[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Oké, Oké. De, eddig a nagyrészük viszonylag háborítatlan volt. Most, hogy a vezéreik megrázták nekik a pofonfát. A szegény nép, éhen-szomjan, átfagyva, sötétben, a síró családdal is még elszántabb lesz? Te tudod. Én csak a történelmi tényekre alapozom az elképzelésem, nekem nincsenek közvetlen infóim. Neked könnyebb, gondolom vannak kint ismerőseid, vagy legalábbis első kézből infóid.
Volt már ilyenbe részük csak kisebb volumenben és volt pár hónapos szünet Kijev esetében, és ami azt illeti élnek ismerőseim Kárpátalján...

5-6 év inkább a megrendeléstől számítva a rendszeresítésig terjedő idő.Ettől még persze nem pár hét kiképezni ezekre a kezelő személyzetet.
Igen ez békeidőben így van amiben benne van a legyártás is ugye ha az Iris-T nézzük amelyet az ukránoknak küldenek nincs több éves gyártási idő és nagy valószínűleg a békeidős kiképzési ütemtervnél sokkal intenzívebb kiképzést kap az ukrán személyzet, hogy ez mire elég rövidesen ki fog derülni..
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
coventry megvan ?
igen, a 2. Vh egyik legjobban sikerült ipari célpontok elleni támadása :)
Ez összetettebb kérdés.Egy védekező félnek nem biztos,hogy megvan a kapacitása a kiüritéshez.A lakosság nem biztos,hogy akarja a kiüritést,Nincs hova elvinni őket.És még ott van a CNN hatás szándékolt kihasználása.
Persze hogy az, nem minden esetben megoldható. Sokszor tényleg nincs más, mint, hogy a lakosság marad. Viszont amit az ukránok csináltak a háború elején, az egyértelműen a cnn hatás. Ami viszont nekem abszolút egy szinten van, a palesztin/arab élőpajzsokkal.
Volt már ilyenbe részük csak kisebb volumenben és volt pár hónapos szünet Kijev esetében, és ami azt illeti élnek ismerőseim Kárpátalján...
Nem, nem volt ilyenben részük. A kettős infrát idáig kímélték. Most az lett darabokra szedve.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 476
18 395
113


Az elmúlt két napban imádom olvasni a topicot...végre az orosz haderő úgy munkálkodik,ahogy az elvárható tőle... Bizonyára megvan az oka,hogy úgy alakult az elmúlt időszak,ahogy.

Nyilván nem véletlen várták meg a hideget a kemény fellépéssel az oroszok. ilyenkor minden csapás a kritikus infrastruktúrára duplán fáj a kapornak...sokkal nehezebb elviselni a kimaradásokat,mint nyáron....így talán a lakosság is jobban ösztökélve van, hogy koncolják fel zselét.

Igen, az októberi fagyok el is intézik az egészet.
:D
Nyilvááán...

Rybar kolléga érdekes következtetést von le a tegnapi eredmények alapján . Az „érkezők” elemzése azt mutatja, hogy a főbb hőerőművek és hőerőművek, valamint a 330 kV feszültségű alállomások az orosz támadás célpontjává váltak .

„Ugyanakkor egyetlen ütést sem adtak a 750 kV-os feszültségű létesítményekre , és még inkább az atom- és vízerőművekre.

Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a razzia nem az egységes energiarendszer teljes lerombolására, hanem korlátozott károk okozására törekedett
.”

Ez azonban elég volt ahhoz, hogy Ukrajna ne exportáljon áramot az EU-ba.

De ahhoz, hogy az ilyen támadások befolyásolják az ukrán fegyveres erők harci hatékonyságát és megzavarják a katonai logisztikát, folytatni kell őket.



Rybar kolléga érdekes következtetést von le a tegnapi eredmények nyomán. Az „becsapódások” elemzése azt mutatja, hogy a főbb hőerőművek és hőerőmű-központok, valamint a 330 kV-os feszültségszintű alállomások váltak az orosz támadás célpontjává.

„Ugyanakkor egyetlen csapást sem mértek a 750 kV-os feszültségű létesítményekre, és még inkább az atom- és vízerőművekre.

Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a csapások nem az egységes energiarendszer teljes lerombolására, hanem korlátozott károk okozására törekedtek.”

Ez azonban elég volt ahhoz, hogy Ukrajna ne exportáljon áramot az EU-ba.

De ahhoz, hogy az ilyen támadások befolyásolják az ukrán fegyveres erők harci hatékonyságát és megzavarják a katonai logisztikát, folytatni kell őket.
bhgCQzFuZCM.jpg


Két néven is beraktad ugyanazt a szöveget.
Más hivatkozással.

;)
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
774
7 094
93
Volt már ilyenbe részük csak kisebb volumenben és volt pár hónapos szünet Kijev esetében, és ami azt illeti élnek ismerőseim Kárpátalján...


Igen ez békeidőben így van amiben benne van a legyártás is ugye ha az Iris-T nézzük amelyet az ukránoknak küldenek nincs több éves gyártási idő és nagy valószínűleg a békeidős kiképzési ütemtervnél sokkal intenzívebb kiképzést kap az ukrán személyzet, hogy ez mire elég rövidesen ki fog derülni..
A kárpátaljai ismerőseid magyarok?
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
362
2 407
93
a legjobb módszer, az a sörétes puska. Ha repülő ellen jó, tuti leszedi a cirkálórakétát is. Én zseléfej helyében odaállítanám a nyugdíjas vadászt sörétessel a kritikus infrastruktúrák mellé, had szedegessék le a kalibrokat. aztán meg jól kitüntetném őket a sok-sok lelőtt rakétáért. :D
Elé lőjetek,elé lőjetek...!!:hadonaszos::D
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Az elmúlt napokban érdekes megnyílvánulásait lehetett látni a tehetetlen dühnek a gyűlöletnek, stb...érdekes. Egy pszihomókus lazán tudna ebből államvizsgázni, ahogy a front helyzete változtatja az emberek hozzászólásait, lelkiállapotát :D Én egyébként a 2 pártot, köztük magamat is bezárnám egy kocsmába, és eldugnám úgy egy órára a kulcsot. Mehetne az az érvelés, és az álláspontok ütköztetése :D Természetesen csak PC és eu konform módon :D Látjátok lelki szemeitekkel? :D
Nincs errre EÜ kapacitás... amúgy meg:

311409311_437417021853743_6615338589656153305_n.jpg


Na ők is jól meg lettek nácitlanítva...
 
W

Wilson

Guest
A kárpátaljai ismerőseid magyarok?
Vannak magyarok is és a korábbi munkám és annak következtében, hogy korábban aktívan túráztam a Kárpátokban néhány echte ukrán ismerősöm is van akivel rendszeresen tartom a kapcsolatot.

Más...


11 európai ország elnöke közös nyilatkozatban ítélte el az ukrán városok elleni hatalmas orosz rakétatámadásokat, figyelmeztetve, hogy ez elévülés nélküli háborús bűn.

Erről az "European Truth" számol be .

A közös nyilatkozatot Bulgária, Montenegró, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Észak-Macedónia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország elnöke hagyta jóvá.

Elítélték az ukrán városok Oroszország által a közelmúltban végrehajtott hatalmas bombázásait, amelyek a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek minősülnek.

"Emlékeztetjük Önöket, hogy a háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények nem évülnek el, és a világ bíróságainak joghatósága alá tartoznak. Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország haladéktalanul állítsa le a polgári objektumok elleni támadásokat" az elnökök kedden közzétett közös nyilatkozata.

Az államok vezetői megjegyezték, hogy továbbra is erőfeszítéseket tesznek a bűncselekményért felelős személyek felelősségre vonása érdekében.

Hangsúlyozták továbbá, hogy megengedhetetlenek Oroszország képviselőinek nyilvános fenyegetései nukleáris fegyverek bevetésével.
„Ebben az összefüggésben megerősítjük elkötelezettségünket országaink és szövetségeseink védelme mellett” – áll a közleményben.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113

Értitek: Oroszországnak. ;)
Igazából ha valaki igazi katonaként gondolkodik, a lehetőségek szinte korlátlanok. A kérdés csak az ki mennyire van begurulva a másikra. Nyilván aszimmetrikus hadviselés az ellenfél hátországában komoly problémákat okozhatna Oroszországnak is (a minimálisan hatékony védekezéshez minimum rendkívüli állapot kellene), mert ilyen ugyebár még nem volt... ne legyen igazam, mert az is teljesen új perspektívát nyitna és teljesen újfajta támadási módok és fegyverek kerülnének elő. De most komolyan milyen módszerekkel védekezhetne máshogy sikeresen egy Ukrajna méretű állam egy Oroszország méretűvel szemben? Mint a fugu, próbál minél kellemetlenebb falat lenni, ahogy csak tud...
 

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
567
1 410
93
Az elmúlt napokban érdekes megnyílvánulásait lehetett látni a tehetetlen dühnek a gyűlöletnek, stb...érdekes. Egy pszihomókus lazán tudna ebből államvizsgázni, ahogy a front helyzete változtatja az emberek hozzászólásait, lelkiállapotát :D Én egyébként a 2 pártot, köztük magamat is bezárnám egy kocsmába, és eldugnám úgy egy órára a kulcsot. Mehetne az az érvelés, és az álláspontok ütköztetése :D Természetesen csak PC és eu konform módon :D Látjátok lelki szemeitekkel? :D
Én a számlát látom magam elött és azt az időt amig a nevesített intézmény technikai szünetet tart a rend éber őrei hathatós közreműködése során :D
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 105
42 189
113
A rakétacsapások térképe október 11-én 11:00 óráig. A Sepetovka, Ochakov, Odessza, Rivne, Krivyi Rih, Kijev, Zaporozhye, Ivano-Frankivsk, Mikolajiv régió területén lévő objektumok.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 141
13 601
113
Hogy 1 héten belül 2 irányban fog rajta menni a vasúti közlekedés.
Még így is megérte, mert egy idore látványosan csokkenni fog az orosz csapatok ellátmánya pont amikor rengeteget fogyasztanak egyrészt a Herszoni front megtartására, másrészt pedig egy Hulyaipol irányú ofenzívára (hogy az új parancsnoknak gyorsan legyenek eredményei).

Létrejon egy ellátási ablak, amikor meg lehet az ukrán csapatoknak indulni Melitopol és Krímea felé és akár tobb tízezer oroszt bekeríteni a Dnyeper partjain. Ez lenne a cél. :cool:
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
774
7 094
93
Az oroszok is azok voltak a második világháborúban, a finnek is azok voltak.
Az afgánok és csecsenek is azok voltak és azok a mai napig.
De az ukránok nem lehetnek azok mikor a hazájukat védik?
Ha a hazájukat védenék, akkor azt korábban kellett volna kezdeni. A korrupt, náci kormányuktól, és a hiéna uraiktól kellett volna azt megvédeniük.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Még így is megérte, mert egy idore látványosan csokkenni fog az orosz csapatok ellátmánya pont amikor rengeteget fogyasztanak egyrészt a Herszoni front megtartására, másrészt pedig egy Hulyaipol irányú ofenzívára (hogy az új parancsnoknak gyorsan legyenek eredményei).

Létrejon egy ellátási ablak, amikor meg lehet az ukrán csapatoknak indulni Melitopol és Krímea felé és akár tobb tízezer oroszt bekeríteni a Dnyeper partjain. Ez lenne a cél. :cool:
hajrá.
Ezt ma este álmodtad?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 460
46 478
113
Az elmúlt napokban érdekes megnyílvánulásait lehetett látni a tehetetlen dühnek a gyűlöletnek, stb...érdekes. Egy pszihomókus lazán tudna ebből államvizsgázni, ahogy a front helyzete változtatja az emberek hozzászólásait, lelkiállapotát :D Én egyébként a 2 pártot, köztük magamat is bezárnám egy kocsmába, és eldugnám úgy egy órára a kulcsot. Mehetne az az érvelés, és az álláspontok ütköztetése :D Természetesen csak PC és eu konform módon :D Látjátok lelki szemeitekkel? :D
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa