[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 586
77 466
113
Hát én egy W140-et elfogadnék. Persze nem 3 liter döbbenettel, hanem 6 liter v12-vel vagy felette.



Valamilyen szinten jogos.
De! Itt azért egy-két dolog van..

  • nem ismerjük az ukrán légvédelem képességét, ha egyáltalán még maradt valami kézzel fogható.
  • nem tudjuk, hogy indítanak-e sead/dead támadást. Akár indíthattak is.

Hasonló téma ez az iráni drónok elfogytak.. ne jussunk el a wilsoni ok-okozatokhoz, hogy ha nincs valamiről videó, akkor az nem létezik.
Pl amikor előszőr cnc martam cuccokat, akkor még videókat én is csináltam róla... aztán ma már 10x komolyabb dolgokat csinálok gépen, de videót azt már nem készítek. Szóval minden csoda 3 napig tart. A lövészárokban viszont lehet másképpen vélekednek a dróncsapások számáról.




Simán, szerintem is 100% felett van bőven. Bár eleve nem volt mit lelőni.



Nocsak, a golyófogók jobbak, mint a vérprofi nato elit? Wilson? Vagy ez is csak egy ukrán hazugság a vhilka/vhilka-mhez hasonlóan?


Ja és igen.. én GY-BP távon több katonai konvojt láttam már közelekdni. Utoljára Szadáról hazafele láttam ilyen fél hummereket Győr fele fuvarozni, már sivatagi festéssel.
Milyen NATO elit? Honnan szedsz ilyen hülyeségeket?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113
Raccoon Kherson készen áll az éjszakai műszakra

Még világos van odaát"

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe december 5-én este

Ma ukrán terroristák támadták meg az orosz nagy hatótávolságú repülés repülőtereit. A szovjet gyártmányú drónok, amelyek ma reggel két légitámaszpontot csaptak le Gyagilevben és Engelsben, valószínűleg Harkiv régióból indultak ki. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az ellenséges UAV-okat alacsony magasságban elfogták , de a zuhanás következtében komoly anyagi károkat okoztak - két Tu-95MS stratégiai bombázó megsérült. De a fő veszteség nyilvánvalóan nem a technológiában van - három műszaki katona meghalt, és további négy megsérült. Jelenleg a terrortámadásokra a leginkább elérhető válasz a megtorló csapások!
⚔️Az elmúlt napi helyzet a frontokon:
⚫️Szvatovo-Kremennaja irány

Az orosz hadsereg tűzvereséget mért az ukrán fegyveres erők bevetési helyén, a harkovi régió Tabajevka régiójában. Emellett az Ukrán Fegyveres Erők két taktikai csoportja megpróbált támadni az LPR Chervonopopovka és Zhitlovka irányába , de visszaszorították őket eredeti pozíciójukba. Ezenkívül két ukrán DRG-t megsemmisítettek az LPR Raygorodok régiójában.
⚫️Az Ukrán

Fegyveres Erők Ugledar irányzata sikertelenül indított ellentámadást a Nikolszkij térségében , de az orosz hadsereg akciói eredményeként az ellenség visszaszorult eredeti pozícióira, elvesztve akár 30 fegyverest, két gyalogsági harcjárművet és három kisteherautók.
Az orosz légierő lőtt le egy ukrán Szu-25- öt a DPR Jurjevka régiójában , és egy MiG-29 -est a Zverevo régióban. Ezenkívül két ellenséges Mi-8-as helikoptert lelőttek Marinka közelében. A DPR Ray-Aleksandrovka régiójában az S-300 légvédelmi rendszer radarállomása megsemmisült. És Paraskovievka, a DPR területén egy amerikai AN / TPQ-37 radar megsemmisült.
⚡️2,5 héttel az utolsó megtorló csapások után újraindult a „jóvátétel kifizetése” Ukrajnának. Ezúttal Odessza, Zaporozsje és Vinnitsa nagyjából megkapta. Természetesen 404 olyan áramszünet, vízellátási probléma volt, amely már ismert az országban. És az sem mindegy, hogy a megtorló csapások válasz a mai terrortámadásokra vagy rendszerszintű akciókra. Az egyetlen fontos dolog az, hogy a csapásokat az orosz nép teljes győzelméig kell folytatni.
 
W

Wilson

Guest

Az Ukrenergo vezetője: Egy-két napba telik a rendszer stabilizálása​


2022. december 5., hétfő, 23:16


Az ukrán energiaszektort december 5-én ért orosz rakétacsapások után több napba telik, amíg helyreáll az energiatermelés, majd az energiarendszer stabilizálódni kezd.

Forrás: Volodimir Kudrytskyi, a NEC Ukrenergo vezetője a december 5-i országos TV-maratonon este

Részletek: Miután december 5-én több mint 70 rakétát lőttek ki, és ezek közül körülbelül 10-et ért el találatot, Kudrytskyi szerint jelentős károk keletkeztek az Ukrenergo erőműveiben és alállomásaiban is - de a helyzetet ellenőrzés alatt tartják.

"Vannak bizonyos korlátozások a vészhelyzeti áramellátásra... Ma vagy holnap (hétfő-kedd - a szerk.) hiány lesz a villamosenergia-rendszerben, míg néhány olyan erőműegység, amelyet a mai támadás során vészhelyzetben leállítottak, kapacitást fog felvenni. Egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy helyreálljon az áramtermelés a rendszerben - utána várhatóan stabilizálódik a helyzet.

Ez lesz egész Ukrajnában (vészhelyzeti áramszünetekkel - a szerk.). Vannak olyan régióink, amelyek jobban szenvedtek, mint mások - különösen Odessza régió. Most készenléti áramellátási rendszereken keresztül biztosítjuk az áramellátást, hogy mindenekelőtt a város kritikus infrastruktúráját ellássuk energiával, és legalább részben ellássuk a polgárokat. Azt hiszem, ezt a helyzetet is meg fogjuk oldani a következő napokban.

Más területeken pedig, ahol vészhelyzeti áramkimaradások voltak, az áramellátás most fokozatosan helyreáll. Ez a folyamat ma este és az éjszaka folyamán is folytatódik. Ezzel párhuzamosan szerelőink az elektromos hálózat: az alállomások és a távvezetékek helyreállításán dolgoznak."

Részletek: Az egész országban vészleállításokat alkalmaztak, hogy ne boruljon fel a rendszer egyensúlya - most már fokozatosan felváltják őket az egyes régiókra vonatkozó fogyasztási korlátozások.

December 6-án, kedden ezek a korlátok hasonlóak lesznek a 3-4 nappal ezelőttihez - mondta Kudritsky.

Az Ukrenergo vezetője úgy véli, hogy az oroszok szándékosan a fagycsúcs idején választották a támadást, hogy "leállítsák az ukrán energiarendszert" éppen a hideg időszak alatt, és a lehető legnagyobb szenvedést okozzák az ukránoknak.

"Az érkezők (rakéták) földrajzi elhelyezkedéséből ítélve kétségtelen, hogy a hadseregnek orosz energetikai mérnökök adtak tanácsot" - mondta Kudritsky.

Háttér:

December 5-én Oroszország október 10-e óta nyolcadik alkalommal indított nagy erejű rakétatámadást Ukrajna energetikai rendszere ellen. Az ukrán légierő több mint 60 rakétát lőtt le, amelyeket Oroszország lőtt ki ukrán területre. A légvédelmi erők lelőtték a rakétákat Kijev, Poltava és Dnyipropetrovszk régiók felett.

A támadás következtében azonban az ukrajnai Kijev, Vinnyica és Odessza régiókban lévő energetikai létesítményeket találat érte. Különösen Odessza térségében két infrastrukturális létesítmény sérült meg.

December 5-én négy embert öltek meg orosz rakéták.

A DTEK egyik vállalkozását a támadás következtében keletkezett károk miatt lekapcsolták az energiarendszerről.


A Gepard akcióban az ukrik szerint egy orosz cirkálórakétát lőttek le vele,


Ez az első "feljegyzett" (képpel és videóval megerősített by Wilson) légi célpont lelövése ezzel a légvédelmi rendszerrel az orosz-ukrán háború során.

My-Collages.jpg








Persze,ha valakit feldörzsölnek.
Mi van?
 
K

Kopi2000

Guest
Elveszett egy újabb orosz repülőgép. SZU-24-es volt leánykorában...


...azt hiszem, még erről a MIG-31-es balesetről sem olvastam itt....

 
  • Tetszik
Reactions: gigabiga

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 416
8 653
113
Egy elég jó podcast-beszélgetés. Az első fele tartozik a topikhoz, ahol a szankciók hatásáról, az energiabeszerzésekről van szó. A második fele már Mo gazdaságáról szól inkább. ( Politikai szimpátiákat most hanyagoljuk, én is kihagytam a belpol megjegyzéseket hozzá :) )


-----


-----

Csak azt nem ertem hogy a vilag mas orszagaiban miert vannak akkor multicegek? VW, Pesi, Nestlé stb...

Hát ez az, máshová ilyen adókedvezmények nélkül is mennek...

Ugy gondolod az EU csatlakozas elott nem leteztek multicegek, vagy magyar cegek itthon?

Ilyen adókedvezménnyel nem.

(Lassan hanyagolni kell itt a témát, mert törlik :) )

-----

Egyre többen ki akarnak farolni ebből a konfliktusból, mert tudják hogy hosszabb távon bebukják. :):)


775015_zelensky.jpg

Demokrata politikus: Az amerikai jobb- és baloldalon is vannak, akiknek már elegük van Ukrajnából


2022. december 5. 14:20

Az amerikai fegyveripar egyszerűen nem tudja pótolni az Ukrajnának küldött lőszereket – idézi a képviselőt a Politico.

„Nem igazán tudjuk erre a megoldást” – ezzel a felütéssel indul a Politico cikke, amely arra enged következtetni, hogy nem csak Németország küszködik lőszerhiánnyal. A brüsszeli lapban arról írnak, hogy az Ukrajnának szánt fegyvereket és lőszert a Pentagon és az amerikai fegyveripar egész egyszerűen nem tudja pótolni.
Egy ilyen konfliktus rengeteg muníciót és fegyverzetet felemészt. Az ellátási lánc korlátait is figyelembe kell venni. Nem igazán találtunk erre még megoldást”
– idézi a lap Mike McCordot, a Pentagon vezető költségvetési tisztviselőjét.
A Politicónak egy másik forrás azt mondta: rengeteg pénzt költenek az amerikaiak a csúcstechnológiára, a munícióra azonban sokkal kevesebbet fordítanak. „Egész egyszerűen nem volt prioritás a háborús tartalékok feltöltése” – jelezte a forrás. A lap idézi a Maxar Technologies Inc. vállalat vezérigazgatóját is, ez a cég elektrooptikai (EO), radar- és egyéb szenzorokkal, szűrőkkel készített műholdfelvételeket kínált az elmúlt időszakban az ukrajnai háborúról.
Ami elgondolkodtat most a lőszerhiány kapcsán az az, hogy
az amerikai ipar nem tudna hirtelen olyan tömeggyártásba fogni, mint a második világháború idején – de még egy regionális konfliktusra sem tudna ilyetén módon felkészülni”
– fogalmaz.

Közben az orosz rakéták már elfogytak...Ja,nem!! :D:D

Mostanra derült ki épp, hogy hosszabb távon Oo bukja a témát. Egyébként a nyugatnak jó jött ez a háború abból a szempontból, hogy saját háború nélkül, saját háborús kudarc nélkül döbbent rá, hogy nincs elég felkészülve a háborúra. És hogy komoly változtatásokra van szükség.

-----

a twitter népének is feltűnt hogy eltűntek az iráni olcsódrónok
úgy látszik azok a hírek miszerint az oroszok megvették az azokat gyártó gépsort megalapozatlanok voltak

Hát lehet elfogytak ami volt és idő kell az újhoz. Egyébként a HIMARS csapásokról is azt írták itt páran, hogy már nincs, de azért időnként feltűnik összesítő lista a friss csapásokról.

-----

... pedig ...

Hát úgy tűnik hogy a világ eseményeire valóban ő volt az idén a legnagyobb befolyással.

-----


A profik az égő roncs röppályája alapján megmondják mit lőtt le :)

-----

Na most ez hogy? A professzionális hadsereget kenterbe verik a sorozottak? :confused:

Vagy arról van szó, hogy ma már annyira sok profi már nincs, miközben a sorozottak között lehetnek korábban tapasztaltabb katonák is.

---

Tényleg nem értem, hogy egy ilyen támadás alatt miért nem indítanak tömeges SEAD/DEAD kötelékeket az oroszok, hogy egyszer s mindenkorra pontot tegyenek az ellen légvédelmi képességére.

Tudnának?

-----

Két lengyel zsoldos tért meg Banderához

Önkéntes lesz az inkább, nem zsoldos.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 520
15 026
113
...." Ha kővel dobnak meg, dobd vissza kenyérrel!...."
Németország végülis (még) keresztény ország. Ha fegyvert szállít az oroszok ellen, ha ellopja a tulajdonukat, ha szankciózza őket, akkor Oroszországnak kötelessége olajat és gázt szállítani ingyen Németországnak.
Vagy nem.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
Tényleg nem értem, hogy egy ilyen támadás alatt miért nem indítanak tömeges SEAD/DEAD kötelékeket az oroszok, hogy egyszer s mindenkorra pontot tegyenek az ellen légvédelmi képességére.
Egyetlen dedikált sead tipust is már rég kivonták utód oroszok(Mig25BM).Természetesen nem ez az egyetlen oka de náluk soha nem kapott ez akkora piorítást mint nyugati légierőknél.Az hogy korszerűbb tipusok hordozhatnak lokátorromboló rakétát nem egyenértékű azzal mint egy erre a célra optimalizált gép(EF18 gowler,EA6 B gowler,F16CJ,F4G wild weasle,vagy a szovjet wild weasle(mig25 BM)
 

Daneel

Well-Known Member
2021. február 10.
159
849
93
Elveszett egy újabb orosz repülőgép. SZU-24-es volt leánykorában...


...azt hiszem, még erről a MIG-31-es balesetről sem olvastam itt....

Mivel a Mig-31 orosz területekről indít nagyhatótávolságú hiperszonikus fegyvert (és csak azt) , erősen kétséges, hogy valaha is az ukrán légvédelem tudott volna rá működni....

Ha le is esett egy akkor baleset / műszaki hiba max.
 
W

Wilson

Guest
....Vagy csak át kell tervezni az iráni drónokat a mosógép-chipekhez.... :)
Az ukrik szerint az időjárásnak van köze ahhoz, hogy az utóbbi időszakban kevesebb iráni drónt vetettek be az oroszok...


Az ISW (12.05) tegnapi jelentése...

Az orosz erők december 5-én újabb rakétacsapásokat mértek Ukrajna energetikai infrastruktúrájára. Orosz és ukrán források december 5-én arról számoltak be, hogy az orosz erők rakétacsapásokat mértek ukrán polgári és energetikai infrastruktúrára Kijevben, Odesa, Vinnetysia és Zaporizzsja megyékben.[1] Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem több mint 70 rakéta közül 60-at lelőtt.[2] Kirillo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője kijelentette, hogy az orosz csapások megrongáltak egy áramellátó vezetéket Szumi megyében.[3] Az ISW korábban december 2-án úgy értékelte, hogy míg az ukrán és a nyugati légvédelem tovább csökkenti Oroszország csökkenő precíziós lőszerkészletét, az ukrajnai légvédelmen keresztül érkező orosz csapások kis százaléka ennek ellenére jelentős hatással van Ukrajna kritikus infrastruktúrájára.[4]


Az ukrán erők valószínűleg csapásokat mértek két orosz stratégiai légitámaszpontra december 5-én, enyhe károkat okozva, miközben demonstrálták, hogy Ukrajna képes csapást mérni az orosz hátsó területekre, és ez feltehetően megzavarja Oroszország támadási kampányát az ukrán infrastruktúra ellen. Az orosz védelmi minisztérium és több milblogger arról számolt be, hogy az ukrán erők UAV-l csaptak le a szaratovi régióban található Engels-2 légitámaszpontra (körülbelül 315 mérföldre az ukrán területtől) és a Dyagilevo légibázisra Rjazan megyében (körülbelül 285 mérföldre Ukrajna területétől).[ 5] Mindkét légibázison Oroszország stratégiai bombázóflottájának elemei találhatók, amelyekkel Oroszország a háború során Ukrajnára csapott le. Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren azt írta, hogy a Kremlnek tudnia kellett volna, hogy „ha valamit elindítanak más országok légterébe, akkor előbb-utóbb ismeretlen repülő tárgyak térnek vissza a kiindulási pontra”. Ennek ellenére az ukrán hatóságok hivatalosan nem vállalták a felelősséget a támadásokért a közzététel időpontjáig. [6] Orosz források azt állították, hogy egy ukrán drón repülőgépekre csapott le az oroszországi Szaratov megyei Engels-2 légitámaszponton, és megrongált a stratégiai bombázókat és rakétahordozókat.[7] Orosz források azt is állították, hogy egy ukrán drón megsemmisített egy orosz üzemanyagszállító teherautót az oroszországi Rjazan megyében található Dyagilevo légibázison.[8] Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a csapás szándékosan orosz nagy hatótávolságú repülőgépeket célzott.[9] Az ukrán erők valószínűleg meg akarták szakítani az ukrán kritikus infrastruktúra elleni orosz csapásokat, és demonstrálni Ukrajna képességét az orosz stratégiai eszközök megcélzására. [8] Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a csapás szándékosan orosz nagy hatótávolságú repülőgépeket célzott.[9]


A harag amiatt, hogy az orosz hadsereg képtelen megakadályozni az ukrán légitámaszpontok elleni ukrán csapásokat az ukrán állásoktól több mint 280 mérföldre, felülmúlta az Ukrajna elleni legutóbbi csapások dicséretét az orosz millogger közösségen belül. Az orosz milloggerek bírálták az orosz tisztviselőket, amiért nem látták előre és nem akadályozták meg az Engels-2 és a Dyagilevo légibázison december 5-én végrehajtott dróncsapásokat.[10] Egyes milloggerek megjegyezték, hogy az orosz katonai tisztviselők nem védték megfelelően a légitámaszpontokat, és egyesek azt sugallják, hogy az orosz tisztviselők nem védték megfelelően a támaszpontokat annak ellenére, hogy tudták, hogy azok egyértelmű célpontjai az ukrán csapásoknak.[11] Több neves orosz millogger azt állította, hogy ukrán szabotázs- és felderítőcsoportok biztosan orosz területről indítottak csapást az Engels-2 légitámaszpont ellen, azt állítva, hogy ukrán szabotázs- és felderítőcsoportok aktívak Oroszországon belül, vagy ha az UAV-okat Ukrajna területéről indították. – Moszkvát Ukrajna fenyegeti.[12]


Az orosz milloggerek arra is felszólították az orosz katonai tisztviselőket, hogy engedélyezzék az Ukrajna elleni jelentős megtorló csapásokat, és fokozzák a terrorellenes intézkedéseket Oroszország területén.[13] A milblogger közösség kifogásolta, hogy az orosz katonai tisztviselők nem veszik figyelembe javaslataikat, és figyelmen kívül hagyják a nyílt forráskódú hírszerzést (OSINT), és ha az orosz tisztviselők figyelembe vették volna a milloggerek figyelmeztetéseit, valószínűleg megakadályozták volna az orosz katonai bázisokra irányuló két csapást.[14] ] Egyes milloggerek felvetették, hogy az Engels-2 és a Dyagilevo légitámaszpontok elleni csapások veszélyeztetik Oroszország nukleáris hatalomként való legitimitását, mivel a csapások több nukleáris fegyvert hordozni képes repülőgépeket károsítottak.[15]





A december 5-én folyamatban lévő katonai műveletek legfontosabb változásai:


  • Az orosz erők továbbra is megvédték pozícióikat a Szvatove-Kreminna vonal mentén az ukrán támadásokkal szemben. [16]

  • Az orosz erők folytatták a fokozódó előrenyomulásukat Bahmut környékén, de még nem vették körül a várost, és támadó hadműveleteket hajtottak végre Avdiivka-Donyec város területén. Ukrán források azt állították, hogy kis, 15-20 fős orosz rohamcsoportok próbálnak behatolni az ukrán vonalakba. [17]

  • Az orosz megszálló tisztviselők folytatták az ukrán gyerekek erőszakos átszállítását Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területekről Oroszországba azzal az álcával, hogy a gyerekek különleges orvosi ellátást igényelnek. [18]

  • Az orosz erők több mint 20 települést lőttek le a Dnyipro folyó jobb (nyugati) partján, és továbbra is csaptak Herson városára. [19]

  • Andrej Klisász orosz szenátor, a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja azt javasolta, hogy a Kreml korlátozza az országból elmenekült oroszok lehetőségét, hogy Oroszországba visszatérve elkerüljék a mozgósítást a munkavállalás érdekében. [20]

  • Ukrajna Hírszerzési Főigazgatósága (GUR) arról számolt be, hogy az orosz hadsereg az orosz belügyminisztériummal együttműködve lépéseket tesz annak érdekében, hogy 2023 februárjáig elektronikus adatbázist indítson el, amely dokumentálja az összes katona személyi adatait, és korlátozza mozgásukat, még akkor is, ha nincsenek egyenruhában. [21]



térképek december 5-re:







Kherson-Mykolaiv%20Battle%20Map%20Draft%20December%2005%2C2022.png



 
  • Tetszik
Reactions: endre and Halfdan

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113

SÜRGŐS: Drón támadott meg egy kurszki repülőteret (+ FOTÓ, VIDEÓ)​

Kurszkban drón támadott meg egy repülőteret – mondta a kurszki régió vezetője, Roman Starovoit.
Elmondása szerint a támadás következtében a kurszki repülőtér környékén kigyulladt egy olajtároló tartály.
Személyi sérülés nem történt, a tűzoltók jelenleg is oltják a tüzet.
A repülőtér jelenleg nem fogad polgári járatokat, és benne van abban a 11 légi kikötőben, ahol a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség a különleges művelet kezdete óta korlátozásokat vezetett be a repülésekre.
Источник: https://rusvesna.su/news/1670301460

A tegnapi ukrajnai sztrájkok után állításuk szerint 2 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a rendszer stabilizálódjon, hogy legalább részben visszatérjen az előre jelzett gördülő áramszünetekhez, mivel most a rendszer kiegyensúlyozatlansága miatt rendkívüli áramkimaradási hullám dúl. Ukrajna-szerte, amelyet az elektromos hálózatokban bekövetkezett hatalmas balesetek kísértek. Ez megint a "mindenkit lelőttek - minden rendben" kérdésre. De természetesen mindaddig, amíg az atomerőművekhez kapcsolódó elosztó alállomások működnek, Ukrajnának marad némi mozgástere az energiakérdésben, bár október 10-e óta jelentősen csökkent. Tehát természetesen folytatnunk kell az energiaszektor elleni sztrájkkampány logikus befejezését.

Éjszaka a Krím lakosai a félsziget nyugati partján zajló légvédelem munkájáról számoltak be. Korábban minden célpontot lelőttek, földi robbanásról nem érkezett jelentés.

Összefoglaló december 6-án reggel

Az Orosz Fegyveres Erők Kijev, Odessza, Dnyipropetrovszk, Zaporozsje, Szumi, Kramatorszk, Krivoj Rog, Harkov, Cserkasszi, Poltava, Nyikolajev, Ternopil, Vinnitsa, Cserkaszi, Hmelnickij és Kirovograd régiókban lévő energiatermelő létesítményeket támadták meg, több mint 70 rakétát helyeztek el. használt.
Csapataink támadó hadműveletei Soledarskrm és Artemovsk (Bakhmut) irányban, valamint a Donyeck körzetében lévő Maryinkában folynak. A DPR frontján két Mi-8-as helikoptert és egy MiG-29-es repülőgépet lőttek le.
A Kremennaja-Szvatovo szektor elleni ellenséges támadásokat visszaverték.
Az Ukrán Fegyveres Erők UAV-ok segítségével megtámadták az orosz fegyveres erők stratégiai repülési bázisait Szaratov és Rjazan térségében, három katona meghalt, hatan megsebesültek.
A moldovai határ menti város, Briceni környékén, az ukrán határon egy rakéta felső fokozatát találták meg. Az előzetes adatok szerint a lövedék az ukrán S-300-as légvédelmi rendszerhez tartozik.
Az LPR-ben Alcsevszkot és Vrubovkát kirúgták az MLRS-ből, 7 civil meghalt, 30-an megsérültek.
A DPR-ben 4 civil meghalt és 7 megsebesült az ukrán fegyveres erők lövöldözésében.

Front-line összefoglaló 2022.12.06. délelőttről⚡️

A donyecki fronton az ukrán hadsereg ismét hatalmas csapást mért a regionális központra. Többnyire rakétatüzérségi találat. (1. ábra)
Heves földharcok folynak Bakhmutért. A város délkeleti részén a PMC "Wagner" megpróbálja átnyomni az ukrán fegyveres erők védelmét, Experience falu közelében. Támadnak Bahmut keleti peremén is. Az ukrán hadsereg is komoly problémákkal küzd Soledar közelében. Ott az orosz csapatok Jakovlevka és Donyeck Belogorovka térségében támadást hajtanak végre, hogy teljes mértékben átvegyék az irányítást az útszakaszon. (2. ábra)
Luhanszk irányában Zsitlovka és Krasznopopovka mellett folytatódnak a találkozási csaták. Ez Kremennayától északra található. Igaz, intenzitásuk kissé alábbhagyott. Ebben az irányban is folyik a küzdelem egy útszakaszért. Ebben az esetben az R-66-os autópályák. (3. ábra)