Orosz szárazföldi erők és fegyverzetük

Egy közvetlen ATGM találat esetén nincs az az öntömítő tartály ami ellenállna. Ugyanis egyetlen öntömítő tartály sem tudja a fizikát felülírni...
De igen,van.Ezt mind a Merkava,mind az Abrams bizonyitotta élesben.
Itt nem az üzemanyag tartály önmagában a páncél,hanem a rendszer része.És ténylegesen jol beváltak.Persze egy olyan nehéz IPTR,ami hosszában átmegy a hk-n,ezen a részen is átmegy.Orosz hk-k látványos robbanását nem az üzemanyag szokta okozni,hanem a lőszer.És persze a felrobbant roncsbol kifolyó üzemanyag már jol ég.Irakban viszont az Abrams elölső részén lévő üzemanyagtartály nagyon is sokszor hatékonyan megfogta a páncélt átütő kummulativ sugarat.És mivel eleve úgy tervezték meg,hogy számitottak ilyen sérülésre,többnyire a helyi tábori javitóműhely ki tudta javitani a sérülést,ahova a gép saját lábon ment el....

Ettől pont nem. Mástól viszont elégszer és elég látványosan.
khmm... Leopárd :D

De igen,van.Ezt mind a Merkava,mind az Abrams bizonyitotta élesben.
Itt nem az üzemanyag tartály önmagában a páncél,hanem a rendszer része.És ténylegesen jol beváltak.Persze egy olyan nehéz IPTR,ami hosszában átmegy a hk-n,ezen a részen is átmegy.Orosz hk-k látványos robbanását nem az üzemanyag szokta okozni,hanem a lőszer.És persze a felrobbant roncsbol kifolyó üzemanyag már jol ég.Irakban viszont az Abrams elölső részén lévő üzemanyagtartály nagyon is sokszor hatékonyan megfogta a páncélt átütő kummulativ sugarat.És mivel eleve úgy tervezték meg,hogy számitottak ilyen sérülésre,többnyire a helyi tábori javitóműhely ki tudta javitani a sérülést,ahova a gép saját lábon ment el....

Csak egy kép, hogy a régi II. VH-s gumissal szemben mennyivel gyorsabban zár egy ilyen tartály:
advances-figure4-functionality.jpg

Nem volt 3 fő típus egyidejűleg gyártásban, max. exportra vagy licencben. Valóban volt viszont 3 tervezőiroda.
A szovjeteknél a T-54/55 felelt meg kb. az M47/48-nak, a T-62 az M60-nak. A T-64 az M62A2-nek, ami igazából elég radikálisan eltért a többi M60 változattól. Csak a T-64 főfegyverzete sikeresebb konstrukció volt, mint az amcsik elb.szott rövid csövű 152mm löveg/rakétaindító elképzelése, ami csak a Shillelagh rakétával volt alkalmas ellenséges hk-k leküzdésére.
A T-64 drágasága és műszaki problémái miatt került kifejlesztésre olcsó alternatívaként a 72-es, ezzel váltották le a T-54/55 csordákat. A T-64 utódja pedig a T-80 lett, ami a problémás 5TD helyett a szintén problémás gázturbinát használta.

Itt sokminden keveredik.

Elsődlegesen a modern triádra gondoltam:

- T-64A /B / BV

- T-72 Urál / A / B

- T-80B / U

A T-64-est tudásban nem az agyaggalamb, öreg, kevés előrelépést jelentő Patton klónokhoz kell lealacsonyítani, hanem teljesen új, egyedi színvonalat, technológiai ugrást jelentett, ami még a Chief-nél is erősebb lett. A T-80-assal valóban a T-64-es motorizáltsági problémáinak orvoslása volt a cél, csak annyira kevés előrelépést jelentett, hogy Andrej Grecskó, az akkori Hadügyminiszter piros pecséttel elutasította, de meghalt, és az utódja meg gondolkodás nélkül zöldpecsétet nyomott rá.

A T-72-est valóban butácskának szánták, de mire elértek a T-72A-hoz, nemhogy a T-72B-hez, mindent lett, csak nem olcsó, és nem is buta.

Ugyanazt a minőségi tervezték meg, 3x-osan, és "feleslegesen".

többszáz vs 3 statisztikailag elég szar ha ezt elkezdjük nézegetni, ha az utóbbi fél év napi termését akkor meg főleg. De én nem fogok beszállni a képzelt felsőbbrendűségi kompenzációs faszméregetésetekbe nincs tökéletes dizján ezt el kell fogadni ;) aki hitből vitázik nálam eleve szalonképtelen és ebben a kérdésben mind kezet is csókolhattok egymásnak annyira egyformán nyomjátok itt a kis játékotokat most már évek óta.

többszáz vs 3 statisztikailag elég szar ha ezt elkezdjük nézegetni, ha az utóbbi fél év napi termését akkor meg főleg. De én nem fogok beszállni a képzelt felsőbbrendűségi kompenzációs faszméregetésetekbe nincs tökéletes dizján ezt el kell fogadni ;) aki hitből vitázik nálam eleve szalonképtelen és ebben a kérdésben mind kezet is csókolhattok egymásnak annyira egyformán nyomjátok itt a kis játékotokat most már évek óta.
Tetszettek volna több háborúban bevetni.... Jah azt tilos, mert akkor a gyártó nem küld többet alkatrészt, lásd törökök esete.
Hát igen...Széltől is óvják.
És hidd el, nálam jobban senki nem szurkol a Leopárdok ukrajnába küldésének :D :D :D

• Tetszik
Reactions: Mark1993
“Ha csak a hit vezet minket, akkor vakon megyünk.” Benjamin Franklin

• Tetszik
Reactions: Catles and Wilson

Van tökéletes dizájn.

Itt az a probléma, hogy vannak egyetemes, általános alapelvek, amiket a Britek, Szovjetek, Izraeliek, Amik, Franciák megfogadnak, és csak a Németek ilyenek, hogy ők csakazért is az ellenkezőjét csinálják ezeknek, és mégis az ő hülyeségeiket rajongják körbe. Több sikeres ütközetet vívtak a józan ész ellen.

Tetszettek volna több háborúban bevetni.... Jah azt tilos, mert akkor a gyártó nem küld többet alkatrészt, lásd törökök esete.
Hát igen...Széltől is óvják.
És hidd el, nálam jobban senki nem szurkol a Leopárdok ukrajnába küldésének :D :D :D
Hát figyelj én csak azt tudom, hogy üzemeltettük 30 évig a 72-est. Teszteltük az M4CZ-t és a PT-91M-et is a zrínyi korai szakaszában és mégsem akart visszaülni T származékba senki, pedig azok nem lettek rossz modernizációk. Nekem ez elég.

Hát figyelj én csak azt tudom, hogy üzemeltettük 30 évig a 72-est. Teszteltük az M4CZ-t és a PT-91M-et is a zrínyi korai szakaszában és mégsem akart visszaülni T származékba senki, pedig azok nem lettek rossz modernizációk. Nekem ez elég.

Én meg örömmel ülnék T-80U-ba vagy T-90M-be :cool:

• Tetszik
Reactions: Pogány

Kényelmes harckocsiban is nagyon jól meg lehet hallni lásd. Irak-Iráni háború, ahol a kényelmetlen T-72-es lemosta az amúgy nagyon konfortos M60-ast.
A kényelmesen meghalni vs. kényelmetlenül túlélniből én utóbbira szavaznék. :D

Max álmaidban lányom. Ez pont olyan blődség mint a kilőhetetlen harckocsi.

Közös jelleggel, a Brit / Szovjet / USA a következőkkel bírtak:

- közepes motorizáltság, előre jó sebességgel lehet haladni, a rükvercelés meg nem volt az erősségük

- nagy fogyasztás

- erős frontpáncélzat

- erős löveg és lőszerek

- jó túlélőképesség a személyzetnek

- jó műszerezettség

Ezzel szemben a Németek teljesen alternatív irányt vettek:

- nagyon jó motorizáltság, előre 1 fokozatú sebességváltó, hátrafele viszont 15 fokozat is van,

- alacsony fogyasztás

- teljesen felesleges páncélzatot csinálni, csak külső borítás védi, különben a 20 milis is ementálivá lyuggatja, későbbiekben meg a 115-ös is kiüti

- gyenge lőszerek

- túlélőképesség az nemlétező

- indokolatlanul túlméretezett műszerezettség

A kettő csomag közül nem is kérdés, hogy mit választanának.

Közös jelleggel, a Brit / Szovjet / USA a következőkkel bírtak:

- közepes motorizáltság, előre jó sebességgel lehet haladni, a rükvercelés meg nem volt az erősségük

- nagy fogyasztás

- erős frontpáncélzat

- erős löveg és lőszerek

- jó túlélőképesség a személyzetnek

- jó műszerezettség

Ezzel szemben a Németek teljesen alternatív irányt vettek:

- nagyon jó motorizáltság, előre 1 fokozatú sebességváltó, hátrafele viszont 15 fokozat is van,

- alacsony fogyasztás

- teljesen felesleges páncélzatot csinálni, csak külső borítás védi, különben a 20 milis is ementálivá lyuggatja, későbbiekben meg a 115-ös is kiüti

- gyenge lőszerek

- túlélőképesség az nemlétező

- indokolatlanul túlméretezett műszerezettség

A kettő csomag közül nem is kérdés, hogy mit választanának.
Imádom a hirtelen témaváltós akcióid ha valamivel megfognak kb mintha egy 14 évessel beszélne az ember.

Dehogy van.Mindig,minden megoldásnak van hátránya.Titanic is elsűlyedt.

Merkava is csak azért lett, mert Chiefet nem kaptak, és a Patton meg teljesen csalódást keltő, és az Abrams meg hiába jó, de saját gyártású gép kell, nem pedig külföldi beszállító jóindulatára bízott szerencsejáték.

Imádom a hirtelen témaváltós akcióid ha valamivel megfognak kb mintha egy 14 évessel beszélne az ember.

Nincsen semmi témaváltás, ez pont arra bő válasz, hogy a tökéletes harckocsit milyen kompromisszumokkal lehet megkapni.

Aki a gyenge lövegű, páncélvédettségű, túlélőképességet nem ismerő, de olcsó fenntartású harckocsit választaná a drágább, de cserébe erős jellemzőkkel bíró ellenében, arra nem is tudok mit mondani.

Az Oroszok is ott spórolnak a modernizáción, ahol tudnak, cserébe a harckocsizóikkal teljesen befürödtek, nem terelik őket előre, tüzérséggel lőnek, és örülnek, ha egy nap 200 métert haladnak, vagy még annyit sem.

Aki a gyenge lövegű, páncélvédettségű, túlélőképességet nem ismerő, de olcsó fenntartású harckocsit választaná a drágább, de cserébe erős jellemzőkkel bíró ellenében, arra nem is tudok mit mondani.
üdv Oroszországban a rendszerváltás után ahol az olcsó üzemeltetés mindent felülírt, a kedvenceid pont ez tette a sírba.