[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 061
92 112
113
SzBK a Corvinuson

Az orosz-ukrán háborút elemezve közölte: ugyan Oroszország villámháborús stratégiája összeomlott, ám az utóbbi időben a kelet-ukrajnai területeken jelentős sikereket értek el a stratégiaváltás, a nehéztűzérség folyamatos bevetése nyomán.

Vagyis stratégiai céljuk eléréséhez közelebb állnak most, mint a háború kezdete óta bármikor


- vélekedett. Számításai szerint az orosz oldalon 15-25 ezer katona, az ukrán oldalon pedig 35 ezer katona esett el, ám az ukránok az alacsonyabb népességszám.

 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 023
113
Hogy mi volt x éve, az pont nem számít ma semmit.
.
.
Tévedsz. Vannak dolgok, amik számitanak ugyanúgy régen is, mai. Az elfoglalt terület lakosságához hozzáállás stratégiája (terrorizálás vagy megnyerésük kisérlete) egy klasszikus kérdés. Ha a terület rövidtávú lerablása a cél, akkor jobban működik a terror, ha viszont tartós együttélésre kéne berendezkedni, akkor jobb egy békésebb megközelitése a civileknek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 291
84 391
113
Ezen lépjünk túl, hogy z oroszok a nácikat az ukranok a civileket lövik. Hétvégén megzúztak egy fegyverraktárt jó eséllyel.
Még hiszel a mesékben. 8 éve olvasom, nézem ezt a szart. Még mindig a nácikról beszélünk, ahol jelenleg egy drogos elmebeteg játszik Steinereset, és olyan bűnözők segítik ebben, mint Nuland és a többi angolszász náci, úgyhogy ja, civilekre fognak vele lőni, és csak akkor lesz ennek vége, ha a ruszkik elkezdik kikapni az egész kupleráj működtetőit, bármelyik országban is élnek.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Ukrajna az első fázisban már győzelmet aratott azzal, hogy megvédte magát az államiságát, a központi hatalom nem omlott össze a fegyveres erőkkel egyetemben, illetve a társadalom többsége is hű maradt az ukrán nemzethez...Stratégiailag és morálisan a győzelem már övé, több tucat ország aktívan támogatja...Oo. pedig ezen szempontokból már vesztett, több évtizedre kizárva magát a Nyugati vérkeringésből, kiközösülve Európából, leégve ország-világ előtt az inkompetenciájával, amit az invázió elején produkált. Jelenleg a minimum célért, Donbász elfoglalásáért küzd, aminek luhanszki részét most sikerült csak teljesíteni... :) Én szánalmasnak nevezném ezt az egészet... Hiába erőlködnek egyesek, ez a modern Oo. legnagyobb katasztrófája, aminek súlyos közép- és hosszútávú következményei lesznek. Aki ezt nem látja, az vak. (már elnézést dudi)
Hozzáértők ezt a jelenlegi átrendeződést egészen máshogyan látják...
Tudsz jobbat ajánlani?
Robert Castel?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 436
7 121
113
Azt írták 0. körben a szerződéses tartalékosokat hívják be (ehhez hadüzenet se kell), utána leszerelt hivatásos katonák, a frissen leszerelt sorkatonák, majd az egyre idősebbek, végül a képzetlen volkssturm (4. hullám), de az már kb. azt jelenti náluk hogy a hivatásos állomány meghalt.
továbbra se értem az orosz humánerőforrás problémát
jelenleg orosz oldalon egymás mellett harcol az orosz szaki zsoldos csecsen
mindegyik kiválóan teszi a dolgát, a zsoldos is, ld. a wagnert korábban popasnánál most éppen bakhmut felé
ha egy zsoldos havi bére 3000 usd, akkor 100.000 zsoldos havi bére 300.000.000 usd, 100.000 zsoldos egy évi bére 3,6 mrd usd
az orosz ha valamivel jól el van látva, legalábbis eddig, az a pénz, ömlik befele olajból gázból
egy 100 ezres zsoldos sereg egy évre láthatóan meg is oldaná a problémájukat az összes a veszteségekkel kapcsolatos politikai kockázat nélkül..
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 771
113
Hozzáértők ezt a jelenlegi átrendeződést egészen máshogyan látják...

Robert Castel?

Szoktam őt is olvasni.
"MAGYARÁZKODOM

Mivel egyre többen kérdőjelezik meg az indítékaimat, kénytelen vagyok azt tenni amit a legjobban utálok a posztmodern értelmiségben.
Elmondani, hogy magánemberként hogyan érzek, gondolkodok az ukrán háborúról.

Minden amit ebben a témában publikáltam elemzés és nem magánvélemény, de mivel manapság a legnyilvánosabb dolog a "magán", kénytelen vagyok beállni a sorba.

Szóval hogyan is "érzek" magánemberként ezzel kapcsolatban?

Oroszország ereje és jelenléte a Közel-Keleten halálos veszélyt jelent a hazámra.
Ebből kifolyólag szívből remélem, hogy ezt a háborút az oroszok elvesztik.
A hazám és a Máramennyire Szabad Világ iránti aggodalmamból következetesen az oroszok erejével vagyok elfoglalva, nem a gyengeségükkel.

A gyerekes moralizálás és a primitív drukkerkedés helyett jobb lenne ha a veszély megértésével töltenénk az időnket.
Oroszország nem fog megállni Ukrajnában és nem fog visszariadni az atomfegyverek bevetésétől sem.

Itt az ideje, hogy a magyarajkú közönség is felnőjön, objektívan tekintsen a veszélyre és nem asszerint, hogy hova ixelt egy nagyot a választásokon."
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 924
12 550
113

Former head of the Army.

Eleg ertelmes palinak tunik, szepen, nyugodtan elmagyarazza mi a helyzet a szokasos ujsagiroi BS nelkul.

Volt már egy pár olyan ország is, amely úgy nyert háborút, hogy annak a végen még a teruletének egy része, vagy java része el volt ellenség által foglalva. Az I.VH mondjuk Szerbia vagy Belgium a másodikban példaul Norvégia vagy Dánia. En személy szerint Ukrajina esetében is azt hittem, hogy a gyózelme pillanatában sokkal roszabul fog álni, de lehet hogy az oroszok még Szevasztopol felszabadítása után se még sokáig nem fogják akarni bevallani a vereséget.
Itt a brit bacsi elmagyarazza a helyzetet.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 854
78 066
113
Lengyelország 1945? :)
Volt már egy pár olyan ország is, amely úgy nyert háborút, hogy annak a végen még a teruletének egy része, vagy java része el volt ellenség által foglalva. Az I.VH mondjuk Szerbia vagy Belgium a másodikban példaul Norvégia vagy Dánia. En személy szerint Ukrajina esetében is azt hittem, hogy a gyózelme pillanatában sokkal roszabul fog álni, de lehet hogy az oroszok még Szevasztopol felszabadítása után se még sokáig nem fogják akarni bevallani a vereséget.
Ezek az országok a nyertes oldalon voltak, de nem ők nyerték meg a háborút hanem mások nyerték meg nekik. Ukrajna helyett meg senki nem fogja megvívni/megyerni a háborút az oroszokkal szemben.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Többen támogatják ezt a hozzáállást:
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Ukrajna újjáépítése nemcsak arról szól, hogy mit kell tenni később, hanem most is – Zelenszkij

Fellebbezés

2022. 07. 04. 22:28

Ukrajna újjáépítése nem csak arról szól, hogy mit kell tenni később, győzelmünk után, hanem arról is, hogy mit kell tenni ebben az időben. És ezt partnereinkkel, az egész demokratikus világgal együtt kell tennünk. Csináld most.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt hangsúlyozta esti videoüzenetében – írja az Ukrinform.

Egészséget kívánok, kedves ukránok!

A mai külpolitikai tevékenységünk hosszú és nagyon fontos napja volt.

Ukrajna újjáépítésének szentelt konferencia nyílt Luganóban, Svájcban. Rögtön szeretném leszögezni, hogy amikor rekonstrukcióról beszélnek, gyakran rosszul helyezik a hangsúlyt. Nem csak arról van szó, hogy mit kell tennünk a győzelmünk után vagy a következő években, hanem arról is, hogy mit kell tennünk most.

Az ukrán erők több mint ezer települést szabadítottak fel a megszállók alól, és hetente újabbak csatlakoznak hozzájuk. Most például hazánk déli részén. Mindegyikük nagymértékű pusztítást szenvedett. És ez azt is jelenti, hogy kolosszális forrásokra van szükség az infrastruktúra helyreállításához, az orvostudomány és a szociális szolgáltatások visszaadásához, a normális gazdasági élet helyreállításához. Csak a felszabadított területeken több tízezer lerombolt ház található.

És fel kell készíteni az iskolákat és egyetemeket is az új tanévre az ország teljes szabad területén és új, állandó fenyegetés körülményei között, különös tekintettel a rakétacsapásokra... Már készülnünk kell a télre, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy túllépjünk. ezen a télen nyugodtan energetikai szempontból, annak ellenére, hogy Oroszország milyen fenyegetéseket teremt nap mint nap.

A gazdaság nagy részét tönkretették az ellenségeskedések és az orosz csapások, és több ezer vállalkozás szűnik meg. Ez pedig nagy munkahely-igényt jelent, hogy az adóbevételek csökkenése ellenére is biztosítható legyen a szociális ellátás.

Ezért Ukrajna újjáépítése nem csak arról szól, hogy mit kell tenni később, győzelmünk után, hanem arról is, hogy mit kell tenni ebben az időben. És ezt partnereinkkel, az egész demokratikus világgal együtt kell tennünk. Csináld most.

Ma Svédország miniszterelnöke, Mrs. Andersson Kijevbe látogatott. A fő témák a védelmi támogatás - kapunk egy új bővített csomagot - köszönjük. Valamint új szankciók Oroszország ellen és új lehetőségek Ukrajna számára, különösen a hulladékfeldolgozás terén.

Nálunk ez a téma nagyon sokáig elhanyagolt volt, és nem csak arról van szó, hogy mit kezdjünk a szeméttel. Ez a biztonságról, az életminőségről szól. Minimum 25 új és modern technológiailag fejlett hulladékfeldolgozó üzemre van szükségünk. Energiát és másodlagos nyersanyagot egyaránt tudnak biztosítani, és végül megoldást a hulladéklerakók és hulladéklerakók ősrégi problémájára, arra, hogy sok közösség nem tud megoldást találni a hulladékra.

És ha egyesek úgy gondolják, hogy ez már nem időszerű, akkor azt akarom mondani, hogy államunk újjáépítése nem csak a falak helyreállítása, amelyek megvoltak, és amelyeket ágyúzással leromboltak. Ukrajnának Európa legszabadabb, legmodernebb és legbiztonságosabb országává kell válnia – a szó minden értelmében, különösen környezetünk állapotát illetően. Biztos vagyok benne, hogy fogunk.

Ma július 4-e van - az Amerikai Egyesült Államok fő ünnepe, a függetlenség napja. És szeretnék gratulálni Biden elnöknek, az amerikai népnek és minden egyesült államokbeli barátunknak.

Szeretnék idézni valamit. „Azt valljuk, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, mint magától értetődő igazságok; hogy a Teremtő bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel őket, amelyek közé tartozik az élet, a szabadság és a boldogság keresése; hogy kormányokat hoznak létre az emberek között, hogy biztosítsák ezeket a jogokat, és hogy a kormányok hatalma az általuk irányítottak beleegyezéséből fakad” – mondja az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata. És egyetértenek abban, hogy az ukránok történelmük során többször is bebizonyították, hogy hasonló elveink vannak. Elég csak az ukrán Maidanokra vagy a szabadság védelmében való kitartásunkra nézni.

Még egyszer gratulálok a függetlenség napjához. Köszönöm a segítséget!

Ma gratuláltam az ukrán rendőröknek az Országos Rendőrség Napján. Átadta a díjakat. A törvényes rend alapja a munkájuk minősége.

Természetesen még sokat kell tenni ahhoz, hogy az ukrán rendőrség maradéktalanul megfeleljen a modern idők követelményeinek. De emlékezzünk a rendőrhősökre, akik a frontvonalban harcolnak. Azokról, akik aknamentesítést biztosítanak. Aki segíti az ágyúzás áldozatait. Ki végzi az evakuálást? Aki humanitárius segélyt szállít. És aki mindannyiunknak védelmet nyújt a bűnözés ellen.

A frontvonal helyzete a nap folyamán nem változott lényegesen. Az ellenség továbbra is terrorizálja a Szumi régió határ menti régióit, Harkov városát és a régió régióit, Donbászt. Az ukrán fegyveres erők nap mint nap válaszolnak, nyomást gyakorolnak és megsemmisítik a megszállók támadási potenciálját. Meg kell törnünk őket. Ez nehéz feladat, időt és emberfeletti erőfeszítést igényel. De nincs alternatívánk – ez a függetlenségünkről, a jövőnkről, az egész ukrán nép sorsáról szól.

Köszönjük mindenkinek, aki védi hazánkat!

Dicsőség Ukrajnának!
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113


Shmyhal az ukrán gazdaság támogatásáról tárgyalt az IMF képviselőjével

Shmyhal az ukrán gazdaság támogatásáról tárgyalt az IMF képviselőjével​

2022. 07. 04. 22:23
Egy luganói találkozón Denys Shmyhal miniszterelnök a gazdaságot a háború alatt támogató intézkedésekről tárgyalt Alfred Kammerrel, az IMF európai osztályának igazgatójával.

Az Ukrinform szerint Shmyhal a Telegramban írt erről .

Hangsúlyozta: a kormány pénzügypolitikájának egyik fontos prioritása az IMF-fel való együttműködés.

Shmyhal arról is beszélt Kammernek, hogy a kormány a háború alatt Ukrajna gazdaságát támogatta.

„Különösen olyan mechanizmusokat vezettek be, amelyek a lakosság legsebezhetőbb rétegeit, a kényszerűen lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket és a vállalkozásokat támogatják. Most a kormány vissza nem térítendő támogatásokat biztosít a kis- és középvállalkozások fejlesztésére, valamint ösztönzi a feldolgozás fejlesztését" - jegyezte meg Shmyhal.

Az ülésen szó esett a kormány energiaszektor-fejlesztési terveiről és a reformok végrehajtásáról.

Shmyhal hangsúlyozta, hogy ismét megbizonyosodott partnerei megkérdőjelezhetetlen támogatásáról.

„Köszönetet mondott az IMF-nek az Orosz Föderáció fegyveres agressziója miatt Ukrajna előtt álló kihívásokra való gyors reagálásért, valamint a Gyorsfinanszírozási Eszköz keretében nyújtott segítségért. Az IMF Ukrajna számára létrehozott speciális adminisztratív számlája lehetővé tette a partnerországoktól származó pénzeszközök azonnali fogadását” – tette hozzá Shmyhal .

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna nagyra értékeli az IMF hozzájárulását az Orosz Föderáció támadóháborúja utáni
Olvassa el még: Shmyhal a Cseh Köztársaság miniszterelnökével az orosz agresszió elleni további ellenintézkedésekről tárgyalt
Mint arról beszámoltunk, július 4-5-én Luganóban (Svájc) tartják az Ukrajna Helyreállításáról szóló Konferenciát, ahol bemutatják a vonatkozó terv projektjét.

Denys Shmyhal miniszterelnök elmondta, hogy Ukrajna helyreállításának terve három szakaszból áll, és az Oroszország által indított háborúban aratott győzelem után több ezer újjáépítési projekt megvalósítására lesz szükség.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Szoktam őt is olvasni.
"MAGYARÁZKODOM

Mivel egyre többen kérdőjelezik meg az indítékaimat, kénytelen vagyok azt tenni amit a legjobban utálok a posztmodern értelmiségben.
Elmondani, hogy magánemberként hogyan érzek, gondolkodok az ukrán háborúról.

Minden amit ebben a témában publikáltam elemzés és nem magánvélemény, de mivel manapság a legnyilvánosabb dolog a "magán", kénytelen vagyok beállni a sorba.

Szóval hogyan is "érzek" magánemberként ezzel kapcsolatban?

Oroszország ereje és jelenléte a Közel-Keleten halálos veszélyt jelent a hazámra.
Ebből kifolyólag szívből remélem, hogy ezt a háborút az oroszok elvesztik.
A hazám és a Máramennyire Szabad Világ iránti aggodalmamból következetesen az oroszok erejével vagyok elfoglalva, nem a gyengeségükkel.

A gyerekes moralizálás és a primitív drukkerkedés helyett jobb lenne ha a veszély megértésével töltenénk az időnket.
Oroszország nem fog megállni Ukrajnában és nem fog visszariadni az atomfegyverek bevetésétől sem.

Itt az ideje, hogy a magyarajkú közönség is felnőjön, objektívan tekintsen a veszélyre és nem asszerint, hogy hova ixelt egy nagyot a választásokon."
Pontosan tudom mit gondol, szoktam vele csevegni :) Ebben pont nem értünk egyet, de attól még jó szakember, felkészült és objektívek az elemzései :)
Közel-Keleten? Hol van a hazád?

Ezt miből vezetted le?
Róbertet idézte, Ő írta ezt facebookon