[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93
Az ukrán haderő jelenleg 500-700.000 fős, ezzel szemben az orosz/szakadár létszám nem haladja a 200.000-et. Ezen a 3. hadtest változtat, de még velük együtt is minimum kétszeres előnyben van Ukrajna az élőerő tekintetében.

A generális helyzet az, hogy a profi ukrán hadserek a háború kezdetén nagyjából 200.000 fős volt, a maradék 300.000-500.000 ember az az területvédelmi tartalékos gyengén kiképezve és felfegyverezve. Ebből az következik, hogy ha elfogy a megmaradt ukrán profi haderő (nagyjából 50%-uk már vagy meghalt vagy tartósan harcképtelen), akik tartják a Dombaszt, támadtak Herszonban és most Harkovnál akkor nem lesz olyan ereje az ukránoknak akik képesek lennének megállítani az oroszokat. Ezért írtam, hogy nem biztos, hogy a legbölcsebb ötlet támadni az ukránoknak.
Vannak kétségeim a 3. hadtest képességeivel kapcsolatban. az elmúlt fél évben már többször láttunk erőteljesnek tűnő orosz hadoszlopokat a front irányába haladni, hogy ott majd ledarálnak mindent. az eredményt látjuk. Persze most muszáj betömni a lyukat az arcvonalon.
Azt gondolom hogy az ukrán hadsereg 700 000-es létszáma a hátországi alakulatokkal együtt értendő, de valószínű, hogy a fronton élőerőben 2-szeres erőfölényük van. Nehéz fegyverzetben viszont az oroszoké a fölény: minimum kétszeres.
Az ukrán támadásnak van azért pozitív oldalai is, a siker növeli a morált, a másik oldalon csökkenti. A nyugatot felbíztathatja hogy érdemes még több technikát adni az ukránoknak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 915
113
Amit sikerült összekaparnom:
-ukránok ~35000 emberrel vágtak neki a kalandnak, maradék légvédelmüket is összevonva.
-dzsihádmobilokkal elfoglaltak néhány üres falut, feltoltak néhány hoholwoodi lakosság ünnepel.mp4-et
-propaganda hadosztály fullra pörgött, a nafo-sok bedoxolásával sikerült a shillcon-t visszavenni az angol fórumokon 3-as szintre.
-eredmény maximum vegyes, sokszor kínjukban régi, máshol lefotózott cuccokat mutogatnak mint trófeát.
-a hatalmas reményekkel elfoglalt lőszerraktár is üres dobozokkal van tele, végül 2 nappal később odavittek pár láda muníciót a propaganda felvételekhez.
-mint már sokan megjegyezték orosz halott sehol, kb. 10 foglyot lehetett látni.
-péntek éjjel már magnéziummal szórták az ukrán csapatokat, látványosan nem finomkodik a légierő.
-az orosz válaszlépés az összehangolt légihiddal mindennek tűnik csak összecsapottnak nem.
-győzedelmes sereg felrobbantja maga előtt a hidat, de a propaganda bot-okat elfelejtik átállítani így másnap már twitteren áttörtek rajta...
-még Balalajkából is szivárognak infók, hogy sündisznó módban vannak (2. Vh-s szovjet taktika volt, hogy hagyják áttörni a páncélos éket, a csapatok megerődített csomópontokban több hétre elegendő ellátmánnyal felfogják a gyalogságot míg az ellenlökés eléri őket). Ezt még az ukránok is alátámasztják 1-1 videóval amiken hősiesen küzdenek.
Ennyi.

És azért ne felejtsük kinek tapsikol a hohol agitprop felszopö hadosztály világszerte! Az ő nácijuk szuper náci!

838e27018f7524f197496f30bf9aa403432380a6a3d5964d54f108a33411b68c.jpg

39b95fddbff28d0e1deb77003017e6d0ad5ac1b45999a074c54583495c3997c6.jpg
4d8fed13acbdaced7b10a047f352fd344ae1ebee3e65dc647f32e6b19c4f554d.jpg


Sőt, elvileg appleön már van azovos emoji is tegnap óta!
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Az orosz elnök hamarosan találkozni fog a Védelmi Minisztérium vezetőivel, valamint a katonai ipari vállalkozások képviselőivel – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

A TASZSZ szerint Peszkov azt mondta: a találkozóra – amelyet rendszerint időről időre megtartanak – már most nagy igény lenne, de egyelőre várni kell rá, mivel az orosz elnök határidőnaplója most „nagyon-nagyon zsúfolt”. Mindemellett már intézkedtek arról, hogy előrébb hozzák a meeting időpontját a tervezettnél.


– tette hozzá Dmitrij Peszkov a TASZSZ szerint.
Nekem ebből az jön le, hogy megint "kishalakkal" vitetik el a balhét + találnak elég kifogást. A találkozót gondolom azért nem sürgethetik, mert most éppen mindenkinek akad elég dolga...
-még Balalajkából is szivárognak infók, hogy sündisznó módban vannak (2. Vh-s szovjet taktika volt, hogy hagyják áttörni a páncélos éket, a csapatok megerődített csomópontokban több hétre elegendő ellátmánnyal felfogják a gyalogságot míg az ellenlökés eléri őket). Ezt még az ukránok is alátámasztják 1-1 videóval amiken hősiesen küzdenek.
Én is láttam néhány olyan térképet, ami Balakliától délkeletre -tehát nem a városban -mutatott egy bekerített csoportot. Ha ez létezik, akkor az ~50 km-re van a fronttól, így nem tudom, hogy milyen ellenlökésre gondol/vár.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93
⚡A Harkov térségében az ellentámadás során elszenvedett ellenséges veszteségek előzetes becslései 2500 és 5000 fő között mozognak. A kórházak Harkovban és Kijevben túlzsúfoltak. A kijevi rezsim sikerének nagy ára van.
Belgorodban meg, Voronyezsben is tele vannak a kórházak.
 
W

Wilson

Guest
Én a térképen nagy kiterjedésű leendő zsákokat látok . Ebből még nagy baj lehet.
Szerintem tudja az ukri hadvezetés, hogy mit csinál ép most tettek közzé egy felhívást amiben arra kérték a médiát és az ukrán polgárokat, hogy ne terjesszenek kamu információkat a még csak részben ellenőrzött települések teljes elfoglalásáról illetve az olyan települések elfoglalásáról amelyeket jelenleg nem terveznek elfoglalni, biztos vagyok benne,hogy világos stratégia célok voltak meghatározva az ukránok harkovi ellentámadásának hadműveleti terveiben, és mint mondtam korábban párszor az USA realtime 0/24 felderítési adatainak köszönhetően az ukrán hadvezetés pontosan látja az előretörő ukrán haderőre leselkedő veszélyeket.Ha van eszük akkor azonnal neki fognak a frissen megszerzett területeken a stratégiai fontosságú és jól védhető pontok megerősítésének. Abszolút nem gondolom azt, hogy most aztán az ukrik felszabadítják Donbaszt , de azt igen, hogy Izyum elfoglalásával kevés az esély arra hogy az orosz haderő az ősszel elfoglalja Donbaszt.

Emellett még két nagyon fontos dologra hívom fel a figyelmet az ukrán haderő sikeres harkovi ellentámadása kapcsán amelyeknek még nagyobb jelentősége van mint a visszahódított területeknek.

1. Ez a siker nagyon jó hatással lesz mind a katonák mind az ukrán társadalom moráljára, mivel látják, hogy van értelme az áldozatoknak az ukrán haderő képes jelentős harctéri sikereket elérni az orosz haderővel szemben.

2. Ukrajna nyugati támogatói is látják,hogy érdemes dollár milliárdokat (pénz, fegyverzet) áldozni Ukrajna támogatására , mivel az ukránok képesek győzelmet aratni az orosz haderővel szemben és képesek a már elfoglalt területeiket visszahódítani.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 895
113

Hosszú, de megéri elolvasni. A szépirodalmi részt ki lehet akár hagyni!​

Erő és akarat: harcolni az igaziért​


L. N. Tolsztoj „Háború és béke”: „A csatát az nyeri meg, aki határozottan úgy döntött, hogy megnyeri.

...
A vége:

Szégyen és gyalázat – nincs más szavam. Mikor hagyja végre az orosz vezetés az ünnepélyes békés eseményeket, és kezdi meg a katonai műveletek vezetését, legalábbis Zelenszkij ukrán elnökhöz hasonlóan, aki naponta kétszer tanácskozik a katonasággal? Mikor kezdünk el politikai akaratot mutatni, mert az erő akarat nélkül tehetetlen? Mikor kezdünk el igazán harcolni?
Источник: https://rusvesna.su/news/1662807686
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Viszont az A és a B nem jelent automatikus győzelmet.
Sőt, nem véletlenül tartózkodott még csak ezek említésétől is:
Mindkettő könnyen a bukását hozhatja, katonai vereséggel együtt.
A C nél csak ő bukna, az A és B változatnál Oroszország is.
Automatikusan nem, de a végeredményt tekintve igen. A jelenlegi létszámú orosz haderővel szemben eredményesek az ukrik, de ha behívnak 4-500 ezer tartalékost az oroszok akkor az eredmény egyértelmű. A B-nél is. A kivonulást én teljesen kizárnám: Putyin nem az az ember aki a vereséget elfogadja (pláne nem úgy, hogy közben van lehetősége a győzelemre). Kivonulásnál a politikai túlélése is kétséges lenne.
 
K

Kopi2000

Guest
Az utóbbi napokban, hetekben jelentosen megnőtt a kelet-europai elvesztett páncélosok aránya az ukrán veszteségek kozt. Sem a herszoni, sem a harkovi támadás nem ment volba végbe ezen katonai támogatások nélkül.


Nos nem értelek, mit gondolsz? Nem azért kapták az ukránok a páncélosokat, hogy használják is azokat? Meg nemcsak dzsihádmobilokkal harcolnak az ukránok a ruszkik ellen, ahogy azt néhány oroszbarát fórumtárs láttatni szeretné, ami látszik a veszteségből is, meg az alábbi képsorokból is..


Az elmúlt 2 nap fejleményei (az ukránk többet haladtak előre, mint az oroszok az elmúlt 4 hónapban) alapján a háború kimenetele tekintetében jelentősen leegyszerűsödött a dolog. Putyin az alábbi 3 verzióból választhat:
A: mozgósítás (háború beismerése, százezrek behívása és a frontra vezénylése)
B (mint bomba): taktikai atomcsapás
C: kivonulás (ami nyilván a vereség beismerése)
Putyin eddigi pályafutását nézve a "C" verzióra túl nagy tétet nem tennék.
Megítélésem szerint nem lesz atom, az a világban túl durva lenne, még azok is kihátrálnának az OF mögül, akik még semlegesek. Mozgósítás sem lesz, mert addig támogatja Putyint a meghatározó városi lakosság, míg ezt következmények nélkül megteheti. Értsed úgy, hogy addig, amíg nem nekik kell vérezni a fronton. Kb. hasonlóan az itteni véresszájú oroszpártiakhoz, akik, amikor atomot, szőnyegbombázást követelnek, tulajdonképpen következmények nélkül tehetik, mert messze vannak az eseményektől. Szerintem minden marad a régiben, hétfőtől megpróbálják a veszteségeket feltölteni és a meglévő technikával és emberállománnyal operálni...

Egyébként az a véleményem, azért nem gyakták le az oroszok az ukrán városokat pld. stratégiai bombázók hagyományos bevetésével, mert olyan civil kímélő jófejek, hanem azért, mert Putyin sem meri eszkalálni a helyzetet, tart attól, hogy mit lépne ebben az esetben a NATO...

Az oroszok a mai napig a februári hibás helyzetértékelésük foglyai....

Kapor rakétatüzérség (saját gyártású eszközei) munkában...


Mire nem jó egy égő orosz BTR. Lehet pld. konzervet melegíteni rajta...


 
W

Wilson

Guest
Lezuhant orosz Szu-34 maradványai Harkov közelében...


 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 573
113
Mondjuk az osszes tudositason, filmecsken azt latjuk hogy a hirhedt neonaci Kraken alakulat, es a mindenhonnet verbuvalt (szinten ISIS szinvonalon elő ) nemzetkozi zsoldosok tamadtak most be Harkovnal. Lehet hogy alabecsultuk itt a kulfoldi zsoldosok számát az az erzesem. Mindenesetre ez bukta, nem is kicsi, sajnos az ukran gestapo most bosszut allhat az elmenekulni mar nem tudo civileken. Ilyen oroszos tempoban meg egy ev mire ekkora teruletet visszahoditanak es kipucolnak ujra, raadasul ez egy sertetlen terulet volt. Nesze neked felszabaditas...
Minden akcio, reakciot szül azt megtanultuk. Ismet emeltek a tetet a nyugati oldalon. A z orosz legierot viszont nagyon hianyolom, nehany gracs ami dolgozik de ez keves, a felderites is hianyzik onnet lent es fent. Nagyon ugy nez ki hogy meg egy jo ideig fizetnunk kell ezt a hadiadot, ahogy az eszt miniszterelnokno nevezte a horror inflációt.
A zoroszok kimenekítették a civileket.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Szerintem tudja az ukri hadvezetés, hogy mit csinál ép most tettek közzé egy felhívást amiben arra kérték a médiát és az ukrán polgárokat, hogy ne terjesszenek kamu információkat a még csak részben ellenőrzött települések teljes elfoglalásáról illetve az olyan települések elfoglalásáról amelyeket jelenleg nem terveznek elfoglalni, biztos vagyok benne,hogy világos stratégia célok voltak meghatározva az ukránok harkovi ellentámadásának hadműveleti terveiben, és mint mondtam korábban párszor az USA realtime 0/24 felderítési adatainak köszönhetően az ukrán hadvezetés pontosan látja az előretörő ukrán haderőre leselkedő veszélyeket.Ha van eszük akkor azonnal neki fognak a frissen megszerzett területeken a stratégiai fontosságú és jól védhető pontok megerősítésének. Abszolút nem gondolom azt, hogy most aztán az ukrik felszabadítják Donbaszt , de azt igen, hogy Izyum elfoglalásával kevés az esély arra hogy az orosz haderő az ősszel elfoglalja Donbaszt.

Emellett még két nagyon fontos dologra hívom fel a figyelmet az ukrán haderő sikeres harkovi ellentámadása kapcsán amelyeknek még nagyobb jelentősége van mint a visszahódított területeknek.

1. Ez a siker nagyon jó hatással lesz mind a katonák mind az ukrán társadalom moráljára, mivel látják, hogy van értelme az áldozatoknak az ukrán haderő képes jelentős harctéri sikereket elérni az orosz haderővel szemben.

2. Ukrajna nyugati támogatói is látják,hogy érdemes dollár milliárdokat (pénz, fegyverzet) áldozni Ukrajna támogatására , mivel az ukránok képesek győzelmet aratni az orosz haderővel szemben és képesek a már elfoglalt területeiket visszahódítani.
Ezzel a morál dologgal szerintem várjunk pár napot..
Persze, az elmúlt pár pár nap eredményei alapján joggal örülhetnek a hoholok, meg a morál is is emelkedett.
De ugye ezeket a területeket meg is kéne tartani.
Éjjel már indult 10 Iszkander, plusz a foszforos finomságok.
Szerintem folyamatos bombázás fog kezdődni, ami eléggé oda fog verni szokás szerint a morálnak.
Ráadádul elég sok emberéletet követelt ukrán oldalról ez a megmozdulás.

Kadirov is megszólalt:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 895
113
Én ezzel értek egyet. Amíg ömlik a segítség Ukrajnába, és srófolva a fejlettségi szintet, addig két lehetőség marad: feladni vagy beleállni. A 3. opció, ez a se hús, se hal opció, csak az orosz erők elvesztegetéséhez vezet. A z úgynevezett Nyugat élet-halál harcként fogja fel, és mindent bevet. A másik. Azok az országok, akik eddig semlegesek voltak, netán támogatták Oroszországot, a vereség hatására nem engednek a Nyugat nyomásának. Nem lehet félszívvel csinálni valamit. Az nem teljesítményt hoz!

Katonai szakértő szerint legitim módja annak, hogy Kijevet térdre kényszerítse​


Korotcsenko szerint senkinek ne legyenek illúziói arról, hogy a NATO-országok akár saját kárukra is növelni fogják a fegyverszállítást Ukrajnába. Ugyanakkor, ha egyes európai országok kimerítik a Kijevnek nyújtott segítség lehetőségét, az Egyesült Királyság és az USA dupla mennyiségben szállít majd.

×
„Nem szabad illúzióknak lenni, folytatják a szállításokat és fegyvereket pumpálnak Ukrajnába, még saját erőforrásaik és képességeik rovására is. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kijevi rezsimet most is térdre kényszerítsük. Ez pedig azt jelenti, hogy minden olyan cél, amely az ellenséget térdre kényszeríti, jogos” – fejtette ki véleményét a katonai szakértő.

A tartalékos ezredes szerint rakétacsapásokra van szükség a kulcsfontosságú létesítményekre: Ukrajna közlekedési, logisztikai, energetikai, ipari struktúráira, a kijevi döntéshozó központra. Mindenekelőtt úgymond le kell fejezni az ellenséget, hogy kevesebb lehetőség legyen a szervezett ellenállásra és a csapatok vezetésére.

„Amíg meg nem szakítjuk a szállítási és logisztikai láncokat, a nyugati fegyverek Ukrajnába szivattyúzása folytatódik, fokozódik. És senkinek ne legyenek illúziói. Nem kell halogatni az Ukrajna közlekedési és logisztikai struktúrája elleni sztrájkkal kapcsolatos döntések meghozatalát” – hangsúlyozta Korotcsenko.
Korábban Jurij Podoljaka katonai blogger azt mondta, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítségről szóló újabb Ramstein formátumú találkozó megtévesztette Kijev reményeit, és problémákat jelezhet a NATO-országok számára.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662820831
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Az EU-val szembeni magyar érdekképviselet további határozott fenntartása, elfogadva a közpénzek felhasználási módját EU normák szerint.
Szóval azt mondod, az a magyar érdek, hogy nyomorba süllyesztenek, elpusztítanak mindent, ami magyar gazdasági erő, és az ide küldött alamizsnából nyugati cégektől vehetünk arab kaját a betelepítetteknek?
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 474
113
Amit sikerült összekaparnom:
-ukránok ~35000 emberrel vágtak neki a kalandnak, maradék légvédelmüket is összevonva.
-dzsihádmobilokkal elfoglaltak néhány üres falut, feltoltak néhány hoholwoodi lakosság ünnepel.mp4-et
-propaganda hadosztály fullra pörgött, a nafo-sok bedoxolásával sikerült a shillcon-t visszavenni az angol fórumokon 3-as szintre.
-eredmény maximum vegyes, sokszor kínjukban régi, máshol lefotózott cuccokat mutogatnak mint trófeát.
-a hatalmas reményekkel elfoglalt lőszerraktár is üres dobozokkal van tele, végül 2 nappal később odavittek pár láda muníciót a propaganda felvételekhez.
-mint már sokan megjegyezték orosz halott sehol, kb. 10 foglyot lehetett látni.
-péntek éjjel már magnéziummal szórták az ukrán csapatokat, látványosan nem finomkodik a légierő.
-az orosz válaszlépés az összehangolt légihiddal mindennek tűnik csak összecsapottnak nem.
-győzedelmes sereg felrobbantja maga előtt a hidat, de a propaganda bot-okat elfelejtik átállítani így másnap már twitteren áttörtek rajta...
-még Balalajkából is szivárognak infók, hogy sündisznó módban vannak (2. Vh-s szovjet taktika volt, hogy hagyják áttörni a páncélos éket, a csapatok megerődített csomópontokban több hétre elegendő ellátmánnyal felfogják a gyalogságot míg az ellenlökés eléri őket). Ezt még az ukránok is alátámasztják 1-1 videóval amiken hősiesen küzdenek.
Köszi.
Azt tudjuk, hogy a 35ezer emberből mennyi van most?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az elmúlt 2 nap fejleményei (az ukránk többet haladtak előre, mint az oroszok az elmúlt 4 hónapban) alapján a háború kimenetele tekintetében jelentősen leegyszerűsödött a dolog. Putyin az alábbi 3 verzióból választhat:
A: mozgósítás (háború beismerése, százezrek behívása és a frontra vezénylése)
B (mint bomba): taktikai atomcsapás
C: kivonulás (ami nyilván a vereség beismerése)
Putyin eddigi pályafutását nézve a "C" verzióra túl nagy tétet nem tennék.

Kérném, hogy ne temessünk már több százezer oroszt... ha még él!

1, Én is kifejtettem többször, hogy általános mozgósítás nélkül ez a háború elhúzódik. Ez nem csak Európának rossz (benne nekünk magyaroknak külön szopóág minden egyes hónap), de az oroszoknak is az lesz. És az USA csak még kényelmesebb helyzetbe kerül, hogy mindig annyi fegyvert küldjön, amennyivel még fenntartható a háború, de megnyerni nem lehet.

2, Azért elég erősen vélelmezhető, hogy ez a mutatvány a végletekig kimeríti az ukrán csapatokat is. Kerülni kéne a kardba dőlős részeket, szerintem.

Más! Szeretném összeszedni az elmúlt időszak néhány jóslatát, elemzését (köztük saját teóriáimat); hogy mindenki eldöntse, hogy melyik volt időt álló és melyik nem.

A, Washington szerint Oroszország pár napon belül meg fogja nyerni a háborút és égni fog a talpa alatt a talaj a tömeges partizán mozgalomnak köszönhetően.

B, Putyin azért nem löveti Kijevet, mert az Oroszország szülőhelye, kulturálisan kötődik hozzá. Nem gondoljuk, hogy van szíve elpusztítani a három nép "őshazáját", a Kijevi Rusz fővárosát?

C, Az első hónapban az oroszok (az északi kivonulás területei nélkül) megszálltak délen egy nagyjából Magyarország méretű területet és elvesztettek érte egy nagyjából Magyar Honvédség méretű katona létszámot.

D, Őrültség lenne azt gondolni, hogy a Donbasz megszállásával be tud fejeződni a háború és békét lehet kötni egy NATOhoz csatlakozni kívánó Ukrajnával. Ha megnézzük a térképet, bármennyi százalékot is foglalunk el Luganszk és Donyeck megyékből, egyetlen kilométerrel sem növekszik az atomfejes rakéták lehetséges kilövési pontja Moszkva irányába.

E, A Donbasz és a tengerpart behúzása után békét köthet Putyin, hiszen Ukrajna éveken belül gazdaságilag összeomlik. Hiába van felfegyverezve állig, nem kéne újabb 7 év fegyverszünet, hogy végletekig erodálja ezt az arzenált, közben valószínűleg orosz barát vezetés szerezné meg a hatalmat, amint rájön a nép, hogy soha nem lesz EU tag. És Oroszország helyett Magyarország ellen és/vagy a kárpátaljai magyarság ellen fordul.

F, Az oroszok lassan haladnak előre, de nem kell rohanniuk. Az ő céljuk a tűzhengerrel bedarálni az ukrán haderőt, mely folyamatosan több veszteséget szenved el, mint amit pótolni tud.

G, A hadműveletek helyét és irányát a második fázisban jelentősen befolyásolták, hogy a szakik milyen területek megszerzéséért hajlandóak vért áldozni. Ahol saját megyéjük területeiért kellett áldozatokat hozni, ott mindig volt újabb haderő és erőösszpontosítás, hogy az első vonalat feltöltsék (Popasna és Szeverodonyeck, majd Bahmut; ezzel magyaráztam, hogy miért tudtak mindig eredményesen harcolni a zsák mélyén és Harkovban, Zaponál és Herszonnál miért vérszegény támadások, elvetélt próbálkozások voltak.)

+1, Döntsük el, hogy egy most behívott sorkatona milyen időtávban kezd bírni valamilyen harcértékkel! 6 hónappal ezelőtt kezdték meg Ukrajnában az általános mozgósítást! A mi katonáink szerint 12 hónap alatt (a téli fagyok kiolvadása után) már egy alap szintű harcképességgel rendelkezik valaki békeidős kiképzés esetén is. 1,5 év, vagyis 18 hónap múlva (jövő ilyenkor) már megkaphatja azt a szintű lövész kiképzést, amivel egykor Afganisztánba küldtük éles bevetésekre a fiainkat.
Milyen időtávot adunk meg, amikor azt mondjuk, hogy Határvidéken behívott fiatalok már nem csak meghalni mennek a harcmezőre, de el kell kezdeni nem leértékelni? (Miközben az orosz hadsereg sem mutat NATO szintű tudatosságot és professzionalistást, bár nem írnám le őket sem, létszám hátrányból szereztek eddig területeket.)

+2, Mi lesz, ha a NATO is azt csinálja, amit Oroszország 8 évvel ezelőtt? Mondjuk 2-3 lengyel nehéz dandárnak megengedi, hogy önkéntesként bemenjen. Az ukrán lövész túlerő mellett akkor nem egy frissen kiképzettekből álló vasököl végezné a kezdeti áttörést.
 
K

Kopi2000

Guest
Amit sikerült összekaparnom:
-ukránok ~35000 emberrel vágtak neki a kalandnak, maradék légvédelmüket is összevonva.
-dzsihádmobilokkal elfoglaltak néhány üres falut, feltoltak néhány hoholwoodi lakosság ünnepel.mp4-et
-propaganda hadosztály fullra pörgött, a nafo-sok bedoxolásával sikerült a shillcon-t visszavenni az angol fórumokon 3-as szintre.
-eredmény maximum vegyes, sokszor kínjukban régi, máshol lefotózott cuccokat mutogatnak mint trófeát.
-a hatalmas reményekkel elfoglalt lőszerraktár is üres dobozokkal van tele, végül 2 nappal később odavittek pár láda muníciót a propaganda felvételekhez.
-mint már sokan megjegyezték orosz halott sehol, kb. 10 foglyot lehetett látni.
-péntek éjjel már magnéziummal szórták az ukrán csapatokat, látványosan nem finomkodik a légierő.
-az orosz válaszlépés az összehangolt légihiddal mindennek tűnik csak összecsapottnak nem.
-győzedelmes sereg felrobbantja maga előtt a hidat, de a propaganda bot-okat elfelejtik átállítani így másnap már twitteren áttörtek rajta...
-még Balalajkából is szivárognak infók, hogy sündisznó módban vannak (2. Vh-s szovjet taktika volt, hogy hagyják áttörni a páncélos éket, a csapatok megerődített csomópontokban több hétre elegendő ellátmánnyal felfogják a gyalogságot míg az ellenlökés eléri őket). Ezt még az ukránok is alátámasztják 1-1 videóval amiken hősiesen küzdenek.
Röhögök a hülyeségeiden..... Kb. Junge szintjén kommentelsz, aki már itt is a vadpajtik alatti szintet hozza, ki se nézve a ruszkik alsó fertályából, aki tegnap is értelmetlenül verte a billentyűzetet, legalább jó hosszan, de még a nem atlantista Silvio is (egyébként jogosan) jól kiosztotta... Persze, ha a valóságot csak az orosz világ info darabkáiból rakod össze, akkor így jársz.... Lehet, hogy még nem láttad, de ezek nem feltétlen dzsihád mobilok.... Véletlenül sem szeretném, ha a vonat alá ugornál, ezért barátilag ajánlom, inkább térj vissza nép-nemzeti MÁV kebelébe, mint tönkretedd magad valamelyik nyugati magánvasúti cég szolgálatában....


 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 364
113
Lezuhant orosz Szu-34 maradványai Harkov közelében...



Vagyis csak használják a légierejüket.
Egyelőre nekem zavaros az egész, első nap repült egypár ukrán gép, de azokat lelövöldözték, szóval légifedezetük nulla. Drónokat tekintve kb. egálban vannak, tüzérség meg ugye orosz fölény. Szóval nem igazán tudom mit látunk. Saccra ha az egész nem egy nagy kamu vagy célzott orosz területfeladás, akkor kvázi nyugati haderők indultak meg más egyenruhában.
Részemről a legfontosabb, hogy sem ATACMS, se F-16 továbbra sem, ami ugye látványos és egyensúlykibillentő lenne. Eszkalációs spirál így nem kéne elinduljon.

Azt viszont érdemes észrevenni, hogy az egész nyugati világ ontja saját zsírját felhasználva a hadianyagot (kaja, fegyver, üzemanyag, minden, ami a saját népességnek kéne majd télen...) és ezt az oroszok EGYEDÜL leveszik homlokkal. Az egész nyugati félteke hadianyag pumpálását.
A baj ott van, hogy mi lesz, ha idővel ők sem lesznek egyedül? Azt hogy bírja majd a nyugati rendszer, mikor az oroszok ellen is láthatóan recseg az egész rendszer európai részről?
Már ismert az Irán (gyűlöli Amerikát) és Észak Koreai (háborúban áll Amerikával) oldaláról érkező támogatás - Kína pedig látványosan sehol egyelőre... de az kizárt ne tudnák, mikor és hol a legjobb beszállni nekik az egészbe.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 043
113
Összefoglaló 09.10.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe szeptember 10-én este​

Vera Belousova ma 01:23-kor


Naprakész információk
A mai nap talán az egyik legnehezebbé vált az oroszok számára a különleges hadművelet teljes ideje alatt. Ma már sok szó esett a pánikról, a kudarcokról, a lelkierőről, a megpróbáltatásokról, de a taktikai, hírszerzési, védelmi és tájékoztató beszédek hibáit a megfelelő hivatalok megfelelő beosztású emberei fogják elemezni.
Vállalhatjuk magunkat, amit meg kell tennünk – beszámolni a fronton kialakult helyzetről, bármilyen nehéz is legyen az.
  • Kharkiv irányában , miután átkeltek Hotomlja falu közelében, az ukrán fegyveres erők mozgó csoportjai Volchanszk felé indultak . Egész nap egymásnak ellentmondó hírek érkeztek a határ menti város helyzetéről, az ukrán fél még egy álcsatornát is indított, ahol a CAA nevében bejelentették az RF fegyveres erők kivonását onnan is. A hamisítványt hamar leleplezték, de a helyzet ezen a területen még mindig bizonytalan;
  • Izjumszko -Szlavjanszk irányban a délelőtt folyamán kiderült, hogy az orosz csapatok elhagyták Kupjanszk nyugati részét , miután túlléptek Oszkolon, és védelmi pozíciókat foglaltak el egy keleti nagy városi ipari övezet területén. Izyum szerint kezdetben olyan információ érkezett, hogy az Orosz Föderáció Fegyveres Erői elhagyták, de később kiderült, hogy maguk az ukrán fegyveres erők sem siettek a városba belépni, sőt kijelentették, csak "csaták a városért"
Ellentétben azokkal a riasztó hírekkel, amelyek szerint az orosz hadsereg is elhagyja Krasznij Limant , ismertté vált, hogy a várost az NM LPR és a BARS egységei sikeresen védték, és számos ellenséges kísérletet visszavertek a külterületek megrohanására. A Yampolt is orosz zászlók alatt tartják.
Szeverszk közelében az Ukrán Fegyveres Erők a pillanatot kihasználva ellentámadásba lendültek Liszicsanszk irányába , megnyomva a Disputed -et , de az LPR NM 4. dandárja visszautasította őket;
  • Donyeck irányába - példátlan sikereiktől megrészegülten az ukrán fegyveres erők elkezdték terjeszteni a hírt, hogy a legendás kiborgok ismét úrrá lettek a donyecki repülőtéren, kiszorították őket a Gorlovka melletti Mayorskoye -ból , és nem engedték meg a közelben ellentámadást. Homok , Pervomajszkij , Yasinovataya ;
  • Ugledar irányában késő este olyan információ jelent meg, hogy az ukrán fegyveres erők az RF fegyveres erők Izjumszko-Szlavjanszk irányú koncentrációját felhasználva új lökésöklét szerelnek fel Ugledar közelében. Talán éppen most dúl ott egy új csata, az ukrán fegyveres erők állítólagos célja a Mariupol és Donyeck közötti autópálya ;
  • Déli irányban - Aleksandrovka közelében az ukrán fegyveres erők mintegy 90 embert veszítettek , de nem érték el céljaikat. Eközben az orosz fegyveres erők a Sznyigirevszkij szektorban ellentámadást indítottak az Ingulets északi partján, Kalinyinszkból és Bobrovij Kutból. Abban az időben az ukrán fegyveres erők Bereznigovatyban fosztogattak.
Időközben arról számoltak be, hogy a kijevi rezsim új erőkoncentrációkat mozgat Nikolaeven keresztül, valószínűleg új támadási kísérletet tervez Herson felé.

A határ mentén
Harkiv
és Belgorod régió határán forgalmi dugó a határellenőrző ponton – a kijevi rezsim elnyomása elől "árulásért" menekülő menekültek napokig maradnak és állnak. A belgorodi régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov személyesen érkezett a határátkelőhelyre , az önkéntesek teljes lelkesedéssel igyekeznek minden erejükkel segíteni a menekülteket, de az erőforrás még mindig nem elég - túl sok a menekült.
Érkezés
Donyeck szörnyű lövöldözése éjszaka is folytatódott. A sikerek hatására az ukrán fegyveres erők még nagyobb őrjöngéssel tüzérséggel ölni kezdték a donyecki lakosokat - reggelre napi nyolc halottról lehetett tudni , délután a pályaudvar piacát ágyúzták - meghaltak, sok sebesült. , tűz 400 nm. Jelenleg Makiivka tűz alatt volt, Yasinovataya és Gorlovka szintén tűz alatt volt . Ezen kívül a légvédelem Khersonban , Novaya Kahovkában és Energodarban működött .
Kaliber
A nap folyamán az orosz légiközlekedési erők rakétacsapásait indították és jelenleg is indítják katonai célpontok és ellenséges koncentrációk ellen Harkovban , Csugujevben, Balaklijában , Kupjanszk közelében , Izyumban , Krasznij Limanban .
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A Slavyangrad telegram csatorna szerint:

Ismét valószínű hamis ukrán hir:

Az ukrán források videókat tesznek közzé állítólagosan elhagyott orosz felszerelésekről, amelyeket az AFU „jóakaratú gesztusként” Harkov irányába vitt el trófeákként.

Valamiért senkit sem zavar meg, hogy ezt egy oroszul beszélő, egy állítólagos háborús övezetben mopedon közlekedő nő filmezte le. Hogy hangzik a krími Novosztepnoje település neve.

És hogy vegyesen van az ukrán (trófea)felszerelés és az orosz felszerelés.

A videó valószínűleg egy javítóbázist vagy egy hibás berendezések raktárát rögzíti a Krím-félszigeten.
@Slavyangrad/ t.me/rybar/38583 /