[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

amicsi SIGINT segítséggel meg tudják találni az ellenséges radarokat, akkor mi is megugorjuk
Ja,hát amcsi SIGNIT segitségével alighanem mi is megugorjuk.....De amcsi segitség nélkül amcsi technikát már nem biztos.
Ruszkik az AN/TPQ 36/37 radarokat,ha nem is könnyen,de be tudják mérni,tudják zavarni.2014ben viszont vért izzadtak a TPQ49 bemérésével......És azóta fejlődött a teknyika.
REH egy olyan terület,amiről mi olvasunk,az már elavult....És még azt sem értjük.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Aladeen

REH pedig olyan dolog,amiről csak annyit tudok mondani,hogy kiemelkedő fontosságú.De a technikai finomságaira csak annyit tudok mondani,hogy nyihaha....Egyszerűen még csak csúzlival se tudok hozzálóni,csak nagyon felületes ismereteim vannak róla.Dehogy nagyon fontos,abban biztos vagyok.

REH egy olyan terület,amiről mi olvasunk,az már elavult....És még azt sem értjük.

Ezeket most itt megmentem az utokor szamara. :cool:

Ez is érdekes lehet nekünk:
A RAFAEL EPIK néven futó rendszere lehetővé teszi a "buta" 122 mm-es és 160 mm-es valamint 227mm-es rakéták pontos célra vezetését is, ha az ellenség GPS-zavarást alkalmaz. Elektrooptikai fej IIR és SAL technológiát alkalmaz, képes felismerni a célképét az eltárolt kép alapján és arra rávezetni magát. Az EPIK-kel felszerelt rakéták szórása csak 3 méter és gyakorlatilag immunis az EW tevékenységre.
SAL-nak köszönhetően akár mozgó célokat is támadhat.

Az EPIK lényegében a Spice irányított bomba-család irányítófejének és rendszerének rakétákra applikálásaként született meg.

A RAFAEL EPIK néven futó rendszere lehetővé teszi a "buta" 122 mm-es és 160 mm-es valamint 227mm-es rakéták pontos célra vezetését is, ha az ellenség GPS-zavarást alkalmaz. Elektrooptikai fej IIR és SAL technológiát alkalmaz, képes felismerni a célképét az eltárolt kép alapján és arra rávezetni magát. Az EPIK-kel felszerelt rakéták szórása csak 3 méter és gyakorlatilag immunis az EW tevékenységre.

Az EPIK lényegében a Spice irányított bomba-család irányítófejének és rendszerének rakétákra applikálásaként született meg.

Top cucc

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Egy a bibi! Kurvadrága! És azt hogy minden db 122 mm-es raketát mondjuk felszerelj vele kifizethetetlen'

• Tetszik
Reactions: kamm
Egy a bibi! Kurvadrága! És azt hogy minden db 122 mm-es raketát mondjuk felszerelj vele kifizethetetlen'
Szerintem 122-essel nem is kell foglalkozni, elég lenne a 160-astól fölfelé venni/gyártani a PULS rakétáit. + Nem kell "mindet felszerelni": elég speciális esetekre, amikor zavarás van vagy mozgó cél. Pl. ha magát a GPS zavaró eszközt akajuk kilőni, akkor mehet rá egy ilyen EPIK rakéta, hogy aztán mehessen a többi GPS vezérelt rakéta is a környékbeli célokra.

"Táj-jellegű" MLRS a PULS alapján, ez kellene nekünk is
Remélem hogy nálunk is ez fut be. A Cumó és HIMARS rakéta választéka kisebb. Gyártás szempontjából az előbbit már elvitték a polákok, a HIMARS-ra meg úgy sem kapnánk gyártási lehetőséget. Kicsit tartottam tőle, hogy Cumóval jön haza MG Koreából... :D

Remélem hogy nálunk is ez fut be. A Cumó és HIMARS rakéta választéka kisebb. Gyártás szempontjából az előbbit már elvitték a polákok, a HIMARS-ra meg úgy sem kapnánk gyártási lehetőséget. Kicsit tartottam tőle, hogy Cumóval jön haza MG Koreából... :D
Az álltalad leírt légierős bomba/rakéta becsatlakozási pontok miatt is gazdaságos lehetne.

Az egyik beszerzés , ami nagyon szeretném hogy megvalósuljon!

Én időben szóltam, hogy vegyük meg a technológiát és gyártsuk rakétástúl.
Egyelőre még az SRBM sincs kész hozzá, a PULS-hoz meg kettő is van (150km-es Extra és 300km-es Predator Hawk).
Kicsi a rakéta választéka a Cumónak.

A PULS-hoz meg az Ice Breaker lesz integrálva CM-nek várhatóan, az a Delila váltótípusa. Az Ice Breaker hatótávja is majdnem kétszerese a NSM-nek.

A PULS sokkal jobb rendszer szerintem - sokkal. ;)

Last edited:
Egyelőre még az SRBM sincs kész hozzá, a PULS-hoz meg kettő is van (150km-es Extra és 300km-es Predator Hawk).

A PULS-hoz meg az Ice Breaker lesz integrálva CM-nek várhatóan, az a Delila váltótípusa. Az Ice Breaker hatótávja is majdnem kétszerese a NSM-nek.

Hihetetlen, hogy sajat magadat linkeled forrasnak... :oops:

• Tetszik
Reactions: mrtwelvetrees
Hihetetlen, hogy sajat magadat linkeled forrasnak... :oops:
A wikicikkeimet linkelem, ahol egyébként minden információnak be van hivatkozva a forrása. PULS esetében a ELBIT saját weboldala és PULS-prospektusa a forrás néhány másik weboldal mellett.
Az ICE BREAKER wikicikkem esetében néhány ismertebb hadtechnikai híroldal a forrás a gyártó saját weboldala mellett.

Egyik információt sem én "találom ki" a semmiből! Ami "open-source" angolul elérhető az adott eszközről azt el szoktam olvasni és beleszövöm a szócikkbe.
Ami a saját következtetésem, elképzelésem azt külön jelzem itt a kommentekben is. (pl. "szerintem", "vélhetően")

Tegnapra

• Tetszik
Reactions: Aladeen