[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 843
81 309
113
Az RF fegyveres erők éjszakai csapásának következményei a Dorozhnik pihenőházban, Zatoka, Odessza régió
KKP7d79fiD0.jpg


Az ukrán hatóságok jelentése szerint Szu-30 és Szu-35 vadászgépek vettek részt a támadásban, H-59 rakétákkal. Ezenkívül a stratégiai légierő is, amely cirkálórakétákkal támadott.

Az ukrán légvédelem egyetlen rakétát sem fogott el – mindegyik elérte célját.

_Zp4UBxmzgM.jpg

yInsVdA8HJQ.jpg
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Újabb orosz légicsapások érték kedden Ukrajna fekete-tengeri régióit Odessza és Mikolajiv térségében, károkat okozva lakóházakban és a kikötői infrastruktúrában - közölte az ukrán déli katonai parancsnokság Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint az orosz erők légi indítású rakétákat vetettek be a támadás során. Odessza térségében több magánház is károkat szenvedett, illetve lángra kapott a tengerparti településeken. Mikolajivban pedig a kikötőben keletkeztek károk, dacára a Moszkva és Kijev között az ukrán gabonaexport fekete-tengeri kikötőkből történő újraindításáról szóló, múlt héten aláírt egyezménynek.

Nem sokkal a légicsapásokat követően Kirill Sztremouszov, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője kijelentette, hogy hamarosan Odessza és Mikolajiv régiókat is hamarosan "felszabadítják" az orosz erők. "Herszon régiót és Herszon városát mindörökre felszabadították" - hangoztatta a Kreml által kinevezett illetékes.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők "korlátozott területi nyereséget" értek el, s jelenleg a Donyec-medencei Bahmut bevételére összpontosítanak, hogy offenzívájukat Szlovjanszk és Kramatorszk irányába folytatni tudják.

Forrás: https://kuruc.info/r/4/246679/
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Ramm: a következő pár hétben eldől a Donbass sorsa​

2022.07.26. 20:51
Hatalmi struktúrák » Honvédelmi Minisztérium
Az Ukrajnának fegyvereket pumpáló nyugati országok felfedték minden kártyájukat, bemutatva az orosz katonai szakembereknek "fejlett technológiájuk" minden képességét - mondta Alekszej Ramm katonai szakértő a TK Zvezda adásában.

Ramm: a következő pár hétben eldől a Donbass sorsa


Szerinte gyakorlatilag nem maradtak katonai titkok, mert ők (az USA, az EU és a NATO) "minden fegyverüket kipróbálták ".

"Láttuk, hogyan működik a HIMARS MLRS a modern légvédelmi rendszerek ellen. Láttuk, hogy a Javelinekről és az NLAW-ról szóló mítosz megdöntött. Először volt egy "szent Javelin", aztán a "szent Bayraktar", amiről most nem is beszélnek, elfelejtettem".
Ramm azt javasolta, hogy most már nem kell sokat várni a komoly ellenségeskedésekre az NMD keretein belül a Donbassban. Ráadásul nagy valószínűséggel februárban nagyobbak lesznek, mint az elsők.

"Most a különleges műveleti zónában, vihar előtti csend. A köztársaságok sorsa a következő hetekben dőlhet el" - javasolta Ramm.

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1730596-sudba_donbassa/
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

A titkos orosz fejlesztés kellemetlen meglepetés volt a dicsért HIMARS számára​

2022.07.26. 19:59
Hatalmi struktúrák » Honvédelmi Minisztérium
Az amerikaiakat kellemetlen meglepetés érte, hogy az orosz fegyveres erők, mint kiderült, képesek feltörni az általuk meghirdetett, Ukrajnának szállított HIMARS MLRS rendszereit – mondta Alekszej Leonkov katonai szakértő a TK Oroszország-1 adásában.

A titkos orosz fejlesztés kellemetlen meglepetés volt a dicsért HIMARS számára


Vlagyimir Szolovjov stúdiójában meghívott vendégként azt mondta, hogy az új titkos ellenelemrendszer, amelyet először a Donbassban alkalmaztak, egyértelműen megmutatta, hogy a "dicsért Haimarok" nagyon sérülékenyek:

"Már mindenki visszalőtt. Az amerikai rendszert feltörték. A titkos fejlesztésünket pedig minden irányban bevetjük. Jó rendszer, még nem tudom megnevezni, de sokkal nagyobb távolságokra működik, azonnal kijavítja az indítóhelyet Az amerikaiak számára ez nagyon kellemetlen meglepetés volt” – mondta a szakértő.
Leonkov megjegyezte, hogy az " amerikaiak által hirdetett csodafegyver " erősen veszített hatékonyságából:

"Úgy tűnik, hogy legközelebb az Egyesült Államokban gondolkodnak azon, hogy érdemes-e egyáltalán MLRS-adatokat küldeni a Donbassba történő selejtezésre."

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1730590-rszo_himars/
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Halott hoholok 18+

Elesett kaprok Uglegorszknál

Wagner rohamosztag felszabaditotta az uglegorszki erőművet
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 901
91 506
113
Igazából Luhanszk óta kb. semmi nem történt. Gyakorlatilag szünet van. Állítólag az orosz tüzérség aktivitása is harmada mint 2 hónapja. A HIMARS es MARS sorozatvetők miatt hátrébb vitték az oroszok a logisztikai lőszerraktárakat. Megnehezült, lelassult az orosz tüzérség lőszerellálátása. Több raktárat meg is semmisítettek az ukránok.

Van erre orosz válasz??? Mit léphetnek???
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 467
77 233
113
Ez logikusnak tűnik, de valószínűleg az ukránok nem teszik meg azt a szívességet, hogy kétszer ugyanazt a megközelítési útvonalat és indítási helyet használják, és ezzel a módszerrel valószínűleg az ukránok is tisztában vannak.
Nem lehet cigánykaraván módjára háborúzni és HIMARS-ot üzemeltetni sem.
 
W

Wilson

Guest
Július 23-a előestéjén az ukrán katonák megsemmisítették az orosz támaszpontot a luhanszki régió megszállt Kadiivka (volt Sztahanov) településén.

A rakéták az egykori 9-es számú főiskola épületét találták el, amely a Gagarina utca 9. szám alatt található.

Ismertté vált, hogy az épületet az Orosz Nemzeti Gárda („Rosgvardia”) katonái laktanyaként használták.

Az egyik orosz katona az "ágyúzást" követően videót tett közzé a közösségi médiában, és kommentálta a veszteségeket.

„Ma este 10-kor eltaláltak minket, ez maradt a helyszínünkből. Teljesen összetörtek minket, a srácok a romok alá kerültek” – mondta az orosz harcos.


A július 23-án lerombolt orosz gárda katonáiról a közösségi oldalakon is elterjedtek az információk .

Jelentések szerint a szahalini rohamrendőrség (az orosz gárda része) legalább 12 harcosa rekedt a törmelék alatt.

„Egyes hírek szerint 12 ember halt meg. Sokan a közelmúltban egy másik különítményt cseréltek, amely egy harci küldetés sikeres teljesítése után visszatért Szahalinba” – áll a halott támadók rokonai és barátai közleményében.

Vannak olyan üzenetek, hogy a lebontott laktanyában az úgynevezett Komszomol OMON is helyet kapott. Az egység veszteségeinek számát nem közölték.

A laktanya romjai között az orosz erők az M31 GMLRS rakéták roncsait találták.

photo-2022-07-23-14-31-13-768x576.jpg

A HIMARS föld-levegő rakétából kilőtt M31 GMLRS rakéta maradványai. 2022.07.23. Kadiivka (Sztahanov). Fotó: orosz média.

A HIMARS amerikai rakétái áthatoltak a laktanya több emeletén, és részben megsemmisítették azt.

photo-2022-07-23-14-31-13-2-768x494.jpg

Egy HIMARS-találat következményei a „Roszgvardija” laktanyában Kadiivkában (Sztahanov). 2022.07.23. Fotó: orosz média

photo-2022-07-23-14-31-13-3-768x439.jpg

Az orosz Nemzeti Gárda Kadiivkában (Sztahanov) lévő laktanyájában egy HIMARS csapódott le. 2022.07.23. A fényképek forrása: orosz média

photo-2022-07-23-14-31-17-768x493.jpg

Egy HIMARS-találat következményei a „Roszgvardija” laktanyában Kadiivkában (Sztahanov). 2022.07.23. Fotó: orosz média

photo-2022-07-23-14-31-18-768x493.jpg

Egy HIMARS-találat következményei a „Roszgvardija” laktanyában Kadiivkában (Sztahanov). 2022.07.23. Fotó: orosz média

„A Sztahanov-telep, vagyis a Sztahanovi Műszaki Főiskola elleni Himars támadás következtében az épület gyakorlatilag megsemmisült. A szomszédos házak is megsérültek. Az Egyesült Államokban gyártott M142 HIMARS rakétarendszerekből származó irányított rakéta maradványait megtalálták és a helyszínen bizonyítékként lefoglalták. Sok lenyűgöző elemet is találtak” – áll az orosz erők közleményében.

 
  • Hűha
Reactions: zeal

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 005
83 047
113
A másik meg hogy a hadszíntéren semmit se fog érni a gáz elzárása, mert az igazán fontos fegyverszállítók az USA, a britek és a lengyelek nem függnek az orosz gáztól.
:D

Az ukrán vezetést a harctérről visszatérő csapatok fogják fellógatni, miután hírét veszik, hogy belefagyott a családjuk a panel 8. emeletébe, te! :D

Vagy szerinted ki fog nekik gázt adni, meg üzemanyagot, amivel mennek a szekereik amivel nyugatra menekülnének, de ott se lesz sokkal több fűtés? Olyan lesz, mint a 2012ben meg a Háború és békében! Rakat autójába fagyott civil. A maradék meg kibelezi Zt, ahogy ha kis szerencsénk van nyugaton meg a sajátjaik a Timmermans és Van Lejjebb féléket ...



Qurva hideg telet jósolnak idén ...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 005
83 047
113
Igazából Luhanszk óta kb. semmi nem történt. Gyakorlatilag szünet van. Állítólag az orosz tüzérség aktivitása is harmada mint 2 hónapja. A HIMARS es MARS sorozatvetők miatt hátrébb vitték az oroszok a logisztikai lőszerraktárakat. Megnehezült, lelassult az orosz tüzérség lőszerellálátása. Több raktárat meg is semmisítettek az ukránok.

Van erre orosz válasz??? Mit léphetnek???
:D
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 901
91 506
113
Tudom várjuk az eddig be nem vetett orosz csucstechnikát. A még nem sorozatgyártott, de Vörös téren vonuló Armatát. Csak az a rossz hirem, hogy ehelyett elkezdték kikonzerválni a 90es években letárolt régi szovjet vasakat.

Ami titkos orosz tartalék az a vegyi fegyverek meg a nuki.


Mindettől függetlenül illene Dpnyecket behúzni. Csak úgy tűnik sokkal lassabb lesz, mint gondoltuk. Luhansznknál tudod mennyit jöttek előre február óta? 40-50km-t......

Ezek a tények. 1 nagy előnyük van. Az ukrán hivatásosok 60%-80%-át keleten bedarálta az orosz tüzérség és az alkalmatlan ukrán politikai vezetés. Nem vonták ki őket időben. Most helyette 1-2 hetes kiképzéssel mennek a területvédelmi tartalékosok. Sztem ők nem fognak úgy kitartni, mint Luhanszkban az ukrán hivatásosok, amikor megindul az orosz henger. Kérdés, mikorra töltik fel az oroszok az egységeket. Mind katonában, mind technikában és mennyivel gyengébb szinvonalon.