Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Nem értem itt sokak problémáját.
Ráadásul pont azokét akik szerint pár hónapja még kamu volt a rezsicsökkentés.
Most végre részlegesen eltörölték, lehet neki örülni.


Mondjuk eleget elmond a jelenlegi globális helyzetről, hogy Japán 9 atomreaktort akar újraindítani, miközben a világ túlsó felén a retardzöldek még mindig Fukushimával verik magukat...
Csak mintha hibázna a matek. Eddig 37 Ft/kWh volt, ebben benne volt az összes komponens.
Termelési díj rendszerhasználati díj és ÁFA.

Lásd itt.


Látszik, hogy az áram ára volt magasabb a hó elején is a nem lakossági ügyfeleknek, de kb. 37 vs 153 Ft eltérés van a lakossági és nem lakossági között.
Ez 4,13-szoros arány.

Ha az üzemanyag költség komponens nőtt meg hatszorosára, akkor miért is nő a másik komponense is hatszorosára, amit attól majdnem teljesen független?
Akkor hogy az istenbe lett az ebből, hogy a 37-et szorozták meg 6,46-tal és lett 240 Ft/kWh és nem csak az áram árát?

Azért a NER matek, amikor ráhazudták a spórolást a szálmára majd most ez igen érdekes.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
Még egyszer, a falusi csok előfinanszírozású, vagyis neked kell kifizetni előre a számlákat és majd utána fizet a bank. Ehhez szükség volt egy előzetes banki felmérés, majd a munkák elvégzése után egy utólagos banki ellenőrzés (helyszíni szemle). Amit te szerettél volna (szerintem), hogy nem volt meg az önerőd, így hitelt szerettél volna felvenni, amit utólag majd visszafizet az állam. Ha ez így van (nem tudom) akkor az....hadd ne minősítsem!
Persze, igazad van, fogalmam sincs, hogy mit akartam és hogyan, meg még annak a jópár embernek se, aki otthagyta a bankot, és ment a takarékpénztárba...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and KoviUbi

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
a vízi szállítási útvonalaink is fejlesztésre szorulnak (ez vízgazdálkodás is és árúszállítás zöld árruszállítás legalábbis öko.) a legnagyobb baj hogy a szerbeknél ömlik össze a duna és a tisza. és nincs feljebb összekötő csatorna az ország területén.

olajszállító 2ős járatú hajókat mé mi is ki tudnánk alakítani meglévő hajótesten. (ilyesmi eddig is ment) a romántól a feketetengeren akár gázt és olajat uszályon is lehet szállítani... az olaj eddig is jött ausztriából a dunán (sőt még ráadásúl finomított állapotba ami robbanásveszélyesebb) de a duna ugye aalapból hűt.) a hajók nemigen szoktak átforrósodni (ha mégis akkor baj van)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
szerntem most az ukrán gabonakiesés miatt egy csomó eladó hajó és uszály lessz németországba. (akármelyik fojóján ha a csatorna elbírja jöhet)üresen nagyobb hajó is jöhet. duna majna rajna több tízezer éves kereskedelmi útvonal. a folyami szállítás jó szállítórendszerrel. felfele tudja vinni az értékest nagypénzen lefele a nagy tömegű árút szinte ingyen. és qrvára környezetbarát. t/co2 je istenkirály oda visszára egybe számolva.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 186
113
Itt népfelkelés lesz.

let-lt-s.jpg
Faxa... 80000 lesz a villanyszamlam...
Eves szinten kb 1 millio.
Ehhez meg hozzajon hogy minden a duplajara emelkedett gyakorlatilag amit az ember vasarolni szokott.
Jovo ilyenkor nagyon sok tonkrement ember lesz.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
Faxa... 80000 lesz a villanyszamlam...
Eves szinten kb 1 millio.
Ehhez meg hozzajon hogy minden a duplajara emelkedett gyakorlatilag amit az ember vasarolni szokott.
Jovo ilyenkor nagyon sok tonkrement ember lesz.
nekem a gáz is és a villany is belefér. (minden háznál) max lessz téli nyári szállás. nomadizálok egyett :) 3. nál meg minden ingyenes még a víz is. (az lessz az átmeneti szállásom ) :D milyen jó ha az embernek több de olcsobb házavan. mint 1 drága.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
akinek van nyaralója annak ajánlom legyen ott gyakoribb vendég legalább hétvégente :)
szőlős tanyára is érdemesebb többször kijárni és kintaludni. Vidéken azért ez annyira nem gond. többeknek több ingatlanja is van (minden utcába).
azt már csökkentette is mindenki a fogyasztását. (legalábbis vidéken)
aztán a kikapcsolódás is megvan.

észhez kellene már azért térni nem mindig kihalni akarni
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
nyugodtan le lehet vinni a családot akár az egész nagycsalád is lentlehet egy hetet ... vagy pár napot... 3 nap már 10% csökkenés. akár 2-3 családnál per család.
és a végén még jutni fog idő is mindenre ;) :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
a ráfizetés helyett meg kell venni tényleg 2 napelem táblát a garázsra azt csokolom... @antigonosz azt ha csak a műhely oko green ingyen müködős. az is sporolás és még az eu is támogatja. tehát lehet3 -4 táblás rendzser is belefér. arról már a trakesz kombájn aksit is feltöltöd. :D ha már egy műhelyt leköt a hálózatról az ember vagy melléképületeket már az sokat jelent. garázs. stb. nem kell hogy feltétlen a ház legyen zöldáramosítva. a garázzs is a műhely is a háztartás részét képzi mint material. azt mehetnek az aksis gépek nyáron 1000 el van elég fúró körfürész hobbi kerdész (sövénynyírók állítólag jók) stb
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Faxa... 80000 lesz a villanyszamlam...
Eves szinten kb 1 millio.
Ehhez meg hozzajon hogy minden a duplajara emelkedett gyakorlatilag amit az ember vasarolni szokott.
Jovo ilyenkor nagyon sok tonkrement ember lesz.

Óvatos becslés a jövő ilyenkor.Sajnos.
Akkor lesz igazán nagy meglepi, amikor a csekk is kimegy, nem most. Ma már láttam vagy 3 táblázatot, egyik rosszabb jövőt jósol, mint a másik.
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and 2ndt