[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tényleg nem jó ;)

"Today around 41% of US weapons and defence infrastructure is reliant on Chinese semiconductors, while 91% of Navy weapons incorporate critical minerals whose supply is reliant on Chinese industry."

ttps://euro-sd.com/2025/10/articles/exclusive/47240/the-us-and-china-deep-dependency-amid-increasing-strategic-competition/
Akkor egyetértünk. Na most az USA már évek óta igyekszik hazavinni, amit lehet és biztosítani a forrásokat (Trump esetében ezt nehéz nem látni).
A chipek tervezése saját kézben évtizedek óta (bonyolultabb dolgok) és az első helyen a világban, gyártás szövetségi rendszeren belül vagy otthon, hozzáféréssel a technológiákhoz.

Hogy is állnak az oroszok ehhez képest? ;):
Russian MoD: adjunk le új rendelést az Alibabán!

2025.oktoberi a cikk.. :)

Gondolom nem az 5 évvel ezelőtti viszonyokra íródott, és eszerint elég komoly a probléma :)

Az, hogy valaki a tömeggyártáshoz, honnan szerzi be a cuccait (Alibaba) szerintem mellékes, a szükség törvényt bont!

ha jól emlékszem az 5. gen gépekibe is került be kínai alkatrész, gondolom ezeket is az Alibaban vették, no de ez a kis kitérő az idézett cikkel csak arra szolgált volna, hogy a kinai beszerzés bizony nem csak oroszok privilégiuma, él ezzel más is.

Aki nem hiszi járjon utána .. Google barátunk segít neki is

2025.oktoberi a cikk.. :)

Gondolom nem az 5 évvel ezelőtti viszonyokra íródott, és eszerint elég komoly a probléma :)

Az, hogy valaki a tömeggyártáshoz, honnan szerzi be a cuccait (Alibaba) szerintem mellékes, a szükség törvényt bont!

ha jól emlékszem az 5. gen gépekibe is került be kínai alkatrész, gondolom ezeket is az Alibaban vették, no de ez a kis kitérő az idézett cikkel csak arra szolgált volna, hogy a kinai beszerzés bizony nem csak oroszok privilégiuma, él ezzel más is.

Aki nem hiszi járjon utána .. Google barátunk segít neki is
Komolyan, Google neked is a barátod.

A világ legjobb chipjeit (amelyeket _nehéz: gyártani az USA TERVEZI, Taiwan gyártja holland gépekkel.
A teljes gyártási körhöz szükséges technológia, know-how az USA rendelkezésére áll, szándék kérdése.

A világ második legjobb chipjeit Kína gyártja saját magának és MINDEN területen ösztönzi, fejleszti a hazai gyártást. Gépsorok, know-how saját kézben.

A ruszki mikroelektronika meg a kínai beszállítói láncon lóg 100%-ban. SEM TERVEZNI, sem gyártani nem tudnak. Soha nem is tudtak.

Na most a drónháborús résznél tartunk a haditechnikában; gondolom nem kell mondanom, hogy ez mekkora hátrány mindkét riválissal szemben, hogy nem tudnak pl. AI chipeket SEM előállítani....

Ennél jobban nem tudom összekötni a pontokat.

+ 10 holy damage :)
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A világ legjobb chipjeit (amelyeket _nehéz: gyártani az USA TERVEZI, Taiwan gyártja holland gépekkel.
A teljes gyártási körhöz szükséges technológia, know-how az USA rendelkezésére áll, szándék kérdése.

A világ második legjobb chipjeit Kína gyártja saját magának és MINDEN területen ösztönzi, fejleszti a hazai gyártást. Gépsorok, know-how saját kézben.

A ruszki mikroelektronika meg a kínai beszállítói láncon lóg 100%-ban. SEM TERVEZNI, sem gyártani nem tudnak. Soha nem is tudtak.

Na most a drónháborús résznél tartunk a haditechnikában; gondolom nem kell mondanom, hogy ez mekkora hátrány mindkét riválissal szemben, hogy nem tudnak pl. AI chipeket SEM előállítani....

Nem is kell mert, annyira azért vágom a témát,hogy tudjam hol áll a chiptervezés az USA-ban, meg arra is hogy a tajvani chip gyártás kb miről szól,szóval nálam nem vita tárgya hogy ki milyen nm-re képes a gyártás során, nem erre vonatkozott volna a kommentem hanem arra akartam kilyukadni (de írtam is), hogy nem csak az oroszok vesznek kínai motyókat, hanem ezek ott vannak ám a nyugati (pl amerikai fegyverrendszerekben is, hiszen erről szól a cikk) amivel (ezt szintén írtam) semmi gond nincs, ha a szükség úgy hozza, hogy tőlük kell beszerezni, az bizonyára neked is világos, hogy ezt a kitettséget igyekszik mindenki a lehető legkisebbre minimalizálni, de jelen esetben a szükség törvényt bont, nincs idő ezzel foglalatoskodni (biztosan dolgoznak saját fejlesztésen) abból "főznek" ami van, bár az is tény, hogy kurvara le vannak maradva a ruszkik.

ám nekem ez nem okoz problémát, nem autóskártyáról van szó, hogy kinél van a Lola T :)

ami nekik jó, az nekem is, ami náluk működik, én azt elfogadom, lehet itt érvelgetni, hogy papíron mi, mit mutat, meg hogy mi mennyire precíz, más meg mennyire nem az .. a puding próbája az evés lesz, nem a "receptfüzet", addig meg minden csak elmélet, viszont ezt sokszor felül írja a gyakorlat.

(ez az utolsó bekezdés konkrétan nem neked szól,sőt egyáltalában nem neked de beszurtam ide, mert sokan olyan prospektus adatokkal dobálóznak, ami elméletileg úgy van ahogy leírták, gyakorlatilag meg jött az élet és rácáfolt

Ukrajna területén végrehajtott csapások krónikája 2026. január 31. és február 1. között.

Tegnap, nappal-éjjel, a Légierő és a rakétaerők célpontokat támadtak a Donbász, Szumi, Harkiv, Zaporizzsje, Dnyipropetrovszk és Herszon megyében (teljes fegyverspektrum), valamint Csernyihiv és a Csernyihivi megye (Geran/BM-35) területére.

2026. január 31.

• 09:25-kor Zolocsivban, Harkiv megyében robbanás történt. Geran/BM-35.
• 10:50-kor Szumiban - robbanások. Geran/Gerbera.
• 11:00-kor Szumiban - robbanás. Geran/BM-35.
• 11:00-kor Zaporizzsje megyében - robbanások. UMPK.
• 12:35-12:38-kor Harkiv környékén két erős robbanás történt. Valószínűleg Tornado-S.
• 12:35-12:40 Zaporizzsja terület - robbanások. UMPK. Ternovatoye közelében.
• 16:25-16:35 Donbas – robbanások. UMPK. Kramatorszk közelében.
• 17:55 Konotop, Sumy Oblast – robbanások sorozata. Gerani/BM-35
• 19:48 Konotop, Sumy Oblast – robbanás. Gerani/Gerbera.
• 20:50 Melnya, Sumy Oblast – robbanás. Muskátli-3.
• 21:02-21:30 Konotop, Sumy Oblast – robbanások. Muskátli/geránium-3. A vasútállomás közelében.
• 21:30 Donbas – robbanások. UMPK. Pokrovsky kerület.
• 21:30-21:45 Konotop, Sumy régió – robbanások. Muskátli/geránium-3. A vasútállomás közelében.
• 22:20-22:30 Zaporizzsja régió – robbanások. UMPK. Zaliznychne közelében.
• 22:45 Sumy – robbanások. Gerani/Gerbera.
• 22:50-23:00 Donbas – robbanások. UMPK. Limansky kerületben.
• 23:10 Sumy és Akhtyrka, Sumy régió – robbanások. Gerani/Gerbera.

2026. február 1.

• 00:50 Konotop, Sumy régió – robbanás. Muskátli-3.
• 01:20 Konotop, Sumy régió – robbanás. Muskátli-3.
• 01:35 Konotop, Sumy régió – robbanás. Muskátli-3.
• 02:00 Robbanások Harkov és Pechenegy közelében, Harkiv megyében. Muskátlik/gerberák.
• 02:10-02:20 Robbanások Harkov közelében. Muskátlik/gerberák.
• 02:30 Besenyő, Harkov megye. Robbanás. Muskátlik/gerberák.
• 03:25 Dnyipropetrovszk. Robbanás. Muskátlik/gerberák. Besenyő, Harkov megye. Robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 04:55 Pavlohrad, Dnyipropetrovszk megye. Robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 05:35 Csernyihiv. Robbanás. Muskátlik/gerberák.
• 06:30-06:40 Zaporizzsja terület. Robbanások. UMPK. Zaliznicsnoje közelében.

A videó a Sumy megyei Konotop pályaudvaron végrehajtott Grani rakétacsapások eredményeit mutatja be.

• Tetszik
Reactions: kaktusz and gergo55

Kis pontosítás; barokkos túlzás, h "soha" nem tudtak gyártani és tervezni. Vagy szerinted a Baikal, Elbrus cégekben papírbékát hajtogatnak naphosszat?! Kb. Intel Xeon (100-65 nm) szintet hoznak, de mihez kell több? ISS-en RAD sorozatú meg régebbi procik vannak (régi, megbízható, kozmikus sugárzásra érzéketlenebb). Még egy repülőgépbe se szerelnek 25 nm-es architektúrával, mert horror lenne a vége. Jó, az orosz gémerek nem ezeken fogják a far cry 6-ot tolni de amire kell (cnc/ipari-robotok, járműgyártás, stb.), az ezzel megoldható. Amiben elmaradás lenne (FEM, CFD, stb.) arra ott a kínai. Utóbbinál legyünk őszinték; világszinten kínai alapú sokprocesszoros célgépek épülnek, mert sokkal olcsóbb. AI-t meg kár misztifikálni mert még ez sem bio/kvanrum chip alapú. (Apró nyugtalanító kérdés: hogy oldotta meg az orosz és kínai fél a hiperszónikus légköri fegyvereivel a kommunikációt,mert ezzel izzad mindenki más?)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Hosszú nagyon még a kivonat is, akit érdekel olvassa el.

• Tetszik
Reactions: gergo55