Golyószórók / géppuskák

Van rá esély,hogy beérje a PKM szintjét?Mert ha csak jol megszoritja,már akkor is megvan a fő jelölt.Szerintem.
Pontosan akkor tudnám megmondani ha pár hónapig veretném vele. Amiben jobb mint a PKM (ergonómia, értelmes optikák elhelyezése ami a PKM-nél minden esetben eléggé kókányos még az orosz specnazosaknál is) esélyesen kompenzálja, azt hogy kicsit nehezebb és esetleg kicsit többet akad.

Sokat javult mindkét kaliberben. Pontosan akkor tudnám megmondani ha pár hónapig veretném vele. A visszajelzések nemzetközi szinten jók.
Mi az oka annak, hogy a gépkarabélyokat viszonylag gyorsan lecserélték, a PKM meg itt maradt?
Mire várunk? Itt is valami "technológiai áttörést" várnak? Ez miért nem prioritás?

Ha találtak volna olyan gyártót rövid távon aki ad ide gyártást akkor az is hamar meglett volna szerintem.
Szóval a hazai gyártáson akadhatott el a projekt...

Mennyi géppuskára lenne szüksége a Honvédségnek reálisan?
Néhány ezerre tippelek, amire nem feltétlen éri meg gyártást megszervezni a több tízezer CZ-vel ellentétben...

Szóval a hazai gyártáson akadhatott el a projekt...

Mennyi géppuskára lenne szüksége a Honvédségnek reálisan?
Néhány ezerre tippelek, amire nem feltétlen éri meg gyártást megszervezni a több tízezer CZ-vel ellentétben...
A csehek ezer minimit vesznek (nincs leírva, hogy melyik kaliberből mennyit vesznek mindkettőt). hasonló létszámokkal mint ami nekünk van.
Ha számoljuk a tartalékosokat is hosszabb távon és esetleg komolyabb létszámnövelést szerintem egy 3000-4000 körül kéne beszerezni.

A csehek ezer minimit vesznek (nincs leírva, hogy melyik kaliberből mennyit vesznek mindkettőt). hasonló létszámokkal mint ami nekünk van.
Ha számoljuk a tartalékosokat is hosszabb távon és esetleg komolyabb létszámnövelést szerintem egy 3000-4000 körül kéne beszerezni.
Ilyen mennyiség talán jobban megéri megrendelni a gyártótól, mint magunknak gyártani...

Az "új Browning prototípus" géppuskával mi történt? Egyszer röppent fel a híre, már nem találom a linket, viszont úgy emlékszem Maróth találta mondani.
Nem létezhet "új Browning géppuska", mert John Moses Browning 1926-ben meghalt - halottak ritkán állnak elő új tervekkel. :p
J.M. Browning sosem alapított fegyvergyárat, inkább mindig eladta a licenceket és jogokat a nagyoknak: amerikában a COLT-nak, Európában az FN-nek. Tehát arról sem lehet szó, hogy "Browning cég" kijön valami újjal, mert nincs ilyen...

Szóval itt valami nyelvbotlás vagy hozzá nem értés volt MG részéről. Egy FN együttműködésről / bér gyártásról volt szó korábban, de erről már jó ideje semmi hír.
Az a tippem, hogy bérgyártást és/vagy licenec gyártást akarnak leszerződni az FN-nel HM Arzenálhoz. Az FN a M2/M3 Browning nehéz géppuskákat is gyárt - talán innen a kavarodás.
Mindenesetre jó lenne már elindítani a PKM leváltását célzó beszerzést...

• Tetszik
Reactions: Ocses and dudi
Az Aeromagazin jóliusi száma a H145M lövészetnél tényként kezeli, hogy FN MAG-et veszünk. :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Járművekre ez lesz azt eddig is tudtuk: volt egy csomó fotó róluk Leopardokon 145-ösökön. 2 éve megírta magyar szaksajtó is.
Lövészek mit kapnak az más kérdés - nekik valami könnyebb cucc kellene, pl. Minimi Mk3, MG5 vagy hasonló

• Tetszik
Reactions: Ocses
@ravenlord
Konkrétan magyar H145M-eken is látható az FN MAG...

h145m-doorgun-m-solata.jpg

h145m-doorgun-2.jpg

h145m-doorgun-3-m-solata.jpg

Leopard 2A4-esen:

FN-MAG-leopard2a4hu.jpg

Szia,

Igen, a jo oreg MG-42 1200-as tuzerejebol majdnem mindent megorokolt.
(Sajat keszitesu video, akkor IPSC oraval megmertem, es tenyleg 0.05 s kulonbseg van a lovesek kozott. :) )
M3-asnak semmi köze az MG42-eshez - nem hagtam ki a G betűt, nem MG3. :)
Az M3 az 12,7 mm M2 Browning repülőgép fedélzeti változata megnövelt tűzgyorsasággal.
Ilyen van a Super Tucan szárnyában, repülőgépek, helikopterek gpu konténereiben, vagy épp helikopterek ajtajaiban - mindenhol ahol gyorsan tovatűnik a célpont. A második világháborús maerikai és brit bombázókban és vadászrepülőgépekben is az M3 Browining volt beépítve....

Szia,

Koszi a javitast, ezt elegge beneztem.

Szerintem a mai dronok ellen praktikusabb az MG3, pontosabban a 12.7 helyett a 7.62: a talalat ugyanugy tonkreteszi a dront, viszont a sokkal kisebb loszer kovetkezteben sokkal tobbet tud szallitani magaval a jarmu, illetve a teljes mechanika sokkal konyebb lehet, ez altal meg sokkal tobb loszer szallithato.

Persze kicsivel nagyobb hatotavolsag erheto el a 12.7-essel, de szerintem ebben az esetben (vagyis dronok ellen) tenyleg csak kicsivel, mivel csak a pontossag*tuzgyorsasag szamit es nem a celballisztika.

• Tetszik
Reactions: Aladeen