[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 871
27 433
113
Végignézted? Vagy csak ironizálsz? Szerintem elég sok energiát beletett. Mi az orosz propaganda benne például?


Egy évben egy hétig a nyaralás alatt hadd legyen már borostás. Miért zavar ennyire?
A Lasko sziget van a pólóján, hogy tudtad Oroszországnak nézni? És miért hazaárulás?
Honnan veszed, hogy korrupt, szerinted ki fizette le, és mit tett ezért?
Boki nem lehet hogy egyszerűen ruszofil? Honnan veszed, hogy bértollnok?
Castel miért bohóc, mi az amit nem lehet komolyan venni a mondandójából?



Vásárlóerő paritáson kevesebbet fizetnek a németek az információid szerint?



Dícséretes, hogy vállalod az arcodat, bár 15 év eltelt, de én kifejezetten megenyhültem irányodban! Csak kicsit nyugodtabban írj, túl sokat idegeskedsz szerintem.



Nem szégyen a paranoia, az oroszelleneseéget szerintem korlátozd a politikára, vannak ártatlan jó orosz emberek is, őket ne bántsd. Ugyanúgy ahogy sajnos ritkán ugyan de előfordul, hogy egy ukrán ember nem csupa jóság!



Ez nem így megy. Vannak sportlövők is, őket sem küldik a frontra, ha megnyernek egy versenyt.
Sanna Marin takony részegen vonaglik, miközben döntésképes állapotban kéne lennie: decukiiii.
Orbán borostásan, de józanul, nyaralás közben: ÚRISTEEEEEEEEN.

Inkább hagyjuk, h Zeli miket fogyaszt némely nyilatkozata előtt.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113

Az LPR hadserege megbosszulja Daria Dugint a világ legerősebb aknavetőinek tüzével​


Az LPR hadsereg megbosszulja Daria Dugint a világ legerősebb aknavetőivel |  Orosz tavasz
Az LPR hadsereg a világ legerősebb 2S4 Tyulpan aknavetőinek tüzével bosszulja meg Daria Dugint.
Erről az " Orosz Tavasz " katonai tudósítóinak új jelentésében a különleges műveleti övezetből.
A 2S4 "Tulip" önjáró aknavatő az egyetlen 240 mm-es aknavető a világon, és nincs analógja.
Источник: https://rusvesna.su/news/1661625195
Csakhogy a képen 2S7 önjáró löveg van.
A Telegram videoban (eredeti cikk) már 2S4 szerepel.
 
  • Hűha
Reactions: Faboo78

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Mióta folyik az Energiewende (én jó ötletnek tartom különben)? 1990 óta? Épp most torpant meg az egész. Jó lenne, ha néha benéznél az energiatermelős topicba! A fosszilis források diverzifikálása pedig se nem elég gyors, se nem lesz olcsó. És itt jön majd a gazdasági hatás...

Te úgy látod, hogy az oroszok pánikolnak? Mer' én pont az ellenkezőjét látom. Rendelnél tüzifát mostanában?

Ez a gazdasági lassulás - szerinted - hogyan fogja az EU tagországokat éri teni?

A megugró energiaárak először bedöntik a német gazdaságot!
Jelenleg is már több gyár áll, amikor a téli gázfelhasználás még sehol nincsen...
Szerintem, ha már augusztus végén súlyos gázválságról beszélnek, akkor november-december magasságában tényleg az lesz a legfontosabb dolga az EU-s vezetőknek, hogy "Ukrajnának hogyan küldjünk fegyvert, meg pénzt?"
Csak szólok, hogy a téli energiaigény csak a tározókkal bekkelhető ki, még folyamatos szállítás mellett is.
Te most látod a folyamatos szállítás ígéretét? o_O
Nem megy a Jamal. Töredéken megy a NS1. Más európai források kitermelése nem növelhető gyorsan. LNG terminál kapacitás rövidtávon ilyen ütemben nem bővíthető!
Az idő, pont hogy az EU ellen van.
El fog jönni - és még jövő év eleje előtt -, hogy a német kancellár térden állva fog könyörögni mindkét Nord Stream elindításáért. Ha mégis kihúzzák a telet, akkor a következő évben fog beütni a mutra....csak akkor már sokkal rosszabb állapotban...
Én javaslom, hogy tanulmányozd az ópiumháborúk elindulásának gazdasági okait (status quo)!
Szerinted miért indította meg pont most a háborút Putyin?
Az eregiewende onnantól, hogy az atomenergiát "betiltották" elbukott.
A németeknek nem kell könyörögni, mert ez az ajtó nyitva áll. A következménye néhány európai céget érintő usa szankció lesz.
Valójában százalékarányosan az orosz veszít többet, ezt mindenki jól tudja. De ez egy nyugati szemellenzős narratíva. Szám szerint
a nyugat (EU) a következő 1 évben 1000-1200 milliárdot bukik, az orosz meg alig 150-200 milliárdot.

Nem végtelen, már megvan az energiahordózók kiváltása. STS. Görög partoknál, töltik át egyszerre 20-30 orosz olajtankerből párba egymás mellé állítva az olajat, ugyanez megy a szénnel. Mindezt az EU segítségével. Gyorsan hadrendbe állítottak 20-25 kisebb hajtót, akik kiviszik nekik a tengerre az "ütközőpárnákat", hogy nemzetközi vizeken (8km a parttól) átölthessék a cucmót.

Mindkét fél rendelkezik elfekvő szinte határtalan páncélos készlettel. Az orosznak jócskán fogyott ez nem is kérdés, azonban ha megfigyelted jóval kisebb ütemben, de csak idén legurult 40-50 db T90m a gyártósorról. Ez sokkal inkább aggasztó, mintsem, hogy a régi állományból mennyit tudnak üzembe helyezni. Azért kétséged ne legyen felőle, hogy a világon a legtöbbet gyártott tank típusokból, nem lesz elegendő alkatrész utánpótlás.

Az oroszok is kopnak, csak ha már "csöveket" hasonlítunk, mennyit kapnak az ukránok, és mennyi van az orosznak? Az orosz nem csövet cserél, hanem eszközt...

Mindkét oldalnak van vesztesége, de egyrészt a ruszki 140 milliós háttérrel rendelkezik, másrészt a hadserege is 5-6-szor akkora volt békeidőben mint az Ukránnak. Mindegy mennyit veszít, az orosz belátható időn belül tudja pótolni, az ukrán még erőszakkal sem.

Az "egyharmad" megint egy buta gyermeteg narratíva. Ez egy átlag mely 7-82%-ig terjed országonként. Átlagban gondolkodni kicsit gyermeteg elképzelés.
Se Németország se Magyarország (2 példát kiragadva) nem tudja helyettesíteni rövid időn belül. Az olaj és szén tekintetében meg látjuk az álságos népnyugtató narratívát, és átcímkézve ugyanúgy vesszük az orosz energiahordózókat. Röhej amit művel az EU e tekintetben, szinte felér egy hazaárulással. Nagyon remélem, hogy legkésőbb télen méltó büntetést kapnak a jelenlegi távirányított politikusaink.

Nem az orosz "rinyál", hanem egyes tagállamok. Miután a turizmus (télig) majdnem 50%-al csökken, a közfeladatokat ellátó intézmények fenntarthatatlanná válnak, és a munkanélküliség a sorra bezáró/elköltöző cégek miatt idáig 3-4%-al nőtt, belátták, hogy sem Ukrajna sem más idegen ország nem ér annyit, hogy saját népüket sanyargassák. A vicc az egészben mindig a hamis narratíva mentén bontakozik ki.
Pl. Gáztározók töltöttsége százalékban:) Hurrá. A Német tározó folyamatos utántöltés nélkül pontosan 45 napig képes ellátni teljes német ipart és civil szférát. A német tározó csak egy pici puffer, melynek a célja pár napos esetleg hetes leállást áthidalni.

Hát ez most télen kiderül, ki ül a farok rossz végén.

Biztos hogy nem. Simán csak szemellenzős, lekenyerezett és USA által irányított világ barmai. (a nyugat vezetői)

:)
Nem tudom honnan vette a számokat, ha jól vettem ki a gdp oldaláról közelítette meg a kérdést, de orosz oldalról nem lesz ekkora csökkenés (ez 10+% fölötti visszaesést jelentene), az európai még kérdéses.
Az, hogy néhányan trükköznek a szénnel meg az olajjal, az nem mennyiség és nem befolyásolja érdemben az árakat és a következményeket.
A 45 napot az "átlagos" fogyasztás mellett kell számítani, ha pontos az adata. Minél drágább a gáz, annál jobban esik vissza a fogyasztás, mivel bezárnak a termelőegységek, s a lakosság is visszafogja a fogyasztását, így ezen készletek a megjelölt időnél tovább elegendőek, de az senkit nem fog vígasztalni, hogy április 1-el 5%-os lesz a tározók töltöttsége az ipar X százaléka áll, mert azokat fel is kell tölteni, s az ipar továbbra is háttérbe szorulhat, mert egyúttal a jövőbe is kell tekinteni, ami az időhorizonton a következő telet jelenti.
Az vita témája lehet, hogy mennyire lekenyerezettek az eu vezetői, de hogy ideológiailag vezéreltek az biztos (magyarán maguktól is lehetnek hülyék). A valóság eltagadásában kiválóak, különben nem is juthattunk volna ide. Aki ebben kételkedik, az nézze vissza a gázembargóval kapcsolatos megszólalásokat. Ezek egy része, nemhogy politikusnak, de embernek is "alkalmatlan".
... érdekes lesz, hogy a lengyelek tűrik-e majd az ukránorosz zsidó primátust ebben a felállásban. Vagy épp maguk a "közönséges" ukránok. És meddig.
Kár volt ezért a részért, ami egyben engem arra a következtetésre vezetett, hogy nem érti a lengyel mozgatórugókat, illetve negligálja az USA dominanciáját.

Az utolsó bekezdése inkább konteó, amellett a háborút Oo. kezdte el a jelenlegi formájában. Az, hogy az oroszok nem tudták legyűrni az ukránokat 1-4 hét alatt, az nem az usa, vagy a demokraták/republikánusok okán történt így. Az orosz hadvezetés tisztában volt azzal, hogy különböző módon fogják támogatni az ukránokat, ez bőven benne volt a pakliban.

Ez a háború arra mutatott rá, hogy az orosz haderő az elmúlt években túl lett tolva, s lényegesen kisebb fenyegetést jelent Európára, mint bárki gondolta volna. Ez hosszútávon egy pozitít hír lehetne az önálló Európának, csak jelenleg az egyik függőségből egy másikba keveredünk át, de "legalább" sokkal rosszabb feltételek mellett (irónia).
 
  • Tetszik
Reactions: vontod and Wilson

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 367
113
Kár volt ezért a részért, ami egyben engem arra a következtetésre vezetett, hogy nem érti a lengyel mozgatórugókat, illetve negligálja az USA dominanciáját.

Az utolsó bekezdése inkább konteó, amellett a háborút Oo. kezdte el a jelenlegi formájában. Az, hogy az oroszok nem tudták legyűrni az ukránokat 1-4 hét alatt, az nem az usa, vagy a demokraták/republikánusok okán történt így. Az orosz hadvezetés tisztában volt azzal, hogy különböző módon fogják támogatni az ukránokat, ez bőven benne volt a pakliban.

Az USA eredeti terve talán egy Afganisztán 2.0 volt, gerillaháborúban felőrölni az oroszokat. De megfelel nekik ez is, ami van.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
A ba az, hogy a T-90M-en kívül semmit nem képesek az oroszok felmutatni még az M1A2-vel szemben sem. A T-72B3 és T-80BVM a közelében sincs az M1A2-nek.
Szerintem rengeteg páncéltörő eszközt fel tudnak mutatni ellene ami ementálivá teszi, ha kell most már amerikait, németet, satöbbit is. Számos földi, légi platformról, amit épp a szituáció igényel.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 106
31 051
113
Az USA eredeti terve talán egy Afganisztán 2.0 volt, gerillaháborúban felőrölni az oroszokat. De megfelel nekik ez is, ami van.
Ezt a háborút nem az USA inditotta,hanem az oroszok.Aligha volt USA hadműveleti terv.
Egy afgán tipusú gerillaháborúra Ukrajna alkalmatlan terület.Az afgán vidéki lakosság önellátó.Europában meg nem.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Van róla természetesen.Arról viszont nem tudok konkrét adatot szerezni hogy az itt tárolt járművek mekkora része lett úgy konzerválva hogy rövid időn belül hadrafogható és mennyi van köztük amit a leíró módon koppra újjáépíteni!Hadműveleti tartalék egy jelentős részét rövid időn belül hadrafogható állapotban kell tartaniuk.Hasonló volt nálunk M zárolt néven más kérdés hogy a magyar néphadseregnél/honvédségnél ezek egy jó része szét volt lopva és csak papíron volt hadrafogható.Nem véletlen sivatagi klímájú bázisokon tárolják ezeket és amit hadrafogjató állapotban raknak le megfelelően "konzerválják"hasonlóan mint az AMARG-on letárolt EX USAF,US navy harci gépeket.De ha aktív készletből leadnak q jelenlegi kb 5000 darabos aktív abrams állományból pár száz darab régebbi "példányt" az se hinném problémát jelentene nekik!
Az M zárolt készletek nem voltak szétlopva. Már a 90es években a Gödöllőm, vagy hol tárolt kb 20db T-34es 80%a azonnal indult, és a többi is egy órán belül.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 367
113
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Van róla természetesen.Arról viszont nem tudok konkrét adatot szerezni hogy az itt tárolt járművek mekkora része lett úgy konzerválva hogy rövid időn belül hadrafogható és mennyi van köztük amit a leíró módon koppra újjáépíteni!Hadműveleti tartalék egy jelentős részét rövid időn belül hadrafogható állapotban kell tartaniuk.Hasonló volt nálunk M zárolt néven más kérdés hogy a magyar néphadseregnél/honvédségnél ezek egy jó része szét volt lopva és csak papíron volt hadrafogható.Nem véletlen sivatagi klímájú bázisokon tárolják ezeket és amit hadrafogjató állapotban raknak le megfelelően "konzerválják"hasonlóan mint az AMARG-on letárolt EX USAF,US navy harci gépeket.De ha aktív készletből leadnak q jelenlegi kb 5000 darabos aktív abrams állományból pár száz darab régebbi "példányt" az se hinném problémát jelentene nekik!
A gond az, hogy rövid időn belüli hadrafoghatóságra letárolni nem lehet hosszú ideig, mert a kábelkötegek és a csatlakozók is elöregszenek, oxidálódnak márpedig az elektromos rendszerek az összes modern tanknál létfontosságúak.
Amit írtál 5 ezer aktív Abramset, nem tudom honnan szedted az adatot, amit én találtam, aszerint kb 1500 db a jelenlegi állomány. (1900 az USMC M1A1-esekkel együtt)
" About 1500 M1A2s with the US Army, and about 400 M1A1s with the USMC. That means the US has in reserve and/or storage a very large number of M1A1s (I estimate 4000–5000). I assume these are upgraded to M1A2 for Army"
"UPDATE: The USMC has phased out its armor units. USMC tankers will have to re-qualify in another MOS or join the US Army."
 
K

Kopi2000

Guest
Végignézted? Vagy csak ironizálsz? Szerintem elég sok energiát beletett. Mi az orosz propaganda benne például?


Egy évben egy hétig a nyaralás alatt hadd legyen már borostás. Miért zavar ennyire?
A Lasko sziget van a pólóján, hogy tudtad Oroszországnak nézni? És miért hazaárulás?
Honnan veszed, hogy korrupt, szerinted ki fizette le, és mit tett ezért?
Boki nem lehet hogy egyszerűen ruszofil? Honnan veszed, hogy bértollnok?
Castel miért bohóc, mi az amit nem lehet komolyan venni a mondandójából?



Vásárlóerő paritáson kevesebbet fizetnek a németek az információid szerint?



Dícséretes, hogy vállalod az arcodat, bár 15 év eltelt, de én kifejezetten megenyhültem irányodban! Csak kicsit nyugodtabban írj, túl sokat idegeskedsz szerintem.



Nem szégyen a paranoia, az oroszelleneseéget szerintem korlátozd a politikára, vannak ártatlan jó orosz emberek is, őket ne bántsd. Ugyanúgy ahogy sajnos ritkán ugyan de előfordul, hogy egy ukrán ember nem csupa jóság!



Ez nem így megy. Vannak sportlövők is, őket sem küldik a frontra, ha megnyernek egy versenyt.
Megnyugtatlak, egyaltalan nem vagyok idegeskedo tipus. A Huba sajat csatornajan mar akkor megneztem ezt az anyagot, amirol itt most van szo, amikor feltette, mert be van allitva az ertesites kuldese. Oda is megirtam neki kb. hasonlo tartalommal a velemenyemet.....
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Az USA eredeti terve talán egy Afganisztán 2.0 volt, gerillaháborúban felőrölni az oroszokat. De megfelel nekik ez is, ami van.
Az USA nem hitte el, hogy az ukránok képesek kitartani. Ez számos ponton visszakövethető.

De maradva a minket is érintő halmaznál. Trump, akit a "haladók" hülyének tartanak, 2018-ban elmondta, hogy a német függőség az orosz gáztól életveszélyes. A németek kiröhögték. Szóval itt nem csak arról van szó, hogy a gázembargó kapcsán a realitástól teljsen elszakadva voltak képesek nyilatkozni ebben a fene nagy "felvilágosodásban", hanem úgy vezették oda a népüket, így az egész eu-t, hogy észre se vették(!), hogy mekkora a baj:

Szerk.: Ezért is írtam, hogy alkalmatlanok még embernek is, mivel a szegényekkel, a nagy "baloldali értékeik" mellett egy fikarcnyit se törődnek. Aztén csodálkoznak, hogy jobbról előzik őket sokszor balról... De ez már egy másik történet.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 862
113
Nem úgy volt, hogy lekapcsolták a fő drogdílert Kijevben?

 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 106
31 051
113
Ukrán BMP-1 a bázisra visszatér (megsemmisült?)
Orosz Niobium felderítő lokátor
Orosz tüzérség
Ahogy elnézem ezt a háborút (is),nagyon el kéne gondolkodni minimum zlhcs szinten valami ilyesmi rendszeresitésén
Green-Lotus-scaled.jpg
De lehet,hogy század szinten......ki a fene birja ezt pénzel?!?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 087
26 661
113
 És
Az orosz fél úgy döntött, hogy nem hajtja végre az ukrajnai különleges hadművelet kemény változatát, mivel ennek az országra nézve pusztító következményei lennének – mondta Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője.

„Ha más lett volna a helyzet [és az SVO-t nem a kímélő lehetőség szerint hajtották volna végre], akkor, mint érti, sokkal gyorsabban véget érhetett volna ez a hadjárat. De ennek teljesen más következményei lennének Ukrajnára nézve” – mondta Medvegyev az LCI francia tévécsatornának adott interjújában

Ebben az esetben teljesen megsemmisülne az ukrán infrastruktúra, megsemmisülnének a döntéshozó központok, hatóságok stb.
Ennyire nyíltan még nem ismertek be háborús vereséget. Oroszország nem nagyhatalom többé.