[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 115
25 184
113
Akkor pontosítok, mert 2 éve van:

750 kV-os távvezetéket Albertirsa - Vinyica között (459 km) 1979-ben üzemelték be. Elvi max teljesítménye mintegy 2000 MW, összemérhető Paks I.max teljesítményével.

Üzembe helyezése kori mérések sok problémát mutattak: mintegy 25 MW üresjárási (sugárzási és szivárgási veszteség), nagy meddő miatti üresjárási fesz promlémák, és energiahiány miatt néhány év mulva 400 kV os szinre rakták le a feszültséget. A Vinyicai diszpécserek kárpártaljai mérnökök voltak, néhányszor beszéltem velük telefonon. A vonal minősége (többszörös lehallgatás miatt is) felért egy hallásvizsgálattal. Rövid idejű üzemelés után a feszültségszintet 400 kV ra csökkentették.

A 2010 es évek elején fogalmazódott meg a terv hogy nem kell nekünk Paks II itt lesz az „ocso” ukrán villany. Energiahidat épít Magyarországon keresztül az EU-ba Ukrajna – volt az ukrán kormányproject címe. Ennek a tervnek az ismeretében EU és kormányunk minden lehetséges eszközzel fékezte a már megkötött Paks II project normális ütemű lefojtatását. A project keretében előkaparták a raktáron porosodó 750/400 kV-os Ganz trafókat , felújították és mintegy 8,5 milliárdért 2020-ra létrehoztuk a Szabolcsbákai 750/400 kV os trafóállomást. A letranszformált ukrán energiát innen vette volna meg Magyarország, Szlovákia, illetve Románia.

Mivel az ukrán erőművek egymás után esnek ki , hiába esik drasztikusan az ukrán fogyasztás (terv szerint), igy erre a forrásra egyrészről a baromi magas ára miatt sem lehet számítani.(Posztot írtam rőla)

Tehát pár hónapja rájött a magyar kormányunk, hogy villamosenergia ügyében is megint át lettünk b@szva, így a Paks II építését ujra elindították, de most már sürgösséggel.

Hát ennyit az ember tervez, Isten végez mondásról..

Itt egy idei videó az üzemelő magyar 750 kV-os állomásról:


Megfigyelhetitek az egyfázisú 270 tonnás 750/400 kV-os Ganz trafókat, és halhatjátok hogy „csicsereg” a 750 kV (veszteség).
A clipben a csatoló/leválasztó kondenzátorokat milyen érdekes kütyüknek tartja. Legalább előtte kérdezett volna valakit meg.
Különben itt van a nagyfeszültségű hálózatunk és csatlakozási pontjaink. Most éppen aktuális lesz ismerni.
nagyfesz%C3%BClts%C3%A9g%C5%B1-t%C3%A1vvezet%C3%A9k-t%C3%A9rk%C3%A9p-elektroszmog-m%C3%A9r%C3%A9s.jpg

Orosz harckocsik szállítása Svatovo és Kremennaja között
Orosz speciális erők
Kraken BMP?

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 526
8 907
113
nagyon jól?
még
majdnem
de valami kezdődik

Ugyan... ha történt is ott részsiker, semmi jelentősége. Pláne hogy ha ott vlaóban értek el apró sikert, akkor az is lehet hogy csak a tó miatt.


Azt látjuk...

A Gazprom fényképeket tett közzé egy robbanóanyaggal megrakott eszközről, amelyet 2015 novemberében fedeztek fel közvetlenül az Északi Áramlat 1 vezeték mellett.

A NATO akkor azt közölte, hogy az eszköz a gyakorlatok során elveszett.
XpYGagevkcs.jpg

rBrmK_kUpzA.jpg

A Gazprom és a hitelesség...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Kínaiak szerint nyugatnak kifogytak a tartalékai, miközben Oroszország jogos bosszút áll a terrortámadásért.


The result of today's missile strikes:

▪The following cities were hit:

  • Kiev
  • Dnepropetrovsk
  • Kharkiv
  • Zaporozhye
  • Ternopil
  • Odessa
  • Krivoy Rog
  • Lviv
  • Zhitomir
  • Rivne
  • Nikolaev
  • Krapivnitsky
  • Kremenchuk
  • Konotop

▪Strikes on important objects:
  • Glavk SBU (Kiev)
  • CHPP-5 (Kiev)
  • CHPP-6 (Kiev)
  • Lviv CHP (Lviv)
  • Burshtynska TPP (Ivano-Frankivsk region)
  • EU Advisory Mission (Kiev)
  • Department of law enforcement agencies (Kiev)

▪Metro in Kiev and Kharkov stopped

▪Light gone:

  • Lviv
  • Zhitomir
  • Sumy
  • Kharkiv
  • Khmelnitsky
  • Poltava
  • Ternopl
  • Lutsk
  • Rivne

▪In many cities of Ukraine, there are problems with water supply and the Internet


-And a smile?
-I am smiling.
aipheER.jpg
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
Nagyon helyes. Mennyire jó üzlet nem kell megsemmisíteni drága pénzért, Ukránok ellövöldözik. Mennyi lezuhant Su25/27/34/35, KA52, Mi.... Néha 3* is megnézem ha van egy jó video ahol lepörög egy. Csodálatos látvány.
Bezony. De a legnagyobb hülye Ukrajna volt amikor feladta a nuki képességeit. Csak egy 20 Sátán maradt volna meg nuki fejjel. Ebbe belemenni úgy hogy Oroszo a szomszédod. Ez a fő lúzerség nem a manpad. Főleg, hogy mostanra arra lenne jó, hogy átadjuk Ukrajnának. Ha működik jó ha nem nem.
Milyen jó is lett volna, azóta a 20-ból 19-et eladtak volna a fekete piacon... 90-es években szomszéd faluban egy fél plutóniumgömböt találtak az egyik vonatkísérőnél. Ahoz már csak a másik félre lett volna szükség egy Hiroshimai erejű bombához... Ez a veszély még az oriszoknál is sokáig fennállt, de mára legalább a stratégiai csapatoknál rend van, valószínüleg ott ez már nem fordulhat elő.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Robbanások a megszállt Kramatorszkban és Szlovjanszkban. Légitámadás Szumi, Poltava, Harkiv, Dnyipropetrovszk régiókban Ukrajnában


t.me/RVvoenkor
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Kicsit megszaladtunk ma a melóval, szóval a szarcunamit csak read onlyban figyeltem.
A hoholografikusoktól kérdezném, hogy hol itt a probléma? Eddig arról beszéltetek, hogy szarok a ruszkik, most meg hogy odacsapnak a vezetésre és az infrára, fröcsög a sz@r a szátokból? Az hogy a donyecki piacteret rendszeresen lötték az smafu, de az hogy megtámadják a kritikus infrát az már rögtön háborús bün? Számoljátok már le a találatokat, vonjátok le a hohol PVO raksikat és beszélgethetünk arról hány civil épületet találtak el. A bohóc háborút akart, hát megkapta.



De persze minden attól függ, hogy a kopasz Ork vezért mennyire hosszú láncra rakták. Mert ha nincs lánc, az csúnya lesz. Megvan rá a képesség hogy lenullázzák a hoholokat. Gyanítom nem véletlen volt az sem hogy az elsõ hullám "észrevétlenül" jutott be, ezek szerint a H-101esek valóban csökkentett észlelhetõségüek, valószínūleg csak nagyon kozelrõl lehet észlelni. Ezek ellen esetleg az IRIS-t lesz érdemes megnézni, de az csak pontvédelemre az igazi,( a 4 üteg pont egy objektum védelmére elég) szóval kellene nekik vagy sokszáz IS.
Meglátjuk mi lesz, mert ez a mostani támadás azért már régóta lebegtetve volt, most bekövetkezett, de a lényeg az, hogy hogyan folytatják. Ha most elindulnak, abban is van ráció, tél elején-közepén adhatnak egy békejobbot...
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 458
113
Ahogy látom a reakciókat Oroszország ezzel a támadással csak azt érte el.hogy a nyugat és főként az USA még jobban megfogja gyorsítani Ukrajna fejlett légvédelmi rendszerekkel történő ellátását és meg van az esélye,hogy a mennyiségüket is növelni fogják, emellett ezzel a támadással csak még jobban növelte az ukránok elszántságát és gyűlöletét Oroszországgal szemben...

A légvédelmi rakétaszállítmánnyal az a probléma, hogy azt feltételezed, hogy az Ukránok szupermenek, hogy amíg a Magyar / Szlovák / Bolgár / stb katona az 5 - 6 év kiképzés után tudja normálisan működtetni a Patriot-ot, addig az Ukránok 2 hetes gyorstalpaló után az Amerikaiak fejére nőnének.

emellett ezzel a támadással csak még jobban növelte az ukránok elszántságát és gyűlöletét Oroszországgal szemben...

A lakótelep / falu D-20-asokkal lövése, az ami elszántságot / ellenkezést nő. Ellenben a robotrepülőzés az célzott, teljesen kíméletes, és hatékony, divatos Amerikai kifejezéssel Surgical strike, és Collateral damage, nem pedig Indiscriminate attack / bombardment.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 954
35 993
113

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 458
113
Fekete teljes rotty, csíkos részeken még lokálisan előfordul áramszolgáltatás. Lengyelek és mi is leváltunk róluk, pedig előbbiekben nagyon bíztak, hogy küld delejt...

Ezen a térképen még Ukrajna része Herszon, Zaporozsje, és társai, vagy frissítették, és leválasztották őket ? Tudok Cirillt olvasni, de fáradt vagyok a fordításukhoz :D