[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 510
12 925
113
Pár dolog. A tengeri vezetékek hogy vannak lefektetve? Talajonbegyszerűen betoldható lenne, mivel ott a hőtágulás miatt un. Lírák vannak. Ez látható a távhő vezetékeknél, de villamos földkábeleknél is szokták.
Tengeren nyilván nincs drasztikus hőmérséklet tágulás, meg nincs fix talapzata, de zsugorodást valahogy kompenzálni kell.
Azt gondolom, hogy szerelvénybolt


Más, talán SenkiFia volt, aki "hibának titulálta", hogy Oo lemaradt a drónfejlesztésben.
Én alapvetően nem látom hibának, mert egyszerűen mindenre még az usanak izraellel, natoval karöltve sincs kapacitása. És vannak olyan területek, ahol évtizeddel lemaradtak.
Egyszerűen végesek a kapacitások.
Teljesen jó az, ha bizonyos területeken más baráti országokra támaszkodnak. Mint Irán és a drónjaik. Ráadásul versenyképes drónjaik vannak.
Kb az öngiylkos drónjaik hatékonyabbak a nyugati médiában, mint az amerikai társaik. Szankciózva és még Wilson chippjeihez sem férnek hozzá.
A gond nem a fejlesztés elmaradásával volt, hanem hogy utólag húzták meg ezt a lépést.
Amúgy nagyon durva iráni részről, hogy szét szankciózva is tudják ezt.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
+1 Szerintem tekintettel arra, hogy mi történt korábban a Szibériai gázvezetékkel még a Szovjetunió alatt és arra, hogy Biden mit ígért, én úgy gondolom, hogy a gázszállítást az EU-ba az amerikaiak állították le, mert a gázvezeték vezérlése sosem volt az ő kezükben, csak nem tudtak róla, addig amíg nem jött el a február és amikor kiadták az utasítást, hogy használják a backdoort. Az amerikaiak lecsavarták a gázszállítást, az oroszok kétségbeesetten próbálták megjavítani, de nem tudták működésre bírni a gázvezetéket és még büntit is kellett volna fizetniük, ezért végül felrobbantották, hogy legalább a büntit ne verjék rájuk a jenkik... szóval szerintem itt a sok kisimult gondolkodású fórumtárshoz képest szerintem van benne egy csavar. Csak az oroszok sosem fogják nyilvánosságra hozni, hogy ennyire nem urai a saját a kritikus infrastruktúrájuknak sem, pont ahogy a szovjet időkben (részletekről ld Reagan-es link).
"Fújd ki vidra ! Fújd ki !"
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Az amerikaiak lecsavarták a gázszállítást, az oroszok kétségbeesetten próbálták megjavítani, de nem tudták működésre bírni a gázvezetéket és még büntit is kellett volna
mivan??
Mi az, hogy nem tudták működésre bírni a vezetéket? Mit nem lehet egy vezetéken működésre bírni? Édesistenem, van még lejebb?
A turbinák miatt volt a gond, de azokat sem az oroszok javítják, hanem a Siemens kanadában.

Az oroszoknak semmilyen büntetést nem kell fizetniük, mert a balfasz szankciók miatt VIS MAJOR nem tudnak szállítani.
Semmi értelme nincs annak, hogy utána meg berobbantják a saját vezetéküket. Ez csak a nyugati agyhalottaknak egy lehetséges szenárió. Logika nincs benne.

Tegnap is írtam, most is leírom: Ha az USA nyíltan beismerné (egyébként beismerte Bájden, Nuland, stb.., ott vannak a videók) hogy ők robbantották fel, lenne 1-2 felvilágosult turbó nyugati, akik akkor is az oroszokra fognák.

Gondolom azért kellett ilyen abszurd diktatúra számokat behazudni mert nem kis területek Ukrán ellenörzés alatt vannak és így elmondható, hogy ha azok szavaztak is volna akkor is. Amúgy elég lett volna egy 60-70%is amit legalább az oroszfanok elhinnének vagy legalább vmennyire védhető lenne. Nem mindha aktív háborús övezetben egy autoriter népszavazásnak bármilyen valós legitimitása lenne.
Végülis tényleg tök hihetetlen, hogy olyan területeken elérték a 97% +-os eredményeket, ahol az állampolgárok 80-90 százaléka orosz. EZ TELJESEN HIHETETLEN, CSAK IS HAZUGSÁG LEHET.
Elég lett volna 60-70%? Fú, akkor akkora hisztit levágnátok, hogy csak na.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 508
8 847
113

"Már nem csak a nagyon gazdagok szeretnének magánrepülőgépeket igénybe venni, a civilek mellett vannak olyan cégek is, amelyek férfi alkalmazottjaik elszállítására bérelnek gépeket.

A Kommerszant című orosz üzleti lap szerint az egyik moszkvai videojáték-tervező cég egy egész repülőgépet bérelt, hogy az alkalmazottakat kivigye az országból."

lol
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 058
2 769
113
Teletömték őket pénzzel évekig, meg egyébként is szuperemberek, de most mégsem megy a tobzódás hogy mélyrepülésben butabombáznak... Ez most hősies. Há' hogy van ez :)
Mindenkinek az amerikai szintet kell megütni a Vatikántól Chiléig, kivéve megalibling UR?

Most azon túl hogy a libsi média ezzel hergel, miért is? Mert nem akar belépni egy háborúba, amihez sem nekünk, sem a szövetségeseinknek nincs hivatalosan köze? Érdeke meg végképp? Ez a normális világban még erény volt...
Vagy mert mindkét irányban van diplomáciai kapcsolat? Ez se tűnik szélsőségesnek, bár úgy tűnik most báránybőrbe bújt szélsőbal a trendi. Vagy a választás fáj? Ez van, én se picsogok ha Usain Bolt lenyom hogy biztos csalt.
NE emlegessünk már lózungokat, arra ott az RTL.

Tökmindegy mit hergel a libsi média, vagy nekem mi fáj, az átlag ukrinak az jön le, a lengyelek segítettek a magyarok meg nem. Pofázunk a szankciókról de18 fok lessz a nemzeti bankban is (a sulikbam plane) !
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 228
84 086
113
198115651_AP21104703643812_t1000.jpg
Ez melyik US részletes mozgósítás, 300k+ katonával? Már nem emlékszem ...

Mindegy. Előttem mindig ott van a 2014-22 közötti ukrán lövészárok, ahol a ruszkik már a felhalmozott, el nem szállított szemétből is azonnal tudták vannak-e ott ukránok, vagy sem ... ill. a temetetlen ukránok tömege, akit baxtak elszállítani ukránék, akiket végül a ruszkik temettel el, cserébe ukránék Bucsa 2.0áztak egyet ...
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 070
10 221
113
Pár dolog. A tengeri vezetékek hogy vannak lefektetve? Talajonbegyszerűen betoldható lenne, mivel ott a hőtágulás miatt un. Lírák vannak. Ez látható a távhő vezetékeknél, de villamos földkábeleknél is szokták.
Tengeren nyilván nincs drasztikus hőmérséklet tágulás, meg nincs fix talapzata, de zsugorodást valahogy kompenzálni kell.
Távhő vezetéket normális helyen a kilencvenes évek óta líra nélkül építenek.
Azok azért épültek úgy mert nem volt rendes hőszigetelt csoanyag és ezért vagy a felszínen vagy betonvalyuban vitték a csövet, máshol már réges rég a talaj súrlódások erejével kompenzálják a csotagulast. Ausztriában a távhő vezetéket már a nyolcvanas években úgy építették...
Az olajvezetekeket nem tudom, bár megrendelője vagy 10 nagynyomású gáz és olajvezeték korrekció tervezésben vettem részt, nem láttam a terveken kompenzatort
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 228
84 086
113
Már a gazdi is fél, hogy nem lesz ki megvegye a sz@rjait, a a hű csatlósai túl mélyen vágják magukba a kést.
Nézzétek meg a Veréb is madár c. filmet. Kb. a jelenlegi EUs vezetés működik úgy, ahogy Holló vállalatánál a szervilis komcsiké, akik elgáncsoltak minden fejlődést ...

Nana!
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Rybar gugli fordító:
A helyzet Liman környékén
2022. szeptember 28-án 10.00 órától
Az ukrán fegyveres erők megpróbálják elvágni a Liman csoport utánpótlási vonalait.
Liman külvárosában
▪Az ukrán fegyveres erők egységei egy társaság erőivel, páncélozott járművek támogatásával kísérelték meg megtámadni Limant kelet felől Dibrov irányából. 3 gyalogsági harcjármű, 2 pickup és jelentős mennyiségű élőerő elvesztése után az ellenség visszavonult eredeti állásaiba.
▪Folytatnak napi sikertelen támadások az orosz fegyveres erők állásai ellen Ozernoje és Shchurovo kis csoportjai által.
▪Az ellenséges társaság közelében, páncélozott járművek támogatásával, Jampol délnyugati külterületén, Dibrovból harcolnak.
Limantól északra
▪Az ukrán fegyveres erők egységei a Redkodub melletti hídfőn nyomulnak előre, Katerynivka kis falu elfoglalva.
▪Az ukrán alakulatok három irányból támadták meg Kolodezi kis falut, hogy megvegyék a lábukat a Szvatovo-Makeevka-Terny-Liman úton, amelyen az Orosz Fegyveres Erők Liman-csoportját látják el. Az RF fegyveres erők katonáinak sikerült visszaverniük az offenzívát.
▪Kolodezitől északra az ellenséges mobil csoportok elérték a Zherebets folyó nyugati partját.
▪Az ukrán fegyveres erők egységei tovább bővítik az Oszkol folyó melletti hídfőt, előrenyomulva Borovoye község irányába, Peszkij-Radkovszkij falut elfoglalták. Az ellenséges mobil csoportok Podliman déli külvárosai közelében működnek.
Limantól nyugatra
▪Az ukrán fegyveres erők két irányból támadják Shandrigolovót. Északról az ukrán alakulatoknak sikerült elfoglalniuk Sredne falut, és megvetni a lábukat a külterületeken. Nyugat felől az ellenség a romos Novoszelovka falu irányából nyomul előre.
▪Drobisevó falu is napi és eddig sikertelen ellenséges támadásoknak van kitéve.
▪A nagy létszámvesztések kompenzálására az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága tartalékokat helyez át Bogorodicsny oldaláról a harci zónába a Drobisevo - Shandrigolovo elleni döntő támadáshoz.
Limantól keletre
▪A Szeverszkij-Donyec északi partján lévő hídfőről az ukrán fegyveres erők ágyúzzák a Szvatovo-Kremennaja autópályát.
20220928062534-27c49820.jpg
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
537
2 497
93
Én is de még binkov is !, ezért is kiáltottam már évekkel ezelőtt beavatkozásért ! De most már rájöttem hogy miért nem avatkoztak be ennyi éven át !

A béka is ugyanolyan megvezetett marha mint sokan itt és máshol. Ugyanúgy beszopja a propagandát. :p Kicsit ki is vagyok belőle ábrándulva. :(
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
839
4 251
93

"Már nem csak a nagyon gazdagok szeretnének magánrepülőgépeket igénybe venni, a civilek mellett vannak olyan cégek is, amelyek férfi alkalmazottjaik elszállítására bérelnek gépeket.

A Kommerszant című orosz üzleti lap szerint az egyik moszkvai videojáték-tervező cég egy egész repülőgépet bérelt, hogy az alkalmazottakat kivigye az országból."

lol
"moszkvai videojáték-tervező cég" Nem bántásból, de ezen nem lepődök meg. A számítógépes játékipar, meg egyáltalán úgy az IT részleg felülreprezentált olyan emberkékkel, akik-hogyan is fogalmazzam meg- nem nagyon értik a nemzet és a haza fogalmát, és gondolkodásban eléggé a liberális oldal bal szélén találhatóak. Talán így nem sértő nagyon.

Alapvetően mikor valaki röhög azon hogy menekülnek a behívók elöl a ruszkik ( vagy legalábbis egy részük) mit gondol, hogy nálunk vagy a környező országokban mi lenne a helyzet? Tehát mi az elvárás, az hogy messze hazaszeretőbb és bátrabb legyen az átlag ruszki, mint az átlag EU tagállami? És ha nem produkálnak össztársadalmi szinten egy sokkal magasabb szintet mint mondjuk mi, akkor LOL?

Várjuk már ki, hogy be tudják e rántani azt a 300k embert, vagy nem. Mert ha igen, akkor tényleg csak a szemét és a kolonc lett lekaparva a nemzetükről. Mert aki hadköteles férfiként egy behívót eléget és lelép az országból, az egy rossz buzi.

Nem vagyok nagy orosz párti, de az ukránok 8 millió ukrajnai ruszkit szopattak éveken át. Nagyon nehezemre esik nem vonni párhuzamot a szlovákiában jelenleg is érvényben lévő benes dekrétumok, vagy a romániában történő falurombolások, esetleg szerbiában a vajdasági vérengzések és az ukrajnai események között. Kárpátalját nem is említve. Tehát egy átlag orosz hadköteles férfi nem tudom milyen elfogadható okot tud mondani, hogy ő miért lép le a behívót megkapva.

Na mindegy, ez felteszem hitvita. De jelenleg az oroszok össztársadalmi szinten többet hoznak, mint sanszosan mi vagy más európai ország hozna. Sajnos :(
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113
Hát nem kapkodják el, miközben még mindig az ukrik nyomulnak előre és az oroszok védekeznek...

Putyin beszédére pénteken nagyon kiváncsi leszek...

Oleg Zacepa jogász, a szentpétervári választási bizottság elnökhelyettese és orosz megfigyelő a TASZSZ-nak azt mondta, a csatlakozási eljárás a népszavazás eredményének megállapítása után azzal folytatódik, hogy az érintett régiók felvételi kérelmet küldenek az orosz elnöknek. Ezt követően kerül az orosz parlament elé az erre vonatkozó, valamint a csatlakozási nemzetközi megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezet. Zacepa szerint az integráció folyamata egy-két évig is eltarthat. Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke bejelentette, hogy a kamara jövő keddre tűzi napirendre az ukrajnai régiók csatlakozásának kérdését.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/249358/
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Már a gazdi is fél, hogy nem lesz ki megvegye a sz@rjait, a a hű csatlósai túl mélyen vágják magukba a kést.
Egyébként a klasszikus USA termékek nem szarok, sőt ár érték arányban mondhatni, hogy prémium termékek. Nem vagyok oda a jelen USA-ért (a protestáns, dolgozó nemzeti USA az más lenne), de ami az övék az az övék. El kell ismerni.

És igen, ha túl tolják a bicajt az EU beomlik és akkor nem lesz aki pénzelje az USA kezdeményezéseit, illetve ahová exportálják a pénzügyi problémáikat. Na meg a végén az össznépi európai népharag esetleg elsepri az amerikai érdekeket érvényesítő helytartó európai politikai elitet, és még az is előfordulhat, hogy kitessékelik az USA-t a kontinensről. Ez pedig semmiképpen nem lenne jó Amerikának. Anglia pedig kevés lenne az USA európai érdekeinek érvényesítéséhez, főleg, hogy nincs is közvetlen szárazföldi kapcsolata. Az a pár kelet európai állam akik angolszász pártiak, édes kevesek lennének a nagyobb nyugat Európai országokhoz mérten (főleg, ha azok bosszúból, kizárnák őket a kapcsolati rendszerükből).
Veszélyes játék ez az EU gazdaság csesztetése az energiahordózók elérhetőségének korlátozása által.

De, mit tegyen az USA, ha neki is gazdasági és pénzügyi problémái vannak (és nem is kicsik). Ahogy az a fentiekben valaki által betett amerikai elemzésből is kiderül, gyógyírként a németek lenyúlását látják a legalkalmasabbak. És bizony ez is csak átmeneti gyógyír, mondhatni fájdalomcsillapító lesz az USA gondjaira (miközben az egyik "szövetségesük" beomlik). Nagyobb volumenű gazdasági (ingyen nyersanyag és energia) imput kellene az USA gazdasági és pénzügyi rendszerének. Ez pedig csak és kizárólag Oo. felől jöhetne. Igaz ezt háború nélkül nem szerezhetik meg.
Amennyiben eddig nem volt világos, hogy miért ez a nagy, mondhatni korlátlan támogatás az ukrán háborúhoz, a fentiek tükrében már érthető kell legyen. Ha sikerülne valahogy az oroszt megtérdeltetni és rátenni a vagyonára a kezüket, az USA problémája 100 éves távlatban megoldódna. A németek kizsigerelésének tervével csak időt nyernének, mert addig is amíg bekövetkezik a remélt orosz összeomlás, el tudják kerülni a különösen nagyobb társadalmi megmozdulásokat. A német meg kit érdekel. majd ha meglesz az orosz vagyon, szépen a német is helyre lesz téve, addig meg kínlódjon ő a társadalmi feszültségekkel.

Szóval ezért van a látszatellentmondás a második és harmadik bekezdésben írtak között.
Az USA kényszerpályára került és most 19-re lapot húz! Nem érdekli, hogy a szövetségesei bedöglenek, ha esélye van megszerezni a világ energia és nyersanyag készlete feletti ellenőrzés nagy részét.
De mi van ha nem sikerül a mesterterv és a medve nem döglik meg, mondjuk még vagy 3 évig. EU addigra bőven kifekszik és szétesik, így megszűnik a könnyen kézben tartható hatalmi központ is. Ezenkívül a lázadó államok is egyértelműbben állást foglalnak ebben a nyugat-kelet konfliktusban.
Attól tartok, hogy ebben az esetben (amikor is egyértelművé válik az hogy az USA elveszítheti a vezető szerepét) Amerika bevállalja a 3. világháború kirobbantását. Végül is veszítenie már nem lesz amit. Szigetként (ami eddig előnye volt), kimarad a Kína által kezdeményezett és sokak által felkarolt (ha az EU szétesik, a volt tagok nagy része is becsatlakozik) Ázsia-Európa-Afrika nagy kereskedelmi projektből is. Jó esetben, egy lesz a külső (Ausztrália, Dél-Amerika) jelentkező közül, és nem ő fog lakokat osztani. Gondoljátok el, eddig meg volt szokva, hogy minden úgy történik, ahogy ő akarta, a jövőben pedig előállhat egy olyan helyzet, hogy még beleszólási joga is alig lesz. Nem tenne meg mindent az USA ennek a helyzetnek az elkerülése érdekében?

Egy biztos, a Trump által elvesztegetett 4 év, nagyon hiányzik a neokonok agendájából. Az elején amikor még Klintonnéval számoltak, a 90%-os esélyre taksált nagy tervük jelenlegi megvalósulási esélye - a négy év csúszás miatt - bőven 50% közelébe csökkent. Nem véletlenül, hogy nem vártak még négy évet, és Trumpot bármi áron eltávolították. Kérdés mi lesz a novemberi időközi választásokon. Győz a nemzeti Amerika, vagy marad a korporatív részvénytársaságként működő Amerika.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 464
24 046
113
Ezt senki sem veszik komolyan

Milyen nemzetközi megfigyelők?
Eritrea, Szíria?
A kárpátaljai referendum az autonómiáról 78%-os lett úgy, hogy élt a területen mindenki (magyar, ruszin, ukrán, "szlovák", román) a jelenlegi terület főként oroszok lakta, azon ukrán aki gyűlöli ott az oroszokat már rég pucolt lengyelországba vagy hozzánk vagy távolabb...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 983
30 801
113
09.26.krónika
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 846
14 782
113
Az Európai F.O.S médiasátorban megtalálták Zseli lehetséges "előadóművész" utódját?


Úgy látszik, az ukrán kisgyermekek fiatalkori nevelésében már teljesen megszokott dolog a náculás?
Látszik a nézőközönségben a középkorú korosztályig tetszik a mutatávány, az éltesebb, tapasztaltabb réteg le van fagyva..
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
915
10 439
93
Tökmindegy mit hergel a libsi média, vagy nekem mi fáj, az átlag ukrinak az jön le, a lengyelek segítettek a magyarok meg nem. Pofázunk a szankciókról de18 fok lessz a nemzeti bankban is (a sulikbam plane) !
Magyar vagy, miért kellene az ukránok véleménye szerint élni? Megfordítva: ha fejen állunk is utálni fognak. Ha fényesre nyaljuk őket akkor is lesz nyelvtörvény. Tett elég gesztust az Antall kormány, ez lett belőle. Én személy szerint egy csúzlit nem adnék nekik, amíg fent áll a veszélye hogy egy magyar szemét lövik ki vele - és ezzel kb. ugyanígy van az összes fegyverexportőr a világban. Fel kell fogni hogy még a lengyelek is tök más helyzetben vannak, nem összehasonlítható. Kaptak egyébként így is eleget, csak nem fegyvert.
Ha a kárpátaljaiakat akarják baszogatni, azt megteszik, akkor is ha csicskulunk és akkor is ha nem. A mi lehetőségünk hogy a világ összes fórumán nyomassuk ha meglépnek valamit - ti. erővel nem tudjuk megvédeni őket, nem kis részletben a "szövetségeseink" miatt.
A 18 fok az Eu hülye szankciói miatt van. Ezzel OV annyit tudott tenni, hogy a kedvezőtlenebb földrajzunk ellenére kb. ugyanott toporgunk jelenleg mint a gazdagabb nyugati országok. Ennyi egy ekkora ország mozgástere, akiknek a nagyok szerint kell játszani. Szerintem azon nem kell vitatkoznunk hogy ha egy teoretikus világban nem zsarolna az Eu és nem lennénk tagok, akkor itt a gázárak nem lennének napirenden.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 508
8 847
113
Pofázunk a szankciókról de18 fok lessz a nemzeti bankban is (a sulikbam plane) !

A gázon nincs szankció.

Rybar gugli fordító:
A helyzet Liman környékén
2022. szeptember 28-án 10.00 órától
Az ukrán fegyveres erők megpróbálják elvágni a Liman csoport utánpótlási vonalait.
Liman külvárosában
▪Az ukrán fegyveres erők egységei egy társaság erőivel, páncélozott járművek támogatásával kísérelték meg megtámadni Limant kelet felől Dibrov irányából. 3 gyalogsági harcjármű, 2 pickup és jelentős mennyiségű élőerő elvesztése után az ellenség visszavonult eredeti állásaiba.
▪Folytatnak napi sikertelen támadások az orosz fegyveres erők állásai ellen Ozernoje és Shchurovo kis csoportjai által.
▪Az ellenséges társaság közelében, páncélozott járművek támogatásával, Jampol délnyugati külterületén, Dibrovból harcolnak.
Limantól északra
▪Az ukrán fegyveres erők egységei a Redkodub melletti hídfőn nyomulnak előre, Katerynivka kis falu elfoglalva.
▪Az ukrán alakulatok három irányból támadták meg Kolodezi kis falut, hogy megvegyék a lábukat a Szvatovo-Makeevka-Terny-Liman úton, amelyen az Orosz Fegyveres Erők Liman-csoportját látják el. Az RF fegyveres erők katonáinak sikerült visszaverniük az offenzívát.
▪Kolodezitől északra az ellenséges mobil csoportok elérték a Zherebets folyó nyugati partját.
▪Az ukrán fegyveres erők egységei tovább bővítik az Oszkol folyó melletti hídfőt, előrenyomulva Borovoye község irányába, Peszkij-Radkovszkij falut elfoglalták. Az ellenséges mobil csoportok Podliman déli külvárosai közelében működnek.
Limantól nyugatra
▪Az ukrán fegyveres erők két irányból támadják Shandrigolovót. Északról az ukrán alakulatoknak sikerült elfoglalniuk Sredne falut, és megvetni a lábukat a külterületeken. Nyugat felől az ellenség a romos Novoszelovka falu irányából nyomul előre.
▪Drobisevó falu is napi és eddig sikertelen ellenséges támadásoknak van kitéve.
▪A nagy létszámvesztések kompenzálására az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága tartalékokat helyez át Bogorodicsny oldaláról a harci zónába a Drobisevo - Shandrigolovo elleni döntő támadáshoz.
Limantól keletre
▪A Szeverszkij-Donyec északi partján lévő hídfőről az ukrán fegyveres erők ágyúzzák a Szvatovo-Kremennaja autópályát.
20220928062534-27c49820.jpg

Hát, Liman megszállásának lehet már csak napjai vannak hátra.

"moszkvai videojáték-tervező cég" Nem bántásból, de ezen nem lepődök meg. A számítógépes játékipar, meg egyáltalán úgy az IT részleg felülreprezentált olyan emberkékkel, akik-hogyan is fogalmazzam meg- nem nagyon értik a nemzet és a haza fogalmát, és gondolkodásban eléggé a liberális oldal bal szélén találhatóak. Talán így nem sértő nagyon.

Alapvetően mikor valaki röhög azon hogy menekülnek a behívók elöl a ruszkik ( vagy legalábbis egy részük) mit gondol, hogy nálunk vagy a környező országokban mi lenne a helyzet? Tehát mi az elvárás, az hogy messze hazaszeretőbb és bátrabb legyen az átlag ruszki, mint az átlag EU tagállami? És ha nem produkálnak össztársadalmi szinten egy sokkal magasabb szintet mint mondjuk mi, akkor LOL?

Várjuk már ki, hogy be tudják e rántani azt a 300k embert, vagy nem. Mert ha igen, akkor tényleg csak a szemét és a kolonc lett lekaparva a nemzetükről. Mert aki hadköteles férfiként egy behívót eléget és lelép az országból, az egy rossz buzi.

Nem vagyok nagy orosz párti, de az ukránok 8 millió ukrajnai ruszkit szopattak éveken át. Nagyon nehezemre esik nem vonni párhuzamot a szlovákiában jelenleg is érvényben lévő benes dekrétumok, vagy a romániában történő falurombolások, esetleg szerbiában a vajdasági vérengzések és az ukrajnai események között. Kárpátalját nem is említve. Tehát egy átlag orosz hadköteles férfi nem tudom milyen elfogadható okot tud mondani, hogy ő miért lép le a behívót megkapva.

Na mindegy, ez felteszem hitvita. De jelenleg az oroszok össztársadalmi szinten többet hoznak, mint sanszosan mi vagy más európai ország hozna. Sajnos :(

Az illiberális rendszerekben sokkal kisebb a hazafiasság, mert a nép kevésbé érzi magáénak az országot.