MT-12 vontatott pct. ágyú

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 478
113
Mennyi a kezelőszemèlyzete egy ilyen ágyúnak?
Hány tartalékost allítanátok mögé?

Ki mihez állna oda szívesebben?

Mt12?
Cg?(2 ember)
Valamely RGW?(1 ember)
Vagy akár egy RPG7?(1esetleg 2 ember)
Spike?(2 ember)
Metis?(2 ember)

Amúgy valószínű egy darab használható mt12 sincs az országban.

Megrökönyödve olvastam hogy pont @ijasz hozta föl ezt.
Bár nála ezt a szakma szeretetének veszem. :rolleyes:
Azt hogy hány ember likeolta azt is elhülve nézem.o_O

A nagy háború esetén ez kell, meg jó?
Ha annyira kell meg jó, miért csak előkotorva vannak.


Nincs más? Olcsó? Muszáj?

Most azért szervezik át az egész hobelebancot, hogy legyen kb elég ember.
Mert most, 20 ève nem tudnak feltölteni normálisan alakulatokat.
Mert alkalmatlanok, mert nem jelentkeznek!
Ennyi pènzèrt nem állnak oda 2 szaros èvre fiatalok, mert maximálisan leszarják az országot. Nem kell 15 èvet aláírni.


Szóval FASZOM ÁLLNA ODA kènyszersorozott mukikkal egy olyan harceszköz mögè ahol az a lényeg, hogy dolgoznak össze.o_O
Ha kényszersorozott vagy, még szarabb dolgokat is meg kell tenned, ugyanazzal a szar kiképzéssel. Mit gondolsz, a világháborúban mennyire volt értelme ennek a T-34-ben halálra égő százezrek szemszögéből és mennyi értelme volt az állam és hadvezetés szemszögéből, akik ezekkel a szerencsétlenekkel időt és még több legyártott harckocsit nyertek?

Az eddigi, a haderőhöz való hozzáállás megváltozott, igyekeznek embert teremteni minden lehetséges helyről. A modern haderőnk nagyon durva lesz, de kevés. Annyiszor levezettük ezt már keresztbe-hosszába, kölcsönösen érvelve.

A CG-vel mennyire kell belemenned a szar közepébe, hogy használni tudd? Az RPG-7-tel? RGW-vel?

METISZ, SPIKE messzebb hord, de fogod-e szakmányban használni az összes szembejövő ellenerőre?

Az MT-12 egy ágyú. Tud ezt is, azt is. Messziről. Statikus a jelen formájában. Ez megváltoztatható.
Azok valahogy sosem nyernek akik már az elavult szart veszik elő...
Ugyan be lett mutatva, hogy de, van, hogy ezek nyernek és az is, hogy minden háborúban előkerülnek ezek, de azért csak úgy csinálsz, mintha ez ránk nem lenne érvényes valami elbaszott okból, majd tagadod az elitizmusod. Mennyi idő alatt fogyott el a korszerű technika az ukránok alól? Szerinted csak a modern nyugati eszközeik harcolnak? Akkor miért látod a Maximokat, meg ezt a barkács felszerelést? Úgy csinálsz, mintha ezekkel nem ugyanazt a háborút vívnák és azok a műveletek, amiket az ilyenekkel kiviteleznek, nem szólnának bele az ugyanabba a háborúba. Hol a modern felszerelésük ha abban nem halnak meg? Ja, elpusztult és meghaltak, ezért barkácsolnak most későn, mert nem időben tették és ezért harcolnak ezek a rosszul képzett emberek velük aztán valahogy még mindig ugyanaz a háború folyik.
Nézd meg ukrajnát és csodálkozz. A szenómedet kiveri az ukrán háború és te a rosszul felszuerelt és kiképzett embertömegek mellett érvelsz? Nem vagy eszednél.
A középkori parasztlázadásokban is olyan könnyen győztek az elit lovagurak mi? Csak úgy gázolták őket az elejétől. Ja nem. Az a baj, hogy te magukat az embereket nézed le.

A szakmai pluszodat értem, hogy hivatás és jó vagy benne és látod a modern eszközöket, de mi is figyeljük innen és ugyanúgy tudjuk mint te, hogy ha itthon lesz bármilyena területünket érintő szar, akkor ez kevés és mégha hisztizel is a földhöz verve magadat, kibaszottul szükséged lesz a népedre. Ugyanannyira, mint nekik rád.
Ha páncéltörő ágyút akarsz nekik adni akkor harcolni is küldenéd őket. Menj te harcolni a szarokkal, de ne várd el, hogy tök feléeslegesen haljanak meg mások a hülyeséged miatt.
Igen, oda küldené meg én is őket, sőt mennék is vele, mert ha egyszer ti a 44 modern tankotokkal ott vagytok mindent is elpusztítani, akkor nincs ezekkel a szarokkal félnivalóm nem igaz? ;)
Én azért tudok még egy halom ilyen háborút mondani, de mind1.
Ahogy az ellenétére is tudnak sorolni. Nincs általános igazad közel sem ebben.
Mit törnek át?
Nálunk kb nem lenne frontvonal, mert kicsi a sereg, mindenkinek manőverezni kellene hogy ne kerítések be.
Igen, ezt is kiveséztük már, a D-20 és az MT-12 esetében is korábban. Ha manővererőkkel támadsz és közben megkerülnek, sokkal jobb ha nem védi a szárnyon vagy akár mögötted a térben senki az életedet nem?
De könyörgöm! Annyira elavult, hogy az valami félelmetes. Ha nem oldalról találod el vele a harckocsit, akkor esélytelen vagy (de abban sem vagyok biztos, hogy egy megfelelően felpáncélozott közepesen modern harckocsit képes kilőni oldalról). Éjszakai harcra alkalmatlan. A 21. századi színvonalon a tűzvezetése nem értelmezhető.
Egy MT-12 páncéltörő ágyúval a cél, hogy ugyanúgy eltaláld az ugyanakkora, ugyanolyan gyors célpontokat, mint amikor kitalálták. Tyű, mennyire elavult az optikája, hiszen csak kilométerekről tudsz tüzet indítani. Ja ember csinálja kilométerekről, de szar. Persze, lehetne jobb is, csak akkor vegyenek még modern fegyvert az összes célra, amire képezzenek profikat, akik évtizedekig szolgálnak. Tökre nem lesz időben, szóval inkább semmi ne legyen, mert akkor foglalkoznod kell a tartalékosok képzésével is, de mivel lenézed őket, inkább leszarod, pedig ők is megmenthetik az életed.

Nem tudom, feltűnt-e, hogy lesz egy lőszergyárunk. Az MT-12 meg egy simacsövű ágyú. Jajjaj, borzasztó gondolatok. A letárolt fegyvereket, hacsak a profi honvédség nem elrohasztotta mint minden mást, modern lőszerrel párosítani? Eretnekség Mi? o_Oo_O

Eszünkbe ne jusson az amúgy alkalmas méretű hüvelybe DM63 nyilakat rakni, még a végén képes lenne T-72-őt is kilőni. :D Eretnekség!

Aztán nehogy valami alvázra szereld, mint a kubai eretnekek, (hiszen már a kubaisága miatt van benned valami ösztönszerű lenézés), mert akkor még követni is tud.

És a vicces az lesz, ha bekövetkezik az életedben, hogy szembejönnek ilyen szarok, akármi gány és hirtelen ellenséges fenyegetés lesz, amit mindenáron le kell küzdeni, különben jajj mi lesz.
 
  • Tetszik
Reactions: Törppapa

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Mert jóval kevésbé mozgékony ès sokkal nagyobb lèttszám kell hozzá mint a modernekhez.
Így lassítja őket.
Mozgèkonyságukból adódó előnyük el is veszett.
Amit lehet,és érdemes,azt modernizálni kell(ene).Hh alat az MN úgy számolt,hogy az MT12nek reteszállásban max 3 lövése van,mig bemérik és kilövik.......
Most ráépitve az MT-LBre 2 lövés után nyulcipő,igy van esélye állásváltással több lövést is leadnia.Reteszállás eleve oldalazó tüzhatásra van kiépitve.Azon kivűl még gyalogsági kisérő lövegként is lehet hasznositani.Kb ugyanigy.Lő kettőt,aztán állást vált.(már ha tud).
Hasznosithatók a régi cuccok,ésszel.Meg ne várjuk el tőlük azt,amire már nem képesek.De azt se felejtsük már el,hogy a páncélozot cél az messze nem csak hk-t jelent.Egy BTGben egy század hk van,és 3 század gyalogsági járgány.Ráadásul az ágyúlöszer gyorsabb,érzéketlen a zavarásra (egy sabotnak nem számit a ködüsités,de egy önvezérelt ATGM elveszti a célt,meg a rávezetett is).És ha csak annyit ér el a régi cucc,hogy leválasztja a gyalogságot a legújabb T90M/Leo/akármi mellől,máris jobb helyzetbe hozza a saját védekező gyalogságot.Támadásban meg HE lőszerrel kivadászhatja az ellen mondjuk gp fészkeit.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
No,akkor itt a lehetőség,hogy magyarázd el nékem.Mert valóban nem értem.Ezért is volt ott egy kérdőjel.....
Páncéltörő tartalék: Ez nem egy állandó alakulat, mint pl. a 36. pct osztály, hanem egy csata során a hátul, tartalékba helyezett erőkből ideiglenesen összeállított, különböző típusú pct fegyverekkel ellátott alakulat. Azonban ez az alakulat nemcsak a pct alegységekből, hanem robbanó zárak telepítésére alkalmas műszaki alegységből, biztosító lövészekből is áll.

Az lenne a feladatuk, hogyha az ellenség páncélos erői egy csata során áttörik a saját csapataink védelmi állásait, akkor a hadműveletisek kiértékelve az ellenség várható céljait és mozgási irányát, lehetőséget, a tartalékból előre rendelik ezt az alakulatot, hogy lezárjanak, azaz pct védelmi állásokat építsenek ki a megadott helyen. Nyilván sejteni lehet és követhető is, hogy mely terepszakaszok alkalmasak a páncélosok elleni harcra, valamint azok mozgására.
Az előkészítés mértéke függ a rendelkezésre álló időtől. Ez úgy kezdődik, hogy a lövészek felderítik és biztosítják a terepszakaszt, ahol a műszakiak megkezdik a robbanó és nem robbanó zárak telepítését, esetleg a tüzelőállások kiépítését. Majd elfoglalják a TÁS-okat a pct alakulatok. A legjobb esetben ez tartalmaz rakétákat, gránátvetőket és ágyúkat is (most mellőzzük a típusokat). A pc elhárítás csúcsa, ha néhány harckocsi is be van vonva ebbe a feladatba, melyek csak akkor jönnek elő, ha sikerül megakasztani az előrenyomulást.

Figyelembe kell venni, hogy ebben az esetben az ellenség van a mi mélységünkben, tehát ő sincs irigylésre méltó helyzetben. Akadozhat a vezetés, a harcrendje is felbomlott stb..., tehát nem érdemes a prospektusszerű technikai paraméterekkel keresned a kiutat ebből a szituációból.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Világos, ezt értettem eddig is. Cserében a NATO eddig úgy működött mindig, hogy oda kellett menni mindenkinek, ami az USA érdeke volt, ellenben pl. nem igen szólt bele a Görög - Török légiharcokba sem. Trumpnál már sokan elbizonytalanodtak, hogy amúgy az USA hajlandó lenne-e egyáltalán akkor is megmozdulni, ha ez nem az Ő érdeke igazából egy egy tag védelméért, mert ilyet még nem láthattunk élesben soha. Olyat szakmányban, hogy a többieknek kellett menni az USA-ért.

Ezt én pl. nem szeretem. Én inkább lennék semleges, valódi önrendelkezéssel, akkor is ha többe kerül. Amennyire lehet, költséghatékonyan a területvédelemre berendezkedve. Hosszabb távon meggyőződésem hogy ez szolgálja a valós érdekeinket.
Most "szerencsén"k van, nem kell menni sehová, mert itt van a baj a szomszédban. Egyébként menni nem az USA miatt kellett, hanem mert szartunka köttelezettségekre és azt kellett valamivel kompenzálni. A spanyolok úgy otthogyták Irakot meg Afganisztánt mint a huzat.
Lehetünk semlegesek, költhetünk honvédelemre 6-8%-ot csak, akkor nem lesz még ennyi tanár, egészségügyi szakdolgozó, szociális jóléti állam, kultúra sem mint most.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Páncéltörő tartalék: Ez nem egy állandó alakulat, mint pl. a 36. pct osztály, hanem egy csata során a hátul, tartalékba helyezett erőkből ideiglenesen összeállított, különböző típusú pct fegyverekkel ellátott alakulat. Azonban ez az alakulat nemcsak a pct alegységekből, hanem robbanó zárak telepítésére alkalmas műszaki alegységből, biztosító lövészekből is áll.

Az lenne a feladatuk, hogyha az ellenség páncélos erői egy csata során áttörik a saját csapataink védelmi állásait, akkor a hadműveletisek kiértékelve az ellenség várható céljait és mozgási irányát, lehetőséget, a tartalékból előre rendelik ezt az alakulatot, hogy lezárjanak, azaz pct védelmi állásokat építsenek ki a megadott helyen. Nyilván sejteni lehet és követhető is, hogy mely terepszakaszok alkalmasak a páncélosok elleni harcra, valamint azok mozgására.
Az előkészítés mértéke függ a rendelkezésre álló időtől. Ez úgy kezdődik, hogy a lövészek felderítik és biztosítják a terepszakaszt, ahol a műszakiak megkezdik a robbanó és nem robbanó zárak telepítését, esetleg a tüzelőállások kiépítését. Majd elfoglalják a TÁS-okat a pct alakulatok. A legjobb esetben ez tartalmaz rakétákat, gránátvetőket és ágyúkat is (most mellőzzük a típusokat). A pc elhárítás csúcsa, ha néhány harckocsi is be van vonva ebbe a feladatba, melyek csak akkor jönnek elő, ha sikerül megakasztani az előrenyomulást.

Figyelembe kell venni, hogy ebben az esetben az ellenség van a mi mélységünkben, tehát ő sincs irigylésre méltó helyzetben. Akadozhat a vezetés, a harcrendje is felbomlott stb..., tehát nem érdemes a prospektusszerű technikai paraméterekkel keresned a kiutat ebből a szituációból.
De ezek nem statikus erők.Nem is lehetnek azok,hisz reagálniuk kell egy helyzetre.
Tudtommal a mozgó záró osztagokat is felszámolták,és nem tudok róla,hogy újra felállitották volna őket (ettől még lehet,hisz még a klozetpapir is titkositva van)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
No,akkor itt a lehetőség,hogy magyarázd el nékem.Mert valóban nem értem.Ezért is volt ott egy kérdőjel.....
Megtette helyettem íjász, a baj ezzel az, hogy tök feleslegesen. Miért? Mert ugyanazt amit most leírt, már leírta minimum 2 alkalommal, csak le se szarod, mert nem így tudod, helyesebben nem tudod és mindenki hülye csak te nem. Szóval most semmi nem történt, 2 hónap múlva találkozunk ugyanitt ugyanezzel a témával és te ugyanitt és ugyanígy hülyeséget fogsz beszélni, mintahogy most vagy a közelmúltban tetted.
 
  • Imádom
  • Vicces
Reactions: Fundin and Negan

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Természetesen. Az elv teljesen jó lehet még most, korszerű harcban is. Bele lehet gondolni a CG M4 / Spike kombót is kiegészítve valami Centauro szerű 120 mm-es páncélvadásszal .
Nem tudom,de szerintem a 120milis már kicsit nagy kerekes alvázra.De M900 lőszerrel oldalrol még a 105 is báremlyik korszerű tankot kilövi.Ha meg azt veszem,hogy egy támadó hcs nem csak hk-bol fog állni,bőven van még a pct csoprtban létjogosultsága a régebbi eszközöknek is.Korszerűek lövik a hk-kat,régebbiek a kiséretet (most ha Namerekkel van felszerelve a kiséret,akkor az kinos eset.....)
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Nem tudom,de szerintem a 120milis már kicsit nagy kerekes alvázra.De M900 lőszerrel oldalrol még a 105 is báremlyik korszerű tankot kilövi.Ha meg azt veszem,hogy egy támadó hcs nem csak hk-bol fog állni,bőven van még a pct csoprtban létjogosultsága a régebbi eszközöknek is.Korszerűek lövik a hk-kat,régebbiek a kiséretet (most ha Namerekkel van felszerelve a kiséret,akkor az kinos eset.....)
Egy támadó csoportosításnak a harckocsi a lényege nem a minden más. Harckocsi magában képes támadni hatékonyan az IFV nem. Pont azért amit leírtál, az IFV önmagában nem elég páncélozott.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Egy támadó csoportosításnak a harckocsi a lényege nem a minden más. Harckocsi magában képes támadni hatékonyan az IFV nem. Pont azért amit leírtál, az IFV önmagában nem elég páncélozott.
Gyalogsági biztositás meg otthon marad.....Nem valami jó ötlet az a mai,kézi hsn vettőkkel jol ellátott világban (73ban a Maljutka lett a sztár-közben a legtöbb zsidó hk veszteséget az RPG-7 okozta......)
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
A CG HE gránátja air burst-ös és elmegy 1300 mterig... A mozgócélok leközdését pedig tűzvezetőrendszer segíti így nem kell előretartást kalkuláni, azt csinálja magának.
Ez szép és jó, csak nem olcsó.

Az M40 HE meg több robbanószert visz, mint a CG egész airburst lőszerének súlya.
Az a tűzvezető rendszer amúgy nagyon jól meglenne az M40-el is, csak a ballisztikai adatokon kéne változtatni a kódban.

De ez még mindig alma és körte esete, mindkettő gyümölcs... de nem is a CG-nek keresünk alternatívát, hanem ennek az MT-12 őrületnek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Ez szép és jó, csak nem olcsó.

Az M40 HE meg több robbanószert visz, mint a CG egész airburst lőszerének súlya.
Az a tűzvezető rendszer amúgy nagyon jól meglenne az M40-el is, csak a ballisztikai adatokon kéne változtatni a kódban.

De ez még mindig alma és körte esete, mindkettő gyümölcs... de nem is a CG-nek keresünk alternatívát, hanem ennek az MT-12 őrületnek.
Semmi sem olcsó ami hatékony.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Ez szép és jó, csak nem olcsó.

Az M40 HE meg több robbanószert visz, mint a CG egész airburst lőszerének súlya.
Az a tűzvezető rendszer amúgy nagyon jól meglenne az M40-el is, csak a ballisztikai adatokon kéne változtatni a kódban.

De ez még mindig alma és körte esete, mindkettő gyümölcs... de nem is a CG-nek keresünk alternatívát, hanem ennek az MT-12 őrületnek.
Miért,van még MT12ünk?Mármint hadrafogható állapotú....
 
W

Wilson

Guest
Ugyanazt a háborút nézzük, csak te enem nagyon érted amit látsz. Beszéltek itt az elavult szarokról, hogy az mennyire kell, de nem látjátok, hogy az ukránok a kevés de modern nyugati fegyverek miatt vannak még életben. Pár tucat modern tüzérségi eszköz hatással van az oroszokra! Nem, nem fordítja meg a háború menetét, de képes hatást gyakorolni rá. Érted ezt egyáltalán? Kerekítési hibának sem szabadna lennie annak a néhány HIMARS-nak, PzH2000-nek és Cesar-nak, de nemhogy nem kerekítési hibák, hanem képesek hatást gyakorolnia műveletekre.
Pontosan, az hogy az ukrik pl mint ebben az esetben rárakják a Rapiert az LB-re nem több mint egy kicsit érdekes és elkeseredett próbálkozás ,hogy egy kicsit nagyobb harcértékű eszközt faragjanak az eszközből ha màr jelentős számban áll a rendelkezésükre,...