[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 399
113
Tom Cooper
https://medium.com/@x_TomCooper_x/u...ussian-counterattack-on-kupyansk-c3d5c9a0fcdf

Ukrajnai háború, 2022. szeptember 24. – október 3.; Orosz ellentámadás Kupjanszk ellen


Rendkívül zsúfolt volt az elmúlt néhány nap, és azt hiszem, még a mainstream média is elkapta a Lyman környéki fejleményeket. Így gondolom, nincs is olyan nagy szükség a kommentáromra.

Most is szeretnék visszatérni valamihez, ami úgy tűnik, teljesen elkerülte a szélesebb körű figyelmet.

Lehet, hogy néhányan felfigyeltek arra, hogy a múlt héten említettem a Kupjanszkot, de nem mentek bele a részletekbe. Egyesek emlékezhetnek arra, hogy nagyjából ugyanebben az időben említettem az ukránokat, akik azon töprengenek, hogy az oroszok miért is próbálnak ellentámadást indítani – tekintve, hogy minden alkalommal hatalmas veszteségeket szenvednek el. Nos, miközben mindenki teljes mértékben a Lyman környéki eseményekre koncentrált (nem kétséges, néhány jó okkal), és a legtöbben még mindig azzal vannak elfoglalva, hogy mi is folyik ott, szeretném felhívni a figyelmet a Kupjanszktól keletre fekvő területre.

Ha az ember keletre utazik ettől a várostól, három nagy falu van, amely „ívet” hoz létre Kupjanszk keleti oldala körül. Északról dél felé ezek Petorpavlivka, Kurylivka és Kivsharivka. Petropavlivka különösen érdekes hely, amely mintegy 5-6 km-re húzódik egyik oldalról a másikra, és több út mentén halad, amelyek viszont több „Mi”-t hoznak létre, északkelet és délkelet felé nyílva. Nagyon hosszú, „nagy falu”.

Legalább ilyen fontos a keletebbre eső terület: valami 10-15 kilométernyi szántó – egészen a falvak láncolatáig, amelyek közül a legnagyobbak Orljanszka, Jahidne és Kyslivka. Közben nagyon kevés kisebb település és tanya, nincs erdő, kevés kisebb patak. Más szavakkal: „üres terület”, csak mezők, mezők és még több mező.

Még mindig nem tisztázott, hogy pontosan mi történt ezen a területen szeptember 24., szombat és tegnap óta. Csak néhány első kézből származó beszámolóm van, amely felületes részleteket és néhány videót tartalmaz, de a többi eléggé levonható: ennek ellenére nagyon érdekesnek és potenciálisan nagyon fontosnak tartom az „eredményes benyomásokat”.

1*Z7wz5Z0CCb03hPabmtlSUg.jpeg

Kupjanszk és a tőle mintegy 25-30 km-re keletre lévő terület térképe. A piros nyilak a Petropavlivka, Kurylivka és Kivsharivka elleni orosz ellentámadások hozzávetőleges irányait jelölik. A kékek az ukrán előretörés általános irányait mutatják szeptember 30. óta.

Szeptember 20–21. körül, amit én – pontos megnevezések híján – a „Kupyansk Group ZSU”-nak hívok (3. harckocsi, 14. és 92. mech, Kraken ezred, esetleg a Donbas zászlóalj és néhány más egység) befejezte a keleti Kupjanszk felszámolását. majd továbbnyomult keletre és délre Petropavlivka, Kurylivka és Kivsharivka felé.

Az oroszok kezdetben viszonylag enyhe ellenállást tanúsítottak, de közben Belgorodból megrohanták a mozgósított tartalékosok segítségével újjáépített 3. motorpuskás hadosztályt és néhány más egységet Belgorodból, majd látszólag keletről nyugat felé támadtak. Arapivka, Volodimirivka és Kuzemivka környékéről, minden cselekmény nélkül, minden eltérítés nélkül, bőséges légi támogatással és tüzérségi támogatással (ezt azonban rosszul irányították) - egyenesen az üres terület fölött nyugat felé.

Nyilvánvaló, hogy az ukránok korán észlelték őket, helyzetbe hozták egységeiket, és behozták tüzérségüket.

Úgy tűnik, elsőként a T-90-esekkel felszerelt 27. Gárda Motoros Lövészdandár indult el. Szeptember 24-én megtámadta Kurylivkát, és számos T-90-et elvesztett, amelyeket közben kiütöttek vagy elhagytak (az ukránok még napokkal később is gyűjtötték az egység darabjait a csatatéren). A következő a 237. harckocsiezred BTG-je volt, a raktárból kivett T-80-asokkal és BMP-2-esekkel felszerelve. Ez megtámadta Petropavlivkát és teljesen összetört, néha vasárnap és/vagy hétfőn, szeptember 25–26-án. Gondolj bele, valaki megszámolt 10-11 T-80-ast, hasonló számú BMP-t és MT-LB-t, és körülbelül 40 másik járművet egyetlen videón, amely azt a csatateret mutatta be a „másnap reggel”, de nem találja többé azt a linket . Motorpuskát tekintve a BTG-ben 10-11 MBT-ből, két-három társaság IFV-ből (például BMP-ből), majd hasonló méretű tüzérségi támogatásra lehet számítani: ott, mint mondták, nagyjából egy egész BTG-t szétvertek.

És mégis, ez az „1,5 BTG elveszett” csak a kezdet volt.

Szeptember 27-én, kedden ismét Kurylivkáért mentek az oroszok – pontosan ugyanazzal az eredménnyel: újabb BTG-t veszítettek. Aztán, gondold el, csütörtök volt, a Kivsharivkáért mentek – és azonnal elveszítették a következő BTG-t. Ebben a két összecsapásban az ukránok valóban beengedték az oroszokat a falvakba, majd több oldalról támadtak: az oroszok elfutnak – amennyire csak tudtak: több tucatnyian meghaltak.

Talán néhány szóban forgó ütközet hosszabb ideig tartott (a Kurylivka-i csata olyasmi volt, mint „több napig tartó nagy összecsapások láncolata”), és kétségtelen, hogy az ukránok is veszítettek néhányat. De ennek az összecsapásnak az összesített eredménye egyértelmű: a 27. GMRB és a 3. MRD napról napra támadott, támadott és támadott, hullámról hullámra – de szó szerint darabokra tört. Aknákba futnak, tüzérség érte őket, ukrán ATGM-ek, majd harckocsik, végül gyalogság által működtetett könnyű páncéltörő fegyverek.

Végül a 27. GMRB és a 3. MRD (valószínűleg a 26. gárda-harckocsiezred) megtizedelése és a három csatatér felmosása után szeptember 30-án a Kupjanszki Csoport ZSU kelet felé támadt.

Nyilvánvalóan a P07-es autópályán mentek le, Kotiyarivka és Tabaivka felé, Szvatove általános irányába – de onnan északra is, Orljanszke felé. Hogy meddig jutottak el mostanra, fogalma sincs: csak annyit lehet tudni, hogy az oroszok újabb erősítést siettek Belgorod környékéről. Valójában az a hír járja, hogy Putyin egy BTG-t (vagy többet?) rendelt a Wagner PMC-ből a frontvonal ebbe a szektorába.

Az orosz közösségi médiában terjedő pánik alapján azonban úgy tűnik, az ukránok „túl messzire” léptek elő.

Nagyon érdekes cikk. Ha igaz, akkor hamarosan felkerülnek a képek a veszteségekről.
Nehéz átlátn, mi történik.
Én a szovjet -orosz hadtudományt nagyra tartom, de az orosz igénytelenséget, felelőtlenséget is ismerem.
Kíváncsi vagyok, mi az igazság.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: megazez and Wilson

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
ez egy tűpontos megfogalmazás ..

csecseneknél nem igazán látni liberálisokat,láttuk is hogyan indultak harcba és mennyien, egyébként ez a szélsőséges liberalizmus lesz a keresztény kultúra veszte
Legalább egy ilyen szakmai portálon hagyjuk már el ezt az idióta szokást, hogy szitokszónak használjuk.
Csak mert a napi politika ezt találta ki.
Kossuth, Deák, Eötvös, Bibó, Tisza kvára nem ezt érdemli.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 210
31 271
113
Mivel haboruzik ott a NATO te nagyon analfabéta? Pár löveggel? Semmi komoly légvédelem modern tank repcsi nincs jelen a nato-tol .Arról nem is beszélve hogy még a Himars sem a komolyabb rakétát kapta meg. Szereted nyomni a kommenteim alá a nevető emojit de ezúttal az oroszokon nevet az egész világ! Már Kína rendre utasítja Putyin bohócot hogy álljon le az atommal való fenyegetessel.
Semmiféle NATO nincs ott,Különben NATO tagállamok által átadott,különben nem valami hűdesok,haditechnikai eszköz van ott-amik jelentős része még VSZ gyártmány (lengyel 72eket még VSZ időkben,szovjet uralom alatt gyártották példul)
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
...emlékezzünk arra, amikor az orosz kontingens megjelent Szíriában. Ment a röhögés, hogy mit akarnak azzal a kis erővel? Hol a TGP, meg az SDB?
Tápolva voltak a mérsékelt lefejezősök is. Az oroszok sem a szomszédban voltak.
Aztán ugye, hogy ugye?
Csak szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szír polgárháború továbbra sem ért véget, csak a mainstream média unta meg a közvetítését.

Az Asszad-féle kormányerőknek a folyamatos orosz támogatás ellenére továbbra sem sikerült még az ország területének nagyjából 1/3-át a saját ellenőrzése alá vonnia az ilyen-olyan felkelőktől.

Mondjuk eleve rendszerint nem ugyanazok a dinamikák érvényesülnek egy alacsony intenzitású felekezetközi polgárháborúban és egy magas intenzitású államközi területszerző háborúban. Az egyikből levont következtetés messze nem biztos, hogy a másikra is igaz.
 
W

Wilson

Guest
Mostanában kevés szó esik a Jawelinekről.
Azonban egyre többször látok profin kialakított "tyúkrácsot" az orosz tankokra szerelve.
Nem lehet, hogy összefüggés van a kettő között?

Netán, netán az oroszok kitapasztalták a nagy lándzsa ellenszerét?
Ha tényleg az a helyzet, hogy hatásosan lehet egy a tank tetejére szerelt ketrecráccsal védekezni a szuper-modern páncéltörő ellen, hát akkor érdekes sorsra jut hamarosan ez a fejlesztés is.
És bebizonyosodik, hogy egy probléma megoldása kapcsán feltett kérdésre, mindig a legegyszerűbb válasz a helyes.
Jó párszor ki lett tárgyalva a háború előtt a T-72 topikban az invázió után ebben a topikban is, hogy semmit sem érnek én tettem be annak az orosz harckocsiparancsnoknak a beszámolóját aki elmondta a február 24 kezdődött ukrajnai orosz hadműveletek tapasztalatai alapján. hogy azt a funkciójukat amire szánták őket nem tudják betölteni sőt akadályozzák, hogy a legénység gyorsan elhagyja a harckocsit.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni and Catles

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 049
113
Semmiféle NATO nincs ott,Különben NATO tagállamok által átadott,különben nem valami hűdesok,haditechnikai eszköz van ott-amik jelentős része még VSZ gyártmány (lengyel 72eket még VSZ időkben,szovjet uralom alatt gyártották példul)
Olyan nehézfegyverzetet adtak át az Ukránoknak amiket a jenki 32 évvel ezelőtt nevetve lőtt ki Irakban.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 877
13 405
113
A nap híre gyerekek! :p :p :D :D :D
Elon Musk (végre jó fej volt) Békét javasolt hoholisztánnak...erre 9%-ot bukott a részvényeiből. Alább a béketervezet...
A Krím hivatalosan is Oroszország része": Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről.
Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat:
  • A Krím hivatalosan Oroszország része, ahogy 1783 óta (Hruscsov hibája előtt) az is volt;
  • A Krím vízellátásának biztosítása;
  • Ukrajna semleges marad
Azt mondta, hogy ha nem kezdődnek meg a tárgyalások, az a világot nukleáris katasztrófába sodorja.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az orosz légierő a csatában megsemmisítette "Nagyapát" - a 40. légi dandár "legendás" parancsnokát, aki a híres "kijevi szellem" parancsnoka volt - írja a Daily Mail (Emlékeztetnek, hogy a "Kijev szelleme" a valóságban soha nem létezett, ezt hivatalosan már régen elismerték az ukrán légierőnél) Az ukrán légierő 61 éves ezredese, Mihail Matyusenko azonban a Fekete-tenger feletti légi csatában életét vesztette.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Már Kína rendre utasítja Putyin bohócot hogy álljon le az atommal való fenyegetessel.
Igazából arról a kínáról beszélünk, aki súlyosan toporzékolt, és közben még a szemöldökét is ráncolta, amikor bejelentette, hogy soha nem látott következményei lesznek, ha az amerikai gép le mer szállni Tajvanon? Ja bocs, még a kalapját is földhöz csapta.
Arról a Kínáról, ami, amikor valamit villantania kellett volna, butított export Szu-35ösöket emelet?
Putyin valószínűleg azóta is nagyon hálás nekik. De még hálásabb lenne, ha ezzel várnak az Ukrán balhé végéig. Mert akkor pusztán a látszat miatt legalább addig leköt némi NATO erőt. Így ugya egyértelmű ki lesz a főszólam az új hatalmi tömbben, de a NATO minden erőt bevethet Ukrajnában...
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Csak szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szír polgárháború továbbra sem ért véget, csak a mainstream média unta meg a közvetítését.

Az Asszad-féle kormányerőknek a folyamatos orosz támogatás ellenére továbbra sem sikerült még az ország területének nagyjából 1/3-át a saját ellenőrzése alá vonnia az ilyen-olyan felkelőktől.

Mondjuk eleve rendszerint nem ugyanazok a dinamikák érvényesülnek egy alacsony intenzitású felekezetközi polgárháborúban és egy magas intenzitású államközi területszerző háborúban. Az egyikből levont következtetés messze nem biztos, hogy a másikra is igaz.
Mondjuk a jelentősebb olajmezőit melyik állam is ellenőrzi?
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Fenntartásokkal kezelendő, de ha csak a fele igaz azok sem kis veszteségek...

Kupjanszknál és Limannál orosz rakétacsapások súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek, ugyanakkor Herszon megyében ukrán tankok mélyen beékelődtek az orosz védelembe - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A Harkiv megyei Kupjanszk környékén orosz rakétacsapások a tábornok szerint megölték az ukrán 14. gépesített dandár több mint 140 katonáját, és megsemmisítették 19 haditechnikai eszközét. Ebben az irányban, mint mondta, az elmúlt három nap harcaiban több mint félezer ukrán katona esett el, és mintegy 60 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.

A donyecki régióban, Liman irányában, Szlovjanszk közelében az ukrán tartalékra és az ukrán 66. gépesített dandárra mért csapások mintegy száz katona életét követelték, elpusztítva hat páncélozott járművet és két Grad sorozatvetőt is. A 66. és 93. gépesített dandár veszteségei ebben az irányban az elmúlt három nap során meghaladták a 900 embert a szóvivő szerint.

Artemivszknál (Bahmutnál), Kalinivka község közelében orosz rakétatámadás az ukrán 10. hegyi rohamdandár több mint 260 katonáját és 14 haditechnikai eszközét semmisítette meg.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy Artemivszknál az orosz és szakadár erők "bizonyos sikereket értek el". Vitalij Kiszeljov, a Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettesének tanácsadója a Telegramon azt írta, hogy az ukrán erők itt visszavonulnak.

Andrej Marocsko, az luhanszki "népi milícia" szóvivője kijelentette, hogy a szakadár köztársaság területén, Liszicsanszk közelében három oldalról kereszttűzbe kerültek ukrán erők, de egy-másfél kilométert sikerül előretörniük.

Konasenkov azt mondta, hogy az orosz erők Pervomajszke falunál visszavertek egy Donyecki irányába megkísérelt támadást, ami az ukrán 56. gépesített lövészdandár 21. zászlóalja több mint száz katonájának életét követelte. Mint mondta, délen, Mikolajiv és Andrijivka felől minden támadást visszavertek, Davidiv Brid községnél hatvan fős veszteséget okozva az ukrán erőknek, megsemmisítve hét haditechnikai eszközüket.

"Túlerőben lévő tankalegységekkel Zolota Balka és Alekszandrivka irányában az ellenségnek sikerült mélyen beékelődnie a védelmünkbe. Az orosz hadsereg alegységei korábban előkészített védelmi vonalat foglaltak el, és folytatják az ellenségre mérendő csapásokat" - fogalmazott a tábornok, aki szerint az ukrán veszteségek itt mintegy 130 főt és 23 haditechnikai eszközt tettek ki.

Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát közigazgatásának helyettes vezetője a TASZSZ szerint azt mondta, hogy az ukrán előretörési leállt a régióban.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők a hadijelentés értelmében 47 tüzérségi egységet 146 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, megsemmisítve öt rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt, egy Sz-300-as légvédelmi rakétatarendszer radarállomását, valamint három sorozatvetőt. Az orosz légvédelem lelőtt három drónt és 15 HIMARS-lövedéket.

A nap folyamán több orosz ellenőrzés alatt álló települést ért ukrán tüzérségi támadás. Alekszej Kulemzin, Donyeck polgármestere közölte, hogy a belvárost találatok érték

Az orosz védelmi tárca hétfőn felvételeket közölt arról, hogy megérkeztek az első mozgósított tartalékosok a Luhanszki Népköztársaságba

 
K

Kopi2000

Guest
Az ukrán különleges erők Donyeck környékén, légi bombázások során, orosz harckocsikat vesznek ki a működőképesek listájától…






A besorozott orosz férfiakat parancsba kapták, hogy a hidegben aludjanak étel nélkül…






Szép, pontos találat…