[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 909
91 529
113
Azt írják 10000 hullába került az ukránoknak ez a kivonulás...
Nem erre játszottak, egy szép nagy jelképes bekerítést akartak, azért őrölték fel a tartalékokat.
Igen, miután 10.000 ukránt lemèszároltak az oroszok Lymant ostrománál nem volt értelme tovább harcolni és kivonultak a nagy győzelem után.


Lóxart Mama!!
Próbálták magukat összeszedni az oroszok a harkovi bukás után, de nem megy, max lassítani tudnak. Ez egy újabb nagy orosz vereség!!!
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Még alszik a család, hangot nem adtam rá, mobilról pici a kép, de próbálom értelmezni: bár egy tag állva biztosított, mégis a hátukba kerültek az oroszok, és ezek eldőltek vmitől, vagy azonnal megadták magukat? Vagy mi ez? Nem tüzérség, az látszik.

Azt írta valaki a tweet alatt, hogy aknavető gránát volt. Mögöttük, ahova a kamerás fordul, van is egy füstfelhő, majd abból az irányból repül is feléjük valami repesz-szerű (a felső részen látni) 0:48-0:49 körül.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 995
41 545
113
Kadirov is "kicsit csalódott" Liman eleste miatt:


"Mindig is mondtam: nincs jobb a hangoztatott igazságnál, bár keserű, sértő, de az igazság. Csak így lehet előrelépni. Ezért nem hallgathatok el arról, ami Krasznij Limanban történt.

Ennek a szakasznak a védelmét a Központi Katonai Körzet parancsnoka, Alekszandr Lapin vezérezredes vezette. Ugyanaz a Lapin, aki Liszichanszk elfoglalásáért megkapta az orosz hős csillagát, bár de facto nem volt ott, és nem volt a közelben. Lapint szintén a Nyugati Katonai Körzet csapatai kapták meg.

A vezérezredes az LPR és más egységek mozgósított harcosait telepítette Liman irányának minden határára, de nem biztosította számukra a szükséges kommunikációt, interakciót és lőszerellátást. Két héttel ezelőtt az Akhmat Különleges Erők vezérőrnagya, kedves Apty Alaudinov bátyám személyesen jelentette nekem, hogy harcosaink könnyű célponttá válhatnak. A veszélyről viszont tájékoztattam Valerij Geraszimovot, az Orosz Föderáció Fegyveres Erők vezérkarának főnökét. De a tábornok biztosított arról, hogy nincsenek kétségei Lapin vezetői tehetségét illetően, és nem hiszi el, hogy Krasznij Limanban és környékén lehetséges a visszavonulás.

Lapin egy héttel később a beosztottjaitól száz kilométerre lévő Starobelszkbe helyezi át székhelyét, ő maga pedig Luganszkban ül. Hogyan kezelheti gyorsan az egységeket, ha 150 km-re van tőlük? Az elemi katonai logisztika hiánya miatt mára több települést és nagy területet elhagytunk.

Nem szégyen, hogy Lapin középszerű. És az, hogy a csúcson a vezérkar vezetői takarják. Ha engedtem volna, Lapint közlegényi rangra lefokoztam volna, kitüntetéseitől megfosztanám, és géppuskával a kezében a frontvonalba küldtem volna, hogy vérrel mossa le szégyenemet.

A hadsereg nepotizmusa nem vezet jóra. A hadseregbe erős jellemű, bátor, elvszerű embereket kell kinevezni, akik aggódnak a harcosaiért, akik tépik a fogukat a katonájukért, akik tudják, hogy egy beosztott nem maradhat segítség és támogatás nélkül. A hadseregben nincs helye a nepotizmusnak, különösen nehéz időkben.

Nem volt elég mazsolánk? Már akkor azt mondtam: lőjenek az ellenség katonai koncentrációjára a nácik által elfoglalt Izyumban, főleg, hogy akkori tüzérségünknek volt ilyen lehetősége. Egyszerre végeztek volna a fő sátánistákkal és fasisztákkal. Az NWO-t a szó teljes értelmében kell végrehajtanunk, nem pedig flörtölni. Használj ki minden lehetőséget és minden fegyvert területünk megvédésére. Donyecket még mindig ágyúzzák. Az egyesített 4 terület lakói védelmet szeretnének.

Nem tudom, hogy az RF védelmi minisztériuma mit jelent a főparancsnoknak, de személyes véleményem szerint drasztikusabb intézkedéseket kellene hozni, egészen a határ menti területeken a hadiállapot kihirdetéséig és az alacsony hőfok alkalmazásáig. - nukleáris fegyvereket hozni. Nem szükséges minden döntést a nyugat-amerikai közösség szemével hozni – ezt már kimondta, és sokat tett ellenünk.
Tegnap felvonulás volt Izyumban, ma zászló Limanban, és mi lesz holnap?

Minden rendben lenne, ha nem lenne olyan rossz."
Csak halkan üzenem Khadirovnak: Ezeket a szavakat miért nem mondta el Vlagyimirnek Moszkvában!
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 102
13 521
113

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 069
113
Az első videón biztos oroszok vannak? Csak mert 0:15-nél egyértelműen látszik a hullán a kék ragasztó szalag, ami ugyebár ukrán katonát jelent.
Pár nap/hét eltérés után telegram-ról leszedett videók felkerülnek youtube-ra kitakarva mint ukrán győzelmi videók.... Kb a harcok 2. vagy 3. hónapjától ezt teszik az ukránok.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
A tegnap nagy dírrel-dúrral bejelentett annexió versus a háború realitása: Zaporizsja és Donyeck oblaszt tekintélyes része továbbra sincs orosz ellenőrzés alatt.
90
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 687
8 692
113
⚡️ Ramzan Kadirov a front ezen szakaszának védelmét irányító Olekszandr Lapin vezérezredest tette felelőssé Lyman elvesztéséért.


Érdekesség - Lapin csak nemegész három héttel ezelott vette át a vezetést, miután az elodje csak 16 napig húzta. :cool:

Putyin felismerhetné hogy a problémát ő maga okozta azzal hogy megtámadta Ukrajnát és hogy elfelejtette modernizálni az orosz hadsereget a csecsen háborúk csúfos kudarca után. Ott egy egymilliós szakadár állammal is csak nehezen bírt el az orosz hadsereg. Ukrajna meg ugye nem egymilliós és nincs egyedül mint Csecsenföld volt. Az orosz hadsereg meg alapvetően ugyanaz maradt.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Azt írják 10000 hullába került az ukránoknak ez a kivonulás...
Nem erre játszottak, egy szép nagy jelképes bekerítést akartak, azért őrölték fel a tartalékokat.
Ez már megvolt a déli ellentámadás alatt, hogy na most kivérzik az ukrán hds.
Oszt mégse.
Btw ahogy az orosz raketták sem fogytak ki.
Még.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
535
2 473
93
február 24 óta tart a vita
az egyik oldal szerint az orosz haderő ennyit tud, amennyit látunk
a másik oldal szerint félkézzel fél lábon tudnak ennyit, mert hiányzik a politikai döntés az "igazi" háborúhoz
ha kedd este - vagy akár jövő hét végén - van még elektromos áram internet dnyeper híd ukrajnában akkor a vita eldőlt
Megmondom én neked előre hogy lesz még kedden elektromos áram internet dnyeper híd ukrajnában. Mert a behívott tartalékosok többsége még nincs kész. És addig max Limannál harcolnak. Ezzel még várjatok minimum pár hetet.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113

A fegyveres erők 5 települést szabadítottak fel Liman közelében. A város területén mintegy 5 ezer megszállót vettek körül​


2022. október 1. 11:50

Az ukrán hadsereg megközelítőleg 5-5,5 ezer orosz katonát vett körül a donyecki régió Liman régiójában. A megszállók megpróbálnak áttörni, de sikertelenül.

Ezt Szerhij Cserevaty, az ukrán fegyveres erők keleti csapatainak szóvivője jelentette be a teleton adásában.

"Az orosz csoportot Liman körzetében körülvették " - mondta a szóvivő.

Elmondása szerint ZSU városa közelében 5 település szabadult fel: Yampil, Novoselivka, Shandrygolovo, Drobyshevo és Stavky. Ott jelenleg stabilizációs intézkedések folynak.

Cherevatynak elmondták, hány orosz lehet körülzárva. Korábban a luhanszki OVA vezetője, Szerhij Gaidai azt nyilatkozta, hogy 5000 megszálló van ott.

„Adataink azt mutatták, hogy az orosz csoport [Liman térségében] körülbelül 5-5,5 ezer főt számlált. Az aktív hadműveletek azonban „levonják” a személyzetüket, valamint néhány csoportot, amelyek megpróbáltak áttörni ” – jegyezte meg Cherevaty. Hozzáteszi, hogy a körülvett megszállók végső számát később lehet megmondani.

Emellett a szóvivő elmondta, hogy a megszállók továbbra is próbálnak kitörni Limanból, de a fegyveres erők visszatartják őket. Cherevaty kifejti, hogy Liman felszabadítása fontos Donbász további felszabadítása szempontjából: onnan különösen Kreminnajába és Szeverodonyeckbe lehet költözni.

Tételezzük fel, hogy igaz az ukrán állítás. Ha Zarichne-t beveszik, akkor a Lyman-ban körbezárt oroszok nyakig lesznek a fekáliában (de a fejük még ki fog látszani). Jelenleg térig vannak süllyedve a kakaóban.

Lassan el lehet kezdeni a Himarsokat Szeverodonyeckre programozni.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 995
41 545
113
Vészhelyzet a belbeki repülőtéren. A mentők szerint leszállás közben a repülőgép kigurult a kifutópályáról és kigyulladt.
A tűzoltók jelenleg is a helyszínen dolgoznak. Kérjük, maradjanak nyugodtak" - mondta Razvozzhayev kormányzó.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Igen, miután 10.000 ukránt lemèszároltak az oroszok Lymant ostrománál nem volt értelme tovább harcolni és kivonultak a nagy győzelem után.


Lóxart Mama!!
Próbálták magukat összeszedni az oroszok a harkovi bukás után, de nem megy, max lassítani tudnak. Ez egy újabb nagy orosz vereség!!!

Senki se beszélt orosz győzelemről.


Már tegnap este mentek orosz oldalról telegrammon, twitteren, hogy Liman megtette a dolgát, az ukrán vezetés nem fog örülni annak ami most jön.

Legtöbben egy masszív ellentámadásra gondoltak...

A népszavazásokkal lépéskényszerbe kerültek az ukránok, húzniuk kellett egy újabb látványos twitter győzelmet az nyugati npc-k meggyőzésére. Bármi áron.

Mikor 2 hét peremoga után végre tényleg közel kerül a bekerítés lehetősége, az orosz légierő földbe bombázza a tüzérségüket és előretolt csapatokat, majd háborítatlanul visszavonulnak és erről még videókat is közretesznek.

Ez egy nagybetűs Pürrhoszi győzelem.

Ráadásul a twitter bot-okat már megint előre script-elték, mert öntik a kamuhíreket 2000-5500 bezárt oroszra Limannál.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 687
8 692
113
Senki se beszélt orosz győzelemről.


Már tegnap este mentek orosz oldalról telegrammon, twitteren, hogy Liman megtette a dolgát, az ukrán vezetés nem fog örülni annak ami most jön.

Legtöbben egy masszív ellentámadásra gondoltak...

A népszavazásokkal lépéskényszerbe kerültek az ukránok, húzniuk kellett egy újabb látványos twitter győzelmet az nyugati npc-k meggyőzésére. Bármi áron.

Mikor 2 hét peremoga után végre tényleg közel kerül a bekerítés lehetősége, az orosz légierő földbe bombázza a tüzérségüket és előretolt csapatokat, majd háborítatlanul visszavonulnak és erről még videókat is közretesznek.

Ez egy nagybetűs Pürrhoszi győzelem.

Ráadásul a twitter bot-okat már megint előre script-elték, mert öntik a kamuhíreket 2000-5500 bezárt oroszra Limannál.
Ez a putyin gyerek zsenilás stratéga.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Elvileg már Liman központi részeiig jutottak az ukránok, vszeg az oroszok már kivonultak a városból, max utóvédek vannak. A kérdés, hpgy a víztározót és Kremennaját tudják-e tartani

Néztél térképet az elmúlt 3-4napban? kb akkor 3-4napja volt az utolsó lehetősége a kivonulásra. Nem tették. És már ekkor is csak nagyon súlyos veszteségekkel tehették volna meg. A kérdés jelenleg már csak annyi, hogy 5.000 vagy 10.000 oroszt húsdarálnak, húsdaráltak le ukránok.
Mondjukaz elmúlt hónapban nagyon nem ez az első eset amikor körbekerítik oroszokat és ez van.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Kadirov is "kicsit csalódott" Liman eleste miatt:


"Mindig is mondtam: nincs jobb a hangoztatott igazságnál, bár keserű, sértő, de az igazság. Csak így lehet előrelépni. Ezért nem hallgathatok el arról, ami Krasznij Limanban történt.

Ennek a szakasznak a védelmét a Központi Katonai Körzet parancsnoka, Alekszandr Lapin vezérezredes vezette. Ugyanaz a Lapin, aki Liszichanszk elfoglalásáért megkapta az orosz hős csillagát, bár de facto nem volt ott, és nem volt a közelben. Lapint szintén a Nyugati Katonai Körzet csapatai kapták meg.

A vezérezredes az LPR és más egységek mozgósított harcosait telepítette Liman irányának minden határára, de nem biztosította számukra a szükséges kommunikációt, interakciót és lőszerellátást. Két héttel ezelőtt az Akhmat Különleges Erők vezérőrnagya, kedves Apty Alaudinov bátyám személyesen jelentette nekem, hogy harcosaink könnyű célponttá válhatnak. A veszélyről viszont tájékoztattam Valerij Geraszimovot, az Orosz Föderáció Fegyveres Erők vezérkarának főnökét. De a tábornok biztosított arról, hogy nincsenek kétségei Lapin vezetői tehetségét illetően, és nem hiszi el, hogy Krasznij Limanban és környékén lehetséges a visszavonulás.

Lapin egy héttel később a beosztottjaitól száz kilométerre lévő Starobelszkbe helyezi át székhelyét, ő maga pedig Luganszkban ül. Hogyan kezelheti gyorsan az egységeket, ha 150 km-re van tőlük? Az elemi katonai logisztika hiánya miatt mára több települést és nagy területet elhagytunk.

Nem szégyen, hogy Lapin középszerű. És az, hogy a csúcson a vezérkar vezetői takarják. Ha engedtem volna, Lapint közlegényi rangra lefokoztam volna, kitüntetéseitől megfosztanám, és géppuskával a kezében a frontvonalba küldtem volna, hogy vérrel mossa le szégyenemet.

A hadsereg nepotizmusa nem vezet jóra. A hadseregbe erős jellemű, bátor, elvszerű embereket kell kinevezni, akik aggódnak a harcosaiért, akik tépik a fogukat a katonájukért, akik tudják, hogy egy beosztott nem maradhat segítség és támogatás nélkül. A hadseregben nincs helye a nepotizmusnak, különösen nehéz időkben.

Nem volt elég mazsolánk? Már akkor azt mondtam: lőjenek az ellenség katonai koncentrációjára a nácik által elfoglalt Izyumban, főleg, hogy akkori tüzérségünknek volt ilyen lehetősége. Egyszerre végeztek volna a fő sátánistákkal és fasisztákkal. Az NWO-t a szó teljes értelmében kell végrehajtanunk, nem pedig flörtölni. Használj ki minden lehetőséget és minden fegyvert területünk megvédésére. Donyecket még mindig ágyúzzák. Az egyesített 4 terület lakói védelmet szeretnének.

Nem tudom, hogy az RF védelmi minisztériuma mit jelent a főparancsnoknak, de személyes véleményem szerint drasztikusabb intézkedéseket kellene hozni, egészen a határ menti területeken a hadiállapot kihirdetéséig és az alacsony hőfok alkalmazásáig. - nukleáris fegyvereket hozni. Nem szükséges minden döntést a nyugat-amerikai közösség szemével hozni – ezt már kimondta, és sokat tett ellenünk.
Tegnap felvonulás volt Izyumban, ma zászló Limanban, és mi lesz holnap?

Minden rendben lenne, ha nem lenne olyan rossz."
Azért én gondolkozom, hogy az orosz parancsnokságnak mi lehet a véleménye erről a törpe mitugrászról, aki kéretlenül beleugat a dolgukba.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Kedves Ogretank!

Én nem vagyok szakértő, ezt leírtam többször. Viszont előre sajnálom az elfoglalt város lakóit, akik szavaztak az orosz egyesülésre. Szerinted mi lesz a sorsuk? Ezt főzőkanál nélkül is el tudom képzelni.

A védelmi minisztérium sürgős nyilatkozata Limanban egy kazán veszélyéről és csapataink kivonásáról​


Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a szövetséges csapatok Limanból való kivonásáról szóló információkat.

"A bekerítés veszélyével összefüggésben a szövetséges csapatokat Krasznij Limanból előnyösebb vonalakra vonták ki" - közölte a minisztérium.

A nap folyamán az Orosz Hadsereg hatalmas tűzcsapásai az Ukrán Fegyveres Erők 66. és 93. gépesített dandárjának Krasznolymanszk irányú állásaira több mint kétszáz ukrán katonát, öt harckocsit és kilenc gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg – tette hozzá Konasenkov tábornok. .


Korábban az Orosz Tavasz arról számolt be, hogy a bekerítés elkerülése érdekében az orosz csapatok szervezetten vonultak ki Krasznij Limanból az előre előkészített tartalék állásokba.


Источник: https://rusvesna.su/news/1664632188

Ezzel szember Colonelcassad ezt írja:

A Limanszkij irányú helyzet
2022. október 1-jén

14:00-kor az Ukrán Fegyveres Erők a fő erőfeszítéseket három útszakaszra összpontosították: Liman - Zarechnoye , Torskoye - Kremennaya , Torskoye - Svatovo . Az ukrán alakulatok az erők megfelelő elosztásával az orosz csapatok kommunikációs vonalainak megszakítására összpontosítottak.

Ugyanakkor magában Limanban , Sztavkiban , Jampol északi környékén és az „életút” mentén folytatódott az orosz védelmi parancsok nyomulása .

▪️Október 1-jén délig az ukrán fegyveres erőknek sikerült fizikailag átvágniuk a Torszkoje-Szvatovo utat , és lecsapták az RF fegyveres erőit a Ternov régióban vívott csatában .

▪️Liman49.012093, 37.772098 nyugati bejáratánál ( ) kitűzték az ukrán zászlót : addigra a város legalább 20%-át az ellenség ellenőrizte. Ezt bizonyítja, hogy a város nyugati bejáratánál nem hallatszanak kézi lőfegyverek és tüzérségi csapások. A harcok Liman középső és keleti részére , Sztavki déli peremére és Yampol északi peremére helyezkedtek át . A Torsky és a Liman helyőrség közötti kommunikációt tűz akadályozza.



▪️Az RF fegyveres erői csapást mérnek Zarecsnijra (Kirovszk) , amely magában foglalja az ukrán alakulatokat is. Zarecsnoje-n keresztül halad át a Liman-Torskoye út.

▪️A Torszkoje-Kremennaja út az Ukrán Fegyveres Erők folyamatos tűzellenőrzése alatt áll, az ukrán manővercsoportok harcban próbálják megkötni az orosz egységeket.

Az orosz parancsnokság intézkedései ellenére legjobb esetben is az ukrán csapatok előrenyomulását sikerült lassítani. Ebben a szakaszban nem lehet megfordítani a csatákat Limanért .
Olvasom én is a HTKA meg a Telegram és egyéb netes információkat ! De ki kell jelentenem , hogy olyan szintű dezinformációs háborút látunk ami még sose volt de valamit biztosan nem látunk a VALÓSÁGOT és a KÜLÖNBÖZŐ HÁTTÉR ALKUKAT amik igazán meghatározzák ezt a sose látott tényleg különleges hadműveletet ! Tehát a mit miért és hogyan az nagyon homályos ! Nyilván lehet és kell is legyen az embernek saját véleménye de a művet amit látunk nem rövid idő intervallumra komponálták hanem beláthatatlanra !