[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Te Nobel várományos,ha valami apró ismereted lenne a különlegesek bevetési gyakorlatairól,akkor nem jöttél volna egy ilyen ostoba kijelentéssel. Akár visszamehetünk egy kissé mondjuk az LRDG tevékenységéhez,esetleg a Brandenburg diverzáns alakulatait is említhetném, vagy az SAS,amit pont a vonalak mögötti simliskedésre hoztak létre. Látod te kis oktondi,ez van,amikor csak ész nélkül írkálsz.
Milyen ostoba kijelentéssel? Ha azt gondolod, hogy azért mert az orosz SF alakulatokat küldik a Himars indítók levadászására (csupán csak a nevük miatt vagy mert magasan képzett katonák alkotják őket) az már garancia lesz a sikerre, akkor nagyon naív vagy. Talán nem halottál rosszul sikerült akciókról a nyugati hatalmak SF alakulataival kapcsolatban az ellenséges vonalak mögötti hadműveletek/akciók során?
Mert ha nem akkor tudok neked prezentálni párat.

És még te beszélsz ész nélküli írkálásról, komolyan egyre jobban szórakozom a hozzászólásaidon.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Idézet a cikkből:
"2006 végére az USA több mint 7,4 milliárd dollárt költött a tálibok elleni harcra. A húsz évig tartó háború költségei 2011-re érték el a csúcsot, amikor csak abban az évben 11,4 milliárd dollárt költöttek. Az afganisztáni háború 2001-es kezdetétől 2021 áprilisáig az amerikai adófizetőknek mintegy 2261 milliárd dollárjába került – derül ki a Brown Egyetem Costs of War Project (A háború költségei projekt) becsléseiből. Egy olyan húszéves háborúra, amely az amerikaiak csúfos kivonulásával ért véget tavaly nyáron – olvasható a Mandiner írásában.

A becslés szerint 933 milliárd dollárt költöttek a védelmi minisztérium tengerentúli készenléti műveleteire, 443 milliárd dollárt a védelmi minisztérium alapköltségvetésének háborúval kapcsolatos növelésére, 296 milliárd dollárt az afganisztáni háború veteránjainak ellátására és 59 milliárd dollárt a külügyminisztérium további finanszírozására."

Tehát a legdrágább év az 2011 volt, amikor 11,4 milliárdot költöttek a seregre.
Szigorúan véve csak katonai kölségekről van szó, nem az egészről. 2261-ben minden is benne van, még a veteránok nyugdijja is...
Iskolaépítés, programok, ilyen-olyan projektek, kórház, út, hídépítés, drogprevenció, mobilhálózat kiépítés, erőműépítés,stb mind benne van a 2261 milliárdban, de ukrajnában ilyen nincs, szigorúan véve csak a hadsereget tápolják ezekkel a pénzekkel.
Magyarán a harcvonalba ennyi pénz ment fegyverként, ellátmányként, csúcson 11,4 milliárd éves szinten(!). Ennek ma már sokszorosát kapták az ukránok. (...és ahogy afgánban sem egyedül az USA tolta pénzekkel a történetet, itt sem ez történik. Csak az EU időarányosan mennyi pénzt is küldött mindkét helyre?)

szoval van egy halom koltseg ami nem jelentkezik az amerikai oldalon, nyugdij, veteranok,stb.

bagoert lefaraszthatjak az orosz hadsereget, az ukranok elpusztulnak, raadasul foleg kelet ukrajna pusztult el eddig.

ellenben az amerikai fegyvergyartoknak bizniszt jelent az ukran haboru.

es ugy veled,hogy az oroszok itt fognak tudni 20 evig majomkodni, ha ezt ilyen szinten toljak meg harom evig akkor kina megeszi oket.
 
W

Wilson

Guest
És ezt mire alapozod? Az ukránok televannak légvédelmi rendszerekkel?
Ami azt illeti igen mivel ezeket az iráni drónokat már egy Manpads-l is le lehet szedni.
Valóban,csakhogy az ukrán légvédelem nem azon a szinten van mint az orosz
Ez igaz de ezeket a drónokat nem nagy művészet lelőni még az ukràn légvédelem számára sem.
Szerinted az oroszok miért dobták be a hírekbe hogy SF csoportok elindultak HIMARS-ra vadászni? Az ukránok azt fogják tenni ami logikus, megerősítik a HIMARS-ok védelmét, ami több katonát, több (esetleg páncélozott) járművet jelent a kilövők közelében. Több katona és több jármű jobb felderítési lehetőséget jelent mert nehezebb az álcázás. Ha van felderítési adat akkor van célpont is az oroszoknak. Ha nem erősítik meg a kilővők védelmét akkor meg tényleg sikeres lehet az SF csoportok működése.
Az SF katonákat ilyen helyzetekre képzik ki és szerelik fel az elérhető legjobb felszereléssel. De kik védik a HIMARS-okat? Harcedzett elit katonák? Nem hiszem, hogy az ukránoknak lenne erejük erre. Tartalékosok, területvédelmisek. Milyen álcázási kiképzéssel, harci kiképzéssel és felszereléssel? Jól álcázzák a HIMARS-okat? Igen. De minden másra odafigyelnek? Na ebben már nem vagyok biztos. És pont ez ami nagy segítség lehet a felderítéshez, ami a megsemmisíéshez vezethet. Szerintem
Idestova öt hónapja tart a háború öt hónapja gyakorolja mind a két fél az ellenséges beszivárgó alakulatok (SF alakulatok is) elleni harcot, szerintem ebben a tekintetben egyik fél sem tudja meglepni vagy megoldhatatlan feladat elé állítani a másikat.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 844
113
Mennyi esélye van egy orosz SF erőnek mélyen az ukrán front mögött lokalizálni, és megsemmisíteni a 12 ukrán Himars indítóból akár egyet is amelyek a donbaszi fronttól Herszonig tevékenykednek, úgyhogy az ukránok teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az orosz SF alakulatok vadásznak az ukrán Himars indítókra?
Ezt néhány hónapon belül meg fogjuk tudni.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 072
113
Milyen ostoba kijelentéssel? Ha azt gondolod, hogy azért mert az orosz SF alakulatokat küldik a Himars indítók levadászására (csupán csak a nevük miatt vagy mert magasan képzett katonák alkotják őket) az már garancia lesz a sikerre, akkor nagyon naív vagy. Talán nem halottál rosszul sikerült akciókról a nyugati hatalmak SF alakulataival kapcsolatban az ellenséges vonalak mögötti hadműveletek/akciók során?
Mert ha nem akkor tudok neked prezentálni párat.

És még te beszélsz ész nélküli írkálásról, komolyan egyre jobban szórakozom a hozzászólásaidon.
Tényleg hibbant vagy.Senki nem írta,hogy garancia a sikerre. Amennyiben valaki ezt írta volna,akkor légyszives idézd. Tudod te tiszteletbeli ranger,az ilyen kellemes feladatokat nem a tábori szakácsok elit egysége szokta abszolválni,hanem az erre kiképzett erők. A sikert nem garantálja semmi,de az is benne van a pakliban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 890
113

Hivatalos: Elfogadták a gázspórolási tervet, csak Magyarország szavazott ellene​


Elfogadták az Európai Unió energiaügyi miniszterei azt a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére, írja a Welt. A miniszterek rendkívüli keddi brüsszeli találkozóján összejött a lépéshez szükséges többség, a tervből viszont több tagállam is kivételeket kaphat. A gázspórolási terv célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hidegzuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől.

Sven Giegold német gazdasági államtitkár szerint „hatalmas többség” jött össze a terv támogatására, és „csak Magyarország ellenezte azt”.



Na, most hol volt az a hét állam, aki ellenezte. A saját érdekeiket nem merik megvédeni Európában.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 890
113

Kadirov: „Európa liberálisai végre kimutatták foguk fehérjét”​


A csecsen hadvezér Putyin szavaival üzent a Nyugatnak.

„Európa liberálisai végre kimutatták foguk fehérjét” – írta legfrissebb posztjában Ramzan Kadirov. A csecsen hadvezér arról írt, hogy „Prágában aláírták az Orosz Föderáció dekolonizálásáról szóló nyilatkozatot”.

A poszt szerint a résztvevők 34 részre osztották az országot. „A felszólalók nem mondtak semmi érthetőt, nem osztottak meg javaslatokat a hipotetikus országok államszerkezetére, a gazdaságfejlesztési modellekre és az ilyen tervből származó geopolitikai előnyökre.

Az összes megszólaló – nem túlzok, barátaim, ez így volt – egyszerűen ontotta az Orosz Föderáció iránti gyűlöletét”

– fogalmazott Kadirov. Kifejtette: több százszor beszélt már követőinek a Nyugat és az Egyesült Államok Oroszország elpusztítására irányuló terveiről. Vlagyimir Putyin is gyakran beszélt erről, de voltak szkeptikusok, akik nem hittek ebben, és úgy gondolták, hogy a liberálisok célja az emberi jogok tiszteletben tartása – tette hozzá. Leszögezte:

Van egy Putyin által hangoztatott apró részlet, amit senki ne felejtsen el: »Megpróbálhattok legyőzni minket, de mi még el sem kezdtünk semmit«.

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 565
113

Hivatalos: Elfogadták a gázspórolási tervet, csak Magyarország szavazott ellene​


Elfogadták az Európai Unió energiaügyi miniszterei azt a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére, írja a Welt. A miniszterek rendkívüli keddi brüsszeli találkozóján összejött a lépéshez szükséges többség, a tervből viszont több tagállam is kivételeket kaphat. A gázspórolási terv célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hidegzuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől.

Sven Giegold német gazdasági államtitkár szerint „hatalmas többség” jött össze a terv támogatására, és „csak Magyarország ellenezte azt”.



Na, most hol volt az a hét állam, aki ellenezte. A saját érdekeiket nem merik megvédeni Európában.
Akkor mosmán megszűnt a vétójog?
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113

Hivatalos: Elfogadták a gázspórolási tervet, csak Magyarország szavazott ellene​


Elfogadták az Európai Unió energiaügyi miniszterei azt a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére, írja a Welt. A miniszterek rendkívüli keddi brüsszeli találkozóján összejött a lépéshez szükséges többség, a tervből viszont több tagállam is kivételeket kaphat. A gázspórolási terv célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hidegzuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől.

Sven Giegold német gazdasági államtitkár szerint „hatalmas többség” jött össze a terv támogatására, és „csak Magyarország ellenezte azt”.



Na, most hol volt az a hét állam, aki ellenezte. A saját érdekeiket nem merik megvédeni Európában.
Ezt valahogy elég nehezen tudom elhinni. Mármint, hogy csak mi nem szavaztuk meg. Ha ez igaz akkor azok akik ellenezték igencsak gyávák és szolgalelkűek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 904
113

Hivatalos: Elfogadták a gázspórolási tervet, csak Magyarország szavazott ellene​


Elfogadták az Európai Unió energiaügyi miniszterei azt a javaslatot, hogy előkészítsenek egy tervet az európai gázfogyasztás csökkentésére, írja a Welt. A miniszterek rendkívüli keddi brüsszeli találkozóján összejött a lépéshez szükséges többség, a tervből viszont több tagállam is kivételeket kaphat. A gázspórolási terv célja, hogy a tagállamok csökkentsék az orosz gázszállításokból eredő kockázatokat – azaz ne érje őket hidegzuhanyként, ha megszakad vagy leáll a gázexport Oroszország felől.

Sven Giegold német gazdasági államtitkár szerint „hatalmas többség” jött össze a terv támogatására, és „csak Magyarország ellenezte azt”.



Na, most hol volt az a hét állam, aki ellenezte. A saját érdekeiket nem merik megvédeni Európában.
Nem merik. Ezek ilyenek. Csak a lámpaoszlopon tudnának megváltozni ..., ha eljutnak oda, és nem tépik szét őket a sajátjaik előtte.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
A brics jelenleg Kínát jelenti gyakorlatilag.
Vond ki Kínát e együttműködésből és nincs értelme a egésznek.
Évek óta az a álláspontom hogy Brazília és Dél-Afrikai Köztársaságnak e együttműködésből való kivonása szintén ha nem is értelmetlenné teszi de legalább 50%-al felezi e államok együttműködése potenciálját.
A sakktábla fórumon írtam ezekről azt hiszem valamikor március hónap magasságában.
Ha valaki a Dél-Afrikai Köztársaságot "viszi" akkor az lényegében visz még 5-6 afrika déli részén lévő államot.
Ami elfogadhatatlan a nyugatnak.
Tehát elsődleges Pretória kivonása e formátumból.
Brazíliát nem kell magyaráznom.
Amerikai kontinens egyik meghatározó állama.
NAFTA államok + 5 szem államai véleményem szerint reálisan tudnak hatni Brazíliavárosra és Pretóriára.

Illetve még mindig ott van Kína. Ha ők hanyagolják ezt a formátumot akkor értelmét veszti a egész.
Itt meg elég lehet egy új elnöki adminisztráció aki NAFTA irányában együttműködőbb politikát fog vinni.

Európa. Hát igen valószínű amit ön ír.
Én is írtam erről.
Többször.
Én a felelősöket /szemben a ki által is fizetett? eu médiával/ a elmúlt 10-15 év európai politikusaiban látom /német, magyar, francia, olasz stb. vezetők /csak a utóbbiaknál maradva berlusconi ugye + a "olasz áramlat" vagy mi a rossebb stb. stb./
Izé.. Én nem akarok belemenni, de mi az, hogy vond le Kínát? Miért vonnám le? Ne viccelj már, realitásokról beszéljünk, ne "mi lenne ha" feltételezésekről.. Kína a BRICS tagja, és az is fog maradni. Nem véletlenül.
Sőt, Törökország is csatlakozni fog, nagyon úgy néz ki. Iránnal (asszem) együtt. Szóval még erősebb lesz.
Ha tetszik, ha nem.

Felelősségre vonás sosem volt, sosem lesz EU szinten. USA érdekeket szolgálnak ki jelenleg a báb vezetők, ennyi. És mossák egymás kezét.

ui: szerintem tegeződhetünk.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Ami azt illeti igen mivel ezeket az iráni drónokat már egy Manpads-l is le lehet szedni.
Gyors utánagugliztam..
Az iráni drón max magassága 7300m
A manpadsról azt írja a wikipédia, hogy a 6100m fölött repülő gépek relative biztonságban vannak.

szóval persze "le lehet szedni", mint minden mást is, de azért nem biztos az, hogy olyan könnyű. Meg ugye a manpads "emberrel működik".
Nem azt akarom mondani, hogy nem lehet kilőni az iráni drónokat, de hogy fognak csinálni cirkuszt a hoholjaidnak, az is biztos. Persze ha megérkeznek.. és szerintem megfognak.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 565
113
A chipgyártás tech gapje nem fog tudni bezáródni 15 év alatt, a kínaiak nem hogy EUV, de még az azt megelőző DUV technológiával sem tudnak tömeggyártást megvalósítani. Közben az ASML már közel jár a következő technológia prototípusánakhoz befejezeéséhez. Igazából a 15 év is emberfeletti teljesítmény lenne, de szerintem képesek lesznek rá.

Egyébként a 3.VH -hoz nem kell 4-7 nanométer. De valamiért mégiscsak fontosnak találják a kínaiak annyira, hogy ne akarjanak kimaradni a DUV gyártósorok szállításából. EUV-re meg esélyük nincsen, hogy megkapják.

Felzárkózóban a kínai chipgyártás... ;)
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
A chipgyártás tech gapje nem fog tudni bezáródni 15 év alatt, a kínaiak nem hogy EUV, de még az azt megelőző DUV technológiával sem tudnak tömeggyártást megvalósítani. Közben az ASML már közel jár a következő technológia prototípusánakhoz befejezeéséhez. Igazából a 15 év is emberfeletti teljesítmény lenne, de szerintem képesek lesznek rá.

Egyébként a 3.VH -hoz nem kell 4-7 nanométer. De valamiért mégiscsak fontosnak találják a kínaiak annyira, hogy ne akarjanak kimaradni a DUV gyártósorok szállításából. EUV-re meg esélyük nincsen, hogy megkapják.
A kínaiak most az Intel szintjén vannak az 7 nano. A tajvaniak 2 nano rajtuk kívül senki nem csinál ilyet. Akkor a kínaiak hol lesznek 10 év múlva. Aztán kérdés mi van 2 nano alatt.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Az iráni drónok nem csak repkednek siklobomba, és mini robotrepülőgép is van hozzá. A himarsnak is lenni kell valahol lőszert kell szállítani hozzá, be kell tölteni, raktározni, kommunikálni, a tüzelési helyétől nem lehet messze közúton közlekedik elég nagy darab.
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
A kínaiak most az Intel szintjén vannak az 7 nano. A tajvaniak 2 nano rajtuk kívül senki nem csinál ilyet. Akkor a kínaiak hol lesznek 10 év múlva. Aztán kérdés mi van 2 nano alatt.
OFF
A kínaiak Pelosi látogatása kapcsán nagyon-nagyon kemény kijelentéseket tettek az utóbbi napokban.
Ha a nyugat bukja a TSMC gyártósorát, és a kínaiak megszerzik, akkor az csúnya világ lesz…