[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
"Bukott diákok" egy ukrán iskolában. Ha jön az orosz bomba lesz megint sivalkodás...

z3_fWx_DG1U.jpg

7yPSs6SCKMg.jpg

aKvbpS7XoK0.jpg

WkjSrkyu3fs.jpg


h9Vedq7GZq8.jpg
Ezekkel a dolgokkal csak az a baj hogy behívják az iskolába a technikai személyzetet dolgozni. (az utolsó képen talán takarítónő, vagy konyhás látható). támadáskor ők is halottak lesznek, civil halottak. A kérdés az, hogy valóban cilvilnek számítanak-e? Hiszen logisztikai hátteret nyújtanak a katonáknak ( valószínőleg munkáltatói utasításra).
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Nem értem. Ha egy lőszerraktárra 70 km-ről kilőnek az ukránok 8-10 SMERCH rakétát+TOCHKA-t hogy 1-2 HIMAR rakétának túlterheljék a légvédelmet, akkor a HIMARS szállítás előtt miért nem csinálták? 1-2 tocska is lerendez egy lőszerraktárat, üzemanyagdepót, 100 m CEP közel 500 kg-os nagy robbanóerejű töltettel csak elég lenne.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
tehat afganisztan 2250 milliard dollar. ukrajna eddig nevetseges 70 milliard. az hatasvadasz focim az megzavart.
ha ilyen olcso lett volna az afgan haboru nem lett volna olyan szanalmas az amcsi teljesitmeny.
itt meg bagoert csukloztathatjak az oroszokat. akik ha gyoznek is nezhetik a fustolgo romokat.

tehat az allitasom az altalad belinkelt magyar nemzetes cikked alapjan is igaz: egy konnyed afgan hetvege araert 5 honapja maszatol az orosz hadsereg ukrajnaban es most 12 teherautora kell vadaszniuk, hogy tovabbra is szarra tudjanak loni mindent maguk elott, mert nem tudnak elfogni 100 000 dollaros raketakat a levegoben, illetve nem tudnak loszert nyugati modon szallitani. (igen, tudom, kozben a nyugatnak EUnak meg loszere sincsen... )

de legalabb egyezik a velemenyunk a haborura forditott penzmennyisegek aranyaiban
Idézet a cikkből:
"2006 végére az USA több mint 7,4 milliárd dollárt költött a tálibok elleni harcra. A húsz évig tartó háború költségei 2011-re érték el a csúcsot, amikor csak abban az évben 11,4 milliárd dollárt költöttek. Az afganisztáni háború 2001-es kezdetétől 2021 áprilisáig az amerikai adófizetőknek mintegy 2261 milliárd dollárjába került – derül ki a Brown Egyetem Costs of War Project (A háború költségei projekt) becsléseiből. Egy olyan húszéves háborúra, amely az amerikaiak csúfos kivonulásával ért véget tavaly nyáron – olvasható a Mandiner írásában.

A becslés szerint 933 milliárd dollárt költöttek a védelmi minisztérium tengerentúli készenléti műveleteire, 443 milliárd dollárt a védelmi minisztérium alapköltségvetésének háborúval kapcsolatos növelésére, 296 milliárd dollárt az afganisztáni háború veteránjainak ellátására és 59 milliárd dollárt a külügyminisztérium további finanszírozására."

Tehát a legdrágább év az 2011 volt, amikor 11,4 milliárdot költöttek a seregre.
Szigorúan véve csak katonai kölségekről van szó, nem az egészről. 2261-ben minden is benne van, még a veteránok nyugdijja is...
Iskolaépítés, programok, ilyen-olyan projektek, kórház, út, hídépítés, drogprevenció, mobilhálózat kiépítés, erőműépítés,stb mind benne van a 2261 milliárdban, de ukrajnában ilyen nincs, szigorúan véve csak a hadsereget tápolják ezekkel a pénzekkel.
Magyarán a harcvonalba ennyi pénz ment fegyverként, ellátmányként, csúcson 11,4 milliárd éves szinten(!). Ennek ma már sokszorosát kapták az ukránok. (...és ahogy afgánban sem egyedül az USA tolta pénzekkel a történetet, itt sem ez történik. Csak az EU időarányosan mennyi pénzt is küldött mindkét helyre?)
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 136
12 065
113
Ez a lényeg. Az általad felsorolt eszközök taktikai szinten tudtak hatni...
Ma az ukránokat gyakorlatilag, a full-scale ELINT-OSINT NATO rendszer támogatja.
Nem ugyan az a kávéház. Nagyon nem. Főleg úgy hogy szivárognak az eszközök amik felhasználhatják a real-time infókat.
Nem csak üzenet jön hogy Észsak-észak-kelet-i irányból hadoszlop érkezik, csapódás várhatóan reggel 03H00-04H30 között az "A" rajvonalon. Aztán oldja meg aki ott van.
Hadászati szintű, teljes palettát lefedő felder infókat kapnak. Real-time.
Aztán Etiópiát, Angolát, Egyiptomot ne hasonlítsd ahhoz amikor fehér ember van trenírozva harcra, és kiszolgálva a harchoz szükséges támogatással.( Rasszizmus tudom.)
Jelen pillanatban az oroszok részéről max 75-80k van az első vonalban. És kínlódnak velük.
Aztán rám lehet húzni a ruszki-fan kifejezést, de szakmai szemmel engem zavar a hurrá optimizmus, az ellenfél lenézése, úgy hogy a valóságot ignoráljuk.
Ha ember hiány van, miért nem engedik az ukránokra pl a Kozák félkatonai csapatokat? ~200-250k élőerő. Kéznél van...
Nem inkább hazudjunk magunknak, hogy szarok a ruszkik...Erre ráb@szott már európa vezető gazdasági hatalma is, nem olyan régen.
Nem fogom saját magam átverni...Félelmetes az amit a ruszkik csinálnak, és erre nincs felkészülve európa.
Sem technikailag, sem log-al,sem élőerővel.
14 nap folyamatos harcot nem tudnánk legurítani HDSCSP szinten, mert nem lenne lőszer...Humbug hogy gyártunk, mert nincs miből.
Még butát sem, nem hogy okosat.
Kivéve az USA-t.
kezd kilógni a lóláb a himarsokon USA önkéntesek is dolgoznak, van is baj otthon mert tul sok amerikai katona kezd meghalni és hivatalosan sem lehet már tagadni hogy nem aktiv katonák voltak a multhéten még..
Himars rakéták ellen meg átdolgozták/kidolgozták a légvédelmi programot amivel már lelőhető a légvédelem által is.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 955
41 221
113
Tegnapi összefoglaló.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe július 25-én este​

Diana Uljanova ma 00:58-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai
Harkov irányába . Az orosz csapatok Lopan kozák ágyúzására válaszul tüzérséggel válaszolnak az ukrán fegyveres erők Harkov és Csuguev közelében lévő állásaira.
Szlavjanszki irányban a DNR NM teljesen blokkolta Novoluganskoye-t, és megkezdte a tisztítását. Az APU úgy döntött, hogy elhagyja pozícióit és visszavonul.
Artemovszkij (Bakhmutovszkij) irányban az ellenség folytatja a védekezést a Stryapovka település északi részén és a szomszédos magaslatokon. Még nincs jelentős előrelépés.
Donyeck irányában Avdejevkában, Lastochkinóban és Orlovkában ellenütőharcok folynak.
Déli irányban a Dnyeper torkolatának vízterületén az ukrán szabotázscsoport nagysebességű leszállóhajóinak kísérlete, hogy előrenyomuljanak és leszálljanak a Herson régió területén. Ennek eredményeként az orosz csapatok megsemmisítettek két hajót, amelyeken szabotőrök tartózkodtak.

A határon – APU lőtt Alekseevka falu Kurszk régióban. Mint kiderült, a tüzet a cellatoronyra lőtték.
"Érkezések" . A Krasny Luch az LPR APU-ban kilőtt US HIMARS rakéták. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői csaptak le Nikolaev, Zaporozhye, Artemovszk és Harkov raktáraira.
A világban. Az Orosz Föderáció a gabonaüzlet keretében nem vállalt olyan kötelezettségeket, amelyek megakadályozták egy különleges katonai művelet folytatását és a katonai infrastruktúra megsemmisítését. Ezenkívül az odesszai gabonaterminál jelentős távolságra található a katonai létesítményektől, Moszkva nem akadályozta meg a gabonaexportot.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 955
41 221
113
Legalább négy robbanás történt Odessza régióban. Előzetes információk szerint ketten érkeztek - a zatokai híd környékére és Belenkoye község környékére , ahol az 1513 -as tüzérségi lőszerraktár található. További kettőt Karolino-Bugaz közelében rögzítettek.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Nikolaev reggel:

Herszon irány:
Tőbb mint 60 ukrán katona, és egy lőszerraktár kilőve:

L119, 105mm-es brit szar mrgérkezett a frontra:

‼️Az ukrajnai helyzet elemzése az ellenség részéről Kulcs az Amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének megállapításaiból: ▪️Az orosz erők előnyre tettek szert Bakhmut déli részén, de nem valószínű, hogy ezeket az előnyöket gyorsan felhasználják arra, hogy teljes ellenőrzést szerezzenek maga Bakhmut felett. ▪️Az orosz erők szárazföldi támadásokat hajtottak végre Harkivtól északra, Szeversztől keletre és Bakhmuttól keletre. ▪️Az orosz erők folytatják az állások megerősítését Zaporizzsja és Herszon régiókban az ukrán ellentámadásra számítva. ▪️Az ukrán erők továbbra is támadják az orosz erődítményeket a déli tengelyen. ▪▪️Az orosz erők folytatták a katonai felszerelések visszaszerzését egy omszki raktárból, és problémákkal szembesültek a sérült harcjárművek javításával. ▪️Az orosz hatóságok folytatják az adminisztratív ellenőrzés kiterjesztését Ukrajna felszabadított területei felett

A brit külügyminiszter, Liz Truss kijelentette, hogy nem áll készen arra, hogy a királyság nyíltan beavatkozzon az ukrajnai konfliktusba. A miniszterelnök-jelölt nem tartja helyesnek, hogy a királyság haditengerészetét a Fekete-tengerre küldjék gabonahajók kíséretére.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
A Nyugat végét meg már számtalanszor vizionálták,de még mindig megvan.Olyan gazdasági potenciálja van,hogy azzal Oo nem versenyezhet.Ha a háború évekre elhúzódik,az oroszok veszitenek.Stratégiailag ugyanolyan helyzetben vannak,mint a németek a két vh-ban.Vagy a japánok 42ben.Akkor már minden erőforrásuk megvolt-éppen csak gazdasági potenciáljuk nem volt hozzá.
Érdekes, ezt egy olyan entitásról mondod, ahol a szolgáltatási szektor teszi ki a gazdaság legnagyobb részét. Marha jól mutat a nyugati GDP ben, hogy az angol fodrász 250 fontért csinálja meg a feleséged haját, de ha a konkrét eszközök legyártása érdekel akkor kelet felé nézelődjél.

Ami a realitás a nyugat potenciálját illetően az az, hogy a mesterségesen előidézett , a fehér faj kiirtását célzó demográfiai tél miatt egyre kevesebb a mérnök akik a nyugatot felemelő high-tech ipart tovább tudják görgetni. A szíriai és bantunéger írni-olvasni sem tudó atomfizikusok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt. A technology gap kína és a nyugat között 15 éven belül bezárul.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem értem. Ha egy lőszerraktárra 70 km-ről kilőnek az ukránok 8-10 SMERCH rakétát+TOCHKA-t hogy 1-2 HIMAR rakétának túlterheljék a légvédelmet, akkor a HIMARS szállítás előtt miért nem csinálták? 1-2 tocska is lerendez egy lőszerraktárat, üzemanyagdepót, 100 m CEP közel 500 kg-os nagy robbanóerejű töltettel csak elég lenne.

Folyamatosan lövik a rakétákat, Tochka-t pl. Herszon fölött folyamatosan videózzák hónapok óta.
Ami újdonság volt, hogy repült velük himars is, ezzel a milíciák légvédelmét ideiglenesen sikerült túlterhelni, ki is lőtték néhány raktárukat.
Amióta fejlesztettek és oroszok is megerősítették Herszon légvédelmét látványosan visszaestek a távoli füstfelhőkről, akarom mondani létfontosságú orosz raktárakról készült fotók.
 
W

Wilson

Guest
Nem értem. Ha egy lőszerraktárra 70 km-ről kilőnek az ukránok 8-10 SMERCH rakétát+TOCHKA-t hogy 1-2 HIMAR rakétának túlterheljék a légvédelmet, akkor a HIMARS szállítás előtt miért nem csinálták? 1-2 tocska is lerendez egy lőszerraktárat, üzemanyagdepót, 100 m CEP közel 500 kg-os nagy robbanóerejű töltettel csak elég lenne.
Mivel a Tocskákat Sztrelkov szerint az orosz légvédelmi rakétarendszerek jó hatásfokkal semmisítették meg, mondjuk ezt egy kicsit árnyalja, hogy a donbaszi legnagyobb lőszerraktárat az ukránok Tocskákkal semmisítették meg.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 688
113
A jelenlegi HIMARS fenyegetés területe (zölddel Oroszországban, pirossal a megszállt területeken):
himarsfeny.jpg

Zöld vonal a jelenlegi orosz területek biztonságban tartásához szükséges határvonal, pirossal a jelenlegi megszállt területek biztonságban tartásához szükséges határvonal, szaggatott pirossal az potenciálisan megszállandó nagyvárosok biztonságban tartásához szükséges terület határvonala.

Lényegében az optimálisan meghatározható hadicélok abban az esetben, ha az ukránok nem kapnak nagyobb hatótávolságú rakétákat. Alaptérkép etnikai (kék = orosz, piros = ukrán, zöld = egyéb).
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Egy ideje nem emlékszem h láttam volna Iskanderes videókat. Lehet nagyon keveset használják csak már. A Kalibrok között meg állitolag sok volt ami meghibásodott.
Lehetseges. Az is elofordulhat hogy elfogytak az Iszkandernek valo celpontok.
Vagy azert fogytak el mert ugye elfogytak, vagy azert mert az ukranok mar nem csinalnak akkora celpontokat az orosznak.
Azert rengeteg minden kapott ott mar talalatot a honapok soran.
Vagy egy honapja nem lattam mukodokepes ukran harckocsirol videot pl. Meg Artyemovszknal lattam mikor Szoledart ostromoltak az oroszok.
De tulajdonkepp semmi uj felvetel kilovesrol, tamadasrol, legi tamadasrol a reszukrol nincs az utobbi ket hetbol.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 782
113

Tanácsadó Zelenszkij irodájában: Az orosz csapatok Herszontól északra történő bekerítése meghiúsult, az ukrán fegyveres erők ott valamit rosszul csináltak​


Arestovich kijelentette, hogy "az orosz csapatok több napja katonai felszerelést szállítanak a Herszon régióba", ami a kijevi rezsim vezetőjének hivatalának tanácsadója szerint "bizonyos kérdéseket vet fel az ukrán fegyveres erők számára".

Arestovich:

Az orosz csapatok bekerítése Herszontól északra meghiúsult. Az ukrán fegyveres erők valami rosszat csináltak ott, Vysokopolye régióban.

Vysokopolie egy város a Herson régió északkeleti részén, a Dnyipropetrovszk régió határának közelében.

Arestovich nem nyilatkozott arról, hogy az ukrán fegyveres erők pontosan mit csináltak ott rosszul.

Tanácsadó Zelenszkij irodájában:

Az oroszok felszerelésük oszlopait vezették át a Novaja Kahovka-i gáton. Bár ott a katonaságunk lőtt rá, még mindig alkalmas áthaladásra.

Arestovich szerint „nem sikerült az orosz csapatok bekerítése a Herszon régió északi részén”, mivel az orosz csapatok tüzérségi és légicsapássorozatot mértek az ukrán fegyveres erők állásai ellen a térségben. a fent említett Vysokopole.



Néhány ember erős kritikát fogalmaz meg, és orosz propagandistának nevezi azokat, akik kételkednek az ukrán hírek helytállóságában. Íme egy újabb eset, amit már DEmkó Attila is megkérdőjelezett!
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A jelenlegi HIMARS fenyegetés területe (zölddel Oroszországban, pirossal a megszállt területeken):
himarsfeny.jpg

Zöld vonal a jelenlegi orosz területek biztonságban tartásához szükséges határvonal, pirossal a jelenlegi megszállt területek biztonságban tartásához szükséges határvonal, szaggatott pirossal az potenciálisan megszállandó nagyvárosok biztonságban tartásához szükséges terület határvonala.

Lényegében az optimálisan meghatározható hadicélok abban az esetben, ha az ukránok nem kapnak nagyobb hatótávolságú rakétákat. Alaptérkép etnikai (kék = orosz, piros = ukrán, zöld = egyéb).
Ha lessz egy kis idejük az ukránoknak, összedobnak egy saját Iszkandert.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Szokásos történet, volkssturm élére kinevezett azog "tiszt" lelép az első puskalövésre hátrahagyva a katonáit.


Orkz orkz orkz...
iT2H9b0.jpg



Eközben az EU Nigériától próbál gázt vásárolni. Kíváncsi leszek mikor robban ki a következő polgárháború pont a gázmezők környékén.




DRmXqph.jpg