[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A kaprok rendőrségi egysége azt állítja, hogy a rendőri egységek megkezdték a szűrési folyamatot, és keresik azokat, akik együttműködtek Oroszországgal

EURÓPA ÉBREDJ ! Különben Donyeck után újabb népirtás lesz !


Ez az egész megszállt területen élő helyi lakosság számára jelzés értékű.
A ruszki nem képes megtartani a területeket, így nem érdemes velük bármilyen formában együttműködni....
;)
Egyre nehezebb a megszállók dolga....
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
dudi - az a mennyiség ami odakerült, a többszáz t72-es, a cézárok, a nyugati APC-k, hummvee-k stb stb, annak a nagy része 100%, hogy vasúton érkezett. vasút nélkül meg lett volna b@szva az egész, ez tény.

Múltkor is tettem be infót, hogy nyikolajevből egyenesen murahovkáig vitték az erősítést vasúton. 15 km davidi brodtól. Ez vicc, hogy ilyen még lehet. Gondolom Nyikolajevbe is vasúton érkezett az egész.

Én eddig hozzáértőnek gondoltalak, de ha te azt hiszed, hogy ezt főleg közúton szállították ukrajnáig, vagy ukrajnán belül a frontig, akkor nincs miről beszélni. A déli front légvonalban 800, a harkovi 1000km a lengyel határtól. Vasút nélkül szerinted eljutott volna ez a többszáz, többezer harcjármű a frontra? De leírtam azt is, hogy emellett közúti átkelőket, hidakat, csomópontokat, üzemanyag utánpótlást is támadni kellett volna.

1 kérdésem lenne: szerinted nem az lett volna az első számű prioritás orosz részről, miután egyáltalán felmerült a nyugati támogatás, hogy ezeket a vonalakat megsemmisítsék, hogy a nyugati utánpótlást ellehetetlenítsék még akkor, mikor az ukrán a sebeit nyalogatja márciusban?
Nem olyan rég írtál egy részletes elemzést, amely végén a megmagyarázhatatlan történéseket, jelenések okaiként két lehetséges opciót írtál.
Én a 2. opciódat tartom lehetségesnek, ahol írtad hogy lehet h szinjáték az egész..

Most gondolj arra, mert ez az orosz "Különleges Hadművelet" olyan mint egy állatorvosi ló, amin az összes betegséget egy alanyon mutatják be.. Ilyen nincs nem lehetséges, csak egy katonai parancsnok rémálmában.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 896
113
Az Izyumsko-Balakleysky irányban részt vevő erők listája nem teljes, és sokkal szélesebb.

A likvidált Zahisnikek gyászjelentései és az ukronázik által az elmúlt 5 napban közzétett videók alapján ítélve az Izyum-Balakleya irányban részt vevő ellenséges erők minimális összetétele a következő:

▪️Az ukrán fegyveres erők 92. gépesített dandárja (Kharkiv régió)
▪️112. területvédelmi dandár (Kijev)
▪️14. gépesített dandár (Volyn régió)
▪️95. külön légi rohamdandár (Zsitomiri régió)
▪️a 93. különálló gépesített dandár különleges erői (Dnyipropetrovszki régió)
▪️az 1. különálló különleges célú dandár egységei
▪️a Kraken fegyveres csoport nacionalistái (Kharkiv régió)
▪️a Nemzeti Gárda és a Harkivi Nemzeti Rendőrség különleges erői

https://t.me/south0wind/2810
Távirat
Déli szél
Hogyan hoztak létre az ukrán fegyveres erők csapásmérő erőt Balakley-Kupyansk irányban.
A kupjanszki képen - a csugevi 92. gépesített dandár 1. zászlóaljának katonái, amelyek az NMD kezdetétől felelősek Harkov védelméért, többször a vereség szélén álltak ...


95.8KnézetekBorisz Rozsin, 19:16

Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció ukrajnai különleges katonai műveletének előrehaladásáról 2022. szeptember 10-én, moszkvai idő szerint 20.18-án, kifejezetten a Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok csatorna számára :

1. Az ellenség bejelentette Balakleya elfoglalását . A város körüli harcokról nincs információ. 2. Az ellenség bejelentette Kupjanszk

nyugati részének elfoglalását is. A másik oldalon már működik a DRG. 3.Még az ellenség nyilatkozatai szerint sem lépett be Izyumba . Délelőtt és délután még voltak csaták. Az RF fegyveres erők erőinek egy része éjszaka elkezdett visszavonulni Oskolba. Az Izyumtól délre és nyugatra eső területek helyzete nem egyértelmű. 4. Kupjanszk nyugati részének, valamint Sevcsenkovo elfoglalása után



, az ellenség DRG-csoportokat és könnyű gyalogságot dobott északra, amelyek Velikij Burluk felé haladnak , kihasználva a szilárd arcvonal hiányát.

5. Volchanszkot kiürítik. Ellentmondó információk vannak arról, hogy megtartják-e a várost.

6. Svatovo - az LPR teljes ellenőrzése alatt senki sem közelítette meg. A nap folyamán nem volt különösebb pánik.

7. Krasny Liman és Yampol. Estére csapataink tartották őket, akik több ellenséges támadást is visszavertek. Az ellenség azon terve, hogy délről egy fényperióduson belül gyorsan elérje Oskolt, meghiúsult.

8. Tekintettel az RF fegyveres erőinek Harkiv régióból történő hivatalos kivonására,még mindig nehéz megmondani, hol található a kivont csapatok bevetési vonala, ahogy azt az RF Fegyveres Erők vezérkara vázolta.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 848
113
  • Még veszteségek árán is, de most azonnal el kell kezdeni az előrenyomuló csapatok bombázását.
  • ma este már nem szabadna, hogy legyen villany, víz és telekommunikáció Harkovban, Kijevben, Szumiban, Nyikolajevben, Dnyeprpetrovszkban, Lvovban, Zaporozsijában és Krivoj Rogban
  • már rég annektálni kellett volna Belaruszt és megindítani a fehérorosz haderőt Breszt felől Kovel és Lvov irányába, elvágni a lengyel utánpótlást. nem ám hagyni, hogy ezek itt fegyverközpontokat hozzanak létre meg stb
  • SZERK: ja és ha kell, fel kell állítani egy 3 milliós sereget - 1 millió előrenyomuló katona, 2 millió NKVD-s, hogy agyon lője, aki meg merne fordulni. ha van tuti recept, minek változtatnál?

Bármennyire nehéz kimondani, Putyinnak ebben a helyzetben legfeljebb 24 órát szabadna kapnia - ha ez idő alatt nem képes/hajlandó meghozni a legkomolyabb döntéseket, akkor el kell távolítani.

A háború pont azért robbant ki, mert a folyamatok odáig jutottak, hogy ha nem tettek volna ellene, azok hosszú távon az orosz államiságot veszélyeztették volna. Azzal, hogy erre meglépte a háborús eszkalációt, de a keménykedéseket nem követték tettek és elköteleződés, ezzel tulajdonképpen az ellenség javára tett, és felgyorsította az eseményeket. Ez az összeomlás komolyan elvezethet az orosz államiság jelenlegi formájának megszűnéséhez. Ez pedig jelenleg egy olyan veszély, amit - a doktrínának megfelelően - akár a nukleáris erők bevetésével is meg lehet, meg kell akadályozni.

És akik itt örülnének esetleg az oroszok bukásának - ti nem látjátok be, hogy ez milyen következményekkel jár európára nézve. Európa nem megerősödik ebben, hanem végérvényesen eljelentéktelenedik és kiszolgáltatottá válik, ahol a nagy úr majd éppen azt a köcsögöt fogja felfegyverezni és támogatni, amelyik a többi csicskával szembe mer szállni. Jelenleg a lengyelek és a balti latorállamok ezek, és esetleg románia. A new europe. Ha majd ezek nagyon elszemtelenednek, akkor jön az old europe.

Németországnak max annyi mentsége lehet, hogy egy megszégyenített, identitásától megfosztott, megszállt állam, de Franciországnak semmi mentsége nincs. Macronnak lett volna esélye de Gaulle nyomdokaiba lépni, de elbaszta, és a Hollande nevű véglény útját követve végérvényesen egy csicskaországgá tette hazáját. Még európában is csak másodhegedűs a német szégyenállam mögött, ami atomhatalomként vicc kategória. Majd amikor a lengyel szörnyállam fogja amerikai parancsra vigyázba állítani, az lesz a szép. És, hogy ezt mégis hogyan, amikor amaz atomhatalom, emez meh nem?
Fel lehet jegyezni amit írok most - ha az orosz bukik ukrajnában, akkor Lengyelország és/vagy Románia hamarosan részesei lesznek a NATO nuclear sharing programjának.

George Friedman már 7 éve Pilsudski INTERMARIUM-áról álmodott, mint elérendő amerikai stratégiai cél. Azaz egy a baltikumtól a fekete tengerig húzódó, new europe-hoz tartozó államokból álló szövetség, amelyik sakkban tartja és elválasztja mind az oroszt, mind az öreg európát.

Miért akarták minden áron megszerezni ukrajnát? Miért akarta teljesen nonszensz módon megakadályozni az északi áramlat kettőt az USA? Azért kezdett bele az ukrán buliba, hogy rá tegye a kezét a gázcsapra. Amikor ezt semlegesítette volna az NS2, akkor minden áron megpróbálták elkaszálni.

Teljesen nonszensz elképzelés, hogy egy többezer km-re lévő állam beleszóljon és szankcionálni merjen két másik entitás közötti kereskedelmi megállapodást. Legkésőbb itt kellett volna felébrednie minden európainak és észre venni, hogy mi is történik és mi a cél. Németországnak akkor kellett volna kitessékelnie azonnal az amerikai haderőt, és kilépni a NATO-ból Franciaországgal együtt.
Sok mindenben egyetértek, de a háború kérdésében ( ahol vakon, süketen tapogatózunk) túlságosan érzelem vezéreltnek és hevesnek tűnsz.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 832
113
Gépfordítás

Oroszország a közelmúltban nagy területet hagyott el Herszonban, feladva a hónapokig tartó kemény harcok során elfoglalt városokat. Ellentétben azzal, amit a hivatalos források orosz oldalról mondanak, sok oroszbarát lakost elhagytak az orosz visszavonulás sietsége miatt. Isten segítse ezeket az embereket. Nos, ilyen ütemben nem kell elfoglalniuk Ukrajnát, mert az összes orosz Oroszországban lesz A Kupjanszktól 60 km-re lévő Szvatovo lakói sietve hagyják el otthonaikat, tartva a kijevi rezsim megtorlásától Autók százai a luhanszki régióbeli Szvatovo városának kijáratánál. Az emberek tegnap estétől kezdték el elhagyni otthonaikat, amikor a hírek szerint az ukrán fegyveres erők közelednek Kupjanszkhoz és támadásra készülnek. Kirill Imasev Readovka katonatiszt szerint a helyi lakosok az Oroszország által ellenőrzött Luhanszk régió felé indulnak, óvakodva az ukrán hadsereg különféle megtorlásaitól. „Bárki, aki valamilyen módon segítette az adminisztrációt, vagy legalább valahogy tapsolt egy oroszbarát tüntetésen, elnyomásnak lesz kitéve. Az emberek természetesen félnek” – mondta Kirill. Ez Readovka. Egy nagyon Oroszország-barát, SMO-párti és legkiválóbb hírforrás. Az SBU-t most beküldik, hogy azt tegyék, amit a legjobban tudnak – elvágják a torkát, majd beismerő vallomást követelnek. Igen, ebben a sorrendben. Ezek az emberek szörnyek. Fogalmunk sincs, hány embert tűntek el egyszerűen Ukrajnában. Panaszkodok az FSB-re, de az SBU azt csinál, amit akar, minden gátlás nélkül. A kínzás, a megcsonkítások és a tömeges gyilkosságok az SBU szabványos működési eljárásai. Ironikus módon az ukránok úgy harcolnak, mint a bolsevikok – nem törődnek semmilyen normával, konvencióval vagy bármivel, ami az emberiséghez hasonlít. Eltávolították a #szovjet zászlót a falu adminisztratív épületéről. A Szürke Zóna, aligha tartozik azon népszerűtlen csatornák közé, amelyek józan helyzetelemzést próbálnak adni a tapsoló fókáknak, olyan információkat osztott meg, amelyek megerősítik, hogy sok lakost elhagytak a visszavonuláson. … Második bekezdés: A védelmi minisztérium felkapta és elfutott, hátrahagyva az OMON és a SOBR srácokat (orosz SWAT rendőrség), akik önerőből törték át a bekerítést. Nincsenek kialakított folyosók vagy ilyesmi. A helyzet elcseszett. A felháborodás egészen valós. És a lényeg, amihez vezetek, itt nagyon egyszerű: az Ukrajnában ragadt emberek, a testvéri szlávok, ahogy emlegetik őket, irigylésre méltó helyzetben vannak. Mi történt azokkal az emberekkel, akik orosz zászlókkal jöttek ki, amikor az oroszok legurultak Kijevbe északról? Mi lesz azokkal az emberekkel a nemrég elhagyott városokban és területeken, akik bejelentkeztek a népszavazásra? Miért nehezíti meg az FSZB az ukránok számára Putyin állampolgársági ajánlatának igénylését? Azért, mert az FSZB azt akarja, hogy Ukrajnában maradjanak, hogy besorozzák őket a Kijev elleni harcba? A dolgok egyébként nem mennek jól azokkal a milíciákkal. Volodimir Tretyak @VolodyaTretyak Nagyon kaotikus beszélgetés, de hallhattunk érdekes dolgokat. Az “LNR” katonák nem elégedettek azzal, hogy: – 7 hónapig harcolnak rotáció nélkül; – a tisztség mindent kifoszt. A hazafias csoportok Oroszországban adományokat gyűjtenek a katonáknak és a milíciáknak, mert kritikus felszereléshiány van. De a felháborodás átterjedt még a hivatalos állami médiacsatornákra is, ahol az olyan politikai szakértők, mint Vlagyimir Szolovjov, úgy néznek ki, mint egy leeresztett léggömb. Ha Zsirinovszkij még mindig velünk lenne, a szarufák remegnének a tévéstúdióban és a Dumában a csinonik és szilovik fejekért való üvöltéstől. Az egy dolog az LMBT-ért és Navalnijért tüntető buta Millenáris diákokkal foglalkozni. Teljesen más dolog, amikor a nagy hazafias tömb feldúlt. Remélhetőleg a februárban megkezdett reformok és kirúgások ennek a kudarcnak köszönhetően újraindulnak. Emellett remélhetőleg az UAF túlterhelt, és most készül az ellentámadás. Topwar jelentések: Az orosz csapatok Kupyansko-Izyumskoye irányába nyomuló csoportosulása azonnal munkához látott. Ütés érte az előrenyomuló ukrán csapatok fő hátsó támaszpontját Csuguevben. Az Ukrán Fegyveres Erők bázisán történt pontos találatok eredményeként többszörös detonáció történt, ami arra utal, hogy vagy lőszert tároltak a létesítményben, vagy katonai felszereléseket helyeztek el. Az objektum teljesen megsemmisült. Emellett Harkovban folytatódnak a katonai célpontok elleni támadások. Az orosz tüzérség vereséget mért egy objektumra, amelyben legalább 200 ukrán katona volt, köztük tisztek. Egy részük arra készült, hogy Balakliya és Sevchenkovo irányába küldjék őket. Eközben az ukrán csapatok NATO-fegyvereket használva megtámadják Kupjanszkot. A legfrissebb információk szerint a Hymars MLRS lőszer súlyosan megrongálta az Oskol folyón átívelő hidat. Valójában két részre osztja a várost – keleti és nyugati.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Minden lehet...
:)

Egyszerűen nincs elg megbizható informàciónk, hogy átlàssuk a helyzetet. Az össze-vissza spekulálàsnak nem látom értelmét.
Egy hét múlva tisztábban fogunk látni....
Egyetértek.
Szerintem ez is hozzájárult az orosz csapatok demoralizálásához, mármint hogy ilyen gyorsan adták át vélt/valós infókat. Az ukránok ezt (is) sokkal ügyesebben csinálták az elmúlt időszakban. A hírzárlat nem azért kell, hogy az ellenség ne tudja, hogy hol vannak (mert ugye feltételezzük, hogy tudomása van arról, hogy mikor vesztett el egy települést), hanem azért, hogyha területeket vesztenek el (pl. herszon környékén akár naponta is gazdát cserélhetett egy-egy terület/település), akkor a hátország és a katonaság ne kezdjen el kombinálni.
Magyarán elég volt csak az ukrán zászló látványa az adott területen és a helyi orosz erők egyszerűen megfutottak; ez a hír, ha igaz, ha nem, az biztos, hogy a civil lakosság pánikja eleve nehezíthette a kivonulást + a logisztikát + ronthatta a morált, főleg az egyszerű sorozott dnr/lnr bakák között, még ott is, ahol "nem lett volna szabad".
Ez az egész megszállt területen élő helyi lakosság számára jelzés értékű.
A ruszki nem képes megtartani a területeket, így nem érdemes velük bármilyen formában együttműködni....
;)
Egyre nehezebb a megszállók dolga....
Ez szerintem csak a mostani események után fog megjelenni és lehet kihatással a jövőre. Van olyan embertípus, aki mindig a(z aktuális) győztes felé húz vélt/valós önös érdekei okán.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 832
113
Kínomban mondtam... mert most a hibák mentegetése nagyobb vétek mint a kőkemény kritika.

Nem vagyunk oroszok, nincs beleszólásunk. A mondás szerint "Oroszországot ésszel felérni nem lehet". Hát tényleg nem nagyon.
Kérdés mit tesznek ezzel a helyzettel. Az arab vezetők túléltek Izraeltől elszenvedett egészen megalázó vereségeket is, Nasszert hatalmas tömeg követelte vissza, amikor belengette a lemondását a hatnapos háború után. Temetésén óriási tömeg tülekedett.
Ha az oroszoknak jó egy ilyen inkompetens vezetés, az ő dolguk.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Én csak az embereket sajnálom akiket most cserbenhagytak.Milyen érzés lehet megint hohol iga alá kerülni....Mint visszafoglalnánk Erdélyt egy honap mulva meg megint bejönnének a te.ves románok..

Maximálisan egyetértek és ezért vagyok dühös a Putyinra, hogy ezt megengedi, hogy ilyen egyáltalán megtörténhessen.
Ha pedig ez egy tudatos stratégia része, akkor ... inkább nem is mondom, mi a véleményem...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Elég furcsa, ha igaz.
Mi történik?
  • Az orosz haderő meg akarja buktatni Putyint? Csak a Sojgu, Geraszimov alkeceket?
  • Az orosz haderő lázadása alsóbb színteken?
  • Valami fondorlatos műveleti elgondolás az ukrán erők széthúzására?
  • Putyin a háttérben megállapodott egy új határról, amit így katonailag "szabadít fel" az ukrán kormány, így mindenki megőrizheti politikai hatalmát?

Mindegyik irracionális, de a hírek is meseszerű változásokat mutatnak.
Szerintem senki nem érti mi történik...
:)
Hát amit most az oroszok csinálnak az eleve a WTF kategória, szóval, hogy egy klasszikust idézzek; "Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.". Szóval most kb minden elképzelhető, azok az esetek is amit felsoroltál.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 735
113











https://t.me/Slavyangrad/7752







 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 735
113


 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 896
113
Holnap majd megtudjuk, menyi igaz ebbol:


Pushilin lemondot volna? o_O


Strelkov amúgy írt kb. tíz óraval ezelot, hogy Donyeck bombázva van ...
Ezek meg nem erősített hírek ukrán oldalakról:
Colonelcassadtól:

Érdemes megjegyezni egy másik friss hamisítványt is, amely szerint az ukrán fegyveres erők elfoglalták a donyecki repülőteret.
Persze ehhez még közel sincs semmi. A DPR hadserege továbbra is az ukrán fegyveres erők támaszpontjait választja a felszállás mögött.
Borisz Rozsin, 19:38

Donyecket eddig is lőtték, mi ebben az újdonság?

A harmadik hírhez

Már a nevet sem tudta helyesen leírni. Szóval az autós jelenet nem igazolja az állítást, bárhová és bármiért mehet.

Én nem tudom, mi az igaz, de rengeteg információ kering ellenőrizetlenül pánikkeltés céljából. Próbáljunk ellenőrzött, vagy legalábbis több oldalról származó híreket betenni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Lehet, hogy volt már.



Én sokat fikáztam az oroszokat, de ezt semmivel sem lehet megmagyarázni.

Ha igaz!

Az is lehet, hogy valami kibaszott nagy dezinfó kampánnyal igyekeznek túltolni a biciklit.
De akkor még kellene valami hiteles orosz cáfolat.
Viszont eddig a ruszki mindig hazudott, ezért nehéz hihető cáfolattal előállnia..
Viszont a tényeknek felszínre kell kerülni, rövid idő alatt.
Talán az ukránok se tudják, mi történik.
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 001
113
Tévedsz. Magyar szempontból nézem a történéseket és érdekel az egész. Fütyülök az ukránokra. Amennyiben orosz vagy, megértem a hozzászólásod. Amennyiben magyar, akkor szégyellnivalónak gondolom a képletes muszkavezetői megnyilvánulásod. Nem tudom, de bízom benne, orosz kérdésben hamarosan ismét, a 89-es Orbán Viktort fogjuk látni, hallani. Nem ukrán barátságból, magyar érdekből.
Mi lenne a magyar érdek?
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Munkács a különleges hadművelet idején

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. szeptember 2. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220902/1038367293.html

1019634108_0:0:3031:1704_640x0_80_0_0_36d223ff6e4efe9e093956953e80c5db.jpg.webp


Munkácson, Kárpátalja második legjelentősebb városában szeptember 1-jén nemcsak a helyi gyerekek ezrei, hanem a belső áttelepültek gyermekei is iskolába indultak.

Mukacsevo, magyarul Munkács mindig is soknemzetiségű város volt. Most pedig egyre gyakrabban lehet hallani a keleti áttelepültektől a helyes orosz beszédet, ami a magyar és a cigány negyedekben hangzik fel.

Az elmúlt hónapokban a városban minden sarkon katolikus szerzeteseket és apácákat lehetett látni – itt van a különféle rendekhez tartozó katolikus humanitárius missziók egyfajta átrakóbázisa, ahonnan Ukrajna más régióiba szállítanak humanitárius segélyt.

A város a Budapestre, Prágába és Bécsbe vezető utak kereszteződésében található, ami stratégiai jelentőségű központtá teszi, amelyért a környező államok és népek évszázadokon át küzdöttek.

Munkács először 1196-ban szerepelt a „Magyarok cselekedetei” krónikájában, majd a 20. század elején a város rövid ideig a Magyar Tanácsköztársaságon belüli autonóm köztársaság, a Ruszka Krajna fővárosa volt.

1919 áprilisában a Ruszka Krajna munkácsi Vörös Hadosztálya tíz napig védte a várost a román és csehszlovák csapatoktól. Munkács elestével a Ruszka Krajna is megszűnt. Most sem az ukrán történelemtankönyvekben, sem a helyi múzeumokban nem találunk egyetlen említést sem erről az államalakulatról.

Minden Oroszországgal kapcsolatos elnevezést és intézményt gondosan eltávolítottak Munkácsról. 2014-ig itt működött a Kárpátaljai Orosz Drámai Színház, de a Majdan után repertoárját ukránosították, az „orosz” szót pedig kivették a nevéből.

A kárpátaljai Munkács és Beregszász városok adnak otthont Ukrajna két legnagyobb cigánytelepének. Hivatalosan a mintegy 90 000 lakosú Munkácson kb. 7 000 roma él a telepen, nem hivatalosan pedig 25-30 ezer. Ezt az adatot Oleg Grigorjev, a cigánycsaládok megsegítésével foglalkozó „Razvityie” („Fejlődés”) jótékonysági alapítvány munkatársa adta meg.

A rendvédelmi szervek félnek bemenni a cigánygettókba, ahol szinte minden ház és épület illegális. A civilizáció előnyei közül itt csak az elektromosság és a mobilkommunikáció érhető el.

A tuberkulózis előfordulása Ukrajnában itt a legmagasabb. A tuberkulózis köztudottan a nyomor állandó kísérője. Bár az ukrán nacionalisták ferde szemmel néznek a cigánytelepekre, mégsem mernek odamenni: a helyiek meglehetősen szervezettek és fegyveres ellenállásra is képesek, mert a csempészetnek és a korrupciós sémáknak köszönhetően az Ukrajnába szállított fegyverek egy része a cigánygettókba került.

Azokat a szociális munkásokat, akik megpróbálják összeírni és regisztrálni a gettó lakosságát, itt is rendszerint kőzápor fogadja.

Munkácson ugyan működik cigányiskola, de oda csak 700 gyerek jár. Az iskolában Magyarországról érkezett tanárok tanítanak és szintén onnan érkezik a támogatás a gyerekek meleg étkezésének biztosítására.

A tanítás túlnyomórészt magyar nyelven folyik, olyan tantárgyat is beleértve, mint a romák története és kultúrája. Az ilyen gettókban szinte senki nem beszél sem ukránul, sem oroszul.

A cigánytelepek lakóinak többsége azonban érti a magyar nyelvet, és gyakran magyarnak is vallja magát. A gettó sok felnőtt lakója még mindig kereszttel ír alá papírokat.

Az ukrán vagy orosz nyelv ismeretének hiánya jelentősen megnehezíti a kárpátaljai cigányság elhelyezkedését, valamint a kereskedelemben való részvétel lehetőségét. A gettó számos lakója fémhulladék gyűjtéséből, csempészáru továbbértékesítéséből vagy házi kézművesiparból él.

A gettóban nevelkedett, cigány származású Balogh Renáta munkácsi ügyvéd szerint törzstársai szocializációjának fő problémája az idő fogalmának hiánya. Bent a gettóban nem értik, hogy lehet reggel 8-kor elkezdeni dolgozni, meghatározott időpontban ebédelni. Alapvetően nincs semmiféle napirend.

Balogh azt is elmondja, hogy éjszakára ki kell kapcsolnia a telefonját, mivel hajnali három órakor is bármiért felhívhatják.

Az orosz különleges hadművelet kezdetén a munkácsi cigánytelep számos lakosa az Európai Unióba rohant, ahol az Ukrajnából érkező menekültek – útlevél nélkül is – kezdetben fejenként 200 eurós gyorssegélyre számíthattak. A nagy cigánycsaládok számára ez jelentős segítséget jelentett a családi költségvetésben.

Legtöbbjüknek nincs és soha nem is volt útlevele. A kárpátaljai tömeges mozgósítás megindulása után ez a tényező a cigány férfiak kezére játszott – sokuk a közigazgatás tudomása szerint egyáltalán nem is létezik.

Az ukránok egy része csekély összeg ellenében a cigánytelepen bújik el a mozgósítás elől, hiszen a rendvédelmi szerveknek itt szinte lehetetlen bárkit is megtalálni. Az ilyen katonaszökevényeknek azonban osztozniuk kell a cigányokkal az elképesztő szegénységen és az egészségtelen életkörülményeken.

Szeptember 2-án, pénteken gyásznapot hirdettek Kárpátalján a Munkácson állomásozó Kárpátaljai 128. különálló hegyi rohamdandár katonáinak "herszoni ellentámadása" során elszenvedett veszteségei és a dandár megsemmisülése miatt.

A város cigánytelepén azonban erről semmit sem hallani. Ez nem érinti a gettó lakóit: nincs útlevél és regisztráció – nincs mozgósítás sem.