[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 450
77 198
113
Ez így van de én utána néztem ,hogy mekkora a kremencsuki bevásárlóközpontot alapterülete, szerintem így irreális, hogy az X22 rakéta közvetlen találata esetén csak egy hatalmas kráter marad a bevásárló központ helyén....

"Kremencsuk "Amstor" teljes területe 11 000 négyzetméter volt."

De egy marha nagy lyuk lenne rajta és a fele összeomlana, nem csak a tető égne...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Patrick Lancaster

Foreign Mercenaries In "Azot" SeveroDonetsk Robed Civilians. Says Witness​


"Szeverodonyecki lakos azt állítja, hogy kirabolták az Ukrajnáért harcoló külföldi zsoldosok a szeverodonyecki "Azot" üzemben. Állítása szerint a szeverodonyecki "Azot" üzemben találkozott amerikai, grúz, brazil és más külföldi zsoldossal, akik Ukrajnáért harcoltak, és meglopták őt.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
De egy marha nagy lyuk lenne rajta és a fele összeomlana, nem csak a tető égne...
nem csak a tető égett.

+döntsétek már el: nem is a plázát támadták, vagy a plázában a lőszerlerakatot.... LoL

Tessék megnézni a többi felvételt is, ne csak a legelsőt ami kikerült.


_125675961_p0chktvg.jpg


_125680712_kremanchuk_visual_analysis_02_640-nc.png
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 450
77 198
113
Igazad van, ebben az esetben ezeknek a létesítményeknek a támadása legitim vagy sem??
Minden civil létesítmény támadása legális amiben hadianyag, haditechnika vagy harcképés katona van. Ellenben tilos a fentiek közül bármelyiket civilek által aktívan használt létesítményben elhelyezni. Szóva tilos működő plazában a bezárt mekiből lőszerraktárat csinálni.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 014
32 420
113
Ez az Orlik nem is ukran volt. Cseh - belorusz kevert nemzetisegu. Ok ok, akkor meg olyan nem volt hogy ukran, ertem. Elszegodott egy helyi, aktualis hetmanhoz, aztan 3-4 ev mulva a poltavai csata utan kivertek oket az orszagbol a sved kirallyal egyutt. Moldvaban bujkaltak, rablohadjaratokat vezetett a korabbi nepe ellen. Kozben megirta ezt az alkotmanyt, de kinek? Kis ido mulva a sved kirallyal svedorszagba mehettek es ott is halt meg.

Es most ezt az idegen nyelvu "alkotmanyt" amit sosem hasznaltak, felfedeztek Ukrajnaban!
Hat ez fantasztikus!
Ez most nagyon fontos, grat, van meg lejjebb Ukrajna?

Gyártanak maguknak nemzeti mítoszt, erőszakkal ukránosítanak, a "hogyan gyártsunk nemzettudatot a semmiből" recept alapján. Végül is működött már máskor, máshol is.
Elég szegényes az ukrán nemzeti panteon, az ukrán irodalmi nyelvet megalkotó Sevcsenkón kívül csak egy-két hetmant tudnak felmutatni. Persze a Kijevi Ruszt is, de az problematikus, mert az oroszokkal közös örökség végül is. De a szlovák még szegényebb, mégis ki tudtak alakítani egy nemzettudatot (részben tőlünk lopott szimbolika és történelmi alakok segítségével, lásd "szlovák" Csák Máté és társai). Sok a párhuzam a szlovákok és az ukránok között (fabrikált történelem, szomszédokhoz való tudathasadásos viszony, ami megszülte az "Uhorsko és Madarsko az két teljesen különböző dolog" történelemfelfogást), bár a szlovák jóval kevésbé agresszív természetű nép. De ugyanúgy egy szláv néptöredékekből maroknyi 19. századi romantikus nacionalista által létrehozott valami. Szembe kell nézniük azzal, hogy ami a területükön volt kultúra, az orosz vagy lengyel volt, esetleg zsidó. Ha ezeket kivonják belőle, akkor marad a hímzett ukrán ing nagyjából... De mint a mellékelt ábra mutatja, ettől még lehet "nemzetet építeni".
 
W

Wilson

Guest
De egy marha nagy lyuk lenne rajta és a fele összeomlana, nem csak a tető égne...
Ezt én is így gondolom de még nem láttunk képeket a találat után a bevásárlóközpontról felülről így én személy szerint meg várom ezeket a felvételeket mielőtt "ítéletet mondok".

Azt a kérdést is fel kellene tenned hogy miért raknak hadi eszközt az ukránok folyamatosan plázában, bevásárló központok közvetlen közelében, iskolák, kórházak mellé?? Azt remélve hogy így nem verik telibe az oroszok?? Háború van!! Ki a felelős?? Az aki támadja a nyilvánvalóan katonai celpontokat, vagy az aki civileket elő pajzskent használva próbálja meg megvedeni??
Ez vagy így van vagy nincs így, eddig ezt csak az oroszok állították ezt , és ezt vagy elhiszi az oroszok bemondására az ember vagy nem, ezt mindenkinek a saját magának kell eldöntenie, mindenesetre nekem az kevés bizonyíték,hogy az oroszok ezt állítják.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Ezt én is így gondolom de még nem láttunk képeket a találat után a bevásárlóközpontról felülről így én személy szerint meg várom ezeket a felvételeket mielőtt "ítéletet mondok".


Ez vagy így van vagy nincs így, eddig ezt csak az oroszok állították ezt , és ezt vagy elhiszi az oroszok bemondására az ember vagy nem, ezt mindenkinek a saját magának kell eldöntenie, mindenesetre nekem az kevés bizonyíték,hogy az oroszok ezt állítják.
De ha az ukránok állítanak valamit, akik szétkamuzták pl a kígyó szigetet, az rögtön hihető. Hagyjuk..
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Egyrészt nem ezt állítottam másrészt arról pl vannak drónfelvételek műhold felvételek is,
Drón felvétlek? Azokra gondolsz, amelyeket az oroszok készítenek, és az ukránok magukévá formálják?
Ha nem lenne kamu a kígyó szigetes ukri mondások, akkor már az ukránok keze alatt lenne. E helyett az van, hogy folyamatosan próbálnak balf@sz támadásokat indítani a szigetre, de szét vannak mindig kapva a légvédelem, meg minden által, amit az oroszok pluszban odatelepítettek.
Vagy szerinted a kígyó sziget jelenleg ukrán kéz alatt van? Ne nevettes már
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 012
23 333
113
Gyártanak maguknak nemzeti mítoszt, erőszakkal ukránosítanak, a "hogyan gyártsunk nemzettudatot a semmiből" recept alapján. Végül is működött már máskor, máshol is.
Elég szegényes az ukrán nemzeti panteon, az ukrán irodalmi nyelvet megalkotó Sevcsenkón kívül csak egy-két hetmant tudnak felmutatni. Persze a Kijevi Ruszt is, de az problematikus, mert az oroszokkal közös örökség végül is. De a szlovák még szegényebb, mégis ki tudtak alakítani egy nemzettudatot (részben tőlünk lopott szimbolika és történelmi alakok segítségével, lásd "szlovák" Csák Máté és társai). Sok a párhuzam a szlovákok és az ukránok között (fabrikált történelem, szomszédokhoz való tudathasadásos viszony, ami megszülte az "Uhorsko és Madarsko az két teljesen különböző dolog" történelemfelfogást), bár a szlovák jóval kevésbé agresszív természetű nép. De ugyanúgy egy szláv néptöredékekből maroknyi 19. századi romantikus nacionalista által létrehozott valami. Szembe kell nézniük azzal, hogy ami a területükön volt kultúra, az orosz vagy lengyel volt, esetleg zsidó. Ha ezeket kivonják belőle, akkor marad a hímzett ukrán ing nagyjából... De mint a mellékelt ábra mutatja, ettől még lehet "nemzetet építeni".
szerencsétlen tótok,románok,meg nálunk India vad gyermekei is próbálkoznak a gyökérkereséssel .. míg az előbbiek szlávok,meg elvándorolt vlachok/albánok az utóbbiak szívesen lennének olaszok,fáraók meg ilyesmik :D

egyébként mindig az ilyen gyökértelen identitás nélküli népekkel van a legtöbb probléma .. lehetne sok példát sorolni erre is .

és hogy ne legyek off .. (remélem még nem volt) a térfigyelő kamera felvétele

https://t.me/opzukrajina/15026
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 449
16 798
113
Hol van bármi infó arról, hogy ebben az esetben bármi is volt a plázában?
A gyárat hagyjuk már, nem most települt egyik sem a másik mellé.
Az meg csak lábjegyzet, hogy -állítólag- katonai jellegű termelés 1989 óta nem zajlott az üzemben.
Állítólag. Pedig de bizony,mert nagyjavítás,és felújítás ment az állítólag bezárt üzemben. Most már nem megy.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
541
4 913
93
Nem értek hozzá, de egy pláza szerkezete nem olyan kemény, mint egy hordozóé, nem?
Ergo, ha a pláza szerkezete gyengébb, nagyobb kárt tud könnyebben okozni a rakéta.
Nekem a józan paraszt eszemmel ez logikusnak tűnik. Vagy szerinted egy pláza szerkezet is ugyanolyan kemény, mint egy hordozó szerkezet? "Nem túl életszerű."
Gondolj már bele. Ha egy hordozón 22m2es lyukat üt, akkor egy plázában mekkorát?
"Nem értek hozzá, de egy pláza szerkezete nem olyan kemény, mint egy hordozóé, nem?
Ergo, ha a pláza szerkezete gyengébb, nagyobb kárt tud könnyebben okozni a rakéta."

Egy robbanás esetén pont a könnyűszerkezetes épület roncsolódik kevésbé, mint egy nagyon masszív szerkezet. A könnyűszerkezetes épület tartószerkezete pillanatokon belül enged a nyomásnak, ezért viszonylag pici területen történik rombolás és fölfele "elengedi" túlnyomást. Nem véletlenül direkt így van megépítve az összes olyan raktár, ahol valamilyen robbanásveszélyes anyagot tárolnak.
A stabil szerkezetű szerkezetek, pláne, ha még meg is vannak erősítve (külső behatás elhárítására) meg ha belülről történik a robbanás (megfelelő erejű) látványosan teljesen roncsolódnak. Fizikából hatás-ellenhatás.

Így lehetséges, hogy a bemutatott videókon (amennyiben elfogadjuk, hogy valóban a plázában történt a robbanás) a polcokon az üvegek sértetlenül ott vannak.

Viszont más videón, meg látható volt, hogy a gépgyárnál ott a kráter és bizony a körülötte levő épületek elég pocsék állapotban vannak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 869
65 633
113
LNR erok 10 kulfoldi zsoldost fogtak tegnap. Valamint tob mint 1000 fot semmisitettek meg, tiszteket fogtak el.

Ukran Tocska U talalt el egy lakonegyedet Nova Kakovkanal, egy kisfiu meghalt.
Persze nyugaton errol kuss van a fajgyulolet jegyeben, mert ukranok lottek.


A bosszuszomjas ukran katonak Jaszinovatja civilek altal lakott teruleteit lottek. A kamera rogzitette a cselekmenyt.

 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Aszongya a Boris Johnson, hogy ha Putyin nő lenne, akkor nem kezdett volna bele az ukrajnai háborúba...

"Boris Johnson megfejtette a titkot: Putyin azért támadta meg Ukrajnát, mert férfi

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem kezdte volna el az ukrajnai háborút, ha nő lenne, jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök. Ha Putyin nő lenne, ami nyilvánvalóan nem így van, de ha az lenne, nem hiszem, hogy belekezdett volna ebbe az erőszakos háborúba – idézte a Sky News a politikust, aki szerint több teret kellene engedni a nőknek a legfelsőbb politikai körökben. Johnson a konkfliktust őrültnek, macsónak nevezte, hozzátéve: Ha a toxikus maszkulinitás tökéletes példáját akarod látni, meg kell nézni, mit művel Putyin Ukrajnában."


Forrás: https://kuruc.info/r/6/245529/

És ezt az ábrát mellékelték hozzá, "Putyin nőként":

putyin_nokent02.jpg



Nos, én jobbat tudok!

Ha Putyin nő lenne, akkor (akkor a cikkben szereplő kép alapján) ő lenne a Lauren Southern! :D:D:D

3589.jpg


Megj.: és mit ad Isten, Lauren Southern találkozott Duginnal :oops:

Khmm, Putyin lánya, esetleg? :eek:
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 812
14 416
113
Gyártanak maguknak nemzeti mítoszt, erőszakkal ukránosítanak, a "hogyan gyártsunk nemzettudatot a semmiből" recept alapján. Végül is működött már máskor, máshol is.
Elég szegényes az ukrán nemzeti panteon, az ukrán irodalmi nyelvet megalkotó Sevcsenkón kívül csak egy-két hetmant tudnak felmutatni. Persze a Kijevi Ruszt is, de az problematikus, mert az oroszokkal közös örökség végül is. De a szlovák még szegényebb, mégis ki tudtak alakítani egy nemzettudatot (részben tőlünk lopott szimbolika és történelmi alakok segítségével, lásd "szlovák" Csák Máté és társai). Sok a párhuzam a szlovákok és az ukránok között (fabrikált történelem, szomszédokhoz való tudathasadásos viszony, ami megszülte az "Uhorsko és Madarsko az két teljesen különböző dolog" történelemfelfogást), bár a szlovák jóval kevésbé agresszív természetű nép. De ugyanúgy egy szláv néptöredékekből maroknyi 19. századi romantikus nacionalista által létrehozott valami. Szembe kell nézniük azzal, hogy ami a területükön volt kultúra, az orosz vagy lengyel volt, esetleg zsidó. Ha ezeket kivonják belőle, akkor marad a hímzett ukrán ing nagyjából... De mint a mellékelt ábra mutatja, ettől még lehet "nemzetet építeni".
Teljesen egyetértek azzal amit írsz, ez az igazság.
Ukrajna esetében az emberek emlékezetét, és tudatát folyamatosan befolyásolják már gyermekkoruk óta, főleg 1990 után különböző tananyagokkal, amelyet pár évente állandóan alakítanak változtatnak .
Ennek egyik módja hogy eredeti történelmi anyagokat (amik véletlenül sem ukrán nyelvűek, hiszen akkor sehol nem volt "ukrán nép") nem fordítanak hanem ferdítenek hogy magyarázni tudják az ezer éve fennálló "ukrán" nemzeti identitást.
Ennek eredményeképp ma egy teljesen hamis ideológia az elfogadott a tanult emberek között is.

Mondok 1 példát rá aki nem hiszi járjon utána:

2014 után, kijevi "értelmességiek"-ből álló turistacsoport érkezik a munkácsi várhoz ahol megtekintik a vár történelmi kiállítását.
Ezt a kiállítást 1945 után, de 90 előtt létesítették, az akkor még "szabad" , nem nacionalista elvek alapján.
Elmondhatom hogy nagyon szép, tanulságos, aki látta megerősítheti.

A turista csoportot egy ottani, munkácsi idegenvezető (több nyelven beszélő, művelt ember) vezette, de nem jutott végig a vár történelmén.
Az "értelmességi" ukránok magukból kikelve, tán kissé hangosan nekiugrottak az idegenvezetőnek:
- Mi ez a történelem hamisítás, hiszen Kárpátalja mindíg is ukrán volt... magyar meg sehol a történelemben
- Honnan vannak ezek a múzeumi történelem hamisító, kiállított (hamis) írásos dokumentumok, fegyverek, képek stb,..

Volt egy kis botrány, ennek a végeredményét, következményeit már nem ismerem..
Az "ukrán" nemzeti öntudat túltengés jelét lehetett itt is látni, megjegyzem nem az ukrán határok között néppel van a gond, ők is olyan népek mint mi vagyunk.
Ezt a népet tudatosan egyre inkább "félrenevelték" a faji felsőbbrendűség irányában, hogy minden környező nemzetnél többre tartják magukat. Ezt a mostani menekült áradat nyugat európai viselkedésén nagyon jól le lehet szűrni.

Erre van egy korábbi történelmi példa : a német nép tudat módosítása éveken keresztül - nácizmus irányában.
Számomra érthetetlen hogy egy nép miért választ magának egy ilyen elveket valló vezetőt, aki ráadásul zsidó nemzetiségű, többszörös állampolgársággal.
Számomra nem a zsidó nemzetiséggel van a baj, hanem az ha egy zsidó náci -és ráadásul a különvált ukrán ortodox egyház vezetőjével bratyizik annak templomában. Azt hiszen ha valaki ilyet mond évekkel ezelőtt azt kiröhögöm..

Ez már az agybaj csúcsa.. Ha ilyen hülye lett a világ, beérett annak pusztulása, ne csodálkozzunk semmin..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 869
65 633
113
Plaza fentrol.


Es a nagy bumm pillanata a terfigyelo kamera szemszogebol.
 
W

Wilson

Guest
Drón felvétlek? Azokra gondolsz, amelyeket az oroszok készítenek, és az ukránok magukévá formálják?
Ha nem lenne kamu a kígyó szigetes ukri mondások, akkor már az ukránok keze alatt lenne. E helyett az van, hogy folyamatosan próbálnak balf@sz támadásokat indítani a szigetre, de szét vannak mindig kapva a légvédelem, meg minden által, amit az oroszok pluszban odatelepítettek.
Vagy szerinted a kígyó sziget jelenleg ukrán kéz alatt van? Ne nevettes már
Nem legalább légy szíves nézz utána a dolgoknak amikor ilyen kijelentéseket teszel, és azt sem értem,hogy hol beszéltem arről,hogy a Kígyó-sziget Ukrán kézen van, íme egy friss ukrán felvétel a Kígyó-sziget elleni támadásról...

Kígyó-sziget Ukrán támadás...