[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Oroszország név szerint nyilvántartja az Ukrajnába érkezett összes külföldi zsoldost. Ezt az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma közölte. Az elmúlt 3 hétben 391 zsoldost öltek meg Ukrajnában, számuk 2741-re csökkent. Közülük mintegy 240-en elmenekültek az ukrán területről. Az Ukrajnában tartózkodó külföldi harcosok számában Lengyelország vezet - most 944-en vannak. A zsoldosok legjobb sorsa elfogásuk esetén a bírósági tárgyalás és a maximális börtönbüntetés.

‼️Dmitrij Peszkov nyilatkozatai:
▪️Az orosz-ukrán tárgyalások újrakezdéséről egyelőre nincs szó;
▪️A különleges műveletek nem az ukránok, hanem a kijevi rezsim ellen irányulnak;
▪️Roszpotrebnadzorból még nem kerültek be új himlőmajmok;(gondolom majomhimlőre, mint a vírusra gondol - SF)
▪️Az orosz hatóságok szigorúan érvényesítik az Oroszország elhagyása mellett döntött vállalatok alkalmazottaival szemben vállalt kötelezettségeket;
▪️Peskov a regionális önkéntes egységekről: ez egy tisztán önkéntes kezdeményezés, amely a legnagyobb dicséretet érdemli.

‼️ Egy közlemény a frontról: Iszkander rakéták megsemmisítik az amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat Odessza térségében. ☠️ Az orosz légierő Artemivszkben megsemmisítette a 30. AFU mechdandár 180 fegyveresét és 26 katonai felszerelését Az ütegek elleni harcban megsemmisült: 2 szakasz Grad MLRS és 2 szakasz Hyacinth-B lövegek Az orosz légvédelmi erők 7 ukrán UAV-t lőnek le és elfogják az Uragan többszörös rakétarendszer 12 lövedékét. Bővebben a Védelmi Minisztérium jelentésében: t.me/rusvesnasu/20709

Maryinkában hohol pozíciók artizása:
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 411
113
Dehát @meszike91 azt mondta, hogy a nyugat brutális gyártókapacitással rendelkezik, ez a cikk nyilvánvaló fake news!

Tekintve, hogy a lengyelek nem vették A7-et, ellenben mi igen. A németek részére kb. 300 Leopard 2 korszerűsítése zajlik.
Sok pontatlanság van benn, de nem rossz cikk.
Unalmas már a hecc kampány, szélsőségeket tekintetek alapnak.
A cikk alapvetően igazat állít, de a nyugati lőszer és fegyver kapacitások növelhetők.
A tank gyártásban az egyetlen orosz (Nyizsnij Tagil) T-90M termelése nem tűnik sokkal nagyobbnak, mint a KMW 20-40 darabja évente. Valószínűleg mindkettő duplájára növelhető rövid időn belül, ha bizonyos feltételek biztosítottak.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 702
113
Vazze, az általad belinkelt twitter bejegyzés az alábbi szöveget tartalmazza:
"Egy orosz lőszerraktárt találtak el Kherson régió megszállt területén.
A Hersoni regionális államigazgatás vezetőjének tanácsadója, Szerhij Hlan megerősítette, hogy az ukrán fegyveres erők eltalálták a Nova Kahovában található lőszerraktárt."
A humanitárius segélyraktár megsemmisítése egy másik poszt volt, mit picsogsz itt hülyeségeket?
Te raktál be rossz hivatkozást, az eszedbe sem jut lelkes örömködésedben, hogy esetleg két célpontot is eltaláltak?
Ez alatt a bejegyzés alatt:
"A Nova Kakhovka APU ágyúzása során megsemmisült egy humanitárius segélyraktár 35 tonna rakománnyal"
ez a videó van:

Sir, ami nem megy ne erőltesd... :D
A videókat nem tölti be nekem.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 153
31 163
113
Remek leírása a jelenleginél kissé pár hónappal későbbi helyzetnek:
Nem túl valós az elemzés....
Ukrajna megkezdte a területe Lengyelországnak való átadásának folyamatát - mondja a Rada volt helyettese
Korábban Kiva egy forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a lengyel erők Ukrajnába történő bevezetésének kezdetét július végére tervezik.
Már régóta megy ez az egybesütési kísérlet.
Mi köze lehet akkor a Kígyó szigethez és az ukrán gabona szállításokhoz
Semmi.
A Sulina-ágat használják most.

 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Tekintve, hogy a lengyelek nem vették A7-et, ellenben mi igen. A németek részére kb. 300 Leopard 2 korszerűsítése zajlik.
Sok pontatlanság van benn, de nem rossz cikk.
Unalmas már a hecc kampány, szélsőségeket tekintetek alapnak.
A cikk alapvetően igazat állít, de a nyugati lőszer és fegyver kapacitások növelhetők.
A tank gyártásban az egyetlen orosz (Nyizsnij Tagil) T-90M termelése nem tűnik sokkal nagyobbnak, mint a KMW 20-40 darabja évente. Valószínűleg mindkettő duplájára növelhető rövid időn belül, ha bizonyos feltételek biztosítottak.
Tudomásom szerint az UVZ évi kapacitása 160 db
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 349
13 944
113
Nem. A bi- és multistatikus radarok lopakodók ellen ugyan jelenthetnek megoldást, de radarhorizont problémáján semmit nem tudnak segíteni. Ha az adó (AWACS) nem lát rá a célra, akkor a célt nem fogja elérni a nyaláb és visszaverődés sem lesz. Ha nincs visszaverődés akkor lehet akár száz elszórt vevő is a térségben, akkor sincs felderítés. A radarral való felderítés alapfeltétele, hogy az adó és a vevő is rálásson a célra, mert a nagy frekvenciás rádióhullám egyenesen terjed. Ez alól csak a horizonton túli radarok a kivételek, de azok meg hatalmas, épített szerkezetek. Legjobb tudomásom szerint a térséghez legközelebb lévő nyugati horizonton túli radar a franciáknál van, bő 2,5 ezer km távolságban a fronttól.

Ezen csak azzal tudnának nyugaton segíteni, ha mélyen berepülnének az ukrán légtérbe. Az viszont elég húzós lenne olyan környezetben, ahol Fehéroroszországból, a Krímből, illetve az oroszok kezén lévő déli területekről az Sz-400, Sz-300 V4 tartja ellenőrzés alatt nagyobb magasságban az ukrán légteret, illetve a fehérorosz légtérből és a tenger felől Mig-31, vagy Szu-35 érkezhet akár R-37(M) rakétákkal is. Még egy lehetőség van, az F-35 (vagy F-22) beküldése, de ha azt légtér figyelésre akarják használni, akkor felfedi a helyzetét. Egy Ukrajnában akár műszaki hiba miatt lezuhant F-35 igen kellemetlen lenne. És esetleg az oroszok az F-35 jelenlétét észlelve nem légtér figyelésre gondolnának, hanem az F-35 alapfeladatára, a mélységi első csapásmérésre, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Ha viszont sem AWACS, sem F-35 (F-22) nem megy be, akkor a fizika mai állása szerint Kelet-Ukrajnában a front térségére a NATO nem lát rá, ha az ottani orosz gépek alacsonyan repülnek.
A multistatikus rendszerek csak egyik lehetősége az LO felderítés - ugyanis a hálózat lényege, hogy az aktív forrás is lehet többszörös. Lényegében a vevők több forrás (több freki) begyűjtését végzik. Ezek a források pedig bőségesen rendelkezésre állnak Ukrajna nagyrészében.
Nem kell az AWACS saját radarjának kisugárzott rádióhullámait fogni (az AWACS ebben az esetben maradhat passzív is) - ugyanis az aktív komponenst biztosítják az ukrán radarok. A kisugárzott rádióhullámokat ismerve (és mivel kvázi USA felügyelet alatt állnak valszeg részleges hálózatba integrálva, minden paraméterük tudott) a vevőket simán ezekre lehet állítani, azoknak mindegy, nekik venni kell a szóródott/nem adó felé visszaküldött jeleket, és továbbítani az AWACS fedélzetére (vagy valamelyik központba), ahol aztán össze lehet rakni a légi helyzetképet.
A multistatikus alapú rendszerek lényege nem csak több vevő, hanem az éterben bármilyen rádióhullámok begyűjtése és elemzése. Mindegy mi az aktív komponens, amíg ismert annak helye, frekije, stb... és ez mind adott az USAF számára. Ukrajna pedig aktívan használja amije van, nem csoda, hogy az oroszok nagyon is erőltetik a SEAD-et.
Mivel azonban a katonai repülés talán legtitkosabb szegmenséről beszélünk, igazából találgatás megy. Nekem ez jön le.

Általában a legegyszerűbb megoldás a legvalószínűbb. Ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás az, hogy az orosz légierő hatalmas kezdeti veszteségei nem léteznek. Ezzel nem azt akarom írni, hogy az oroszok egyáltalán nem vesztettek gépet, hiszen ők is elismernek néhány ilyen esetet, csak azt, hogy az ukrán és nyugati propagandában megjelenő hazugságok/álmodozás tizede sem igaz. Az elején több gépet vesztettek az oroszok, mint most, hiszen akkor a teljes ukrán légvédelmet és légierőt kellett lerombolni és többet kellett mélységben dolgozni. De még ez a több is csak néhány gépet jelent. Jóval kevesebbet, mint amennyit az USA és szövetségesei vesztettek 1991-ben Irakban.



Nem olyan bonyolult és rejtélyes ez. A NATO radargépei Közép-Ukrajnáig látnak be alacsonyan is. Az oroszok Ukrajna belsejébe csak akkor küldenek légierőt, ha nagyon muszáj. Időérzékeny célok ellen a légierő nem használható, mert a bevetést órákkal a tényleges csapásmérés előtti adatokkal tervezik meg, és indítják el. Nem repkednek nagy hatótávolságú és drága rakétákkal csak azért az ukrán légtér határán, hogy hátha lesz majd valami célpont. Az oroszok ennyire nem pocsékolják a repült órát. Az időérzékeny célokra megy az Iszkander. Ami fix, vagy várhatóan a következő 1-1,5 órában nem mozdul el, arra a legegyszerűbb a Kalibr indítás, harci gép kockáztatása nélkül. Ha végfázisban is látni kell a mélységben elhelyezkedő célt, vagy az mozog, akkor lehet elővenni a H-59-et, illetve radar ellen a H-58, vagy H-31rakétákat. De még ekkor sem megy közel a légierő. Ha feltétlenül mélységben kell bemenni, akkor magasan Szu-35, vagy Mig-31 őrködik, kísér, tisztes távolból, alacsonyan pedig beépített és konténeres zavarókkal, önvédelmi légiharc rakétákkal és pár csapásmérő rakétával megpakolt Szu-34 dolgozik. De erre ritkán lehet szükség.

Keleten a front közelében viszonylagos biztonságban vannak. Működő ukrán Sz-300 már valószínűleg nincs. A BUK-okat kiszorítja a front közeléből az ott rendkívül sűrű orosz felderítés és a tüzérség azonnali csapásai, ha meglátnák őket. Tehát az orosz ellenőrzés alatt álló területről nagy magasságból figyelhet a Szu-35. Neki mindegy hogy látja-e az AWACS, mert úgyis elárulja a helyzetét a radarjával, de úgyse megy légvédelem hatótávolságon belülre. A Szu-35 gyakorlatilag radargépként is működik, mert az Irbis radar hatalmas tányérja, sok elemi sugárzója, rendkívül nagy teljesítménye mellet tényleg nagyon távolra ellát és a felderítési szögtartománya 240 fok. Tehát magasan a Szu-35 figyeli az esetleg arra vetődő ukrán vadászokat, vagy támadó gépeket és lecsap, vagy leadja a drótot az orosz légvédelemnek és az csap le. Alacsonyan a Szu-25 és a helikopterek az ukrán légerőtől így javarészt biztonságban vannak. Védi őket a saját légvédelmi ernyőjük és a vadászaik. A NATO radargépektől a radarhorizont védi őket. A radaros légvédelmet a felderítés és a tüzérség kiszorítja. A fő problémát a kézi légvédelmi rakéták és esetleg a Sztrela-10 jelenti. A Szu-25 és a helik azért repülnek fűnívóban, hogy szemmel, füllel is csak nagyon közelről legyenek észrevehetők, amikor már nincs elég idő a kis hatótávolságú légvédelem hatékony alkalmazására, illetve a Szu-25 elég gyors ahhoz, hogy közelről már a szögsebesség is túl nagy legyen. Ha esetleg mégis betévedne a front közelébe egy ukrán radar, az is csak közelről láthassa meg őket és a terepfedezékek is védjék őket. A helik lassabbak, de őket még védi a Vityebszk is és a fák mögé is el tudnak bújni. Ezzel együtt, ha nem szükséges, akkor nem kockáztatnak és kézi légvédelmi rakéta hatótávon kívülről, felhúzásból indítják a nem irányított rakétákat, illetve távolról lövik a páncéltörő rakétákat. A csalikat pedig bőkezűen szórják.

Így alkalmazva az orosz légierő persze hogy minimális veszteségeket szenved. Még kevesebbet, mint az elején. Az ukránok legfeljebb egy-egy légvédelmi csapdába csalhatnák be 1-2 gép kockáztatásával az orosz vadászokat, de úgy tűnik, hogy ez nem szokott nekik sikerülni és inkább ők vesztenek gépet, sem mint az oroszok. Az oroszok egyszerűen ott és úgy használják a légierőt, ahogy az számukra a legbiztonságosabb és nem kockáztatnak fölöslegesen. A munka dandárját úgyis a tüzérség végzi. Mélységben meg dolgozik a Kalibr és Iszkander.

Valszeg ez így van nagy vonalakban, de csak része az egésznek. Nekik nagyon lényeges a hosszú ellátási vonalak (nyugati határoktól a keleti frontig) támadása, ahhoz meg bizony be is kell repülni, mert különben nem érvényesítik a légierő meglétének előnyét. A frontvonalak fölött, pont, hogy annyira nem égető a légierő, arra ott az a brutális tüzérségük. Alapelv, hogy a frontra mozgás közben szétcsapni egy fegyverrendszert sokkal könnyeb, mint azt beérkezés után. Erre megvannak a vasak és használják is őket, mert másnak kevés értelme lenne. Csak ott aligha videóznak annyit.
Vagyis bemennek mélyre Ukrajnába, és a veszteségek láthatóan csökkentek ezen a vonalon is (az ország belsejében leesett madarakat nagyon hamar világgá kürtölnék), vagyis ezen a bevetési profilon is elérték a magasabb szintű védettséget. Szerintem a nyugati megfigyelés/követés megbontásával.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 411
113
Tudomásom szerint az UVZ évi kapacitása 160 db

Én a gyártott mennyiség alapján gondolom, hogy nem sokkal nagyobb, mint a német. A 160-at sem tartanám kizártnak, de annyiban óvatos lennék, hogy sok volt az utóbbi években a korszerűsítésével egybekötött felújítás (T-72B3), ami emlékeim szerint évi 150 darabos megrendelés volt. Csak közben nem gyártottak T-90-et...
Arra célzok, hogy más a felújítás, és más a gyártás. A németnél is. A kettő mehet együtt is, de bizonyos korlátokat nem tudnak átlépni.
Szerintem most is megy felújítás (BREM-1-eket adtak át), miközben gyártják a T-90M-t.
Abban is biztos vagyok, hogy az orosz most minden erejével igyekszik növelni ezen kapacitásokat.
A nyugat ebben szerintem lassabb lesz, mert trükköznek a politikusok: mire tankja lesz a cseh haderőnek (A7), arra így vagy úgy, de véget ér a háború.
Ezért annyira nem sietnek a rendelések leadásával, mint az orosz.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 007
113
Ruszlan Onyiscsenko szabadlábon

Tegnap hét év börtön után szabadlábra helyezték a Tornado-zászlóalj parancsnokát

Korábban a kijevi Obolony kerületi Bíróság 11 év börtönbüntetésre ítélte a fegyverest a Donbassz polgári lakossága ellen elkövetett kínzás, nemi erőszak, emberrablás és egyéb bűncselekmények miatt. Onyiscsenkót jelenleg az idős ukrán nacionalista, Sztepan Hmara kezességvállalása mellett engedték szabadon – közölte Igor Moszijcsuk, a Verhovna Rada volt képviselője.

Ukrajna Katonai Főügyészsége 2015 júniusában őrizetbe vett nyolc Tornado harcost, köztük Onyiscsenkót. Vádat emeltek ellenük a luganszki területi Liszicsanszk lakóinak elrablásáért és megkínzásáért, fosztogatásért és többek között férfiakon is elkövetett csoportos nemi erőszakért.

24_main.jpg


https://news-front.info/2022/07/11/na-ukraine-vypustili-iz-tjurmy-jeks-komandira-nacba-tornado/
Igazi rohadt állat lehet.....
És úgy tűnik, hogy az ukiknak is sok volt már....
De ha most kiengedik az már az erőforrások végét jelentheti....
szerintem..
 

Start3

Active Member
2022. április 9.
20
231
28
Csak a lengyel sajto nem csinal ilyet, de ugy tunik a magyar kormany mindent megtesz a gyulolet szitasara -kinek az erdeke?
1. Igen, igazad van, nem kellett volna lehozni egy magyar médiumban sem.
2. A francia LCI-re haragudj a leginkább, mert ők készítették az eredeti riportot, amit lehozott egy csomó újság…
3. Többek között lengyel is:
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Orosz reaktív tüzérség dolgozik az ukrán állásokon a Donbászban

Orosz csapatok harcolnak Szlavjanszk körzetében
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
‼️ Erős csapások érnek célpontokat Harkiv ipari körzetében 15 sztrájkot jelentett.

‼️☠️Ukrajnai fegyveresek kamikaze drónt vetettek be egy energodari lakónegyed ellen - Zaporizzsjai adminisztráció
Az áldozatokra és áldozatokra vonatkozó információk tisztázása folyamatban van. /RIAN/
--
Szánalmas.

❗️Ukrajna nem kapott meghívást Oroszország és Törökország közötti tárgyalásokra a Fekete-tenger menti gabonaexportról – mondta Zelenszkij.
Ezenkívül Zelenszkij elutasította a Fehéroroszországon keresztüli "gabonafolyosó" ötletét.
"Felajánlották nekünk, hogy vasúton utazzunk Fehéroroszországon keresztül. Még azt is megértjük, hogy mennyit. De megértjük, miért ajánlották ezt nekünk. Még nem állunk készen arra, hogy ezt a formát kövessük és segítsünk "barátságos" szomszédainknak" - mondta.


⚡️⚡️Attól tartok, hogy Washington meggondolatlan politikája miatt Oroszország cirkálórakétákkal csapja le az Egyesült Államokat – Scott Ritter amerikai katonai elemző
"Az egyetlen dolog, amit az Egyesült Államok elér, az az oroszok gyűlölete és haragja ellenük. Az oroszok nyernek, nem tesznek fel kérdéseket. És nyerni fognak, nem tesznek fel kérdéseket. Semmi sem állíthatná meg őket. Moszkvát nem szabad provokálniuk de Washington a maga idióta politikájával csak ezt csinálják, ami miatt a helyzet veszélyes élére kerülhet.Most úgy döntöttek, hogy 300 km-es hatótávolságú rakétákkal látják el Ukrajnát.Nem hiszem el. Zelenszkij szavai, hogy nem használják fel Oroszország ellen. Attól tartok, hogy Vlagyimir Putyin türelme elfogy, és az orosz csapatok rakétákat lőhetnek katonai célpontokra az Egyesült Államokban, ami után egy teljes körű fegyveres konfliktus veszi kezdetét" - zárta az elemzőt. .

Irán arra készül, hogy több száz katonai UAV-t, köztük támadó drónokat gyorsan átadjon Oroszországnak, és Oroszországból üzemeltetőket vonjon ki a területén Ezt Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan nyilatkozta. Egyébként Iránnak elég erős támadó drónjai vannak, amelyeket az elfogott amerikai MQ-Reaper-ekről és másokról másoltak le.