[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szalaHUN

Member
2017. március 5.
8
53
13
Neked is kiesett a 2014-től idén Febr 24.-ig tartó időszak ugye?
Csak nézd át az idén január-februári EBESZ napijelentéseket... A napi belövések számának növekedése bizony egy közelgő Donbasz elleni offenzívát vetített előre.

Szerintem korai még bármit mondani erről az offenzíváról, az érmeket majd a befutó után osztják. Majd ha megszilárdul a helyzet kiderül, hogy ki nyert vagy vesztett. A jövő hét végére talán letisztul a kép.
Februárban a ruszkik is bementek Kijevig, hogy aztán puskalövés nélkül feladják a területet...
És csak az ukránok lőttek be? Nemhiszem. Ha nem lőnek vissza, mondhatják hogy figyeljetek, ezek lőnek ránk, mi nem fogunk visszalőni. Ja és egyik szakadár köztársaság sincs elismere senki által.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 041
113
Melyik fegyver hiányára gondolsz?
Tgp amivel közvetlenül gyalogsági támogatást lehet adni. Különböző tömegű lezer bombák. Csapásmérő drónók is hiányoznak.Erdekes ha Izrael vagy az USA török háborúzik akkor a fent említett dolgokkal csapnak oda a legjobban és sikerrel. Itt meg pucér faxal bementek az oroszok pofonert
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
519
2 391
93
És mi van ha egész egyszerűen csak elfogyott a pénz, Putyinék csövik lettek? Osztottak szoroztak és ki jött hogy ez nem fog menni. Ha az ukrán kaland nem jön be akkor hogyan tovább, vagy csak az ember fogyott el?
á túl sok kérdés inkább bontok egy Drehert aztán még egyet és még egyet és így tovább. :rolleyes:
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 269
93
Nem olyan rég írtál egy részletes elemzést, amely végén a megmagyarázhatatlan történéseket, jelenések okaiként két lehetséges opciót írtál.
Én a 2. opciódat tartom lehetségesnek, ahol írtad hogy lehet h szinjáték az egész..

Most gondolj arra, mert ez az orosz "Különleges Hadművelet" olyan mint egy állatorvosi ló, amin az összes betegséget egy alanyon mutatják be.. Ilyen nincs nem lehetséges, csak egy katonai parancsnok rémálmában.
Az arra a helyzetre vonatkozott. Abban nem volt benne ez, hogy fejvesztve menekülünk. Ha az átverés sztori lenne az igaz, ahhoz nincs szükség 4 nap alatt feladni mindent, amit fél év alatt sikerült ezrek élete árán elfoglalni.

Nem, ez a bohóckodás eredménye, hogy azt mondja:
  • különleges művelet nem háború - aham, lapozzunk Putyin bácsi
  • bárki beleavatkozik, olyat lát, amilyet a történelem nem látott - persze, persze Putyin bácsi
  • még el se kezdtük - :ásít:
  • demilitarizálás - jól sikerült :D az ukrán erősebb, mint valaha
  • NATO féken tartása - most épp volcsanszk, kupijanszk, szeverpdoyneck vonalon vannak
És a sok okosnak, aki itt szakérti, hogy nekünk ez jó, meg nyugat részei vagyunk, meg szemétoroszok48-56 : ti tényleg nem értitek, ugye? Most jön létre Európa új erőcentruma, az intermarium. Pár napja szivárgott ki a Rand Corp. januári terve, hogy a háború nem csak az oroszok ellen irányul, hanem arra is, hogy a németeket, és rajtuk keresztül az EU-t is olyan szinten meggyengítsék, hogy ne lehessen gazdaságilag konkurenciája az USA-nak. Pluszba a politikai, katonai befolyását is kiterjeszti. Innentől egy amerikai turista csak a makkját lógatja ki a kocsi/vonatfülke ablakán és 40-40millió hálás száj ugrik rá mind lengyelben, mint ukrajnában.
Számoljatok már - balti latorállamok, lengyelo.,ukrajna, csehszlovákok, románok - 120millió ember. Az új európa, amiről már a kis bush is beszélt. Ez már nem is kisantant. Innen már az sem lehetséges, hogy a franciák és a németek kiállnak magukért, és kitessékelik az amerikaiakat, szabadulva a lánctól, mert azok azonnal áttelepülnek ezekbe az országokba. Európa a természetes szövetséges oroszországtól végleg el lesz vágva. Fizikailag, ideólógiailag, érzelmileg, mindenhogy.
Gémóver.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Érdekes olvasni az orosz oldalon álló fórumozók reakcióját az ukrán ellentámadásokkal kapcsolatban,(azokat leszámítva akik reálisabban látják a helyzetet és némi kritikát fogalmaznak meg az orosz hadvezetés irányában) egyik csoportba azok tartoznak akik csont nélkül elhitték az orosz propagandát az orosz haderő erejéről és a briliáns orosz taktikáról és a széthulló ukrán haderőről, és most nem értik a történteket és valami háttéralkut, briliáns ukrán taktikát vízionálnak a történtek mögé, a másik csoportba azok tartoznak akik természetesen Putyin mesteri cselének tartják a dolgot mivel szerintük Putyin így akarja "mozgósítani az országot".

Így aztán újfent meg kell állapítanom ,hogy a hit erejét sohasem szabad lebecsülni...

Mért itt máshogy van?
@honved Sztem kormányunknak a jogállamiság visszaállítása, a közpénzek "EU norma" szerinti felhasználása elfogadhatatlan feltétel. Láthatóan mindent megtesznek azért, hogy a korábbi rendszer tovább mehessen (ahol az EU pénezekt is simán zsebre teszik.)
Teszem hozzá ha emiatt elbukunk pár ezer milliárd ftt az az én szememben kimeríti a hazaárulás fogalmát.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113

A front kezdett stabilizálódni: az ukrán fegyveres erők haladnak előre, a mieink tartják a védelmet (MAP)​


2022.09.10 - 21:50
A front kezdett stabilizálódni: az ukrán fegyveres erők előrenyomulnak, a mieink tartják a védelmet (MAP) |  Orosz tavasz
Jelentés a frontról szeptember 10-én este.
► Izyumból való kivonulás után az orosz csapatok heves harcokat folytatnak a tartalék védelmi vonalakon a térségben.
► Az „O” csoport közeledt tartalékai megállították az ellenség áttörését Kupjanszkban, megtartva a város keleti részét és ipari övezetét.
► Az ukrán fegyveres erők továbbra is próbálkoznak az offenzíva fejlesztésével.
► Folytatódnak a Krasznij Liman lerohanására irányuló kísérletek, az LPR és a Barca tartalékosai tartják a várost és a kerületet.
► Az ukrán fegyveres erők egész nap támadták a határt Disputed, Verkhnekamenka, Zolotarevka falvak közelében, és megpróbálták elérni Liszicsanszkot.
► Továbbra is hatalmas tüzérségi és légi csapásokat adnak az előrenyomuló ellenségnek.
► Az orosz egységek által elhagyott városokban Ukrajna Fegyveres Erői által elkövetett bűncselekményekről és kifosztásokról érkeznek jelentések.
► Az RF fegyveres erők továbbra is ellátják a tartalékokat Harkov irányába.
► n-től. n. Savintsy elhagyták az orosz csapatok, most az ellenség megszállta.

Источник: https://rusvesna.su/news/1662834317
Az ukránok haladnak előre elvileg? Akkor az oroszok hogy tudják tartani a frontot? Kicsit ellentmondásos....

Várjunk pár napot mert lehet hogy hatyúdal lesz az az előrenyomulás.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 188
113
Valami nagyon nem kerek ezzel a "különleges művelettel"... Sem ezen az oldalon, sem a másikon.
Ukrán oldal...
Az ember feltételezi,
hogy időt, életet kell nyerni. Szívós, kemény védekezés, ellenlökésekkel.
Mi folyik?: a politika az uralkodó Sztratégosz, így a kiképzett sereg színe-virága bevetve egy zsákban. Oldal- és hátfedezet nélkül.

Orosz oldal...
Az ember feltételezi,
hogy az ellenséges felderítés és célmegjelölés hatékonysága miatt a "magukra húzott" zsák mögött "bezárják" a zsákot és felőrlik a bekerített erőket.
Mi folyik?: teljesen felesleges frontális harcok, "anyagcsata", a hadművészet minimális elemeinek úgy taktikailag, mint stratégiai figyelmen kívül hagyása...

Konklúzió: ... Meglepő, de mindha egyik fél sem akarna győzni... csak harcolni.... Mi folyik? Mit nem tudunk?
Nekem egyértelműnek tünik : Ez egy világgazdaságot területi erőviszonyokat gyökeresen átalakító, nem hagyományos fegyveres konfliktus, a főbb lépések előre megtervezve. Akár milyen hülye és hollywood-i jellegű ripacs a forgatókönyv, a bábjátékosoknak e szerint kell alakítani. Amelyik bábjátékos meg gyárilag se teljesen komplett, idő előtt megy a süllyesztőbe
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider and fip7

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Igen, olvastam. Próbálom a topicot végig futni és kiszűrni az informatív cikkeket és hozzászólásokat.

Fél évvel ezelőtt az oroszok óriási szívességet tettek nekünk és Kijev mellett a repülőtéren bebizonyították (az addig sok légi szakértő által vitatott) helikopter harcászat érvényességét a modern csatamezőn. Nem csak pásztorokat kergetni, de egy komoly összfegyvernemi összecsapásban is komoly szerepük lehet. (És az elmúlt napokban is fontos szerep jutott a légimozgékonyságnak.)

Én ma azt mondom, hogy az ukránok óriási szívességet tettek a Zrínyinek és nekünk, fotel huszároknak. Megtörték azt a tabut, hogy légifölény nélkül nem lehetne sikeres és nagy kiterjedésű szf-i támadást véghez vinni. (Ironikus, hogy Herszonban, ahol elvileg a maradék ukrán légierőt égetik, ott nem lett akkora siker, mint Harkovban, ahol vas ököl+gyalogosok hatalmas tömege.
És nagy tanulság, hogy az oroszok elképzelése sem működik, hogy mindenkit páncélba ültetni, tankba meg IFV-be, mert igen, abból lesz látjuk a vérszegény gyalogság és a kilőtt vasak tömege páncélöklökkel. Kell talajon is a különböző fegyvernem, a (lehetőleg úszóképes) APC-től kezdve minden.
A mostani ukrán hadművelet tanulságai szerintem is minimum többrétűek.
Én négyet emelnék ki röviden (a nálam okosabbak majd többet és bővebben). A mozgékonyság ma is rendkívül fontos, mivel ha ezek a betörések képesek mélységbe menni, akkor meg tudják zavarni az ellenséget, nehezítik a tervezést, kapkodást eredményeznek, ami akarva/akaratlanul is hibákhoz fog vezetni.
A gyalogság felszereltsége talán még a képzettségnél is fontosabb lehet. Gondolok itt a ruházatra (a sisaktól, az érdemi védelmet nyújtó kevlármellényen át a bakancsig - s ezekből kellő tartalékokkal kell rendelkezni) vagy akár a raj szintű drónhasználatig. A lenézett sorkatonság intézménye minimum új megvilágtásba kell, hogy kerüljön.
A harmadik tényező az információ korában az információ szegénység előidézése és az a fölött lehetséges maximális kontrollra való törekvés.
A negyedik dolog, hogy a morál döntő tényező és ha megoldható a rotáció, akkor a pihenő időszak alatt is szükséges új tapasztalatok átadása (akár csak pár napos kiképzések), a bizalom fenntartása a katonai/politikai vezetők irányába.

Egyébként nem tudom elképzelni, hogy sok orosz oldalon lévő katona mit csinálhatott az elmúlt hónapokban, mivel ütötték el az idejüket az alacsonyabb szintű egységek a "vérszegény" frontvonalak mentén. Miért nem adtak folyamatos feladatokat számukra, ez lehet egyszerűbb védelem kiépítése, folyómenti fasorok kivágása stb. kb. "teljesen mindegy". Az is érdekelne, hogy milyen méreteket ölthetett körükben az alkoholfogyasztás, milyen fontos és milyen rendszerességű volt körükben a különböző testgyakorlatok napiszintű elvégzése.; magyarán adtak e értlemet végtelen szabadidejüknek, vagy csak a telegramot olvasták...
A másik dolog még az oroszokkal kapcsolatosan, hogy most valóban elkezdenek védelmi vonalakat is kiépíteni, vagy most az egész ami ott van egy óriási katyvasz és csak a bűnbak kereséssel foglalkoznak a magasabb szinteken?

A közeljövővel kapcsolatosan. Szerintem biztosan csábító lehet most az ukrán vezetésnek az Oszkolon történő átkelés, de szerintem ez egy kockázatos lépés lenne. Az elfoglalt területek megtisztítása, északon a határig, Liman környékén az erős ellenállásig történő haladás, ami most ésszerűnek tűnhet. Aztán legfeljebb egy egy-két napos pihenő (ha nincs elegendő tartalék), közben Herszonnál újra nagyobb horderejű támadásokat indítani, ezzel párhuzamosan, vagy időben kisebb eltolással megnyitni azt a pletyka-szintű harmadik frontot Zaporizzsja alatt. Az biztos, hogy az oroszoknak újabb egységeket, főleg gyalogságot kell hozniuk, hogy betömjék a réseket (feltöltsék a csapataikat), második lépcsőben gyorsreagálású egységeket hozzanak létre a frontvonalak közeli hátországában és rotálják a gyalogságot ahol lehet, hogy azok regenerálódni tudjanak, ha szükséges ez alatt az idő alatt képezzék is őket. Az megoldhatatlan, hogy a Donbasztól Herszonba, majd onnan Harkov környékére és vissza szállítgassák az egységeket, ahol éppen szükség van rájuk (de ezt Sztrelkov sokkal jobban leírta).
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 512
113
Ezek meg nem erősített hírek ukrán oldalakról:
Colonelcassadtól:

Érdemes megjegyezni egy másik friss hamisítványt is, amely szerint az ukrán fegyveres erők elfoglalták a donyecki repülőteret.
Persze ehhez még közel sincs semmi. A DPR hadserege továbbra is az ukrán fegyveres erők támaszpontjait választja a felszállás mögött.
Borisz Rozsin, 19:38

Donyecket eddig is lőtték, mi ebben az újdonság?

A harmadik hírhez

Már a nevet sem tudta helyesen leírni. Szóval az autós jelenet nem igazolja az állítást, bárhová és bármiért mehet.

Én nem tudom, mi az igaz, de rengeteg információ kering ellenőrizetlenül pánikkeltés céljából. Próbáljunk ellenőrzött, vagy legalábbis több oldalról származó híreket betenni.
Itt a másik cáfolat ColonelCassadtól:

A DPR cáfol egy másik hamisítványt Pushilin állítólagos lemondásával kapcsolatban.
Ma a CIPSO aktívan dolgozik azon, hogy eloszlassa a pánikot a DPR-ben és az LPR-ben, és különféle hamisítványokat dob be.
21:06
 
  • Tetszik
Reactions: DTheo and fishbed

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 882
82 405
113
Nem vagyunk oroszok, nincs beleszólásunk. A mondás szerint "Oroszországot ésszel felérni nem lehet". Hát tényleg nem nagyon.
Kérdés mit tesznek ezzel a helyzettel. Az arab vezetők túléltek Izraeltől elszenvedett egészen megalázó vereségeket is, Nasszert hatalmas tömeg követelte vissza, amikor belengette a lemondását a hatnapos háború után. Temetésén óriási tömeg tülekedett.
Ha az oroszoknak jó egy ilyen inkompetens vezetés, az ő dolguk.
A legjobb példát hoztad fel. Izrael és az arabok ...

Ott van 1973, Jom Kippur. Azt de benézték az izraeliek! A sorozatos bénázás okán az elején ott is felmerült az atom, aztán nem lett belőle semmi. 10 nap alatt viszont megfordították a háború menetét, pedig az arabok elég nagy előnyben voltak. Simán el tudom képzelni, hogy az oroszok benézték, bár az ukri agitpropon kívül erre sok nem utal, de ha be is nézték, a vége simán lehet egy akkora mészárlás, mint amit Izrael adott a betörő arab erőknek. A különbség az lesz, hogy Ukrajna NEM FOGJA elfogadni a vereségét, ahogy nem tette eddig sem mert kapja a hadianyagot, de ha ekkora éket lenulláznak a ruszkik, na után sok sikert az ukránoknak a talpraállás mítoszához!
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 079
9 046
113
Az EU-val szembeni magyar érdekképviselet további határozott fenntartása, elfogadva a közpénzek felhasználási módját EU normák szerint. Mindezt kompenzálandó, el kellene fogadni, hogy az ukrán orosz háború kérdésében, nem a béke, hanem az ukrán győzelem az EU végső forgatókönyve. Már elnézést, de Dobó Istvánnak, Zrínyi Miklósnak, mit mondana most a jelenlegi magyar vezetés , Tegye le a fegyvert és béküljön ,elkerülve a további áldozatokat, véget vetve a háborúnak ? Hagyjuk már meg a jogot az ukránoknak az önvédelemre, még akkor is ha utáljuk őket. Mert magyar kérdésben degenerált idióták.
Nem nagyon tudlak követni. De akkor próbálok válaszolni. Az EU-val szemben csak akkor lehet kiegyezés, ha kb minden mocskot is beengedünk nyugatról + a baloldal kerül hatalomra. Önmagában az átláthatóság jó dolog, csak hát az EU eleve feltételek szab azzal kapcsolatban, hogy mire lehet felhasználni a pénzeket. Ez már önmagában zsarolás. Hazánk és a jövőnk szempontjából borzalmasan veszélyes lenne, ha az ukránok nyernének és fel lennének fegyverezve, mert finoman szólva se barátságosak velünk. Dobót valamelyik ukránhoz hasonlítani erősnek érzem, ukrán hős nem volt? Hoppá. Mikor mi Európát védtük a derék ukránok egymást húzták karóba egy rosszul sikerült dorbézolás után. Energia miatt nekünk- amennyire lehet- az oroszokkal is jóba kell lenni. Nem tudom miért olyan nehéz ezt megérteni. Ausztria mivel támogatja jobban az ukránokat? Már szavakkal se.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 079
9 046
113
Ebben a kérdésben ugyan az, ami mindenki másnak is a térségben - ne váljunk egy kelet-nyugat konfliktus utkozozónájává.
Bisztonságilag és gazdaságilag tobbet nyerunk, ha az orosz nyomulás meghiúsul és "peremvidékból" kozpontivá válunk.
Pl Ausztria ugyanazt csinálja, sőt! De az más...