[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 977
113
ja meg a gázátomlő állítás. ha sokat lősz (nem kell olyan sokat) állítani kell rajta mert az tök praktikus... amikor sokat kell lőni akkor kell pont ezzel szarozni... szupi akkor megnyugodtam....

amúgy nibcs gáz a fegyverrel... a festése is tök jó könnyen karcolódik csak aztán meg fényes rézszínű lessz csak (rá kell köpni meg elmaszatolni hátha a piszok befogja) ja a cső baszik visszahűlni nem is tudom hogy lehetett így kispórólni belőlle az anyagot. és mégis képes így tárolnia hőt (mert rendes tárolja a fegyver) miközbe műanyag az egész a markolatrésznél vagy a csap fog szarrákopni vagya másik végén a passzentos rész. lehet a sook műanyag szigeteli le vagy a picsa tudja
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 028
36 433
113
Miért IFV gyártásban láttál?
Az a röhejes, hogy 3-4 éve tele volt a fórum olyan szövegekkel, hogy minek nekünk 200 IFV miatt hazai gyártás? "Ilyenre itt nem képes a magyar ipar."
"Le fogunk bőgni!"
Vegyük meg a piacon elérhető bevált típusokat, 'oszt majd jól pénzt spórolunk.
Azóta meg a 8x8-at fejleszt a Modernizációs Intézet a Rheinmetall-lal.
A Rheinmetallal a kulcsszó! ;)
Currus névvel biztos nem tudnánk eladni - ezen a piacon komoly húzónév kell akinek elhiszik hogy működni fog!
Ez még az RM-nek sem mindig sikerül...

Nulla nemzetközi ismertséggel és tapasztalattal semmi esélye a zöldmezős hadiparunknak. Ezt MG-ék is tudják, ezért jönnek létre ezek a tásulások. Épp ez hiányolom a Gestamen-projektből...
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Magyarország előre megy, nem hátra! :p
Számszeríj licence azt hiszem már nem jogvédett - csak kell rá egy "pikatini sin"...a krónikák szerinte a páncélt is átviszi, szóval CG sem kellene már... :rolleyes:
Leírnád nekem, boldog tudatlannak, hogy miért is lenne ördögtől való egy megbízható, karbantartásilag viszonylag igénytelen, ámde könnyen gyártható karabélyt rendesen modernizálva, 5,56
NATO kaliberben idehaza gyártani? Mondjuk a tartalékosoknak.
Kb mint ami az AK12 lett volna.

Mi ebben a hátra? Nem ezt olvastad valami katalógusban?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 028
36 433
113
Leírnád nekem, boldog tudatlannak, hogy miért is lenne ördögtől való egy megbízható, karbantartásilag viszonylag igénytelen, ámde könnyen gyártható karabélyt rendesen modernizálva, 5,56
NATO kaliberben idehaza gyártani? Mondjuk a tartalékosoknak.
Kb mint ami az AK12 lett volna.

Mert eldőlt hogy CZ lesz és fölösleges kétféle fegyvert rendszerben tartani.
Mi ebben a hátra? Nem ezt olvastad valami katalógusban?
Ezt a tavaszi plakátokon olvastam. Aztán a rezsicsök mégis csak hátra ment... :D
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 571
46 627
113
Nem tudom nálatok a milyen a szabályozás, de nálunk civil fegyver piac elhanyagolható, mivel fegyverhez jutni szinte lehetetlen - pláne önvédelmi célból. Nálunk az egyik legalacsonyabb a civileknél lévő fegyverek száma az EU-ban.
Ami a gyártást illeti: elsősorban nem azt ellenzem, hanem azt szeretném., hogy bevált akár már évtizedek óta létező típust gyártsunk!

Pl. MG emlegette a bérgyártást meg talán az FN-t is. Ha géppuska kell (már pedig kell), akkor meg kellene állapodni az FN-nel, hogy felállítunk egy gyártósort akár önköltségen és gyártunk X ezer Minimit és MAG-ot magunknak, de utána ti (FN) is rendeltek erről a gyártósorról más vevőiteknek
Lényeg hogy ha invesztálunk gyártásba, akkor annak legyen utóélete, megtérülése a saját igényeken felül is!
A Gestamen fejlesztésű fegyvereknél ez szinte kizárt! FN-től mindig vesznek majd géppuskát, Gestamentől meg kb. soha.
Miért, azt gondoltad volna, hogy a CZUB úgy lép a nemzetközi piacra egy vadonat új (innen onnan merítő) fegyvercsaláddal, hogy pár éven belül a GIGN rendszeresíti a fegyvereit?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 977
113
ja meg a szíj hát az a szar az minden helyzetbe szar azon mindig rosszhelyen vagy a csat vagy az a másik műanyag bizbasz... fél óra mirre összemókólja az ember aztán szarik rá így is jólessz. 1 pontosan még hordható a fegyver. aztán csá
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 571
46 627
113
A problèma itt RR már az elején mikor csak mutatóba voltak, ódákat zengett ès ment a politikai lózung.
A magyar kèzbe magyar fegyvert.

Na ebben a magyar katona tapasztalt.
Hisz olyan csodák születtek mint GepárM1/Szép puska/KGP9.
Amik ugyan csak el voltak adva mint fasza fegyverek.
A katonák meg szoptak velük.

Itt az első szar darabok is rendszerbe lesznek állítva.
El lessz mondva milyen jók.
Majd 10 èv múlva kiszivárog, hogy ja szar.
De felelős nem lessz.

Sajnos ez a tapasztalat.

@cirqle , igen jó lenn igazad lenne egy ideális világban.
A vilá nem az, a magyar valóság meg mègannyira nem.
Ez hülyeség.
A Breneknél is voltak problémák az elején. Ment a visszajelzés, és nem lett szarul átvéve. @krisss -től meg @Szittya -tól tudjuk, hogy a 2015M gyakorló is tökéletesítve lett.
De a hátizsakok, vagy a mellények sem lettek szarul átvéve. Ott is ha gyenge volt valami, akkor a katonák visszajelzése alapján módosítva lettek.
Volt kis pédanyos teszt, meg acélkocka csapatpróba (többszáz fős)
Ezek szerint olyan emberek kerültek olyan posztra, akiknek van ráhatása, hogy ne legyen "jóvanazúgy" mentalitással minden átvéve.
Mivel a CZ termékei itt vannak, nem sürget minket semmi. Nincs is végleges dátum adva a Gestamennek.
A modern gyártástechnikákkal meg kurv@gyorsan tudnak a fejlesztési modelleken javítani.
A CAD modellen 10 perc alatt módosítanak, aztán akár nyomtatnak, akár maratnak pár óra alatt új alkatrészt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 977
113
az AKt 5m ról felbaszod az tgk platóra csak úgy zuttyan semmi baj 1000 szerre sem ez meg eldől a platón azt elgőrbűl.
 
  • Vicces
Reactions: fitom

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 028
36 433
113
Miért, amikor kihozták a Bren 1-et akkor mennyivel volt a CZUB előrébb?
Vadászfegyvereket gyártottak. Meg volt pár 60 éves konstrukciójuk, amiket gyakorlatilag lehúztak a budin, és teljesen új konstrukciót hoztak ki.
kb. 100 éves cég sok bevált konstrukcióval - a Gestamennek pár protója van csak és nulla ismertsége!
Ezen a piacon fontos a név és a hitelesség!
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 028
36 433
113
Minek nyomnák?
Ott vannak a Brenek, meg a PKM-ek.
Sehova nem sietünk.
Nem úgy tűnik - még le sem zárult a BREN2-esek gyártása, de már tervezik a váltótípust.
Mivel PKM-nek nincs még meg váltó típusa és NATO kaliberre átállás miatt ez aktuális, félő hogy a Gestamen egy kiforratlan típusát nyomják rá a Honvédségre. Nagyon remélem, hogy nem így lesz...