[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
980
2 791
93
Ha ez érintett volna bennünket - ez országos jellegű korlátozásokhoz vezetett volna..

Ilyet 1984-ben éltem át egy magyar trafóállomáson, mikor egy zárlaton beragadt megszakító miatt az egész ország áram nélkül maradt a stratégiai fogyasztók kivételével - fél órára max.

Az Ukránok 500 MW körüli max teljesítményre vannak szerződve, viszont ma is déli 12 körül mi adtunk neki 100 MW-ot, mert jól termeltek a napelemeink, a menetrendszerűen lekötött importot más országokkal nem lehet visszamondani, így most a felesleg egy része Ukrajnába távozott.
Ma délután 3 körül tőlük jött szintén szerződés szerint kb 300 MW.

Tehát úgy tűnik hogy a magyarországi energiaellátást nem érintette ez az orosz rakétázás, a 750 kV os feszültségszinten most is jön megy az energia..



Nagyon furcsának találom h az oroszok majd 100 rakétát lőttek ki, de az igazán fontos, kevés hálózati csomópontú 750 kV-os feszültségrendszerű hálózat kímélve lett..

Ez is mintha az előre évekre való eltervezés irányába mutat, hiszen ennyi rakétával a teljes áramszolgáltatás, vasúti közlekedés tán kiiktathatóvá lett volna.. Hmm a népnek cirkuszt és kenyeret, ahogy a római cézár mondta..
Nincs 750 kv os feszültségszint. Kb egyszer kipróbálták azóta 400 on megy
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 941
21 629
113
facepalm.gif
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 801
14 374
113
Az, hogy Kárpátalja nem kapott a rakétákból és aközött, hogy nem szállítunk és nem is engedünk át fegyvert, nincs semmilyen összefüggés, ugye?
Vagy: nincs ott olyan célpont, amely megérne egy ilyen rakétázást.. Ha halad előre a folyamat és a többi értékesebb célpont már sz@rrá lőve, azért nem vagyok benne biztos, hogy a munkácsi laktanya, reptér, a Kárpátok alatt alagútban menő vasút stb.. nem lesz e célpont..
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
616
2 109
93
K

kamm

Guest
On February 15, 1991, President George H. W. Bush traveled to Raytheon's Patriot manufacturing plant in Andover, Massachusetts, during the Gulf War, he declared, the "Patriot is 41 for 42: 42 Scuds engaged, 41 intercepted!"[82] The President's claimed success rate was thus over 97% to that point in the war. As a result, the missile system gained a near-perfect, flawless, mythical reputation for effectiveness.

This estimate was later revised down by the US Army to about 50 percent. Even then, it noted "higher" confidence in only about 25 percent of the cases.

A Congressional Research Service employee commented that if the US army had consistently and accurately applied its assessment method, the number would be far lower.

Following a House Committee on Government Operations investigation, not enough evidence was found to conclude that there had been any interceptions at all.

There is little evidence to prove that the Patriot hit more than a few Scud missiles launched by Iraq during the Gulf War," the investigations concluded.

"There are some doubts about even these engagements," it added.

The report, which called for declassifying more information on the Patriot missile and an independent evaluation of the missile defence programme, was crushed under a lobbying campaign by the US army and Raytheon, leaving only a summary publically available.




HHjagmG.jpg




A Fifth Estate documentary quotes the former Israeli Defense Minister as saying the Israeli government was so dissatisfied with the performance of the missile defense, they were preparing their own military retaliation on Iraq regardless of U.S. objections.[88] After the war, Israel started to develop its indigenous SAM and ABM systems.





More recently, however, Saudi Arabia put its Patriot defences to the test and found them severely lacking, with outright failures.

In repeated missile strikes from Houthi rebels using unsophisticated ballistic missiles, the Patriot missile failed, at times spectacularly.

Despite Saudi Arabia claiming a high success rate for the missile system, it discussed obtaining advanced S-400 missile defences from Russia following the Patriot failures.

A diplomatic source also claimed in mid-September that Saudi Arabia had purchased the Israeli Iron Dome defence system to defend itself against Houthi rebel missile attacks.
Igenigen, pontosan erről beszélek, amikor még arról sincs halovanylila fogalmad sem, hogy mit idézel, hogy mekkora hülyeség volt ideokadni...
 
  • Vicces
Reactions: fip7 and Mark1993

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Létezik külön katonai és civil infrasturktúra ? Ha kiesik egytucat erőmű, áram, mobil és internetszolgáltató, gáz, és ivóvíz nélkül hogyan lehet kommunikálni, koordinálni az egységeket, és harcolni ?

Tudod, mennyi robotrepülőt és harcászati rakétát halmozott fel a Szovjetunió, és örökölt meg Oroszország ?


A Február 26-i regisztrációddal olyan átlátszó vagy ...

Persze, hogy létezik. Másképp nem is lehetne, hisz akkor a civil infra rombolásával megakadályoznák a haderő működését.
A világ minden hadserege független infrastruktúrával rendelkezik, sőt igyekeznek többszörözott és decentralizált infrastruktúrát kiépíteni.
Például:
  • Minden fegyverrendszer saját (többszörözott) áramforrással rendelkezik. Bizonyos funkciók külső energia betáp nélkül is működnek.
  • A közlekedési infrastruktúra támaszkodik ugyan a polgári lehetőségekre, de a kritikus (sebezhető és kulcsfontosságú helyeken) alternatív lehetőségeket készítenek elő, rendeznek be (gázlók, hadiutak, tartalék hidkeszletek)
  • A vasúti és közúti szállítás részére polgári életből bevont, korábban használt (pl. gőzmozdonyok, régi vasúti talpfakkal) eszközöket szednek elő. Ha kell lovaskocsikat, málnás állatokat használnak szállításra (ha nincs üzemanyag).
  • A rádió hírközlési rendszereket igyekeznek vezetékes megoldásokkal kiváltani (ahol lehet TBK). Vagy futár szolgálattal (mind a mai napig van)
  • Az élelmezési ellátás decentralizása a "relviralas", vagy helyi beszerzés.
  • A vízellátás érdekében tábori víztisztító és egyéb telepíthető tábori infrastruktúra van rendszerben mindenhol.
  • A mobiltelefonok, akkumulátorok töltésére Tesco gazdaságos aggregatprokat használnak lopott, gyűjtött üzemanyaggal. Ha kell biciklis áramfejlesztővel, mostanában napelemes töltőkkel. Ilyeneket kapnak nyugatról, nem kifejezetten katonai eszközök.
  • A katonai hírközlés mindig, békeidőben is működtetett, karbantartott és ellenőrzött alternatív rendszereket használ, melyeket nehéz felderíteni, ezért nehéz rombolni, de nem lehetetlen pótolni, javítani.


Ezeket nem tudtad?
;)

Hàt mondjuk ha szétlövik a villamosenergia szolgáltatàst akkor katonai szempontból mondjuk a logisztika megnehezül. Vasúti szàllításból kiesnek a villanymozdonyok. (A vontatási kapacitás jelentősen csökken amiknek a jelentős része a civilek ellàtàsàra megy el)

Ha nincs áram a telekommunikáció is megnehezül. Parancsnoki lánc sérül.

Ha nincs áram a csapatok pihentetése is nehezebb. A frontról kivont csapatok szeretnének némi komfortot (vilagítàst, meleg vizet, fűtést és internetet)

+1. Ha a fronton levő katona is aggódik a csaladjàert és biztosan jobban tud a saját feladatára koncentràlni ha tudja hogy a családnak van víz kaja fűtes és néha még fel is tudja hívni őket...

Összefoglalva: meg tudja nehezíteni az életet ha nincs civil infrastruktúra

Igen, meg tudja nehezíteni.
DE A 8 HÓNAPJA KITARTÓ VEDELMET NEM TÖRI MEG !

A háború elején talán. Amikor még nem volt ekkora gyűlölet Putyin és a megszállók ellen.
A mai naptól meg egységesebb, még elszántabb az ukrán védelem, orosz katonai siker nélkül.
:)
Ezt a bölcsebbek belátják ott is. Ezért céltalan és kicsinyes a bosszú, a drága és kevés csapásmérő eszközzel a SEMMIÉRT.
Ilyenek a despoták. ;)
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Nyugger fórumtárs. Emlékszel mikor írtam, hogy az ukrajnában nekünk dedikált hőerőművet kell figyelni. Na most lett aktuális a nyomon követés. (ukrán energia export magyarországra kontra burshtini erőmű termelése)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 528
13 484
113
Kicsinyes, értelmetlen bosszú, az ostobák kétségbeesett pótcselekvése.

Az USAF is szokott robotrepülőzni, az is kicsinyes, alantas, rosszindulatú, erkölcstelen hadviselési mód ?

A lakótelepek bombázása viszont nem az.

Ebben a légicsapás-sorozatban meghalt 8 - 15 ember, nem pedig 50 - 200 - 500 - 1,000. Meg ezen kívül az SzBU, az erőmű, a villamos hálózat, és társai mióta panel lakótelep ?

Egyre kevésbé hoz racionális döntéseket, folyamatosan egyre rosszabb helyzetbe taszítja magát és Oroszországot.
Ezzel csak a vereség mértékét és hatását növeli

Hát igen, az Ukránok szupermenek, hogy áram, internet, kommunikáció, GPS nélkül is kitartanak, sőt Moszkva bevételére készülnek !
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 518
113

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
oké,de ne fuss bele te is abba a hibába amit sokan elkövetnek,hogy a GDP-t veszed alapul .. mivel ha valami oknál fogva majd nem szállítanak ezek az országok nyersanyagot a nyugatnak .. akkor mennyi lesz a GDP ? azt meg ne vegyük készpénznek hogy mindig lesznek ilyen olcsó beszállítók akik tükörért,üveggyöngyért meg rézből készült karkötőkért fogják ellátni Európát azzal a nyersanyaggal,ami nélkül az ipara nem működhet,így majd a GDP-je is a nulláhotz fog konvergálni! Most egy viszonylagos jóléti időszak volt,viszont kiborult a bili,és nem valószínű,hogy egy tál rizsért meg 2 db halszemért fognak dolgozni a távol-keleti országokban is a munkások .. várjuk ki a végét,de szerintem Európa recesszióban lesz nemsokára (ne legyen igazam,de minden jel erre mutat szvsz)

Azok az országok messze jobban rá vannak szorulva a nyugatra, mint fordítva.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 528
13 484
113
Ez nem mond ellen semmiben annak amit én írtam, és ha valaki azt gondolja, hogy 32 éves Patriotok vannak hadrendben az nagy valószínűséggel, kómában töltötte az elmút 32 évet...

A modern Patriot-ok is szóba kerültek, hogy 2017 + környékén sem kell Szaúd-Arábiának / Izraelnek / Indiának, vesznek Orosztól vagy fejlesztenek sajátot.

Igenigen, pontosan erről beszélek, amikor még arról sincs halovanylila fogalmad sem, hogy mit idézel, hogy mekkora hülyeség volt ideokadni...

Mi a baj ezzel, amit írtam ?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 941
21 629
113
Persze, hogy létezik. Másképp nem is lehetne, hisz akkor a civil infra rombolásával megakadályoznák a haderő működését.
A világ minden hadserege független infrastruktúrával rendelkezik, sőt igyekeznek többszörözott és decentralizált infrastruktúrát kiépíteni.
Például:
  • Minden fegyverrendszer saját (többszörözott) áramforrással rendelkezik. Bizonyos funkciók külső energia betáp nélkül is működnek.
  • A közlekedési infrastruktúra támaszkodik ugyan a polgári lehetőségekre, de a kritikus (sebezhető és kulcsfontosságú helyeken) alternatív lehetőségeket készítenek elő, rendeznek be (gázlók, hadiutak, tartalék hidkeszletek)
  • A vasúti és közúti szállítás részére polgári életből bevont, korábban használt (pl. gőzmozdonyok, régi vasúti talpfakkal) eszközöket szednek elő. Ha kell lovaskocsikat, málnás állatokat használnak szállításra (ha nincs üzemanyag).
  • A rádió hírközlési rendszereket igyekeznek vezetékes megoldásokkal kiváltani (ahol lehet TBK). Vagy futár szolgálattal (mind a mai napig van)
  • Az élelmezési ellátás decentralizása a "relviralas", vagy helyi beszerzés.
  • A vízellátás érdekében tábori víztisztító és egyéb telepíthető tábori infrastruktúra van rendszerben mindenhol.
  • A mobiltelefonok, akkumulátorok töltésére Tesco gazdaságos aggregatprokat használnak lopott, gyűjtött üzemanyaggal. Ha kell biciklis áramfejlesztővel, mostanában napelemes töltőkkel. Ilyeneket kapnak nyugatról, nem kifejezetten katonai eszközök.
  • A katonai hírközlés mindig, békeidőben is működtetett, karbantartott és ellenőrzött alternatív rendszereket használ, melyeket nehéz felderíteni, ezért nehéz rombolni, de nem lehetetlen pótolni, javítani.


Ezeket nem tudtad?
;)



Igen, meg tudja nehezíteni.
DE A 8 HÓNAPJA KITARTÓ VEDELMET NEM TÖRI MEG !

A háború elején talán. Amikor még nem volt ekkora gyűlölet Putyin és a megszállók ellen.
A mai naptól meg egységesebb, még elszántabb az ukrán védelem, orosz katonai siker nélkül.
:)
Ezt a bölcsebbek belátják ott is. Ezért céltalan és kicsinyes a bosszú, a drága és kevés csapásmérő eszközzel a SEMMIÉRT.
Ilyenek a despoták. ;)

putin-ketawa.gif
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 011
23 289
113
Azok az országok messze jobban rá vannak szorulva a nyugatra, mint fordítva.
És mi lesz ha kitölti ezt az "űrt" mondjuk Kína vagy az oroszok?

Ki lesz kire rászorulva?

Azért ha megnézed pl Kína mocskos sebességgel nyomul Afrikában, és nagyon okosan, diplomatikusan dolgoznak, ellenben mondjuk a franciákkal (katonai puccssok) a kínaiak iskolát, kórházat, gyárakat építenek cserébe kérnek valamit...

kijön a több ezer éves kalmár vér belőlük, az oroszok is meglovagolják most azt a hátszelet amit a volt gyarmattartók iránti ellenszenv okoz,ne kiabáljuk el...

De ne is offuljuk szét a topicot... vannak ettől fontosabb témák most
 

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
692
1 717
93
A háború elején Kijevben volt egy nagy robbanás, kéttucat ember meghalt és ment a sírás, hogy mennyi civil halt meg és többtucat sérült meg súlyosan. Az Oroszok erre leközölték a drónfelvételt, hogy panelok közé telepítették az Ukránok a tüzérséget, és 5 épületet töltöttek fel a lőszerkészletével, ami jó nagyot robbant, az okozott tömeghalált, nem az Iszkander, az alapjáraton csak 3 - 4 emberét okozta volna.


Próbálok a jövőben kevesebb angol kifejezést használni, precíziós / irányítható / okos lövedék a megfelelő ?
A szó amit keresel: lézengő lőszer.