[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 914
113
A hoholok megkapták az A-10-es Varacskos disznókat ! :eek:

:D:D:D



Közben:

FcTLcD_XgAcKTYB
Hohollywood :) Geciszar!
 
W

Wilson

Guest
Komolyan, mégis mi a csutakos lófaszt csinál itt az orosz parancsnokság? Feladják Harkov környékét mint Kijevet vagy mi az Isten?
Ime az orosz hivatalos nyilatkozat a harkovi helyzetről...(Ezen röhögök már 10 perce ezek semmit sem változnak)


"A Donbász felszabadítására irányuló különleges katonai művelet kitűzött céljainak elérése érdekében úgy döntöttek, hogy a Balaklija és Izyum térségében állomásozó orosz csapatokat átcsoportosítják, hogy fokozzák az erőfeszítéseket Donyeck irányába.

Ennek érdekében három napon belül hadműveletet hajtottak végre az Izyum-Balaklija csoport csapatainak a Donyecki Népköztársaság területére történő visszavonására és átcsoportosításának megszervezésére.

E művelet során számos elterelő és demonstrációs tevékenységet hajtottak végre, amelyek a csapatok tényleges tevékenységét jelezték".

Elég furcsa, ha igaz.
Mi történik?
  • Az orosz haderő meg akarja buktatni Putyint? Csak a Sojgu, Geraszimov alkeceket?
  • Az orosz haderő lázadása alsóbb színteken?
  • Valami fondorlatos műveleti elgondolás az ukrán erők széthúzására?
  • Putyin a háttérben megállapodott egy új határról, amit így katonailag "szabadít fel" az ukrán kormány, így mindenki megőrizheti politikai hatalmát?

Mindegyik irracionális, de a hírek is meseszerű változásokat mutatnak.
Szerintem senki nem érti mi történik...
:)
Szerintem nem történt semmi meseszerű ennyire amatőr az orosz hadvezetés, a herszoni ukrán ellentámadás ellensúlyozására Donbaszból helyeztek át haderőt és úgy gondolták,hogy Harkov környékén az ukrán haderő nem képes és nem akar offenzívát indítani és gyakorlatilag teljesen meggyengítették az ott lévő orosz haderőt azzal,hogy rosszul felszerelt és rosszul kiképzett zömmel szaki katonákkal tartották a frontot, az elképesztő ebben az,hogy már másodszor játszották el ezt.és már másodszor becsülték alá az ukrán haderőt és ezúttal sokkal nagyobb árat fizetve érte.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 301
113
  • Tetszik
Reactions: Catles

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 786
113

Nem tudom, volt-e már fent.
Ez a videó gyorsan és rosszul öregedett fél nap alatt.
Stier szerint stratégiai fontosságú Kupianszk és Izyum megtartása a donyecki utánpótlás szempontjából. Mára ürítik, kivonulnak szinte harc nélkül az oroszok, már lehet el is estek. És a hivatalos orosz propi éppen Donyeck megerősítésével magyarázza a harkovi kivonulást. Persze 2 napja még éppen a katlanba csalogatták be az ukrikat, hogy ott xarrá lőjék őket.
Szánalmas!
 
W

Wilson

Guest
A hivatalos orosz nyilatkozattal (harkovi helyzet) kapcsolatban Sztelkov egy kicsit trolkodik...:)

Стрелков Игорь Иванович


10 Sep, 18:40



Az Izyum, Balakleya és Kupjanszk városoknak a tisztelt ukrán partnereknek történő átadására irányuló ragyogó (egyértelműen a terven belüli, sőt a tervezettet megelőző) művelet kapcsán jelentősen csökkent az ukrajnai Harkiv régió polgári-katonai közigazgatásának ellenőrzése alatt álló terület. A VGA megerősítése és az állami hatóságok, az FSZB és a rendőrség felszabaduló személyi állományának gyümölcsöző felhasználása keretében javaslom, hogy Belgorodi terület egy részét (legalább három határ menti körzetet) helyezzék át Ukrajna Harkovi területéhez. A lakosok számára nincs elvi különbség... elvégre jó okkal mondhatjuk majd, hogy az Orosz Föderáció területén nem folynak katonai műveletek. Kérem, tekintse javaslatomat hazafias kezdeményezésnek és őszinte hozzájárulásomnak az ukrán belső rendezéshez.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 474
113
Ez brutál. Vagy árulók tömkelege van az orosz hadseregben és/vagy a vezetésben vagy Putyin paktált le a nyugatiakkal. Egyszerűen ennyire nem lehetnek idióták. Ez kizárt. Azt gondolom még mi magyarok is klasszisokkal jobban harcolnánk a semmi hadseregünkkel, mint amit az oroszok művelnek ekkora katonai potenciállal. El kell fogadni a valóságot. Nincs itt visszavonulás, hanem fejveszetett menekülés és most már talán szervezett csapatkivonások is. Nekem az egész akkor kezdett bűzleni, amikor kitalálták, hogy ők 1-2 km-eket fognak előre haladni és bedarálják az ukrán hadsereget. De egy ideig szerettem volna elhinni. Aztán már az sem, aztán már ukrán ellentámadás délen kis sikerrel és most meg jól elverték őket. Persze-persze, majd bekerítik az ukránokat. Aha. Buktassák már meg Putyint! De ezek után krva nagyot kell alakítaniuk az oroszoknak, ha vissza akarják nyerni a tekintélyüket.
Egyetlen épeszű magyarázat lehet:
Magukra húzzák az ukránokat, hogy előlről kezdjék rövidebb hadtáppal a darálást.
(Ugyanis az elmúlt 1 hónapban nem sokat haladtak)
Fő kérdés a veszteségek állása ebben az ellentámadásban.
Lehet, hogy az orosz jön ki jól belőle.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 827
113
Ez a videó gyorsan és rosszul öregedett fél nap alatt.
Stier szerint stratégiai fontosságú Kupianszk és Izyum megtartása a donyecki utánpótlás szempontjából. Mára ürítik, kivonulnak szinte harc nélkül az oroszok, már lehet el is estek. És a hivatalos orosz propi éppen Donyeck megerősítésével magyarázza a harkovi kivonulást. Persze 2 napja még éppen a katlanba csalogatták be az ukrikat, hogy ott xarrá lőjék őket.
Szánalmas!
Az hozzá tartozik, hogy konkrétan a felvétel vége után fél órával vonult ki Grísa Izjumból, szóval eléggé szarul sikerült az időzítés. Más anyag lett volna mára, de az még rosszabbul öregedett, szóval az ment inkább a darálóba, ez ilyen kényszermegoldásként született. A orosz VM hivatalos szövegét inkább nem kommentálom, mert banhammert kapok, de annyira kellett az, mint szar a zsebbe. Kupjaszknál meg nem tudom szerepelt-e itt, de a város keleti, orosz ellenőrzésű részén van a vasút, plusz amíg az Oszkol keleti partja orosz kézen marad, addig nagyjából biztosítható az utánpótlás. Igaz ha viszont Kupjasznktól északra feladnak mindent akkor már tökmindegy

Közben meg az oroszok akcióznak Herszonnál
ВС РФ перешли в контрнаступление на северный берег реки Ингулец к востоку от Снигиревки со стороны Калининского и Бобрового Кута.

В Березнеговатом подразделения ВСУ занялись мародерством и вскрывают квартиры населения под предлогом «поисков предателей».
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
518
2 389
93
Egyetlen épeszű magyarázat lehet:
Magukra húzzák az ukránokat, hogy előlről kezdjék rövidebb hadtáppal a darálást.
(Ugyanis az elmúlt 1 hónapban nem sokat haladtak)
Fő kérdés a veszteségek állása ebben az ellentámadásban.
Lehet, hogy az orosz jön ki jól belőle.
Vagy csak szimplán megunták a bulit hetente haladtak 1km t közbe a társaik halnak sorba ,se előre se hátra nem jutottak ,mondták egymásnak -na jóvan gyerekik húzzunk a picsába mert ennek semmi értelme. De okosak majd később leszünk úgyis .
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 895
113
Az RF fegyveres erői ellentámadást indítottak az Ingulets folyó északi partján, Sznyigirevkától keletre Kalinyinszkból és Bobrovij Kutból . Bereznyegovatojban az ukrán fegyveres erők egységei kifosztják és felnyitják a lakosság lakásait az "árulók keresésének" ürügyén. @rybar
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Az mondjuk senkinek a fejében nem fordul/fordult meg , hogy egy jól felépített propaganda hadjárattal vannak a hoholok megtámogatva ? Gyakorlatilag a kommunikációs csatornák 95% a gazdáik felügyelete alatt van !

Azt látom sokan szerettek itt pánikolni !

Ezt nem lehet bekamuzni.
Ez bukta.
De akkora, hogy senki sem érti.
Katonai magyarázat nem sok van.

Ahogy én látom az orosznak elsődleges a déli front, a szárazföldi összeköttetés a Krímmel és egy esetleges továbbhaladás Odessza irányába. Másodlagos a Donbassz megszerzése az ásványkincsek miatt. Mind a két fronton annyit próbálnak előre menni amennyit csak tudnak. A délit a végsőkig tartják. Amikor megtudták hogy az ukránok támadásra készülnek délen, minden nélkülözhető erőt oda csoportosítottak át, így kelet védtelenebb maradt. Délen el is maradt a sikeres ukrán áttörés, nem úgy keleten.
Azt azért ne felejtsük el ez a háború még korlátozott orosz részről és majdnem totális ukrán részről.

Az utóbbit csak a ruszki propaganda terjeszti.
Az eddigi kudarcos teljesítmény miatt kellett ez a "félkezes, félszemű" hadviselés.
Most már komolyabb magyarázat kellene....
Erre nehéz lesz, talán a gyikemberek, földönkívüliek beavatkozása lesz a Kreml válasza..
:)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 453
113
Egyetlen épeszű magyarázat lehet:
Magukra húzzák az ukránokat, hogy előlről kezdjék rövidebb hadtáppal a darálást.
(Ugyanis az elmúlt 1 hónapban nem sokat haladtak)
Fő kérdés a veszteségek állása ebben az ellentámadásban.
Lehet, hogy az orosz jön ki jól belőle.
Minden lehet... :)
Egyszerűen nincs elg megbizható informàciónk, hogy átlàssuk a helyzetet. Az össze-vissza spekulálàsnak nem látom értelmét.
Egy hét múlva tisztábban fogunk látni....
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Sírva röhögős! :D
Sírva röhögős? Ott ülsz az orosz vezérkarban? Putyinnal szaunázol? Vagy most hirtelen miért lett nálad is szentírás a mainstream narratíva? Csak mert bukni akarod látni Putyint? A minap amúgy szuper elemzést adtál, a legvége kivételével nagyon egyetértek. Tulajdonképpen szerintem a múlt és közelmúlt és a jelen történéseit is te szoktad a legjobban látni. Szóval most is elhiszem jó magyarázatnak amit írsz, na de hogy sírva röhögős legyen egy viszonylag kézenfekvő magyarázat...hát nem tudom.
 

szalaHUN

Member
2017. március 5.
8
53
13
Sírva röhögős? Ott ülsz az orosz vezérkarban? Putyinnal szaunázol? Vagy most hirtelen miért lett nálad is szentírás a mainstream narratíva? Csak mert bukni akarod látni Putyint? A minap amúgy szuper elemzést adtál, a legvége kivételével nagyon egyetértek. Tulajdonképpen szerintem a múlt és közelmúlt és a jelen történéseit is te szoktad a legjobban látni. Szóval most is elhiszem jó magyarázatnak amit írsz, na de hogy sírva röhögős legyen egy viszonylag kézenfekvő magyarázat...hát nem tudom.
A mainstream narratíva szöveg mindig arra szolgál - hogy azok az emberek, akik nem bírnak elfogadni bizonyos, a világban történő dolgokat - hogy legyen kifogás. Lehessen valamire mutogatni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 914
113
Az mondjuk senkinek a fejében nem fordul/fordult meg , hogy egy jól felépített propaganda hadjárattal vannak a hoholok megtámogatva ? Gyakorlatilag a kommunikációs csatornák 95% a gazdáik felügyelete alatt van !

Azt látom sokan szerettek itt pánikolni !
Pánikol a halál ....a. :D

Amikor Silvio is idén augusztusi piszkii (ott a tábla a videón 0:12nél, és csak meg kellett volna hallgatni miről hadovál a nő, hogy több, mint 600 kilométerről hoztak ellátmányt, meg nincs víz) videókat oszt meg, mint "menekülő oroszok", miközben még a legjobb barátom anyósa se mozdult ki, az istennek se, pedig naponta ágyúzzák a környéket az ukránok ..., akkor itt olyan komoly ukrán dezinfo van, hogy az max. arra jó, hogy elhitesse kb. mindenkivel, aki hinni akar (meg is jelent minden pro ukrán felszopó, azok is, akik az ukránok bedarálása óta nem igazán voltak jelen, meg azok alregjei is, ki tudja honnan), az hinni is fogja ezt a sok sületlenséget amit az ukránok a médián keresztül előadnak. Figyeljétek meg, ha így folytatják, még pár nap és Moszkvánál vannak! :D

Nem, 9 milliárdos PR és médiahadjárat ez, leharcolt, ki tudja honnan össze szedett ukránokkal és kicsit épkézlábabb nácikkal ill. külföldi zsoldosokkal, semmi több. Már A-10est CGIznek Hohollywoodban, annyira hülyének próbálnak kb. mindenkit nézni, aki szereti. Én azt vettem észre ma, hogy az oroszok is csatlakoztak ehhez, és elkezdték szopatni a világot, hogy kivonultunk innen, majd onnan, aztán két perc múlva cáfolják, az ukránok meg semmi mást nem csinálnak, mint tűzik ki ilyen-olyan településeken az ukrán zászlót, majd robognak tovább, miközben se élőerő, se haditechnika nem marad a településen, főleg ott, ahonnan az oroszok el se mentek. Elképesztő dezinf mindenhohol. :D

De hajrá!

Mindenki röhög az oroszokon, milyen bénák (ezt már megkapták a szellem szállító teherautók és a kijevi ugra-bugra után, aztán mindenki csak nézett utólag, hogy nem is voltak olyan hülyék. A röhögők bele se gondolnak, hogy vajon ha az ukrán 30k épkézlábat előszedett, akkor vajon milyen végkimenetele lehet majd a történéseknek pártíz kilométerre Oroszországtól? De jó, lehet álmodozni és fantáziálni mindenről, amit vágyvezéreltek bele az éterbe, főleg az ukránok kapcsán, de srácok, Kijev Szelleme, Kígyó-sziget és az ARMA 3 mellé most már CGIs A-10ek is csatlakoztak! Nem veszitek észre, hogy éppen annyira hoholtok a hoholok után, hogy lassan, de biztosan a legótvarabb és nyomorultabb proukrán dezinfót is tátott szájjal szopjátok be? Emberek, nem a DLNR ellen háborúznak ukránék, hanem Oroszország ellen. Értem én, hogy Putyin meghalt, rákos, feltámadt, beteg meg minden, értem én is, hogy az orosz sereg gyenge, szarul vezetett, szervezetlen, stb. meg amit általában ráakasztotok, de még olyanok is beszopják az ukriagitpropot ÚGY, hogy fogalmuk sincs mi a helyzet, hisz alig vagy egyáltalán nincs anyag arról, hogy mi is zajlik, akik eddig azért ennyire vagy egyáltalán nem. Tessék lenyugodni a picsába!

Értem, hogy sokan félnek, de senkinek nem jut az eszébe, hogy mindez a hülyítés és rádiócsend azért van, hogy minél több hohol loholjon bele a hoholisztáni valóságba, amit a saját agitpropjuk támogat meg a szokásos szinten? :D

Bár tény, hogy kevés az ember,legalábbis annak látszik, tény, hogy Strelkov is végigpicsogta a netet, hogy kevés, de mi van, ha PONT AZÉRT picsogta végig (sokan sértettségnek, én inkább velem nem b.szok ki, szétszopatlak titeket, és most végre elkaplak -nak fogtam fel, mert jót akart). Mi van, hogy végigrotálták az állományt, mindenki látott harcot, és most fogják még a tél előtt rövidre zárni, hogy az utolsó náci ukrán se fagyjon meg a panel 8. emeletén a saját náci maffiakormányuk miatt? Aztán pacsi a hülye nyugattal is? A lengyelek meg bevonulnak oda, ahová akartak. (Mi van, ha a főlengyel észlény azért ment pár napja Kijevbe, hogy szóljon, hogy ha nem támadtok, mi bevonulunk és nem megyünk ki többé?)

Ez az egész háború nem más, mint egy baromi nagy dezinfós hadjárat mindkét részről, és mivel az oroszok eleve hátrányban vannak, mert mindenhonnan ki vannak tiltva, le vannak kapcsolva, máshogy kell ezt űzniük, és szerintem az oroszok ebben nem rosszak. Mi meg azt látjuk, amit hagynak, és oldaltól függően vagy elhisszük vagy nem.

Ahogy pár napja írtam, bár folyamatosan minden szovjet és ruszki tengeralattjárónak a seggében ott manőverezik egy amerikai, ha elsüllyed egy szovjet/orosz, akkor csakis felrobbant indításkor a torpedó meg egyéb baromságok, sose volt köze hozzá az amerikai vagy egyéb NATO tengeralattjárónak, de ha a Moszkva hasonló és érthetetlen módon gyullad ki, majd süllyed el, ebben a háborúban az csakis ukrán siker lehet, mint a Kijev Szelleméé korábban. stb.

Mindenki beszopja, sokszor oldaltól függetlenül, nem gondolkozik, és meg se látja amit korábban még simán egyéb esetekben.

Ha Dugin lányát felrobbantják, az ukrán hőstett, ha megölnek valamit senkit, még azt is simán rákenik az oroszokra, és lényegtelenek a tények, az összefüggések, még Trump kampánya kapcsán is az oroszokkal etette a média a népet, és az BE IS SZOPTA. Akkor mit vártok, hogy gondolkodás és elemzés nélkül beszopjátok a harcif.szt akkor is, amikor ehhez se háttér, se semmi, csak a média öklendezése bármelyik oldalról?

Ami régen némi gondolkodáshoz vezetett, mára simán elmarad. A jobboldali a náciknak szorít, pedig tudja, hogy az ország gáz és olaj kapcsán a ruszkikra van utalva, és mellé még az ukrán vegzálja a kárpátaljai magyarságot is. A nácizmus, fasiszták, stb. meg van bocsájtva, ha azok olyan fasiszták, akikért a mainstream szorít, legyen szó Ukrajnáról vagy Magyarországról. Olyankor azonnal csend lesz, nincs feszegetés, csak kettős mérce, miközben az zt produkálók máskor általában a szálkát is észreveszik, míg szintén máskor még a gerendát se ...

És most eljutottunk oda, hogy a semmi alapján dőltök be olyan baromságoknak, ami csak az ukránoknak fontos, mint pl. zászló, míg a ruszki a háború első napja óta leszarja, és csak akkor kapta le, amikor már csak az maradt hátra, pl. Mariupol, de ha visszaemlékeztek az első napokra ahol átment a ruszki front, kb. minden ukrán zászló érintetlen volt az angol faszi videójában!

Itt kérem az ukránoknak kell virítani. Nekik kell angolul beszélő német ejtőernyős módjára káoszt teremteni az útjelző táblákkal, mert maga a támadás is egyfajta káosz támadás, mint az eredetije, egy All In. Ne felejtsük el, hogy amikor elbukták, 4 hónapra rá a muszka már Berlinben volt ...

Stieréket meg inkább pihentessétek. Jól nyomják, élvezem az írásaikat, de most semmibe se látnak bele! Itthonról meg főleg. Ez most nem olyan, hogy felhívom a havert, hogy ott vannak már az ukránok. Itt kérem vsz véglegesen véget fog érni a háború. Vagy így, vagy úgy. Meglepődnék, ha ukrán győzelemmel, de hinni azt lehet, az mindenki magánügye.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 827
113
Azért 1 kérdés csak nem hagy nyugodni. Mi van ha az ukránok nem állnak mega határon, már ha és amennyiben odajutnak és továbbmennek Belgorod felé. Lőni már lőtték. Van ott olyan erő ami megállítaná őket?
Hát az már nemzetközileg is elismert orosz terület elleni támadásnak minősülne annak minden szépségével és az orosz nukleáris doktrínával együtt. Miután viszont sem Szuminál, sem Csernyigovnál nem tették meg (pedig tudták volna), így Harkovnál sem tartom valószínűnek.