-oroszorszag-legkomolyabb-szembenallasa/
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Gyakorolhatja.
A nem embargós cikkeket, embereket hozhatja-viheti kedve szerint.
Ne add a hülyét.
A szankció célja nem ez volt, hanem az hogy ne tudja eladni ezt a cuccost az Orosz.
Nem az volt a cél, hogy blokád alá vegyék Kalinyingrádot. Most megint az a helyzet, hogy rákényszerítik Oroszországot hogy megvédje magát. Ha anyádra ráhegesztik a lakásajtót akkor előbb utóbb feltöröd, és bizony nem te vagy a hunyó.
Ha Kalinyingrádban leállnak a közszolgáltatások akkor mi lesz? A picsafejű litván meg az amcsibérenc van lejjebb is tudja ezt, de csak játszanak a tűzzel. Ha utat tör magának az orosz akkor meg jön az 5-ös cikkely? A kurva anyjukat az agresszoroknak!
Mindegy az oroszok olyan választ fognak adni ami megint az atlantistákat hozza lépéskényszerbe, tesség figyelni a következő napokban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 092
66 918
113
"Erre kíváncsi leszek hová akarják kivonni őket, egy út van de azt is tűz alatt tudják tartani az oroszok."
Szerintem egy egyszerű kommunikációs trükk, sokkal jobban hangzik ,hogy kivontuk őket , mint az hogy megadták magukat és fogságba estek

Most már úgy érzem, elég idő telt el az orosz áttörésnél és mind két oldal elég információt mondott el ahhoz, hogy levonjak néhány -talán érdekes- következtetést.

1, Az 1-2000 bekerített ukrán katona nem tűnik túl jelentősnek. Körülbelül ennyit mondtak az oroszok Liman városánál is, mielőtt 1 nap alatt lerohanták és a védők java része megadta magát. Szeretném összevetni ezt azzal a számmal, hogy még fél hónappal ezelőtt az orosz drukkerek 5 ezerre tették a Zlotyében lévő csapatok számát, ha sikerült a bekerítés Toskivkánál és 20ezer főre tették azt, ha sikerül Liszicsanszkot és az egész katlant mondjuk Sziverszknél bezárni.
Azt hiszem, a profi katonák erre mondják azt, hogy a rugalmas elszakadás az ellenségtől sikerült, a bekerítés elől a legtöbb egységet megpróbálták kimenteni (kérdés, hogy az elmúlt napokban, amikor még nem volt áttörés, de megkezdődhetett a kihátrálás, pontosan mennyi veszteséget szenvedhettek pluszban az orosz légierőtől az elvonuló oszlopok.) Az, hogy a hátvédek ilyen számban ott maradtak, az bevállalható veszteség a mindent elvesztünkkel szemben.
Hogy ukránokhoz kapcsolódó ismert filmet idézzek, a helyzet nem jó, nem tragikus.

2, Próbáltam rájönni, hogy vajon én hol állítanám fel a következő ukrán védelmi vonalat. Bár most sokan úgy sejtem, abban reménykednek, hogy gyorsan bemennek a ruszkik Liszicsanszk háta mögé, szerintem ez nem fog bekövetkezni rövid távon. Itt a rövid távot úgy értem, hogy jövőhétvégére például fogadni mernék, hogy nem fog hermetikusan bezárulni a város körül egy ostromgyűrű.
Wilson és Grigorij talán tud segíteni majd, lehet rosszul fordítok, de én valami Gumi Mechanikai Üzemnek vagy Gumi Technikai Üzemnek ferdíteném.


(Csak a koordit tudom ezzel megadni, ukránok hadi térképén valami Zavod Gumovo-Tehnicskih Virobiv.)

És az olajfinomító is jól védhető helynek tűnik, ha ezt tartani akarják, szerintem 1 hónapig is tartani tudnák és rettenetes veszteségek lennének fejjel előre támadásnál.


És kettő között Vovcsojárivka, amit épp rohamoz a muszka, de nekem az a város is jól tarthatónak tűnik, szerintem nem napok alatt jutnak át azon sem.

Szóval ez a hármas egy jól kigondolt új védelmi vonalnak tűnik. Tőle keletre és északon a Donyeck-folyó, mint szintén jól védhető rész.

Ha az én véleményemet kérné ki Putyin (sajnálatomra nem teszi, pedig remek tanácsokat tudnék adni, hogy öljék halomra egymást), hogy hol van gyenge pont, hát az olajfinomítótól egészen egészen Szoledárig... ez legalább egy 20 km-es szakasz, ahol semmi védhetőt nem látok. Én a következő hónapban ezen a szakaszon várok mindenképpen előrehaladást Sziverszk irányába.
Mi a szépséghiba? Az, hogy ezt eddig is az elmúlt hónapban megtehették volna. De az ukránok makacsul védték, annak ellenére, hogy a terep számukra nem kedvező. Vagyis valószínűnek tartom, hogy pont ide, a Bahmut-Liszicsnszk útvonal védelmére lett kivonva az elmúlt időben az a védő mennyiség, amiről fentebb mondtam, hogy eltűnt az egy hónappal ezelőtti orosz remények alapján a katlan legmélyéről.

3, Ettől függetlenül tovább lehet erőltetni itt a harcot és jelenleg a T-13-02 út veszít jelentőségéből azáltal, hogy elvágták. Ha vissza is szereznék az ukránok újra azt a rövid szakaszt, már nem 5 km hosszan tartja az orosz hadsereg tüzérségi ellenőrzés alatt, ami rövid szakaszon kis fröccs, nagy gáz és ha nem is túl szerencsés feltételekkel, de lehet szállítani az utánpótlást a katlan mélyére, hanem most már teljesen el kell felejteni és minden forgalmat a Sziverszk-Liszicsanszk kerülőútra kell terelni. (15-20 km-en végkép nem lehet orosz tüzérség előtt kocsikázni.)
Vélhetően ez a nagy kerülő nem könnyíti a bent rekedt egységek ellátását és ha a logisztikai járműveket nem pótolták valahonnan, akkor pláne ne reméljünk a bekerítés szélén lévő városban gyors javulást! És továbbra is ez a másik útvonal 10 km-re megy el 25-30 km hosszan az orosz ágyúk csöve előtt a Donyeck-folyó túlpartján. Így nem lehet mérget venni rá továbbra sem, hogy a szállítmányok célba érnek és nem lesz további csökkenés a szállítás kapacitásában.

4, Régi megrögzött gondolatom, hogy Zlotye elfoglalása abból a szempontból is fontos volt, mert közvetlenül tőle délre kanyarodott el a Pervomajszk-Popaszna felszedett vasúti szakasz, nekem meggyőződésem, hogy az orosz logisztikai szakemberek gőzerővel tervezik át a környék utánpótlás ellátását. Végre közelebb hozhatják a bázisokat, lerakatokat.
Erről a részről viszont már korábban is sokat áradoztam, csak nem voltak meg a feltételek, hogy a fronttól 1 km-re ők sínt építsenek vagy lőszert halmozzanak fel.

5, Eddig próbálgatták a ruszkik a folyón való átkelést. Én kíváncsi vagyok arra, hogy ha tényleg megmerevedik a front ott, ahol jósoltam és lassú előrenyomulás lesz Sziverszk irányában, eljön-e az idő, amikor a katlan bezárulását Moszkva egy folyami átkelés megpróbálásával akarja majd felgyorsítani.


Ehhez a cikkhez meg kikérném @dudi véleményét meg aki bármennyire is átlátja a páncéls erőket. Az ukrán követ 88 Leo1-et és kb 100 Mardert akar egy csomagban rendelni. Ez nekem nem a páncélgránátos elosztásnak tűnik, hanem a 2 MBT+2IFV dandárnak. Jól becsülöm? Mert gyalogsági tűztámogatónak 2 zl Leo1 soknak tűnik, a 2 zl gyalogsági kíséret meg kevésnek. Leo2-esekkel meg Pumákkal mindent kiütnek, de Leo1 és Marder ebben az arányban nagyon szerencsétlen, szerintem.

És szeretném megköszönni Dudinak, Krisssnek és @Filter nek, hogy itt vannak velünk és próbálnak eligazítani minket abban, amit nem értünk.
Az a bibi ezzel az eszmefuttatassal hogy Vovcsojarivka amint megvan, onnet akar aknavetovel, akar barmi massal beloheto az az ut es a ket keresztezodes, valamint az olajfinomito. Mondjuk en biztos nem bujnek el egy finomitoban hiaba lehet szetlove, mert van ott egheto anyag visszamaradva biztosan eleg, es lelegezni is csak kell.
Hianyzo letszamra meg csak annyit mondanek hogy hat elfogyott. Ha volt benn 5000 fo par hete akkor abbol ugye lett veszteseg is folyamatosan ilyen olyan, a vegjatekra meg ottragadt 2-3000. Elpucolni is csak el akart 1200 fo, akikbol 800 meghalt es megsebesult, plusz fogjok is lettek.
Szeverodonyeck es Liszicsanszk 20000 fo felett volt emlekeim szerint, mostanra talan 60% lehet még meg. Azert azt a napi 1btg-re valo minuszolast ugye ott szenvedik leginkabb el, nem Kijevben a strandon. Nem veletlen hogy mar a pottartalek tartalekat is oda kuldik daralthusnak.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 260
31 344
113