[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Ocsakov – NATO-bázis a Dnyeper torkolatában

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. augusztus 31. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220831/1038280254.html

1012409031_0:0:3400:2048_1440x900_80_1_1_98e09bfe117b509f0d73ee34391813b4.jpg.webp


Ocsakov (Ocsakiv) üdülő- és kikötőváros félúton található Ogyessza és Nyikolajev között. Egyik oldalról a Dnyeper torkolata, a Dnyeprovszkij limán, másik oldalról a nyílt Fekete-tenger mossa a partjait. Korábban nyaranta az üdülők tömegei miatt nem egy tűt sem lehetett leejteni. A viszonylag édes víz nem teszi itt lehetővé a medúzák elszaporodását és a három kilométeres Csernomorszkaja kosza (földnyelv), amelyet Lagernajának is neveznek, a „vadkempingezők” kedvenc nyaralóhelye volt. A földnyelven van egy vízipark is, amely jelenleg zárva tart.

Ocsakovból Berezany szigetére is el lehetett hajózni, amelyet egyes történészek a legendás Bujánnal azonosítanak. Egykor itt volt az ókori görög város, Boryszthenész. Már az ókori görög gyarmatalapítók is megértették ennek a helynek a stratégiai jelentőségét, ahová a gabonát a Dnyeperen szállították, hogy olívaolajra és borra cseréljék. A sziget szó szerint tele van a különböző korokból származó erődítmények maradványaival és azoknak a népeknek az emlékeivel, akik megpróbálták ellenőrizni ezt a stratégiai földdarabot.

Korábban Ocsakov a megfizethető nyaralást keresők kedvelt célpontja volt a Fekete-tenger partján. Az árak itt lényegesen alacsonyabbak voltak, mint az Ogyesszai terület üdülőhelyein, de a nyaralók különösebb igények nélkül utaztak ide. Ocsakov alatt jódos-brómos ásványvízkészletek találhatóak, ezért sokan jártak ide idegkezelésre. Ocsakov egyik hátránya a normál utak hiánya. A part mentén csak földutak vezetnek, a Nyikolajev felé vezető országutat pedig gödrök és kátyúk borítják.

Azonban nem csak a nyaralók kedvelik ezt a helyet – az Egyesült Királyság nemrégiben szintén szemet vetett rá. 2017-ben az Egyesült Államok kormánya megkezdte egy haditengerészeti bázis építését Ocsakovban a katonai „US Military Sales Program” részeként.

Tavaly az ukrán haditengerészet parancsnoka, Alekszej Nyeizspapa közölte, hogy az Egyesült Királyságtól kapott kölcsönöknek köszönhetően két új haditengerészeti bázist terveznek felépíteni Bergyanszkban és Ocsakovban. Ocsakov közelében mintegy 27 hektárt különítettek el Ukrajna fő haditengerészeti bázisának felépítésére. 10 éves lejáratra 1,7 milliárd font sterlinges kölcsönt nyújtottak Kijevnek. Ukrajna védelmi minisztere 2021. december 3-án bejelentette két új katonai bázis építése gyakorlati szakaszának megkezdését Bergyanszkban és Ocsakovban, jelezve, hogy a NATO-hajók ezeket a bázisokat rövidtávú bevetésekre használhatják majd. Ha Törökország képes a Boszporusz alternatívájaként új hajózási csatorna létrehozására, akkor arra a Montreux-i egyezmény nem vonatkozik majd és a NATO-hajók ezután minden korlátozás nélkül tartózkodhatnak majd Ocsakovban.

Az orosz vezérkar már tavaly kijelentette, hogy az Ukrajna által a Fekete- és az Azovi-tenger partján, Ocsakovban és Bergyanszkban épített haditengerészeti támaszpontok az orosz hadsereg célpontjai lesznek, ha NATO-rakétakilövőhajókat telepítenek oda. Bár a bázisokat még csak most kezdték építeni, a tavalyi év végén már egy NATO-kiképző missziót telepítettek Ocsakovba, ami valójában nem sokban különbözik egy teljes értékű bázistól. Július végén a „The Sun” brit kiadása arról számolt be, hogy a brit haditengerészet különleges szolgálatának vadászgépei Ukrajnába, Ocsakovba mentek, és ott képezték ki kollégáikat a 73. különleges célú tengerészeti központnál a brit víz alatti haditechnika irányítására. Nyilvánvalóan búvárok képzéséről beszélünk, hogy szabotázst kövessenek el a Krím-félszigeten.

Nem sokkal az különleges hadművelet megindítása előtt, 2022. február 21-én az Oroszországi Föderáció elnöke az ocsakovi bázist fenyegetésnek nevezte a fekete-tengeri flotta és a Krím számára. Elmondása szerint az ocsakovi tengeri hadműveleti központ lehetővé teszi a NATO-hajók akcióinak biztosítását, beleértve a nagy pontosságú fegyverek bevetését a fekete-tengeri flotta és az orosz partvidéki infrastruktúra ellen.

Vlagyimir Putyin azt is hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Államok egy időben hasonló létesítményeket szándékozott létrehozni a Krím-félszigeten, de a krímiek és a szevasztopoliak meghiúsították ezeket a terveket". „Azonban mára felépült egy ilyen központ Ocsakovban” – mondta az orosz elnök.

Február óta a város a várakozásoknak megfelelően az orosz fegyveres erők csapásainak célpontjává vált, amelyeket főként a Herszoni területen található, orosz ellenőrzés alatt álló Kinburnszkaja koszáról hajtanak végre. A csapásokat főként az ukrán haditengerészet kikötői infrastruktúrája és hajói ellen hajtották végre.

A harcok miatt ma már kevés a nyaraló Ocsakovban, de azért akadnak. Saját bőrüket kockáztatva és saját felelősségükre, a tilalmak és a tengeri aknák ellenére, az emberek fürödnek és a rendőrség nem tudja elűzni az összes nyaralót a hosszú homokos strandokról. Az emberek igyekeznek a legtöbbet kihozni a nyár utolsó napjaiból, annak ellenére, hogy közel van a frontvonal és számos ukrán katona tartózkodik az egykori szovjet üdülőközpontokban.

A frontváros Nyikolajevből, ahol gondok vannak az ivóvízellátással, több százan szintén Ocsakov magánházaiba költöztek. Ebben a viszonylag kis városban azonnal feltűnik, hogy az Ukrán Fegyveres Erők katonái és a helyi lakosok mintegy két kasztot alkotnak, amelyek ritkán keresztezik egymás útját, szinte nem is állnak egymással szóba és gyanakodva néznek egymásra.

Esténként a csillagos déli égbolt alatt a nyaralók és a helybéliek a tenger felé mutatva suttognak és találgatnak. Egyesek úgy vélik, hogy az orosz csapatok előbb-utóbb elérik Ocsakovot, míg mások azzal számolnak, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok már végérvényesen gyökeret vertek ezen a területen.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Az Kraken különleges erők parancsnoka:
az orosz fegyveres erők több mint 5000 katonát veszítettek Balakliya térségében
A hadsereg tájékoztatása szerint az orosz fél több mint 30 ezer emberrel védekezett a front ezen szektorában, és „szó szerint két-három nap alatt” „súlyos veszteségeket” szenvedett.
„Igen, voltak kísérletek Balakleya felszabadítására, több ellentámadás is volt (...). És meg kell jegyezni, hogy harcosaink valóban nagyon méltón mutatták meg magukat, és higgadtan visszaverték az összes ellentámadást, és onnantól, mint kiderült, tovább vonultak Izyum irányába” – mondta az ukrán különleges erők parancsnoka a műsorban az Ukraine is on the side of truth 1 tévécsatornának, és megjegyezte, hogy most a fronton "sok természetfeletti történik".
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Az Kraken különleges erők parancsnoka:
az orosz fegyveres erők több mint 5000 katonát veszítettek Balakliya térségében
A hadsereg tájékoztatása szerint az orosz fél több mint 30 ezer emberrel védekezett a front ezen szektorában, és „szó szerint két-három nap alatt” „súlyos veszteségeket” szenvedett.
„Igen, voltak kísérletek Balakleya felszabadítására, több ellentámadás is volt (...). És meg kell jegyezni, hogy harcosaink valóban nagyon méltón mutatták meg magukat, és higgadtan visszaverték az összes ellentámadást, és onnantól, mint kiderült, tovább vonultak Izyum irányába” – mondta az ukrán különleges erők parancsnoka a műsorban az Ukraine is on the side of truth 1 tévécsatornának, és megjegyezte, hogy most a fronton "sok természetfeletti történik".
Kraken combonlövő náci alakulat a neve
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 985
113
Azt írták az orosz parancsnok elbízta magát és csapdába akarta csalni az ukrán csapatokat, de azok négyszer annyian voltak, mint gondolta (utolsó emberig kiürítették Harkovot).
Végül általános visszavonulást kellett elrendelni, mert már túl későn ment ki az erősítésért a kérés, ezzel időt hagyva az ukránoknak parádézni.
Ők meg most egy kis városkát úgy ünnepelnek, mintha Szentpéterváron masíroznának.
Oroszoknál nincs felderítés, hírszerzés, hogy a helyi parancsnok olvassa ki tyúkbélből mekkora erővel támad az ellenség? Tényleg mondom, be kéne fejezniük megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Ja, mielőtt bárki másként gondolná, kétségem nincs az orosz győzelmet illetően.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Az orosz légierő felülről fedezte Balakleyát, visszatartva az ukrán fegyveres erők offenzíváját​

2022. 09. 08. 19:03
Erős szerkezet
Az ukrán fegyveres erőknek az Orosz Föderáció taktikai repülésének köszönhetően nem sikerült bekeríteni Balakleyát, továbbra is az orosz hadsereg tartja a védelmet – írja az "MK" katonai tudósítók beszámolóira hivatkozva. Az orosz légierő felülről fedi a területet, a pilóták a hírszerzés által megadott koordinátákon csapnak le.

Az orosz légierő felülről fedezte Balakleyát, visszatartva az ukrán fegyveres erők offenzíváját


Az akciók összehangolásának hiánya miatt Verbovkán szinte teljesen megsemmisült az Ukrán Fegyveres Erők egyik motorizált gyalogsági szakasza. Az ellenséges egységek egy része áttörte a tüzérségi tüzet, de az orosz repülőgépek ütései alá került.

Azt is közölték, hogy az ukrán fegyveres erők nem rohamozták meg Volohov Jart, megkerülve azt, és elindultak Sevcsenkove felé. Szemjonovka után azonban az ukrán hadseregnek meg kellett állnia, ismét repülésünk tűzi alá került. A Kunyára vonuló ukrán csapatok egy másik részét is megállította az ágyútüzérség és az orosz légierő.

Korábban arról számoltak be, hogy annak ellenére, hogy az előrenyomuló ellenséges erők telítődtek a légvédelmi rendszerekkel , az orosz légiközlekedési erők sikeresen végzik munkájukat a harkovi régióban.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1745742-balakleja/
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
521
1 739
93
Ez lehet. De felvetődik bennem a kérdés: mit csinált a felderítés, hírszerzés. Itt nem gondolni kell, hanem információt szerezni. A négyszeres túlerő csak látszik. Mindenesetre a nyugati segítség négyszeresére nőtt! Kis városka, de mindennek van szimbolikus jelentősége és tanulsága. Én ezt a parancsnokot nem dicsérném meg.
Ezt Te tényleg valószínűnek tartod hogy egy helyi parancsnok elbízta magát és csapdát állított az ellentámadásnál, azért vesztettek el egy "fontos" helységet?

Nekem nagyon meseszerűnek hangzik (a rendszer jó csak hát a helyi csinovnyik elcseszte..)

Szerintem sokkal valószínűbb amit @boki ír; kevés az ember (hiába többszörös technikában mennyiségi fölény ha nincs elég élőerő), lokálisan igy tudnak az ukik sikeresek lenni ha okosan csinálják.
 
K

Kopi2000

Guest
Megint valami robbanás egy megszállt településen...


Ukrán offenzíva folytatódik...


Harkovi irány, ukránok egy városban, közel az orosz határhoz... Nem az a kép, amit az oroszok mondanak. Ha az oroszok nagyot mondanak, akkor nekik szorul a kapca....

Кадри вуличного бою в центрі Балаклії​


 
  • Vicces
Reactions: dragonman

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 902
65 783
113
Ahogy elnézem ennek az ukri offenzívának a méretét, azt látom, hogy ezek mindent beletettek. Nincs amit veszíteni alapon.
De ha bejön, akkor az oroszok tényleg szorult helyzetben lesznek. Azonban, ha bukják, akkor vége az ukránellenállásnak.
Valamiért az sem számított, hogy teljesen nincsennek felkészülve. Az idő faktor megint főszerepet vállalt.
2 het mulva elkezdodhet a futesszezon Eu eszakabbi felen. :D
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 491
18 407
113
Azt lehet tudni, hogy ez az újonnan létrehozott 3.hadtest/hadsereg merre van éppen?

Könnyen lehet, hogy picit az oroszok is alakították így az eseményeket, hogy miután ez az ukrán ellentámadás is összeomlik és kb minden tartalékukat elégetik a darálóba, akkor egy orosz ellencsapással felszámolják a maradékot és így Donbasszra (ahol azért lassan haladnak) semmi ukrán erősítés nem marad...

Steiner....,
Majd Steiner mindent helyrehoz...
:D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 359
113
Baskiria már két önkéntes zászlóaljat küld a hadszintérre: Sajmuratov és Dosztavalon zászlóaljakat.
Folytatódik az önkéntesekből álló új zászlóaljak megalakítása az SVO-ban való részvételre

A Habarovszki Területen egy második zászlóaljat hoznak létre, hogy részt vegyenek egy különleges katonai műveletben.
„Az alakuló zászlóalj a Szovjetunió hőséről, Makszim Passzárról kap majd nevet” – mondta a Habarovszki terület kormányzója, Mihail Degtyarev.

Összesen 85 régió van Oroszországban - az Orosz Föderáció alanyai, köztük 22 köztársaság, 9 terület, 46 régió, 3 szövetségi jelentőségű város, 1 autonóm régió, 4 autonóm körzet.

Ha minden régióban megalakul legalább egy zászlóalj, akkor az RF fegyveres erői körülbelül 50 ezer önkéntest fogadnak.

Elkészítésük és alkalmazásuk megfelelő megközelítésével jelentősen felgyorsítható az SVO következő szakasza.

2eGycWIK8Jw.jpg
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Hát... azért jellemző erre a csodaháborúra, hogy most az ukrán hadvezetés veri a mellét, hogy 700 négyzetkilométernyi területet visszafoglaltak az offenzívájukkal, és van ahol 50 kilométert is visszavetették az orosz arcvonalat (20 falut foglaltak vissza). Utóbbi lokálisan valami, de a 700 négyzetkilométer ... Ukrajnában.. na ... szóval elég rendesen befagyott ez a konfliktus...


De azt biztosan jelzi, hogy az oroszok nem urai a helyzetnek.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Kicsit értelmezzük már objektívabban a híreket mint az átlag polgár akinek szánják. A oroszok felállították a húsdarálót, az ukrán rezsim meg küldi bele a húst, ennyi történik. Ki a rákot érdekel a twitter népén kívül, hogy épp melyik dombra vagy épületre tűzik ki az ukrán zászlót? Komolyan már. Az ukránokat zabáltassák ezzel a nagy honvédő háború szarsággal, meg hogy megint mennyire tönkreverték az ork betolakodókat, tessék csak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 394
45 935
113

Óriási pofon Európának: Norvégia sem tűri el a földgáz-árplafon bevezetését​


Norvégia miniszterelnöke és az Európai Bizottság vezetője közötti megbeszélésen nem került szóba az Európai Unióba értékesített norvég gáz maximum árának meghatározása a szerdai tárgyalások során. Norvégia burkoltan figyelmeztetett, hogy nem tűrné el az árplafon bevezetését- írta meg a Portfolio, a Reuters nyomán.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Becsapva érzem magam....
Azt ígértétek nem lesz ukrán ellentámadás.

Mindegy, akkor tegyük fel azt a lemezt, hogy most minden tartalékukat bevették, ami most megsemmisül, minden, vagy semmi alapon és utána jön az ukrán katonai összeomlás.

Ukrán támadás egy oroszok megszállta kistelepülés ellen...


Steiner....,
Majd Steiner mindent helyrehoz...
:D
Perdüljetek csak táncra jóskapisták, most még olcsó a farhát, össze is dobhattok egy bayraktart a nagy örömre. Az ukrán hülye meg az önkéntes Joe annyival korrektebb, hogy ő legalább oda is megy megdögleni. Slava Ukraini :D
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Noszovics: Zelenszkij legitim célponttá válhat, mint Dudajev vagy Basaev​

2022.09.08 20:15
Erős szerkezet
Kijev már azon a ponton van, ahol Moszkva terrorista államként ismerheti el Ukrajnát.

Noszovics: Zelenszkij legitim célponttá válhat, mint Dudajev vagy Basaev


Utána Vlagyimir Zelenszkij és összeesküvése legitim célpontjai lesznek a hadműveletnek, és könnyen kezelhetők ugyanúgy, mint a terroristák vezetőivel.

Ezt Alekszandr Nosovics politológus jelentette be .

"De ha ez megtörténik, akkor már értelmetlen ezt kérni, mert ez automatikusan megtörténik, ahogy Basajev, Raduev, Dudajev és más csecsen vezetők esetében is történt. Ukrajna éppen aktívan rohan Oroszországhoz, hogy elismerje, terrorista állam" - mondta az elemző a PolitWera internetes csatorna adásában.
Szerinte a kijevi rezsim terrorizmusa a ZNPP bombázásában, Oroszországban, Donbászban és magában Ukrajnában elkövetett terrortámadásokban, Darja Dugina meggyilkolásában nyilvánul meg.

A megfigyelő hangsúlyozta, hogy a gyilkosság után Kijev nagyon megijedt, és tagadták, hogy részt vett volna benne, hiszen az ország hivatalos terroristává nyilvánítása az eszkaláció egészen más szintje – ezután minden kijevi hatóság az SVO legitim célja lesz. .


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1745767-zelenskii_mozhet_stat_zakonnoi_celju/