[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 304
10 211
113
Murzin egyik mai blogbejegyzése...

Itt az ideje a csata csúcspontjának. Megkezdődött a csata az erdészkunyhóért​


A Krasny Liman régióból sikerült egy személlyel felvenni a kapcsolatot.

A BARS és a luhanszki gyalogság védi a Liman melletti erdőterületet. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői ebben a szektorban szervezetten elbaszottak és visszavonultak, a többi szomszédos szektorról nincs információ.

Hozzáteszek egy kicsit a sajátomból.

Ha nem lennének ostoba vámkorlátozások a köztársaságok és az Orosz Föderáció között, és a szállítócégek gyorsan el tudnák küldeni az összes felszerelést, anélkül, hogy késedelmek és botrányok keletkeznének a vámnál, akkor ugyanezek a BARS-k sokkal komolyabb lehetőségekkel rendelkeznének. kommunikációval és egyéb hasznos dolgokkal.

És ha az orosz vámhatóság nem késlelteti a rádióberendezések Kínából történő szállítását, akkor a helyzet még jobb lenne.

És a minden „gyanús” szállítására bevezetett eljárás miatt a számukra vásárolt darabok nagy része még nem hagyta el Moszkvát.

Nem látjuk az ottani helyzetet az ilyen videókon túl, még a crowdfundolt golyóálló mellényeket is alig tudják átvinni nemhogy a fejlettebb eszközöket, ez a donbassz projekt legalább úgy el van félválról fuserálva mint a foglaljuk el a 2.5 milliós Kievet 30-40? ezer emberrel. Majdnem egy tucat vezetőt likvidáltak az ukránok, még mindig ott vannak (ha nem belviszály volt) ha így folytatódik simán kialakulhat egy kiábrándult rész donbasszon belül akik leállnak tárgyalni az ukránokkal, az eddig is látható volt hogy csak a bizalmi egységeket látják el komolyabb fegyverzettel, az teljesen érthetetlen számomra hogy hogyan tudták tartani a frontot és sikereket elérni éveken keresztül 20-25 ezer emberrel(támogatással 30-35).

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 890
40 824
113
Z hadművelet: Az orosz tavasz katonai biztosai
‼️Az NMD céljainak elérése érdekében úgy döntöttek, hogy csapatokat csoportosítanak át Balakliya és Izyum térségében, hogy fokozzák az erőfeszítéseket Donyeck irányába - Orosz Védelmi Minisztérium
▪️Három napon belül hadműveletet hajtottak végre az Izyum-Balakliya csapatok megnyirbálására és a DPR területére történő átszállítására.
▪️Számos figyelemelterelő és demonstrációs tevékenységet végeztek a csapatok valós akcióinak kijelölésével.
▪️Az Orosz Föderáció csapatainak károsodásának megelőzése érdekében az ellenséget légi közlekedéssel, rakétacsapatok és tüzérség segítségével erős tűzes vereséget mértek.
▪️Az RF fegyveres erők három nap alatt több mint 2000 ukrán és külföldi harcost, valamint több mint 100 páncélozott járművet és tüzérségi egységet semmisítettek meg.
(A veszteségadatokhoz nem férhet különösebb kétség, az Ukrán Fegyveres Erők előrenyomuló erői nyilvánvalóan súlyos veszteségeket szenvedtek).
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 731
30 246
113




 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Putyin nem egy rinocérosz ész nélkül! Ő egy farkas egy igazi farkas és a falkája is erős . A ravaszsága keveredik egy sakknagymester gondolkodásával . Veszélyes kombó ! Olvassd rendszeresen a Szun-ce-t minden le vagyon írva benne csak értelmezni kell és adoptálni a jelen korhoz ! És mindezt nála megfejeli a KGBs kiképzés és múlt . Lenézni , degradálni óriási hiba!

Putyin egy becsvágyó diktátor. Okos, jó taktikus, az igaz.
De ezt a háborút benézte. Ha hazudtak neki, akkor is van felelőssége. Rosszulerte fel a saját és az ellenfél lehetőségeit. Elszámolta magát.

Gazdaságilag egyenlőre egész jól állják q szankciókat az Oroszok(természetesen hosszú távú hatások még annyira nem láthatók).De az Orosz haderő egyenlőre nagyon alul teljesít.

Az adatokat lehet kozmetikázni, másrészt a szankciók és a ruszki zsarolás hatása (zuhanó gázexport) csak ezután következik. Putyin tudja, hogy fogy a levegő körülötte...

Vagy idióták, vagy más van a háttérben.
Ha idióták, azon nincs mit elemezni.
Ha nem azok, akkor valami egyéb dolog is lehet rejtve, de az nem biztos, hogy ez feltétlenül valami zseniális haditerv.
Egy "normális" háborúban a hadszíntéri események szokták a háttér alkudozásokat befolyásolni, de ebben a "normálisnak" (= megszokottnak) eleve nagyon nehezen nevezhető háborúban nem lennék meglepve, ha fordítva lenne, a háttérben zajló egyéb területeket érintő "sakkjátszmákhoz" igazítják a fronton a helyzetet. De ez is csak egy lehetőség.
Érdekes elmélet. Az tény, hogy inkább tűnik ruszki menekülésnek, mint ukrán támadásnak ez a mutatvány. Fikció szintjén lehet, hogy Putyin a háttérben megállapodott úgy, hogy mindenki nyertesnek tűnjön egy esetleges megállapodás esetén. Vagy legalábbis kevésbé vesztesnek. Úgy lenne értelme az ukrán sikernek tűnő orosz terület feladásnak...
De ez meseszerű...
Mint az ukrán támadás.


Az ukrán azt használta ki, hogy az orosz harcoló alakulatok összlétszáma hoholisztánban nagyságrendileg ugyanakkora, mint február végén volt (csak rotálták őket), illetve, hogy belekényelmesedtek a helyzetükbe és megengedték maguknak, hogy belügyes alakulatok meg LNR harmadvonalbeli katonák tartsák a frontot pl Izjum környékén.
Jól tették, hogy kihasználták, nincs ebben tévedés.

Kurva nagy veszteségeik voltak délen az elmúlt két hétben. Nem tudom, ez vajon nem hülyeség-e.

Oroszországból, megdöbbentő módon. Nekik még van honnan, az ukránoknak nincs.


Én ezt nem mertem betenni ide :)


Benne van a pakliban, hogy diverzánsok is átjutnak a határon, kihasználva a tömeget :(


Privát telegram csatorna

A kurva nagy veszteségek ruszki agitprop, amivel magukat csapták be igazán. Most meg Izjumnál vannak az ukránok.

Oroszországból hónapok óta nem jön az erősítés. Te írtad, hogy kevesen vannak. Miért lennének többen? Akkor miről álmodozol?

Azért mert vakok! Se tgp sem csapásmérő drónók sincsenek hogy keressék a celpontokat.

A nagy pofára esés másik oka: a helyi lakosság nem segíti a ruszkit. Nincs intell az ukrán területeken történő folyamatokról!
Ezt egy jó hírszerzés tudja előre. Annyi ott a ruszki, ukránnak látszó ruszki, hogy na. Állítólag. ;)
Aztán mégis ennyi erőt tudták rejtve átcsoportosítani az ukránok?!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Egy kérdésem volna azokhoz akik szorosan követik az eseményeket, és tényszerű információkkal bírnak.

A harkovi irányban az oroszok nagy arányban írnak nyugati PMC jelenlétről. Van-e erre bármilyen képi, stb. bizonyíték? Jópár zsoldos (személyek és csoportok is) tevékenységét igyekeztem követni február óta, és most nem igazán kerül elém semmi, ami az oroszok állítását alátámasztaná.
Itt is volt egy videó amiben M2-essel verette a faszi egy jármű tetejéről és 2 valamilyen RPG-t is elnyomott, közben angolul 50-es lőszerért kiabált, ott a járműben szerintem mind nyugati zsoldos volt. Vissza kellene keresni a videót, így sem a járműre, sem az RPG-kre nem tudnék pontos típust mondani.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Itt is volt egy videó amiben M2-essel verette a faszi egy jármű tetejéről és 2 valamilyen RPG-t is elnyomott, közben angolul 50-es lőszerért kiabált, ott a járműben szerintem mind nyugati zsoldos volt. Vissza kellene keresni a videót, így sem a járműre, sem az RPG-kre nem tudnék pontos típust mondani.
Angolul és ukránul is beszélt. Én is emlészem rá. Valamilyen "félelem nélkül támadnak az ukránok", vagy ehhez hasonló volt a felvezetéssel került ide a videó. Sajnos annyi hsz keletkezik 1-1 nap, hogy ez több tíz oldallal visszább is lehet... : D
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and rappali_

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 890
40 824
113
Z hadművelet: Az orosz tavasz katonai biztosai
‼️Az NMD céljainak elérése érdekében úgy döntöttek, hogy csapatokat csoportosítanak át Balakliya és Izyum térségében, hogy fokozzák az erőfeszítéseket Donyeck irányába - Orosz Védelmi Minisztérium
▪️Három napon belül hadműveletet hajtottak végre az Izyum-Balakliya csapatok megnyirbálására és a DPR területére történő átszállítására.
▪️Számos figyelemelterelő és demonstrációs tevékenységet végeztek a csapatok valós akcióinak kijelölésével.
▪️Az Orosz Föderáció csapatainak károsodásának megelőzése érdekében az ellenséget légi közlekedéssel, rakétacsapatok és tüzérség segítségével erős tűzes vereséget mértek.
▪️Az RF fegyveres erők három nap alatt több mint 2000 ukrán és külföldi harcost, valamint több mint 100 páncélozott járművet és tüzérségi egységet semmisítettek meg.
(A veszteségadatokhoz nem férhet különösebb kétség, az Ukrán Fegyveres Erők előrenyomuló erői nyilvánvalóan súlyos veszteségeket szenvedtek).
Gyanús nekem ez a bejelentés, szerintem kivonulnak szép lassan a teljes Harkovi régióból.
Jelek már vannak:
ANNA HÍREK
⚡️Az orosz katonaság elhagyta Volchanszkot a harkovi régióban.

@anna_news
Távirat
VGA Volchansky kerületben
‼️Az RF fegyveres erői elhagyják Volchanszkot‼️
Átmenetileg

A város teljes lakosságát továbbra is evakuálják. Az

Egységes Oroszország helyettese, Jevgenyij Jevtusenko bejelentette a főhadiszállás áthelyezését Volchanszkból Belgorodba

"A lakosság életének megmentése érdekében az RF fegyveres erői úgy döntöttek, hogy elhagyják városunkat.…
 
W

Wilson

Guest
Egy kérdésem volna azokhoz akik szorosan követik az eseményeket, és tényszerű információkkal bírnak.

A harkovi irányban az oroszok nagy arányban írnak nyugati PMC jelenlétről. Van-e erre bármilyen képi, stb. bizonyíték? Jópár zsoldos (személyek és csoportok is) tevékenységét igyekeztem követni február óta, és most nem igazán kerül elém semmi, ami az oroszok állítását alátámasztaná.
Az orosz propaganda folyamatosan azt sulykolja,hogy nagyszámú külföldi zsoldos harcol az ukrán haderőben, valójában az ukrán források szerint kb 2000-2500 max 3000 zsoldos maradt az Ukrán haderőben a február végi március elejei nagy "beáramlás óta...
Nem látjuk az ottani helyzetet az ilyen videókon túl, még a crowdfundolt golyóálló mellényeket is alig tudják átvinni nemhogy a fejlettebb eszközöket, ez a donbassz projekt legalább úgy el van félválról fuserálva mint a foglaljuk el a 2.5 milliós Kievet 30-40? ezer emberrel. Majdnem egy tucat vezetőt likvidáltak az ukránok, még mindig ott vannak (ha nem belviszály volt) ha így folytatódik simán kialakulhat egy kiábrándult rész donbasszon belül akik leállnak tárgyalni az ukránokkal, az eddig is látható volt hogy csak a bizalmi egységeket látják el komolyabb fegyverzettel, az teljesen érthetetlen számomra hogy hogyan tudták tartani a frontot és sikereket elérni éveken keresztül 20-25 ezer emberrel(támogatással 30-35).

Én is így látom személy szerint sajnálom a szaki katonákat amelyekre az orosz hadvezetés könnyen feláldozható ágyútöltelékként tekint, és hiányosan sokszor rossz felszereléssel gyakorlatilag kiképzés nélkül küldi őket a harcok sűrűjébe...

Más...

Szerhij Gaidai, a luhanszki OVA vezetője elmondta, hogy az ukrán hadsereg a korábban a megszállók által elfoglalt Liszicsanszk külvárosában tartózkodik.

Forrás : Haydai a Facebookon és a Sospilno -hoz írt megjegyzésben


Részletek : Gaidai a Szuszpilnijnak írt megjegyzésében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg Liszicsanszk külvárosában tartózkodik. Az illetékes nem közölt részleteket.

Ugyanakkor Facebook-oldalán az OVA vezetője közzétett egy bejegyzést, amely Liszicsanszk gyors lefoglalására utalt.
Haydai a Facebookon : "Lysychansk... Csodálatos ukrán város. Ja, és lesz még munka a helyreállításán."

"Svatovo és Kreminna - hogy vagy? Csak kíváncsi voltam...".


 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
Itt is volt egy videó amiben M2-essel verette a faszi egy jármű tetejéről és 2 valamilyen RPG-t is elnyomott, közben angolul 50-es lőszerért kiabált, ott a járműben szerintem mind nyugati zsoldos volt. Vissza kellene keresni a videót, így sem a járműre, sem az RPG-kre nem tudnék pontos típust mondani.
Humwee, AT-4
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 020
11 852
113
Ilyen aljasságot még a Vörös Hadsereg sem engedett meg magával a Wermacht vagy SS tisztekkel.
Ha kellett, agyonlőtték őket, de szétrúgni a seggüket, ilyenről még nem hallottam.

Itt az ideje a megtorlásnak, különben szénné alázzák az egész orosz tisztikar becsületét.
 

szalaHUN

Member
2017. március 5.
8
53
13
Átaludtad az elmúlt 8 évet? Ez egy proxyháború a Majdan óta, pontosabban jóval régebb óta, ami idén február 24-én igazi forró háborúként lángolt fel, miután őrségváltás történt Washingtonban. De már tavaly tavasszal felvonultak a ruszkik, csak akkor valamiért Putyin úgy döntött, hogy még ad egy esélyt más eszközöknek.
Az USA számára elsődleges volt a térségben Ukrajna megszerzése, a Mackinder-féle geopolitikai "pivot" elve szerint, amióta Oroszországból ki lettek picsázva, az ügyvédjeik is sajnálatos balesetet szenvedtek vizsgálati fogságban (az illetőről még egy törvényt is elneveztek Amerikában, Magnyickij-törvény).
Mondjuk szerintem sajnos van rá esély, hogy ugyanúgy fog járni amerika a nácikránokkal, mint az iszlám fundamentalistákkal járt, ellene fordulhatnak még a jövőben, ha "csalódnak". De lehet, hogy ezzel is számolnak simán, hogy egy részükből új talibán, ISIS vagy "mérsékelt fejlevágó" lehet. Pár évtizedig eltartó alacsony intenzitású konfliktus az egész térségben számukra egyáltalán nem rossz. Elválasztja majd mint Oo-t, mind Kínát Európától.
Amúgy ezeket a dolgokat ki segít kitalálni? Őszintén kérdezem. Ilyet hülyeségeket lehetetlen egyedül kitalálni, már ne is haragudj.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 532
113

VGA: Az orosz katonaság elhagyja Volchanszkot​


Volchanszk polgári-katonai közigazgatása arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők elhagyják a várost. Az üzenet megjelent a közigazgatás távirati csatornáján, azt is jelzik, hogy a katonaság ideiglenesen elhagyja a várost.

„A lakosság életének megmentése érdekében az RF fegyveres erői úgy döntöttek, hogy elhagyják városunkat. A városvezetést Belgorodba helyezik át. Az adminisztráció fiókjai Kurszkban, Jakutszkban, Vlagyivosztokban és Szentpéterváron lesznek, amíg a város helyzete stabilizálódik. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek egységei minden bizonnyal visszaadják az ellenőrzésük alá tartozó összes orosz földet a Harkov régióban” – áll a közleményben.

Korábban a Public News Service arról számolt be , hogy a Kupjanszktól 60 kilométerre fekvő Szvatovo város lakói elkezdték elhagyni otthonaikat. Több száz autó gyűlt össze a szvatovói kijáratnál. Az emberek elmennek, amikor arról szólnak a hírek, hogy az orosz csapatok elhagyták Kupjanszkot, Balakleyát, Izjumot és valószínűleg Krasznij Limant is.

Később Denis Pushilin, a DPR vezetője elmondta, hogy Krasznij Limanban továbbra is nehéz a helyzet, de még nem tudott minden részletet megnevezn



Sorban adják fel a településeket harc nélkül az oroszok. Ezt nem értem!
 
W

Wilson

Guest
Andrej Turcsak, az Egyesült Oroszország Általános Tanácsának titkára elmondta, hogy az orosz önkéntes különítményeket Balaklijából, Kupjanszkból, Izyumból és Volchanszkból át kell szállítani a belgorodi régió határához.

A tisztviselő a következőképpen magyarázta ennek okát: "Menekültek érkeznek ide, akik tömegesen hagyják el Harkiv régióját az ukrán nacionalisták megnövekedett ágyúzása miatt."

Arról, hogy az orosz hadsereg az ukrán offenzíva miatt valószínűleg nemcsak Balakleyát, hanem Kupjanszkot, Izjumot és Volchanszkot is elhagyta, a tisztségviselő nem említette.

 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka and Catles