[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az ukrán hadszíntér jelenlegi sztárja: Sahíd-136 cirkáló lőszer

Shahed-136-drone-EN-copy.jpg


Az „Aramco Killer” névvel illetett Shahed-136 cirkáló lőszer, amely nagy pontossággal célozta meg az Aramco létesítményeit. A közelmúltban pedig a „Nagy próféta 17” hadgyakorlaton megjelentek a kiváló pontosságáról készült képek, ami komoly kérdést vetett fel a katonai rajongók és szakértők körében hogyan működik a drón. A következőkben erre a kérdésre adunk választ a bizonyítékok vizsgálatával.
A „ Nagy próféta (BLV) 17 ” gyakorlaton először mutattak be közeli képeket a Shahed-136 öngyilkos drónról és annak teljesítményéről. A gyakorlat részeként a Shahed-136 öngyilkos drónok öt kilövővel ellátott tokból vagy állványból indultak, és példamutató pontossággal találták el célpontjait. Ez a jelenség sok észrevételt vonzott, de honnan ered ez a nagy pontosság?

A gyakorlatról néhány képkockában megjelent videó egyes részein úgy tűnik, hogy a drón orráról érkező fény színe és mértéke eltér a testétől, ami infravörös orr (IR Dome) használatára utalhat.

Tekintettel arra, hogy az orr színe tejszerű, úgy tűnik, hogy ZnS-szulfidot (meleg izosztatikus préselés nélkül) vagy magnézium-fluoridot használnak a gyártási folyamatban a gyártási költségek csökkentése érdekében. Ezek az anyagok képesek infravörös spektrumot továbbítani, és nagyrészt elnyelik a látható spektrumot. Ez a funkció azt jelentheti, hogy olyan szabványos kameraérzékelőt kell használni, amely csak a közeli infravörös (NIR) spektrumot érzékeli azáltal, hogy elnyeli a látható fény spektrumát az infravörös orron keresztül. (A látható kameraérzékelők képesek érzékelni a közeli infravörös spektrumot)

Figyelembe véve az iráni fegyveres erők védelmi politikáját, az olyan fegyvereknek, mint az öngyilkos drónoknak a lehető legolcsóbbnak kell lenniük, és a hagyományos/standard kameraérzékelők használata drága infravörös érzékelők helyett teljes mértékben összhangban van ezzel a stratégiával. Természetesen az MWIR és SWIR spektrumú infravörös érzékelők éjszakai műveletekhez, radarfészek detektorok pedig az ellenséges védelmi rendszerek elnyomási műveleteihez használhatók.

Figyelemre méltó továbbá, hogy egyes források az infravörös levegő-levegő rakéták fejlődésének és infravörös orrának vizsgálatával elutasították az infravörös orr használatát a Shahed-136-ban. Mert a hőkereső rakéták infravörös képalkotó modelljeiben átlátszó orrot használnak.
Az elvégzett néhány mélyrehatóbb vizsgálat során azonban kiderült és megerősítették, hogy az iráni Shahed-149 drón elektro-optikai rendszerében tejszerű infravörös orrot használtak, ami azt jelzi, hogy ezek az orrok akár képalkotó szenzorokhoz is használhatók. Ezért a Shahed-136-hoz infravörös orr használatának ötlete továbbra is érvényes.

Shahed-136 öngyilkos drón specifikációi:
Hosszúság: 3,5 m
Szárnyfesztávolság: 2,5 m
Hatótávolság: 1800 – 2500 km
Súly: ~ 200 kg
Sebesség: + 185 km/h
Motor: MD 550 vagy 3W motorok
Származási hely: Irán

Shahed-136-2.jpg

Shahed-136-6.jpg

Shahed-136-53.jpg

Shahed-136-8.jpg

 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 113
9 155
113
Wall Street Jews: Irán a következő órákban megtámadhatja Szarábiát.
Erre kíváncsi leszek. Mondjuk az egyik a szunnita ág vezető állama a másik a síitáé.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Sahíd Szolejmáni katamarán hadihajó

A Shahid Soleimani hadihajó az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda haditengerészetének megrendelésére készült, egyedülálló, alacsony radarkeresztmetszetű, többcélú iráni katamarán rakétakorvett. Ez a hadihajó az első a legalább három új Shahid Soleimani osztályú katamarán rakétakorvett közül, amelyet FS313-01 törzsszámmal 2022. szeptember 5-én, Mohammad Bagheri vezérőrnagy jelenlétében hivatalosan is csatlakoztak az IRGC haditengerészetéhez Bandar Abbasban. , az iráni fegyveres erők vezérkarának parancsnoka.
Shahid-Soleimani-warship-EN-2048x1405.jpg


Ezt hol gyártották, Iránban?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 472
25 301
113
Wall Street Jews: Irán a következő órákban megtámadhatja Szarábiát.
Csípi mások szemét az orosz exportsikere. Már régóta keresnek rajta fogást, nem véletlenül van annyi tüntetés, bár van alapból feszültség az országban, amely jó kiinduló alap a felforgatáshoz.

Még a végén Irán a sajtóból értesül, hogy megtámadta a szaudiakat.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 245
67 210
113
Csípi mások szemét az orosz exportsikere. Már régóta keresnek rajta fogást, nem véletlenül van annyi tüntetés, bár van alapból feszültség az országban, amely jó kiinduló alap a felforgatáshoz.

Még a végén Irán a sajtóból értesül, hogy megtámadta a szaudiakat.
A szaudi 'ellencsapàs' lesz a médiàban, oszt ennyi, Iràn agresszor, mert hàt különben a szaudiak nem löttek volna. :D
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 980
30 840
113
Szerény véleményem szerint Irán nem támad.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Szerény véleményem szerint Irán nem támad.
Csak nem ül a seggén az USA. Minden képen ki akarja robbantani a III. Vh.-t.
Remélem ezzel az úttal jól pofán verik a nagy katonai gépezetével együtt! Ha még távol kelet is felfordul, akkor annyi az USA dominanciának. Nem fogja bírni a négy frontot, bár milyen erősnek is gondolja magát.
Egyébként Irán ellen kit akar verekedtetni. Nincs egy olyan ország egy sem a környéken (Izraelt leszámítva) aki neki menne. Azonban Szaud és Izrael, együtt is kevés Iránhoz. Egyébként a NATO csicskákat ide aztán végképp nem lehet bevetni!
Marad a személyes USA részvétel. Na az érdekes lesz, amikor sok sok tízezer halottat kezdi hazahordani. Lesz olyan demokrata és héja kergetés Wasingtonban, hogy még a világ olyant nem látott.
Működnek a szankciók!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 980
30 840
113
Csak nem ül a seggén az USA. Minden képen ki akarja robbantani a III. Vh.-t.
Remélem ezzel az úttal jól pofán verik a nagy katonai gépezetével együtt! Ha még távol kelet is felfordul, akkor annyi az USA dominanciának. Nem fogja bírni a négy frontot, bár milyen erősnek is gondolja magát.
Egyébként Irán ellen kit akar verekedtetni. Nincs egy olyan ország sem (Izraelt leszámítva) aki neki menne. Szaud és Izrael, együtt is kevés Iránhoz. Egyébként a NATO csicskákat ide aztán végképp nem lehet bevetni!
Marad a személyes USA részvétel. Na az érdekes lesz, amikor sok sok tízezer halottat kezdi hazahordani. Lesz ott olyan demokrata és héja kergetés otthon, hogy még a világ olyant nem látott.

Működnek a szankciók!
Irán ellen elsősorban a belső elégedetlenséget szítja az USA. Meg a kaukázusi turbulenciát, az azeri-örmény bulit. Meg ottan van még Szíria, ahol az iráni Forradalmi Gárdának vannak érdekeltségi, az iraki felfordulás sem bíztató. Ha az USA maga akár háborúzni, akkor támaszpontokra van szüksége. Azokat meg Irán tudja támadni.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Irán ellen elsősorban a belső elégedetlenséget szítja az USA. Meg a kaukázusi turbulenciát, az azeri-örmény bulit. Meg ottan van még Szíria, ahol az iráni Forradalmi Gárdának vannak érdekeltségi, az iraki felfordulás sem bíztató. Ha az USA maga akár háborúzni, akkor támaszpontokra van szüksége. Azokat meg Irán tudja támadni.
Kb. Én is így látom.
De ez kevés Irán legyőzéséhez. Eddig sem mentek vele semmire. Összefogdossák az ellenzéket és vagy bezárják, vagy külföldre szöktetik őket.
Ha eredmény kell, akkor az USA-nak be kell avatkoznia közvetlenül, katonailag is. De ez nagyon rizikós.
A felvonulási támaszpontokat tömeges dron és rakéta támadásokkal szétkapják a perzsák, F-35-ide vagy oda. Nem hiszem, hogy Irán ölbe tett kézzel fogja nézni, hogy az USA kényelmesen felvonul. Amerikának hatalmas tűzeső mellett kell seregeit elhelyezni Irán határán.
De milyen határon?
Irakba pedig már nagyon nem települhetnek, Szaud nem hiszem, hogy egy Irán elleni offenzíva kiinduló pontja szeretne lenni, Szíria (még ha meg is szerezné USA, de nem fogja) messze van. Ami szóba jövet Türkmenisztán (nem fog beleállni, mert akkor neki annyi), Törökország (a pasa nem bolond, hogy az őt megpuccsolni szándékozót segítse a szomszéd ellenében), Azerbajdzsán (a pasa nem fogja engedni, na meg az orosz sem!) és Pakisztán (az sem áll bele Iránba, mert mi van ha Irán győz?).
Szóval egy ilyen Irán elleni háborúhoz vékonyka és bizonytalan a szövetségesi felhozatal.
Meg egyébként is alaphangon kb. 1 millió katona kellene oda, hogy eredményes legyen a támadás és ne egy orosz mintájú különleges darálós szarakodás. De honnan kapna össze 1 millió katonát, úgy, hogy a többi demokratikus érdekeltségét (mint pl. Európa, T-Kelet, Ukrajna, Tajvan) ne hagyja meztelenül. Ugyanaz a dilemma merülne fel az amerikai hadvezetésnek, mint az orosznak.
Ha az USA belemegy egy több frontos háborúba, egyedül marad. A töketlen Európa még ha segíteni akarna sem tudna. Sem emberanyag, sem fegyver megfelelő mennyiségben. Talán nem kellett volna ennyire pacifikálni Európa lakosságát és akkor lenne hadra fogható szövetséges is.
Van egy olyan megérzésem, hogy az USA abban bízik, hogy szépen sorjában fogja legyőzni az ellenségeit és reméli nem lép közbe egy olyan helyzet, ami többfrontos háborúra kényszerítené. Kezdi az orosszal, majd Iránnal és ha ezek meglesznek, akkor jöhet Kína.
Igen, mert ezek hülyék és nem látják ezt a lehetőséget :oops: .
Ezzel szemben a másik oldal - szerintem - arra játszik, hogy egy előre megbeszélt szituáció esetén egyszerre lépnek. Kvázi Vh. jellegű helyzetet idéznek elő. Mindenki hadiállapotot hirdet. Oroszország nekimegy Ukrajnának, majd a keleti NATO tagoknak, Kína Tajvant üti le, É-Korea nekimegy D-Koreának, Irán pedig lángba borítja közel keletet.
Na ez érdekes helyzet lenne.
Az EU pedig nézni fog, mint Rozi a moziban. Lépni nem fog tudni. Ti. itt olyan társadalmi felzúdulás lesz a senki által nem kívánt háború kapcsán, hogy azt az atlantista vonalon kinevezett politikum bele fog bukni. Innen Amerika legfeljebb olasz bórt, holland sajtot és magyar kolbászt fog kapni. Embert nem nagyon!
És el tudja képzelni valaki, hogy egy Irán elleni háború micsoda gazdasági összeomlást idézne elő az EU-ban? Sem orosz olaj/gáz, sem közel keleti olaj/gáz. Iránnak ugyanis az lenne az első dolga, hogy valamennyi Perzsa öböl béli Szaudi, Katari, Kuvaiti, EAE-i finomított, tározót és terminált szarrá bombázzon. Nem beszélve arról, hogy az öbölbe egy hajó sem menne be, ami bent van, az nem menne ki. Amit lehet azt elsüllyesztenék, hogy megnehezítsék az USA flotta mozgását.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 117
83 600
113
Kb. Én is így látom.
De ez kevés Irán legyőzéséhez. Eddig sem mentek vele semmire. Összefogdossák az ellenzéket és vagy bezárják, vagy külföldre szöktetik őket.
Ha eredmény kell, akkor az USA-nak be kell avatkoznia közvetlenül, katonailag is. De ez nagyon rizikós.
A felvonulási támaszpontokat tömeges dron és rakéta támadásokkal szétkapják a perzsák, F-35-ide vagy oda. Nem hiszem, hogy Irán ölbe tett kézzel fogja nézni, hogy az USA kényelmesen felvonul. Amerikának hatalmas tűzeső mellett kell seregeit elhelyezni Irán határán.
De milyen határon?
Irakba pedig már nagyon nem települhetnek, Szaud nem hiszem, hogy egy Irán elleni offenzíva kiinduló pontja szeretne lenni, Szíria (még ha meg is szerezné USA, de nem fogja) messze van. Ami szóba jövet Türkmenisztán (nem fog beleállni, mert akkor neki annyi), Törökország (a pasa nem bolond, hogy az őt megpuccsolni szándékozót segítse a szomszéd ellenében), Azerbajdzsán (a pasa nem fogja engedni, na meg az orosz sem!) és Pakisztán (az sem áll bele Iránba, mert mi van ha Irán győz?).
Szóval egy ilyen Irán elleni háborúhoz vékonyka és bizonytalan a szövetségesi felhozatal.
Meg egyébként is alaphangon kb. 1 millió katona kellene oda, hogy eredményes legyen a támadás és ne egy orosz mintájú különleges darálós szarakodás. De honnan kapna össze 1 millió katonát, úgy, hogy a többi demokratikus érdekeltségét (mint pl. Európa, T-Kelet, Ukrajna, Tajvan) ne hagyja meztelenül. Ugyanaz a dilemma merülne fel az amerikai hadvezetésnek, mint az orosznak.
Ha az USA belemegy egy több frontos háborúba, egyedül marad. A töketlen Európa még ha segíteni akarna sem tudna. Sem emberanyag, sem fegyver megfelelő mennyiségben. Talán nem kellett volna ennyire pacifikálni Európa lakosságát és akkor lenne hadra fogható szövetséges is.
Van egy olyan megérzésem, hogy az USA abban bízik, hogy szépen sorjában fogja legyőzni az ellenségeit és reméli nem lép közbe egy olyan helyzet, ami többfrontos háborúra kényszerítené. Kezdi az orosszal, majd Iránnal és ha ezek meglesznek, akkor jöhet Kína.
Igen, mert ezek hülyék és nem látják ezt a lehetőséget :oops: .
Ezzel szemben a másik oldal - szerintem - arra játszik, hogy egy előre megbeszélt szituáció esetén egyszerre lépnek. Kvázi Vh. jellegű helyzetet idéznek elő. Mindenki hadiállapotot hirdet. Oroszország nekimegy Ukrajnának, majd a keleti NATO tagoknak, Kína Tajvant üti le, É-Korea nekimegy D-Koreának, Irán pedig lángba borítja közel keletet.
Na ez érdekes helyzet lenne.
Az EU pedig nézni fog, mint Rozi a moziban. Lépni nem fog tudni. Ti. itt olyan társadalmi felzúdulás lesz a senki által nem kívánt háború kapcsán, hogy azt az atlantista vonalon kinevezett politikum bele fog bukni. Innen Amerika legfeljebb olasz bórt, holland sajtot és magyar kolbászt fog kapni. Embert nem nagyon!
És el tudja képzelni valaki, hogy egy Irán elleni háború micsoda gazdasági összeomlást idézne elő az EU-ban? Sem orosz olaj/gáz, sem közel keleti olaj/gáz. Iránnak ugyanis az lenne az első dolga, hogy valamennyi Perzsa öböl béli Szaudi, Katari, Kuvaiti, EAE-i finomított, tározót és terminált szarrá bombázzon. Nem beszélve arról, hogy az öbölbe egy hajó sem menne be, ami bent van, az nem menne ki. Amit lehet azt elsüllyesztenék, hogy megnehezítsék az USA flotta mozgását.
Igen, ez már nem a 80as évek, 90es évek, hogy jön a flotta felvonul, nézik, majd dobpergés, győzelem. Itt azonnal kikapnák 800 dolláros drónfalkábal a kiküldött hordozót, utána 2x meggondolná az USA, hogy folytatja-e vagy csinál egy 1905öt ruszki módon ...
 
  • Tetszik
Reactions: kétkedő

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Wall Street Jews: Irán a következő órákban megtámadhatja Szarábiát.
.
.
Remelem, nem.... Ne tudjuk meg, mennyi lenne ekkor az olaj ara.... :(
 
  • Szomorú
  • Tetszik
Reactions: Roni and merleg

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Igen, ez már nem a 80as évek, 90es évek, hogy jön a flotta felvonul, nézik, majd dobpergés, győzelem. Itt azonnal kikapnák 800 dolláros drónfalkábal a kiküldött hordozót, utána 2x meggondolná az USA, hogy folytatja-e vagy csinál egy 1905öt ruszki módon ...
És hány ilyen drónjuk lehet? Több ezer?
Mert ha igen, akkor azokkal rendesen túl lehet terhelni akármilyen flotta légvédelmet. Aztán nem marad más hátra, mint szétrakétázni mindent. Gondolom az orosz drón bemutató után az USA vezérkara kétszer is meggondolja, hogy nekimegy-e a perzsáknak. Hogy legyőzné őket, az nem vitás. De milyen áron? Egy ilyen háború után önmaga árnyéka lenne. Oroszo. Kína, és É-Korea csak erre vár.

U.i.:
Nem értem, hogy mire utalsz "csinál egy 1905öt ruszki módon..." megjegyzéseddel.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 980
30 840
113
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 921
35 822
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 117
83 600
113
És hány ilyen drónjuk lehet? Több ezer?
Mert ha igen, akkor azokkal rendesen túl lehet terhelni akármilyen flotta légvédelmet. Aztán nem marad más hátra, mint szétrakétázni mindent. Gondolom az orosz drón bemutató után az USA vezérkara kétszer is meggondolja, hogy nekimegy-e a perzsáknak. Hogy legyőzné őket, az nem vitás. De milyen áron? Egy ilyen háború után önmaga árnyéka lenne. Oroszo. Kína, és É-Korea csak erre vár.

U.i.:
Nem értem, hogy mire utalsz "csinál egy 1905öt ruszki módon..." megjegyzéseddel.
Nekem a Matrix jut eszembe. Ott is átjutottak ...

1905:
A világ végéről vitte a japók elé a flottájàt elsüllyedni.