[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Medvegyev:
Mivel a gáz ára 3500$, módosítom az előrejelzésemet, 2022 végére lesz 5000$ is.
Meleg üdvözlettel
https://t.me/medvedev_telegram/169
közben leállt az északi áramlat.
Korell: És 3 évnyi háború után, ami talán az ismert történelem legbékésebb háborúja volt, Korell feltétel nélkül behódolt az Alapítványnak...
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Szoktam mondani, hogy Kijevet az ukrán hadsereg fogja felszabadítani! És ez nagy valószínűséggel be is fog következni, ha lesz még egy két ilyen "sikeres" offenzíva.
A sok nyugati demokratikus szarkeverő úgy fog menekülni a kijevi fészekből, hogy a lába nem éri a földet.
Csak arra leszek kíváncsi, hogy ezt a sikeres ukrán offenzívát a főváros ellen, hogy fogja majd a nyugati sajtó leadni.
Valószínű, hogy már van egy két "logikus" elemző magyarázat az atlantista fiókokban.

Ott ha ez igy marad véres polgárháború lesz! Ha szerencséjük lesz az ukránoknak Zele elmenekül és egy félig meddig orosz baráti vagy kiegyezős kormány lesz aztán akár orosz segitséggel is de lefegyverzik a maffiát a civileket meg autonóm területek lesznek Nato mentesség stb. Ha nem akkor oroszország meghagyja európának a felhergelt felfegyverzett szétcseszett nyugat-ukrajnát hadurakkal alvilágfal együtt
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 899
4 451
113
@ijasz , @Filter !

A sarkkörön túli területek négyzet vagy kör alakúak? Mert hogy nem az oroszoknak van igazuk és nem "legyező" alakú, abban biztos vagyok. :)

Csak vissza szerettem volna utalni arra, hogy @Aladeen is megmondta nektek, hogy ezek a gépeknél csak egy gombnyomással átkapcsolsz egy kapcsolót és máris NATO térképészetből szovjet-ukránra váltasz. És csak azért kaparták le az összes elektronikát az amcsik az M777-ről, hogy ne legyen túl bonyolult az ukránoknak.
De igen, a legyezőhöz hasonlít. Ha ránézel egy térképre, azt látod, hogy míg a szélességi körök egyforma távolságokban követik egymást a méretaránytól függően persze, a hosszúságiak a sarkkörök felé haladva szűkülne, azaz zárnak össze. Ezért a hosszúsági vonalak nem párhuzamosak, ami a sarkkörök felé haladva egyre nyilvánvalóbb és látványosabb. A katonai térképeken a legszéle a földrajzi északi irányt mutatja, míg a hálózati vonalak az un. hálózati északot. Ezek közötti szögeltérés a meridiánkonvergencia, mely mértéke a sarkkörök felé növekszik. A műszerek tájolásánál is figyelembe kell venni az eltérést. Sőt, hogy tovább bonyolítsam, ha mágnestűvel tájolok a mágneses északra, a mágneses deklinációt is figyelembe kell vennem. Ez a földrajzi (csillagászati) és mágneses észak közti különbség.
Mi 2004-ig a Gauss-Krüger féle vetületi ábrázolást alkalmaztuk a térképeinken (mint az oroszok), majd a NATO miatt áttértüknk az UTM alapúra, míg a derékszögű koordináták helyett az MGRS-re.
Régebben már említettem a vonásértékek különbözőségét, mely a 60-00-ról tért át a NATO-ban alkalmazott 64-00-ra is. Így, ha az ukrán felderítő a régi műszereivel ezen az alapon számít szögértékeket a NATO rendszerek irányzásakor ezzel a különbséggel számolni kell - ha van rá idejük, de nem szokott lenni-. Ez okozhat nagyobb arányú eltérést és hibát a célzáskor, valamint az eltérő vetületű térképek alkalmazásai is jelentősen nehezíti a csapatok együttműködését. Azért a NATO "csodafegyverek" komoly fejtörést okoznak, ha megfelelően akarják őket alkalmazni. Ráadásul a tűzvezető rendszereik ott sem egységesek.
Ezért tartom fontosnak a D-20-aink es műszereink lecserélését NATO szabványra, akár régebbi használt cuccra is.
 
W

Wilson

Guest

Sztrelkov Igor Ivanovics


augusztus 31., 08:41



Az ellenség hídfőjéhez közeli területen az Ingulets folyó mentén:

Tegnap az ellenséget szinte eredeti pozíciójukra vetették vissza, Szuhoj Sztavkától és Blagodatovkától súlyos veszteségekkel, de még mindig szilárdan tartja Andrejevkát és Lozovojet.

Így elmondhatjuk, hogy az augusztus 29-én felvállalt ellenséges offenzíva minden szektorban teljes kudarccal végződött. Legalábbis most. A harcok ezen a területen folytatódnak, a felek hatalmas rakéta- és tüzérségi csapásokat váltanak ki. Kora reggel a Fekete-tengeri Flotta rakétákat lőtt ki.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 471
17 910
113
:D:D:D:D

Zelenszkij bejelentette: nagyon elpusztítjuk az oroszokat.​


2022. AUGUSZTUS 31. - 07:47

A védőink elpusztítanak minden raktárt, a megszállók főhadiszállásait és a felszerelésüket, bárhol is legyenek.

Volodimir Zelenszkij újabb videóüzenetet posztolt kedd éjszaka. Ebben az ukrán elnök arról beszél, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az orosz megszállók terrorjára megfelelően reagáljanak. Azt is megígérte, hogy egy nyugodt pillanata vagy biztonságos bázisa sem lesz az orosz hadseregnek Krímeától Harkivig.


- mondta, és hozzátette, hogy Szevasztopol vagy Luhanszk Ukrajna része, és a megszállók két dolgot tehetnek: elmenekülnek vagy megadják magukat, más opciót nem kapnak.

Zelenszkij emellett figyelmeztette a megszállt krímeai területen élőket, hogy kerüljék el az orosz katonai létesítményeket, bázisokat és reptereket, hogy minél hamarabb megtörténhessen a térség felszabadítása.

https://www.vadhajtasok.hu/2022/08/31/zelenszkij-bejelentette-nagyon-elpusztitjuk-az-oroszokat
Ez faszi egy párhuzamos univerzumban él. Hiába a kápszi rossz.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 867
81 431
113
Több, mint a minap berakott anyahajónak :D
Annyiban van, hogy a Boszporusz miatt kavarnak, izmoznak.
Meg, hogy a jelenlegi némileg elhidegült kapcsolatok miatt nem biztos, hogy szerencsés nekik az Ír-tengeren kavarni.
Ki kavar,mit kavar? A hajók mennek vissza állandó bázisukra Szeveromorszkba miután véget ért több mint féléves szolgálatuk a Földközi-tengeren. A Marsal Usztyinov rakétás cirkáló és a Vice Admiral Kulikov nagy tenegralattjáró-elhárító hajó is az Északi-flottához tartozik.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Reggel volt berakva par foto egy 40 eves D-30-rol amivel tegnap 200 kort lottek...
Túlhypolt horror aras kis darabszamu luxusfegyverek ezek, tartos, tenyleges hasznalatra alkalmatlanok...
Nyakamra ra hogy a Leo2 sem kulonb, az se vett reszt soha semmiben csak nemi hadgyakorlatokon ahol lonek vele 5-10 loszert aztan vissza a laktanyaba vele...
De hát a 777es erre van tervezve! 5 napra! Mindent feláldoztak a súlycsökkentésért, hogy azonnal légi úton szállítható legyen. 5 nap alatt ér oda hajón az igazi, a 777es meg megy nagyjavításra. Ezen kacarászni marhaság.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Nemzetközi vizeken?
Igen ,ott.

Ki kavar,mit kavar? A hajók mennek vissza állandó bázisukra Szeveromorszkba miután véget ért több mint féléves szolgálatuk a Földközi-tengeren. A Marsal Usztyinov rakétás cirkáló és a Vice Admiral Kulikov nagy tenegralattjáró-elhárító hajó is az Északi-flottához tartozik.
Hát, mondjuk ha nem lenne a folyamatos fenyegetőzés, akkor talán mindenki higgadtabb lenne.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 693
55 543
113
:D:D:D:D

Zelenszkij bejelentette: nagyon elpusztítjuk az oroszokat.​


2022. AUGUSZTUS 31. - 07:47

A védőink elpusztítanak minden raktárt, a megszállók főhadiszállásait és a felszerelésüket, bárhol is legyenek.

Volodimir Zelenszkij újabb videóüzenetet posztolt kedd éjszaka. Ebben az ukrán elnök arról beszél, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az orosz megszállók terrorjára megfelelően reagáljanak. Azt is megígérte, hogy egy nyugodt pillanata vagy biztonságos bázisa sem lesz az orosz hadseregnek Krímeától Harkivig.


- mondta, és hozzátette, hogy Szevasztopol vagy Luhanszk Ukrajna része, és a megszállók két dolgot tehetnek: elmenekülnek vagy megadják magukat, más opciót nem kapnak.

Zelenszkij emellett figyelmeztette a megszállt krímeai területen élőket, hogy kerüljék el az orosz katonai létesítményeket, bázisokat és reptereket, hogy minél hamarabb megtörténhessen a térség felszabadítása.

https://www.vadhajtasok.hu/2022/08/31/zelenszkij-bejelentette-nagyon-elpusztitjuk-az-oroszokat
Milyen az, ha csak kicsit pusztitják el az oroszokat? :)
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 518
12 807
113
Szerencsére úgy látom alábbhagyott a himmars fétis.
De úgy látom himmars meg tankok helyett a fa makett lesz az új csodafegyver, következő a lándzsa íj esetleg? :rolleyes:

Mostanában új trend van kialakulóban. Ha nincs fent óránkénti egy su57es videó.
Akkor olyan konklúziók jönnek, hogy nincs célzókonténerük, nincs kab, csak buta bombák vannak. Bevetést sem repülnek. Az orosz légierő ennyire képes. Nincsenek meg a képességei.

Az nem baj, ha nincsenek összefüggések. Feldobják a lemezt, onnantól ezt a nótát fújják.
De százrazföldi dolgoknál is ugyanez van. Isteni kinyilatkozások mindenféle alap nélkül, hogy mondjuk korlátozottan lehet bevetni a krasznopolt. És azt várják, hogy röhögés helyett más is tényként kezeli.
A csodafegyver várás óta ez az új módi a propaganda háborúban.

Ha már propaganda:
Múltkor emlegettétek Greenleadert. Szoktam olvasgatni munkásságát, mi van vele? Én néha sajnálom, el nem hiszem, hogy elhiszi mindazt amit leír.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 417
113
Oroszok helyében megmondtam volna - az ellenőrök a ZNPP területére csak és kizárólag Oroszországon keresztül léphetnek be.

Herszoni offenzíva - ha a hírek igazak, az oroszok átmennek ellentámadásba és már Pervomajszkért megy a játék. Közben érkeznek Herszonba a pihentetett, feltöltött egységek Rosztovból.

Világossá kéne tenni a fegyvert szállító szomszédos országok részére, hogy a legenyhébb dolog ami történhet velük, hogy nem fognak olajat és gázt kapni. Szlovákok 2x is meggondolják, adnak-e Mig-29-et.

Lengyelország esetében pedig napról napra egyre jobban érzem, hogy hosszú távú megoldásként csak egy 4. felosztás, egy ukrajnizáció hozhat csak megnyugvást ott a fejekbe.

ghullaire: greenleader. de nem kell bántani. "lehetőségeihez mérten" igyekszik tárgyilagos maradni :D enni is kell ám

Felosztod Lengyelországot???
:D
Hogyan, te zseni?
A ruszki elakadt Donbasszban, védekezik Herszonnál...

Te leszel a cár?
:)