[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Nem lenézés, csak fokozott realitásédrzék. Az afgán pilóták a gépet repülték, de egyrészt feltételezhetően töredékét annak a repidőnek, amit a velük szemben álló oroszok, másrészt az összfegyvernemi együttműködés sem az erősségük szerintem. Nem képességbeli hiány, egyszerűen a kiképzettség erre szerintem nem terjedt ki. Komolyabb légvédelem elleni manőverezés, szárazföldi csapatok tűztámogatása, éjszakai bevetések stb... Lehet, hogy dogfightban tudják kezelni a gépet, de itt tényleg nem agyaggalamb-lövészetről van szó, itt komolyabban is visszalőnek.
Én írtam, hogy lehet, hogy van némely képesség, amit el kell sajátítaniuk, de akkor sem a nulláról építik fel ezeket az embereket.

Egyébként most kit sajnál? Az afgánt, a gépet, mindkettőt? : D
Bárki repülné azokat a gépeket azokra is lőnének, ahogy szerintem a háborúról is hallottak már. Mivel gondolom önként mennek, ezért saját felelősségük tudatában döntenek/döntöttek így. Ha van valamennyi eszük, akkor egy amerikai közvetítőn cégen keresztül teszik ezt meg.
Úgy, hogy orosz flase flag.
Na-na, láttam én már karón varjút. : D
Persze, mint opció lehetséges, de korai még bármilyen ítéletet hozni szvsz. Bizonyosan várhatóak még videók és további információk.
Az erőmű és a város visszafoglalására tett kísérlet egyébként teljesen racionális lépés ukrán féltől. Ha most egy ilyet meg kellene építeni, mennyibe is kerülne? 30-35-40 milliárd dollár?
Az ukrik bejelentik a NAÜ csoportjának az atomerőműbe érkezése előtt , hogy a gonosz oroszok lőtték az atomerőmű mellett fekvő Enhodart, ezután az oroszok jelentik,hogy elfogtak egy ukrán terrorista csoportot akik valami nagyon gonosz dologra készültek az atomerőmű ellen, mind a két információt kb a Monty Python társulat előadásainak szintjén kell komolyan venni.
Ez is lehet.

Szerk.: Aki ebben a prop-háborúban megmondja egyből, hogy melyik infó hiteles, melyik nem, az "nem ember". : D
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 811
35 289
113

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
537
4 854
93

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 634
113
Szokásos f.o.s. propaganda, 2 napnyi hazudozás után mikor már tarthatatlan a történet "kiderül", hogy az egészet csak az oroszok találták ki.

ybkJzyn.png

Ez mekkora prolaganda húzás. Kíváncsi leszek a mainstream média átveszi-e
A nyugat önmaga szatírájává vált.
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
Nem lehetsz túl művelt. A hoholozás vicces utalás Gogolra és a h-zó ukrán nyelvre, a kaprozás 2014 óta megy (ukrop), ők meg krumplibogarazzák az oroszokat (utalás a György-szalag csíkozására).
Édesapám a 70-es években szolgált a Szovjet hadseregben, a Bajkál tótól Dél-keletre. A katona sztorijaiban felbukkanó nemzetiségek: oroszok, azeriek. üzbégek, tádzsikok, kirgizek és hoholok. Eredetileg nyugat ukrajna nyugati és északi részein beszélőkre (kb. az egykori Galicia) használták ezt a megjelölést. Ettől még persze lehet sértő, de nem a háború hozta magával.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 013
113
Nem trollkodás-képpen, de azt azért szeretném jelezni a Nagyérdeműnek, hogy az afgán helikoptereseket a magyar mentor-misszió képezte. Ha őket lebecsülik, az a mentorálók munkáját degradálja..... On
Nem a pilóták képességeiről volt szó, csupán a várható harci helyzetek kezelésében birtokolt rutinról. Ha most a magyar heliseket küldenék a frontra szerintem ők is kétszer meggondolnák a dolgot. Éles helyzetben komoly rétegelt csapatlégvédelem ellen még ők sem harcoltak, a sivatagi burnuszosok kézi légvédelme meg sem közelíti ezt... A repült órák száma is lényeges, akár az önvédelmi rutineljárások során... És ezzel még véletlenül sem szeretném a magyar kiképzők színvonalát degradálni, ők valószínűleg becsülettel elvégezték a feladatukat.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Az orosz csapatok elpusztították az ukrán deszantot, amely megpróbálta elfoglalni a Zaporozsjei Atomerőművet
Nem tűnik nekem túl hihetőnek, hogy pont most akarták volna elfoglalni, amikor ott a NAÜ
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 191
113
Diverzánsok elfogása Energodarban:

Ezek szerint volt még a 60 szíltyímes hoholon kívül más is, akire számítottak.
Az Energodar környéki "sürgés - forgás" rávilágít arra, hogy az egész ukrán "ellentámadás" csak szinlelt, figyelem elterelő hadművelet,
A fő cél: az atomerőmű és kapcsolóállomás visszaszerzésére irányuló törekvésekről.
Ukrajna energia rendszerét Majdan óta arra készítették fel, hogy az orosz hálózatról átálljanak a nyugati rendszerre. Az Európai és az orosz energiarendszert közvetlenül nem lehet összekapcsolni a frekvencia eltérés miatt - legfeljebb egyenáramú távvezetékkel.
Az átállásnak az lett volna az értelme hogy az ukrán erőművek villamos energiát termeljenek, olcsón, az Únió országai felé.
Megjegyzem Magyarország évtizedek óta egy csak ránk termelő szigetüzemi erőműrészből 500 MW ot kap. (Burtstin).
Tavasszal még senki nem gondolt arra hogy ha az orosz kézre került az atomerőmű a kapcsoló állomásával - akkor az energiarendszer szétválasztás miatt a 6000 MW az orosz irányba fog folyni... Valamint a kapcsolóállomás sem fog az ukrán érdekek szerint működni.
Most nyáron esett le a tantusz az ukránnak és az Eu-nak, kapkod mindenki hogy a dollár milliárdokért megszervezett energia project ne vesszen kútba. Ha igen, Unió még nagyobb sz@rba kerül mint télre számolták..

Magyarország is forint milliárdokat ölt bele ebbe az ukrán délibábba: a Szabolcsbákai, ukrán határközeli 750 kV-os trafóállomás építésbe a régi trafók felújításával, elvileg max 2000 MW körüli energiát lett volna képes fogadni , szlovák román magyar szétosztással.

Ehelyett az Eu táplálhatja majd az ukránokat ezen irányból... mert muszály lesz ha az Energodarért folyó harcokat veszti az ukrán..

Az eddig halogatott Paksi erőmű építést is ezért indították el lóhalálában, mert itt is rájöttek hogy onnan a most folyó 500 MW is kérdéses lehet nemsokára..
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Vagy annyi értelme lenne egy ilyennek, mint egy herszoni ellenoffenzívának, ugye, kedves Automata?
Erre térjünk vissza egy hónap múlva, és meglátjuk ki nyel brét tövig. Az orosz VM és összes szócsöve már egy hónapja bejelentette hogy lenyomták az addig nem is létező támadást. Mostanság is még mindig ezt tolják, a front közeléből írók meg enyhén más véleményen vannak.
Csak nehogy az legyen mint minden más ilyen dagályos bejelentésnél. Jujjuj Liszicsanszk körbe lett zárva, 999999 ukr katona katlanban, Bahmut már másfél hónapja holnap elesik, Szlavjanszk már el is esett stb...
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
532
1 931
93
Édesapám a 70-es években szolgált a Szovjet hadseregben, a Bajkál tótól Dél-keletre. A katona sztorijaiban felbukkanó nemzetiségek: oroszok, azeriek. üzbégek, tádzsikok, kirgizek és hoholok. Eredetileg nyugat ukrajna nyugati és északi részein beszélőkre (kb. az egykori Galicia) használták ezt a megjelölést. Ettől még persze lehet sértő, de nem a háború hozta magával.
Az ukrán nyelv, a lengyel és az orosz keveréke? Ez igaz? Földrajzilag stimmel a dolog!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Jó. Megadod az email címét? A vladimir.putin@kreml.ru-ról nem jön válasz :(


a szabad világ elszigetelte oroszországot :D



az az ukránorosz, aki ezután is saját népe, országa, kultúrája ellen harcol nyugati érdekeket kiszolgálva, miközben ezek bekokszolva, bepiálva ropják fényes nappal kijevben, mert apu lefizette a hadkieget, az egy idióta.
a v.vova@kreml.ru -t próbáltad már ?
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Az ukrán nyelv, a lengyel és az orosz keveréke? Ez igaz? Földrajzilag stimmel a dolog!
Termeszetesen nem. Az ukran az orosz egy dialektusa. Hangzasa (a fulednek) a lengyel es az orosz nyelv kozott van valahol, de csak nagy altalanossagban. Lengyelorszagban vannak olyan dialektusok, hogy hangzasra meg nem mondanad, hogy lengyel, pl.: delen, vagy a kaszub nyelv.