[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 744
47 961
113
Nem vagy semmi, na!:eek:

A hozzászólás első részében az értelmetlen háborúzás abbahagyására szólítasz fel, majd a második részben posztolod az örömhírt, hogy mindjárt indul a következő fegyver adag az ukránoknak.
Ráadásul az első tweet egy verifikált (!) propagandakutya (!) felhasználótól jött.
Zeitgeist 2022
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 952
19 181
113
Az miért olyan hihetetlen, hogy ezeket a teljesen low-grade Shahed drónokat az utolsó afgán-pakisztáni határon működő műhelyben is elő tudnák állítani?
Ezekben nem az a meglepő, hogy kb bárki legyártja őket, hanem hogy ennyire nehéz(nek tűnik) védekezni ellenük.
Persze alkatrészekből összeszerelik, de a CCD, a mikrovezérlő, vagy a precízós állandómágneses villanymotor azért igényel hightechet, de ha ezeket be tudod szerezni készen, akkor tényleg bárhol összerakod, ahol van ragasztó, meg forrasztópáka.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 228
84 078
113
A legújabb német Iris-T légvédelmi rendszer egy nap alatt egyetlen célt sem lőtt le
Jelenleg ismert, hogy a komplexum az odesszai régióban található, azonban a nap folyamán ez a légvédelmi rendszer egyetlen csapást sem hajtott végre, ami a használatának abszolút nulla hatékonyságát mutatja. Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága még nem nyilatkozott hivatalosan ebben a témában, de minden valószínűség szerint a német légvédelmi rendszer rendkívül közepesnek bizonyult.
!
Ne felejtsük a szokásos indexes feszopást, mint a Maximnál! :D
!


Más.



:D

És mindezek mellé Hajnal Miki beírta a népszámlálásnál a valláshoz, hogy ő egy jedi b+! :D Értitek: jedi b+! És ő nem Néma Bob, hanem egy ogyi képviselő.
Biden meg Magyarország miatt!!! aggódik. :D
Katarina Barley szerint pedig Orbán csak egy nyomásgyakorlási módszert ismer, a pénzt, miközben ők nyomásgyakorolnak ezzel ránk ... :D
Egy hazai étterem áramfelárat számol fel a vendégeknek, miközben rég nem látott mélypontra esett a hazai áramfogyasztás! :D

És akkor itt a Nyugat, és ennyit tudnak. Katasztrófa! Komolyan, ebből a háborúból jól nem fogunk kijönni még úgy se, ha megússzuk. Ha meg se ússzuk, akkor pedig b.szhatjuk az ezer évünket! Ezt a nagyképűséget amit a nyugat tol, elképesztő! Egyszerűen már csak ezért is bünti jár neki, de ha hozzáadjuk a genderszarságtól a ződ baromságig mindent, amikor letolt gatyával akart olyan energiára átállni, amihez mindene volt, csak olcsó nyersanyaga nem, na az már kimeríti egy közösség teljes elárulásának fogalmát, amiért a jakobinusok keményen büntiztek 200+ éve!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 517
45 078
113
Te már megint kevered a szezont a fazonnal, ugyanis én voltam ezen a portálon az elsők egyike, aki berakta azt a hírt, hogy az oroszok iráni drónokat fognak bevetni, úgyhogy megint mellé lőttél ezzel kapcsolatban, az meg hogy nálad a nyugati szakértők nem számítanak az teljességgel a magánügyed, ahogy az is , hogy számodra az oroszok az igazság oldalán hiteles forrásnak számít, az pedig , hogy szerinted az oroszoknál a Sahed 136 gyártási költsége simán kijöhet 800 dollárra szintén csak feltételezés amit én erős szkeptimizmussal fogadok, ugyanis ha kicsit utána nézel a drón irániak által megadott műszaki jellemzőinek akkor láthatod nem egy kezdetleges barkácsmunka , hanem profi tervezésű kiforott konstrukciójú katonai alkalmazásra tervezett kamikaze drón komoly képességekkel amelyet nem baltás Ahmed barkácsolt össze a kecskeól mellett,akkor én nehezen tudom elképzelni azt a 800 dolláros ár
És én úgy gondolom, hogy nagyon nem mindegy , hogy a Sahed 136 ára 800 dollár vagy 20 000 dollár....
Több lesz az mint 800 dodó fixre veszem én is. Viszont addig amíg a valós áránál is a sokszor annyiba kerülő high end légvédelmi rakéták sem tudják leszedni megnyugtató hatásfokkal, nyilván szórni fogják az oroszok mint bolond a lisztet. Amit megtanulhattunk az elmúlt konfliktusokból, az az hogy nagy tömegben a lehető legegyszerűbb drónok is nagyon feladják a leckét mindenféle légvédelemnek, egyszerűen túl sok felé tudnak velük csapást mérni, és drága ellenük a védernyő kiépítése, olyat ami egy nagy országot megnyugtatóan le is tudna fedni, kb. NEM is láthatunk.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 509
12 922
113
Azért a harm kontra pantsir videó nem semmi.

Ehhez képest a légy f@szán a pörsenést is kiszúró nyugati légi és műholdas felderítés ismét kudarcit vallott. Hiába a felszálló mig31ek, hiába a Kindzsalok, hiába több város, országrészt lefedő tamadássorozat.. a légiriadó csak a becsapódások előtt jön közvetlen.


És úgy latszik beütött az öngyilkos drónok korszaka és ebben maradandót nem éppen az usa alkotott.. vagyis az is maradandó, de csak az ukrán unokák bankszámláján.
Én 100%ig biztos vagyok benne, hogy elektroniai alkatrészük drónokhoz annyi van, mint égen a csillag. Ha melléállitanak egy kicsi fröccsüzemet.. pár lehasznált géppel, meg egy kislétszámos szereldét szerintem napi jó pár százat is lehozhatnak.
Csak elhatározás kérdése.
Valszeg így is történt. Az elmúlt hónapokban meg volt idejük. Ha az ukránoknak nincs szerencséjük és így van, akkor ez mindennapos lesz számukra. Korlátlan mennyiségben.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
⏺Rakéták repülnek Ukrajna középső/nyugati része felé - írta Rivne polgármestere.

Ezek a Kalibrovok repülnek:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 004
66 368
113
hogy a nyolcszáz dollárba belefér egy műanyag kasztni és egy moped motor, azt értem
hogy a vezérlés hogy fér bele azt nem értem
Kinabol vagy Iranbol... Bár az sem biztos hogy meg kell venni.
Testveri nepek ajandeka is lehet ahogy sokan pl az ukranokat segitik.
Hogy a Szu-35 bizniszben meg mit hogyan szamolnak cserebe az is mas kerdes.
Ahogy Szabolcsban nem annyiba kerul egy kenyer mint itt Vasban, ugy az oroszoknal sem biztos hogy annyi egy Geran ara mintha a KMW csinalna...


Dolgozik az ukran legvedelem.



Ukran legvedelem masodik fejezet.


Geran 2 meglatogatott egy ukran laktanyat.


Teljesen szetcsaptak ma is szerte az orszagban mindent.
Kijevben az Ukrenergo is kapott tobbek kozt.

Nyikolajevben olajdepo fustolt el.
Tobb szaz telepulesen ma sincs aram.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
A nap jó híre: https://www.portfolio.hu/befektetes/20221017/tovabb-esik-a-gazar-573219
"A reggeli órákban jelentős esésbe kapcsolt a gázár, a holland gáztőzsdén 6,1 százalékkal került lejjebb a jegyzés megawatt-óránként 133 euróra."

Remélem Szíjártó nem agusztus végi 300euros fix áron szerződött Oroszokkal. Bár ahogy hozzáértését ismerem valószínűleg igen. btw én jövőre vártam, hogy bemegy 100$ alá a gáz ára de lehet már idén?
A novemberi ár nem mérvadó. A gáz ára elsődlegesen az időjárástól, továbbá a gáztárolók szintjétől függ, ami sok éves adatok szerint novemberben tetőzik, ha kitartana a jó idő, akkor ez december elejéig is elhúzódhat. Az európai gázárát az amerikai és távol-keleti időjárás is képes befolyásolni jelenleg.
Egyébként a cikkben is benne van, hogy a decemberi szállítású gáz ára 150+ (most éppen 155).

Az idézett rész második bekezdés első mondatának semmi értelme, s nemcsak azért, mert tavaly szeptemberben kötötték meg a szerződést. Nem valószínű, hogy 100 dollár alá tartósan bemegy az ára a következő 2-3 évben. Ha hideg lesz a 22/23-as tél, akkor jövőre sokkal nagyobb gondban lehet az eu, mint idén, s a gáz éves átlagára magasabban alakulhat.

Kb. imádkozhatunk azért, hogy a globális felmelegedés mutasson egy kis életjelet a következő 2-3 évben, különös tekintettel Európára vonatkozóan, de azért eső is essen elégséges, hogy az élelmiszerárak ne menjenek az egekbe, mivel ha a jelenlegi műtrágya árak mellé még további aszályos évek is társulnak, az nagyon rossz forgatókönyvek megvalósulását fogja okozni.

Én őszintén reménykedem, hogy Önnek lesz igaza.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 934
15 584
113

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
113
847
93
W

Wilson

Guest
Több lesz az mint 800 dodó fixre veszem én is. Viszont addig amíg a valós áránál is a sokszor annyiba kerülő high end légvédelmi rakéták sem tudják leszedni megnyugtató hatásfokkal, nyilván szórni fogják az oroszok mint bolond a lisztet. Amit megtanulhattunk az elmúlt konfliktusokból, az az hogy nagy tömegben a lehető legegyszerűbb drónok is nagyon feladják a leckét mindenféle légvédelemnek, egyszerűen túl sok felé tudnak velük csapást mérni, és drága ellenük a védernyő kiépítése, olyat ami egy nagy országot megnyugtatóan le is tudna fedni, kb. NEM is láthatunk.
Igen nagy vonalakban egyetértek veled de azért én temetném az ukrán légvédelmet, mivel a háttérben már gőzerővel zajlanak a drónok elleni ukrán légvédelem kialakítása természetesen a nyugati nagyhatalmak támogatásával.És nem csak légvédelmi rakétákban kell gondolkozni a drónok elleni védelem tekintetében....
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and zsolti

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 438
46 325
113

Medvegyev, az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok tönkreteszik az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatokat​


Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke nagyra értékelte Nachman Shai izraeli diaszpóraügyi miniszter kijelentését, miszerint Izraelnek el kell kezdenie katonai segítségnyújtást Ukrajnának.

„Úgy tűnik, hogy Izrael fegyvereket fog szállítani a kijevi rezsimnek.

Nagyon meggondolatlan lépés. Ez tönkreteszi országaink közötti összes államközi kapcsolatot.
Nem arról beszélek, hogy a Banderáék nácik voltak, és azok is maradtak. Csak nézd meg modern csatlósaik szimbolikáját.

Ha fegyverrel látják el őket, akkor itt az ideje, hogy Izrael Banderát és Shukevicset hőseinek nyilvánítsa” – írta Medvegyev a Telegramon.

Источник: https://rusvesna.su/news/1666005051

Az RF fegyveres erői megtámadtak egy objektumot Vinnitsa régióban. Helyi források legalább három robbanásról számoltak be a rakéta leszállóhelyén.

A régióban található a Ladyzhynska hőerőmű, amely már a múlt héten is támadások célpontja volt.
#Vinnitsa #Oroszország #Ukrajna @rybar * Támogass minket:

 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 912
11 419
113
Megy az ukránoskodás
⚡️Rogov: Az ukrán katonaság Mariupol sorsát készíti elő Zaporizzsja város számára, emberi pajzsként fegyvereseket telepít a civil lakosság közelében lévő üres vagy kiválasztott lakásokba

Az orosz Geranium-2-ről:

▪️Forrásaink szerint Irán nem magát a drónokat vitte át Oroszországba, hanem az előállításukhoz szükséges technológiát. Azt állítják, hogy az Orosz Föderáció területén már három vállalkozás foglalkozik ezzel

▪️Egy UAV ára körülbelül 800 dollár. Ez elhanyagolhatóan alacsony. A drónok gyakorlatilag használhatók az ellenséges légvédelem kioltására
Ha ez valoban igy van, akkor nagyon okos huzas volt ez az oroszok reszerol. Gondolom mosogepchippeknel nincs benne fejlettebb amugy sem, szoval tomegesen tudjak majd gyartani.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ezekben a drónokban az az igazán félelmetes, hogy most már ezek maradnak. Ha a gyártósor napi 100 drónt kiokád, akkor az okádni fogja amíg világ a világ...


Ukrán tiszt vallomása miután megadta magát:


Ha ez valoban igy van, akkor nagyon okos huzas volt ez az oroszok reszerol. Gondolom mosogepchippeknel nincs benne fejlettebb amugy sem, szoval tomegesen tudjak majd gyartani.

Szó szerint elmegy a Huawei raktáraiban rohadó 10+ éves mobiltechnológiával... lényeg hogy legyen benne GPS/Glonass vevő, nagy részüket úgyis autonóm módon előre programozott célra küldik, így nincs menet közben adatforgalmazás - sokkal nehezebb felderíteni.