Általában egybehangzó nyugati-orosz becslések 20-25 ezer dollár közé teszik egy ilyen Shahed-136/Gerany árát. De majd érkezik róluk anyag hamarosan
Úgy, hogy olcsóbb mint a moped motor. Egy komplett repülésvezérlő mikrokontroller mindenféle elképzelhető szenzorral, telemetriával, ma már egy tucattermék, egy építőkészlet, amit több tucat gyártó szállít a drónos közösségnek a legkülönfélébb változatokban, sok közülük nyílt forrású.
Mai anyagom, ahol nagyjából a tömeges rakétacsapások utóhatásaival, Belgoroddal meg azzal foglalkoztam hogyan lehetne szétcsapni a megmaradt infrát. A végén egy kis fejtegetés ki hogyan támadhat majd
Bár az ukrajnai stratégiai infrastruktúra elleni tömeges rakétacsapások egyelőre abbamaradtak, nem kizárt, hogy az elkövetkező hetek folyamán ismét a front élénkülésének lehetünk szemtanúi. Mindkét oldal a másik várható lépései miatt lépéshelyzetbe kényszerült, miközben a tél közeledtével...
moszkvater.com
Az hogy valami 20-25 ezer dollárba kerül még nem jelenti azt hogy annyiért állítják elő
a kettő közötti különbségből kell kifizetni a beszerzésben résztvevők kurvázásait, külföldi és vagy helyi luxus nyaralóját, kocsiját, stb, és még a gyártó cégnek is kell valami maradjon.
Magát az eszközt megépíteni hogy az elrepüljön 1000km távolságba, a legolcsóbb és legegyszerűbb rész, bármelyik országban megépítik amatőrök is, de itt ott az ilyen kikísérletezgetésért még le is csuknak.....
Ami drágábbá teheti az a vezérlése, és hogy mennyire van ellátva védelemmel, a konfliktus sajátossága miatt utóbbira nincs szükség, túl nagy ország , túl nagy területet kéne védeni, nincs rá kapacitás. Ennek nem kell leszállni, ennek nem kell újra felszállni.
Én kértem pár dologra árajánlatot Kínából... aminek a kínai ára 1450 dollár volt 1-10 darab között, annak megemlítették hogy ha 2000 darab felett rendelem meg akkor egyedi ár van de maximum 322, igen...., kicsit olcsóbb lett, na de hát ilyen tételek nem kis embereknek vannak, hanem nagy cégeknek, és kormányoknak.
A katonai cuccok "árát" mindig úgy kell nézni szerintem hogy mikor veszik meg, és kik veszik meg, nyugaton és a gazdag országokban sok uri huncutság miatt, kétszer drágább alkatrészek mert rányalnak egy pecsétet és társai....de ahol az ipar megvan az eszköz legyártására, és nem úgy készülnek a dolgok mint nyugaton hogy a fél világból szállítják be ráadásul a cél az hogy legyen és működjön, nem pedig az hogy minden szabványnak és egyéb dolognak megfeleljen, ott piszok olcsó lehet valami aminek a nyugati ára nagyon sok.
Ahogy Horizon is írja ezek már nem elérhetetlen csodaszáma menő dolgok, valamennyi pénzzel, és műszaki affinitással egy kis amatőr csapat is több prototípust tud készíteni olcsón. Aztán a konfliktus jellemzői megmondják melyiket kell tömeg gyártani.
Még ha az első tippem a 4-8 ezer dollár közötti ár is lenne abba is beszámoltam a járjanak páran jól. de hogy ezt előállítani nem kerül 20-25 ezerbe az biztos.
A moldáv sufniban épült helikopterek története megvan? Azoknak az eredetije mennyibe is került volna hivatalosan? Mennyi volt a sufnis, de tökéletesen működő változat?