[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Gratuálok a f@szpörgettyűnek! Bezzeg sütkérezni azt tudott az ünnepségen. Pedig, ha az ő "kitűnő" hadvezéri képességein múlt volna, akkor lassan már orosz területeket adna át az ukránoknak a nagy győzelmi mámorában. Az amerikai tábornokok előtt meg le a kalappal, hogy a galíciai ork söpredékkel ilyen sikereket tudnak elérni az oroszok ellen.
Egyébként minek várni a 300ezer kiképzésére? Ki van képezve nem? De ha nincsnek vagy mindent elfelejettek, amit tanultak, akkor is nem talált a Putyin, ez a stratégiai "zseni" 300ezer katonát a kontinensenyi Oroszországban, akiket rögtön a frontra vezényelhetett volna? Nem baj, Putyinkának nem számít, ha meghal néhány ezer harcedzett orosz katona Limannál. Nehéz veszíteni, szinte lehetetlen egy orosz hadsereggel, de talán neki sikerülni fog ! Egy putyinszerü ötlet: azt a 300ezeret vigye valahova máshova! Mondjuk csináljon egy több hetes hadgyakorlatot nekik valahol a mongol határnál, esetleg Kamcsatkában. Hátha addig Herszont is elveszítik.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Egy SZU-34-esnek kell közvetlen tűztámogatást nyújtani egy tóba dobott bombával? Miért nem kapcsol utánégetőt, hátha a zajtól elfutnak.
.
.
Lehet, h amerikai tengeralattjárót, vagy ellenséges békaembereket támadott! :) Meg azt se zárjuk ki, az úbéblokk-FAB bomba szinvonalú "légierő" ennyit tud.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
Sok elemzőtől hallom, hogy az európai részen és úgy az egész orosz térségben várakoznak felszerelt hadseregek. És senki nem érti, hogy miért nem vetik be őket. ( szerintem mert nem tudják.) Picit felvilágosítana valaki, hogy mi lehet a relatív valódi tényállás? Köszönöm!
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Valami baj van az orosz politikai és katonai vezetéssel. Én egy katonáskodáshoz világtalan is látom, hogy ez nem orosz-ukrán háború. Minden hazudozás ellenére a NATO nyakig benne van ebben a harcaban, hogy most ezt zsoldosnak hívják, teljesen mindegy a lényeg szempontjából. A fügefalevelet az oroszok is megtalálhatták volna, nem olyan nagy tudomány az. Ha előnytelen következményei vannak, minek ragaszkodni ilyen jogi aktusokhoz. Azt kellene tisztázni világosan, mit akarnak elérni, mik az erőviszonyok, és milyen forrásokat kell biztosítani a sikerehez. 300 ezer fő nem lesz elég egy közel 1 milliós ukrán hadsereghez, amelyben kemény zsoldosok is vannak. Nekem úgy tűnik, hogy a frontvonal egy szakaszán az ukránok eredményesen támadnak, a többin tartják a helyzetüket. A front orosz részről eddig topogásból, helyenként pedig hátrálásból áll. Ez így nem lesz jó. Hülye vagyok a harcászathoz, de prosztó emberként így látom. Ezért én nem hiszek az október 5.ei fordulópontban. Ne legyen igazam!
Meg ne sértődj de lehet inkább főznöd kéne mint szakérteni töredék információk alapján! Itt mindenki ideg állapotba kerül még a harc edzett veteránok is -tehát nem csak te -akik azt hiszik magukról, hogy szakértők attól ha valami nem az ő elvárásaik szerint alakul és a kaprok elfoglalnak valamit . Pedig csak a terület foglalást látjuk az okokat és következményeket nem ! És ilyenkor megy az észnélküli vádaskodás úgy , hogy az okoskodók nagyrésze nemhogy tanult , hadtudományok doktora nem volt de talán még sorállományú bokor ugró se !
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Területi változások havi bontásban:
1-Ukraine_control_maps_sinceFeb_375px.png
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
1754783_five.jpeg

Jó kép... Lesz böjtje. Ezt a Liman dolgot hagyom a fenébe, nem azon fog múlni a dolog. Az orosz tehetetlenség jele szerintem Kijev szőnyegbombázása lenne, esetleg hasonló. A kapitulációtól még messze vannak az oroszok és mostmár az ukrik is. Egyre érdekesebb az egész. Szerintem a végére odessza is orosz lesz, nincs kétségem. Az viszont, mármint a vége, na az még jó messze van.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem. Úgy néz ki, kivonultak az oroszok.

De, hogy...
Nézem a videókat és egyszerűen hihetetlen.
Pedig "szorították" őket az ukránok már hetek óta, sőt legalább nyolcszor """be is kerítették""".
Erre ők egyszerűen elsétáltak.
Ráadásul egy teljesen leszakadt hídon is átmentek, pedig állítólag Herszonban néhány kátyu már megállította őket...
Még lefejezős juliannek is bűzlik az egész:


bRf6tTj.jpg
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Az orosz területi nyereség változásai oszlopdiagramon.
Április - kivonulás Kijev környékéről
Szeptember - ukrán ellentámadás Harkivnál
2-Russian_control_gain_loss_375px.png
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 379
7 867
113
A háború művészet. Nagyon sok esetben a visszavonulás később egy győzelemmel ér fel, ha az rendezett és megszervezett. Veszteség kímélő valamint időnyerő. Csak akkor máshol neki kell rugaszkodni és felvenni a kesztyűt.
Ahhoz hogy máshol felvedd a harcot ahhoz felszerelt, kiképzett és jelen esetünkben némi "harcedzett" egységekre is szükség van továbbá akarásra legfőképp politika irányából. Jelenleg úgy fest hogy az oroszok a vonalakon egyre több helyen kezdik elveszíteni azt a bizonyos pontot. Lehet itt viszavonulásról, taktikai húzásokrol írni. A tényeken ezek sajnos nem változtatnak.
Felszerelt, ellátott kiképzett és lehetőség szerint ahol meg tudják oldani "harcedzett" gárdákra van szükség. Nos ezek nem látszanak vagy alig és ahogy elnézem nem is igen lesznek. Hiába a sok videó az eszközökről. (Sztem inkább PR hatása van) Harcolni akaró és tudó állomány nélkül ugyan úgy kohóvasak. Ezen nincs mit szépíteni.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 009
113
Megfájdul a fejem a sok szakértőtől,42 augusztus 21,és 43 február között volt e pár tili-toli,bekerítés,katlan?
Oszt mi lett a vége?
Pedig dolfiék nem annyi emberrel,meg technikával próbálkoztak,mint most zeliék.
Rá alig 1 évre Berlinben voltak,ami pár ezer km-rel,és pár millió német katonával arrébb van.
Kapjatok már a fejetekhez.
Ha most elvesztik Limant,akkor mi van?
2%-ra nő az ukránok álltal visszavett terület?
Esetleg 3%-ra?
Jujj,akkor mi van,mennyi emberbe,felszerelésbe fáj ez az ukránoknak, és memnyibe az Oroszoknak,arányaikban?
5 az 1hez,vagy kevesebb?
Arra ne várjatok,hogy bedőlnaz Orosz gazdaság, vagy elfogy a a vasérc a kohókból,mert csalódni fogtok, sem rendszerváltás nem lesz,ahogy a mi okos rendőreink szétverték a pofánkat,úgy az Orosz rendőrök is el fogják érni,hogy ne legyen rendszerváltás,és legyen elég katona.
Nem hiszem el,hogy ezt magyarázni kell.
Addig örüljünk,amíg csak simogatják az ukránokat, és ukrajnát.
Ha belecsapnak a lecsóba,behívnak még 1 millió,vagy még 3 millió tarcsist,akkor lehet aggódni,no nem értük,harem magunkért,mert akkor itt is zárulnak a határok,és mehetünk a frontra, 1 hates képzés után, mint az ukránok.
Picit felébredhetne már a náci,tenorista felpippantó oldal.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 769
113
Meg ne sértődj de lehet inkább főznöd kéne mint szakérteni töredék információk alapján! Itt mindenki ideg állapotba kerül még a harc edzett veteránok is -tehát nem csak te -akik azt hiszik magukról, hogy szakértők attól ha valami nem az ő elvárásaik szerint alakul és a kaprok elfoglalnak valamit . Pedig csak a terület foglalást látjuk az okokat és következményeket nem ! És ilyenkor megy az észnélküli vádaskodás úgy , hogy az okoskodók nagyrésze nemhogy tanult , hadtudományok doktora nem volt de talán még sorállományú bokor ugró se !
Kedves Ogretank!

Én nem vagyok szakértő, ezt leírtam többször. Viszont előre sajnálom az elfoglalt város lakóit, akik szavaztak az orosz egyesülésre. Szerinted mi lesz a sorsuk? Ezt főzőkanál nélkül is el tudom képzelni.

A védelmi minisztérium sürgős nyilatkozata Limanban egy kazán veszélyéről és csapataink kivonásáról​


Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a szövetséges csapatok Limanból való kivonásáról szóló információkat.

"A bekerítés veszélyével összefüggésben a szövetséges csapatokat Krasznij Limanból előnyösebb vonalakra vonták ki" - közölte a minisztérium.

A nap folyamán az Orosz Hadsereg hatalmas tűzcsapásai az Ukrán Fegyveres Erők 66. és 93. gépesített dandárjának Krasznolymanszk irányú állásaira több mint kétszáz ukrán katonát, öt harckocsit és kilenc gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg – tette hozzá Konasenkov tábornok. .

„Az elszenvedett veszteségek ellenére, jelentős erő- és eszközfölényben az ellenség tartalékokat vont be és folytatta az offenzívát ebben az irányban” – tette hozzá a Honvédelmi Minisztérium.
Korábban az Orosz Tavasz arról számolt be, hogy a bekerítés elkerülése érdekében az orosz csapatok szervezetten vonultak ki Krasznij Limanból az előre előkészített tartalék állásokba.


Источник: https://rusvesna.su/news/1664632188

Ezzel szember Colonelcassad ezt írja:

A Limanszkij irányú helyzet
2022. október 1-jén

14:00-kor az Ukrán Fegyveres Erők a fő erőfeszítéseket három útszakaszra összpontosították: Liman - Zarechnoye , Torskoye - Kremennaya , Torskoye - Svatovo . Az ukrán alakulatok az erők megfelelő elosztásával az orosz csapatok kommunikációs vonalainak megszakítására összpontosítottak.

Ugyanakkor magában Limanban , Sztavkiban , Jampol északi környékén és az „életút” mentén folytatódott az orosz védelmi parancsok nyomulása .

▪️Október 1-jén délig az ukrán fegyveres erőknek sikerült fizikailag átvágniuk a Torszkoje-Szvatovo utat , és lecsapták az RF fegyveres erőit a Ternov régióban vívott csatában .

▪️Liman49.012093, 37.772098 nyugati bejáratánál ( ) kitűzték az ukrán zászlót : addigra a város legalább 20%-át az ellenség ellenőrizte. Ezt bizonyítja, hogy a város nyugati bejáratánál nem hallatszanak kézi lőfegyverek és tüzérségi csapások. A harcok Liman középső és keleti részére , Sztavki déli peremére és Yampol északi peremére helyezkedtek át . A Torsky és a Liman helyőrség közötti kommunikációt tűz akadályozza.



▪️Az RF fegyveres erői csapást mérnek Zarecsnijra (Kirovszk) , amely magában foglalja az ukrán alakulatokat is. Zarecsnoje-n keresztül halad át a Liman-Torskoye út.

▪️A Torszkoje-Kremennaja út az Ukrán Fegyveres Erők folyamatos tűzellenőrzése alatt áll, az ukrán manővercsoportok harcban próbálják megkötni az orosz egységeket.

Az orosz parancsnokság intézkedései ellenére legjobb esetben is az ukrán csapatok előrenyomulását sikerült lassítani. Ebben a szakaszban nem lehet megfordítani a csatákat Limanért .
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 118
2 299
113
De, hogy...
Nézem a videókat és egyszerűen hihetetlen.
Pedig "szorították" őket az ukránok már hetek óta, sőt legalább nyolcszor """be is kerítették""".
Erre ők egyszerűen elsétáltak.
Ráadásul egy teljesen leszakadt hídon is átmentek, pedig állítólag Herszonban néhány kátyu már megállította őket...
Még lefejezős juliannek is bűzlik az egész:


bRf6tTj.jpg
Passz. Majd kiderül pár napon belül, nekem gyanús, hogy kivonták a hivatasosokat még időben, ott hagyták az agyutolteleket, hogy utolsó loszerig és jön a felmentés.
Azok meg utolsó pillanatban kapcsoltak és a erdőn mezőn keresztül leleceltek, ahogy tudtak.
Azóta elvileg már Kreminabol is...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ahhoz hogy máshol felvedd a harcot ahhoz felszerelt, kiképzett és jelen esetünkben némi "harcedzett" egységekre is szükség van továbbá akarásra legfőképp politika irányából. Jelenleg úgy fest hogy az oroszok a vonalakon egyre több helyen kezdik elveszíteni azt a bizonyos pontot. Lehet itt viszavonulásról, taktikai húzásokrol írni. A tényeken ezek sajnos nem változtatnak.
Felszerelt, ellátott kiképzett és lehetőség szerint ahol meg tudják oldani "harcedzett" gárdákra van szükség. Nos ezek nem látszanak vagy alig és ahogy elnézem nem is igen lesznek. Hiába a sok videó az eszközökről. (Sztem inkább PR hatása van) Harcolni akaró és tudó állomány nélkül ugyan úgy kohóvasak. Ezen nincs mit szépíteni.

Azt írják 10000 hullába került az ukránoknak ez a kivonulás...
Nem erre játszottak, egy szép nagy jelképes bekerítést akartak, azért őrölték fel a tartalékokat.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 379
7 867
113
Ugyan úgy fognak járni mint Szíriában a Szír gárda. Hiábba az emberi erőfölény ez ma már .......
Jelenleg úgy fest ahogy elnézem hogy abból a bizonyos embertömegből nagyon nagyon kevés % a tudna igazán "harcolni" illetve akarni is.
Ukránok ebben lekörözték az oroszokat igaz usánka támogatással. De nekik is korlátolt a rendelkezésre álló humán erőforrásaik. Az orosznak marad a kemény 4-6 hónapos kiképzés-felkészítés annak 80-150 ezer embernek. Mert nagyjából 300-600 ezer emberből ennyi lenne alkalmas minimum szinten arra hogy felvegye a harcot és ne az első körben szaladjon el illetve esen el.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Azt írják 10000 hullába került az ukránoknak ez a kivonulás...
Nem erre játszottak, egy szép nagy jelképes bekerítést akartak, azért őrölték fel a tartalékokat.
Na de elvtárs, legalább 99999999 hullába került az ukránoknak. Az oroszok által fizetett neonackó konteós marhák ezt mondták, tehát igaz!!! :D
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 714
15 498
113
Kadirov is "kicsit csalódott" Liman eleste miatt:


"Mindig is mondtam: nincs jobb a hangoztatott igazságnál, bár keserű, sértő, de az igazság. Csak így lehet előrelépni. Ezért nem hallgathatok el arról, ami Krasznij Limanban történt.

Ennek a szakasznak a védelmét a Központi Katonai Körzet parancsnoka, Alekszandr Lapin vezérezredes vezette. Ugyanaz a Lapin, aki Liszichanszk elfoglalásáért megkapta az orosz hős csillagát, bár de facto nem volt ott, és nem volt a közelben. Lapint szintén a Nyugati Katonai Körzet csapatai kapták meg.

A vezérezredes az LPR és más egységek mozgósított harcosait telepítette Liman irányának minden határára, de nem biztosította számukra a szükséges kommunikációt, interakciót és lőszerellátást. Két héttel ezelőtt az Akhmat Különleges Erők vezérőrnagya, kedves Apty Alaudinov bátyám személyesen jelentette nekem, hogy harcosaink könnyű célponttá válhatnak. A veszélyről viszont tájékoztattam Valerij Geraszimovot, az Orosz Föderáció Fegyveres Erők vezérkarának főnökét. De a tábornok biztosított arról, hogy nincsenek kétségei Lapin vezetői tehetségét illetően, és nem hiszi el, hogy Krasznij Limanban és környékén lehetséges a visszavonulás.

Lapin egy héttel később a beosztottjaitól száz kilométerre lévő Starobelszkbe helyezi át székhelyét, ő maga pedig Luganszkban ül. Hogyan kezelheti gyorsan az egységeket, ha 150 km-re van tőlük? Az elemi katonai logisztika hiánya miatt mára több települést és nagy területet elhagytunk.

Nem szégyen, hogy Lapin középszerű. És az, hogy a csúcson a vezérkar vezetői takarják. Ha engedtem volna, Lapint közlegényi rangra lefokoztam volna, kitüntetéseitől megfosztanám, és géppuskával a kezében a frontvonalba küldtem volna, hogy vérrel mossa le szégyenemet.

A hadsereg nepotizmusa nem vezet jóra. A hadseregbe erős jellemű, bátor, elvszerű embereket kell kinevezni, akik aggódnak a harcosaiért, akik tépik a fogukat a katonájukért, akik tudják, hogy egy beosztott nem maradhat segítség és támogatás nélkül. A hadseregben nincs helye a nepotizmusnak, különösen nehéz időkben.

Nem volt elég mazsolánk? Már akkor azt mondtam: lőjenek az ellenség katonai koncentrációjára a nácik által elfoglalt Izyumban, főleg, hogy akkori tüzérségünknek volt ilyen lehetősége. Egyszerre végeztek volna a fő sátánistákkal és fasisztákkal. Az NWO-t a szó teljes értelmében kell végrehajtanunk, nem pedig flörtölni. Használj ki minden lehetőséget és minden fegyvert területünk megvédésére. Donyecket még mindig ágyúzzák. Az egyesített 4 terület lakói védelmet szeretnének.

Nem tudom, hogy az RF védelmi minisztériuma mit jelent a főparancsnoknak, de személyes véleményem szerint drasztikusabb intézkedéseket kellene hozni, egészen a határ menti területeken a hadiállapot kihirdetéséig és az alacsony hőfok alkalmazásáig. - nukleáris fegyvereket hozni. Nem szükséges minden döntést a nyugat-amerikai közösség szemével hozni – ezt már kimondta, és sokat tett ellenünk.
Tegnap felvonulás volt Izyumban, ma zászló Limanban, és mi lesz holnap?

Minden rendben lenne, ha nem lenne olyan rossz."