[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 210
113
Háromszoros csapás a zaporozsjei Dnyeper HPP-1-re Ukrajna energetikai infrastruktúrája elleni hatalmas rakétatámadás során tűz érte az Ukrajna által megszállt zaporozsjei Dnyeper HPP-1 -et.
▪️Az első robbanásból származó felhőt a Dnyeprovskaya HPP 330 kV-os kültéri kapcsolóberendezésének környékén rögzítették .
▪️A második csapás az ebédlő helyiségeit és a pótalkatrészekkel ellátott raktárt érte – a rakéta a gát tövét is érte, és pletykákat váltott ki a teljes megsemmisüléséről (ami természetesen nem így van).
▪️De a harmadik rakéta az 1. számú gépház vasbeton szerkezeteit találta el .
A turbinacsarnokban 9 db 72 MW teljesítményű hidrogenerátor , valamint egy kis, 2,6 MW (összesen 650,6 MW) teljesítményű segédgenerátor található. A generátorok egy részét rekonstrukció céljából le lehet szerelni. A mezőről készült videóból nehéz megítélni az összes vízerőmű teljes megsemmisülését, de a turbinacsarnok határozottan megsérült. A Dnyeper HPP-1-nél azonban van egy második gépház is, amely a bal parton található. A belsejében 8 hidrogenerátor található, amelyek összteljesítménye 928 MW.
A nyilvánvaló eredményes tűzvereség ellenére a Dnyeper HPP-1, bár jelentős károkat szenvedett, nem lett teljesen letiltva.

Az ukrán fegyveres erők azt mondták, hogy az Ukrajnában indított 76 rakéta közül 60-at lelőttek. Ugyanakkor a helyi gauleiterek korábban megerősítették, hogy csak Zaporozsjébe 15, Harkovba 10 érkezett. Az az eset, amikor még hazugságban sem tudnak megegyezni, és a levegőből veszik a számokat. Ennek eredményeként csak két régióban derült ki, hogy „16 le nem lőtt rakéta” 25 érkezést ért el. Az ukrán matematika jellemzői, amelyeket különösen érdekes ülve tanulni fény, víz és kommunikáció nélkül.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Szia! Te tényleg azt gondolod, hogy rá vannak szorulva, hogy így gyártsanak propianyagot? Szerintem a tények, és az valós események több mint elegendőek.
Szerintem meg az, hogy fél éve visszavonulnak vagy fejjel mennek a falnak, illetve teljesen eredménytelenül harcolnak az ukr légvédelem meg rakétatüzérség ellen pont, hogy ilyen propivideók gyártására kényszeríti őket.
Ezek megfigyelhető tények. Ott van a videón, kommentekben ott van a geolokációja, még a dátum is, sőt, még a földről készült videók is voltak róla novemberben, mikor a herszont felszabadító ukrán csapatok elhaladtak a roncs mellett. Az az sz300 komplexum herszon régióban volt, az ukránok kilőtték, aztán az oroszok már egy hónapja nyomják ki róla a videókat, hogy a saját kilőtt gépük roncsát lövöldözik Lancettel, mert kell az alibi, hogy csinálnak is valamit.
 
W

Wilson

Guest
Na ukránok szerint 76-ból 60 rakétát lelőttek, csupán az a probléma, hogy valahogy a fogyasztók felét mégis le kellett kapcsolni, plusz a dnyepropetrovszki vízerőmű gépészeti szobáját is telibelőhette Grísa

Az orosz rakétatámadás becslések szerint 9 energiatermelő létesítményt rongált meg - Energiaügyi Minisztérium..


2022. december 16., péntek, 14:35


December 16-án reggel egy orosz rakétatámadás mintegy 9 energiatermelő létesítményt rongált meg, és korlátozta az atomerőművek termelését.

Herman Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter ezt egy televíziós maratonon mondta - jelentette az Interfax-Ukraina.

"Amit már most látunk, az az, hogy körülbelül kilenc termelő létesítményben keletkezett kár. Most még mindig vizsgáljuk a károkat. Ennek megfelelően a villamos energiát továbbító alállomások megsérültek, ami elsősorban a nukleáris termelés korlátozásához vezetett" - hangsúlyozta a miniszter.

Elmondása szerint a rakétacsapás utóhatásait most rögzítik, és elemzik a helyzetet, hogy a közeljövőben növeljék az energiatermelést.

"Most megpróbáljuk a lehető leggyorsabban hozzáadni a rendszerhez az atomerőműveket" - tette hozzá.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Harkivban nehéz lesz a helyzet.

"Nem akarom megnevezni az érintett létesítményeket, megpróbáljuk a lehető leggyorsabban helyreállítani őket" - mondta Galuscsenko.


Nem ez az első alkalom, hogy az orosz támadók megpróbáltak csapást mérni mind a termelő, mind az elosztó létesítményekre - mondta, és "újabb terrortámadásnak" nevezte akciójukat.

Az NEC Ukrenergo jelentését kommentálva, amely szerint a támadás következtében a fogyasztás 50 százalékát veszítette el, kifejtette, hogy ez azt jelenti, hogy a fogyasztók felét nem tudják ellátni árammal.

"Arra kérem a polgárokat, hogy fogadják megértéssel a vészleállásokat, és biztosítom Önöket, hogy mindent és még annál is többet fogunk tenni a mielőbbi helyreállítás érdekében" - foglalta össze a miniszter.

Háttér

Oroszország december 16-án nagy erejű rakétacsapást mért Ukrajna energetikai infrastruktúrájára - az északi, déli és központi régiókat érte a legnagyobb csapás. A szükségállapotot csak a villamosenergia-piaci szereplőkre vezették be.



Ukrajnába érkezett az Egyesült Államokból az első szállítmány az energetikai infrastruktúrához szükséges vészhelyzeti berendezésekből.



Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete írt erről a Twitteren – írja az European Pravda.


"Köszönöm az ukrán légvédelem munkáját a ma délelőtt Kijevben és országszerte megnövekedett orosz támadások hátterében a polgári infrastruktúra ellen. Már megérkezett az első amerikai szállítmány vészhelyzeti felszerelésről - Ukrajna nyer" - áll az üzenetben.


Vdyachna Ukrajna ellenvédelmének munkájáért a kijevi és az egész ország polgári infrastruktúrája elleni támadások oroszországi településének levéltetveivel szemben. A sürgősségi javítóberendezések első amerikai vállalkozása már reménykeltő – Ukrajna nyer.


— Bridget A. Brink nagykövet (@USAmbKyiv) 2022. december 16.

Emlékezzünk vissza, néhány nappal ezelőtt ismertté vált, hogy az Egyesült Államok elküldte Ukrajnának energetikai berendezéseinek első részét körülbelül 13 millió dollár értékben, hogy támogassa az ország energetikai infrastruktúráját az orosz támadás után.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 974
21 924
113
Háromszoros csapás a zaporozsjei Dnyeper HPP-1-re Ukrajna energetikai infrastruktúrája elleni hatalmas rakétatámadás során tűz érte az Ukrajna által megszállt zaporozsjei Dnyeper HPP-1 -et.
▪️Az első robbanásból származó felhőt a Dnyeprovskaya HPP 330 kV-os kültéri kapcsolóberendezésének környékén rögzítették .
▪️A második csapás az ebédlő helyiségeit és a pótalkatrészekkel ellátott raktárt érte – a rakéta a gát tövét is érte, és pletykákat váltott ki a teljes megsemmisüléséről (ami természetesen nem így van).
▪️De a harmadik rakéta az 1. számú gépház vasbeton szerkezeteit találta el .
A turbinacsarnokban 9 db 72 MW teljesítményű hidrogenerátor , valamint egy kis, 2,6 MW (összesen 650,6 MW) teljesítményű segédgenerátor található. A generátorok egy részét rekonstrukció céljából le lehet szerelni. A mezőről készült videóból nehéz megítélni az összes vízerőmű teljes megsemmisülését, de a turbinacsarnok határozottan megsérült. A Dnyeper HPP-1-nél azonban van egy második gépház is, amely a bal parton található. A belsejében 8 hidrogenerátor található, amelyek összteljesítménye 928 MW.
A nyilvánvaló eredményes tűzvereség ellenére a Dnyeper HPP-1, bár jelentős károkat szenvedett, nem lett teljesen letiltva.

Az ukrán fegyveres erők azt mondták, hogy az Ukrajnában indított 76 rakéta közül 60-at lelőttek. Ugyanakkor a helyi gauleiterek korábban megerősítették, hogy csak Zaporozsjébe 15, Harkovba 10 érkezett. Az az eset, amikor még hazugságban sem tudnak megegyezni, és a levegőből veszik a számokat. Ennek eredményeként csak két régióban derült ki, hogy „16 le nem lőtt rakéta” 25 érkezést ért el. Az ukrán matematika jellemzői, amelyeket különösen érdekes ülve tanulni fény, víz és kommunikáció nélkül.


Szerintem nincs ebben semmi meglepo vagy kulonos. Pont olyan jol megy nekik a matematika mint tortenelem… :D

Szerencsetlen faszok hullanak a semmiert… frankon sajnalom az osszefogdosott, besorozott majd vagohidra kuldott embereket es a csaladjaikat.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Kárpátalja visszaszerzésre kb annyi az esély mint, hogy én megnyerjem az Euró lottó főnyereményét úgy, hogy nem is játszom :)
Pedig ráférne. Ma ismét megfenyegették a magyarokat és a végén egy karlendítés is összejött. Mindezt itt egy köpésre Beregszászon. Aranyos videó, Wilson és lelkes csapata biztosan nagyra értékeli.

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 137
113
Szerintem nincs ebben semmi meglepo vagy kulonos. Pont olyan jol megy nekik a matematika mint tortenelem… :D

Szerencsetlen faszok hullanak a semmiert… frankon sajnalom az osszefogdosott, besorozott majd vagohidra kuldott embereket es a csaladjaikat.
Hááát bazzmeg, én sajnálom őket is...

'96-os születésű kölykök köztük, szerencsétlenek... Élhettek volna még rengeteget! Egy elbaszott dolog ez a háború, tényleg két viszonylag szorgos, keresztény fehér nemzet - szerintem ráadásul testvérnépek is, még ha sokan ezt mára tagadnák akkor is - öli egymást!

Felháborító, és szomorú egyben :( !
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 186
113
A ma Kivnek inditott 40 orosz rakétâból az ukrán forrâsok szerint a lègvèdelem 37-et megsemmisitett, irja Die Welt.
Nem mertek 40-et hazudni az ukránok?
Ha nincs aram akkor nem lesz aramszamla?

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 848
14 702
113
Úgy látszik, ha az ukrán nem bír az orosszal, magyarba kell belekötnie.

Az illetékesek figyelmébe ajánlom a ma hajnalban Bereszász helységtábla mellett készített Pravij Szektoros, gyermekeinket is fenyegető videót:

Nagy kérdés hogy ez valódi vagy provokáció, egyes fórumolvasó kollégák ennek utána tudnak nézni, tegyék meg kötelességüket.

Sikkes a végén az a náci karlendítés, beérett az országra kiterjedő náci elvek oktatása
Bravó Ukrajna, bravó a náculás támogatóinak..
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113
Letérdelt az ukrán energetikai rendszer – rendkívüli állapotot hirdetett az Ukrenego.

Az Ukrenergo nemzeti vállalat rendkívüli állapotot hirdetett az ukrán energiarendszer több mint 50 százalékos kiesése miatt – adta hírül a Strana.ua ukrán internetes hírportál.

“Az egyesített energiarendszer több mint 50 százalékos kiesése következett be, ami rendszerszintű meghibásodási mód bekövetkezését jelenti” – írja a Telegram kiadvány.

Péntek reggel Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el, és a városokban robbanások hallatszottak.
Kirill Timosenko, Volodimir Zelenszkij hivatalvezető-helyettes elmondta, hogy az energetikai infrastruktúra megrongálódása miatt országszerte rendkívüli áramkimaradásokat rendeltek el.
Vitalij Klicsko kijevi polgármester robbanásokról számolt be az ukrán főváros több kerületében, a városban szintén áramkimaradások vannak.
Ezenkívül Harkovot teljesen áramtalanították. A város vezetője, Ihor Terekhov hangsúlyozta, hogy a robbantások célpontjai infrastrukturális létesítmények voltak.
Kremencsukban megszűnt a fűtés és nincs áram, Poltavában pedig szintén áramszünet van. Két erős robbanás történt Dnyipropetrovszkban – jelentette az UNIAN a Rada képviselőjére, Makszim Buzsanszkijra hivatkozva, aki a városban él.
A helyi média a Krivij Rig, Zaporozsje, Vinnicija, Kirovohrad és Ternopil régiókban történt robbanásokról számolt be. Élő közvetítésünk a reggeli rakétázásról itt olvasható.

Még egy-két ilyen salvo és ukrajna eléri a 100℅-os klímasemlegességet. :oops::)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Nem is ertem, hogy ezzel most tulajdonkeppen degradaljak vagy eppen sztaroljak az orosz cuccokat… lelovik az inditott technika 90 szazalekat es/vagy tobbet, a csekely maradek viszont szetk*r mindent. Akkor most mi is van?! :D

Mas. Vagany elsosegely:
Valójában 39-et lőttek le a 40-ből, az utolsó meg felhívta a "a megadás biztos módját garantáló forródrótot."

És egyből stimmelnek az adatok, hisz eddig 4300 rakéta hívta fel a forródrótot, majd adta meg magát. Az Index félrefordította. :)

Csaknem 4300 orosz katona hívta már a megadás biztonságos módját garantáló forródrótot

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 903
5 210
113
Annyiban köszönöm a hozzászólást, hogy így idézet formájában legalább megmaradt amit írtam. (Most sem tudom miért törölte ki a moderáció)
Nézd, a Patriot PAC2 semmivel nem tud többet, mint azok az S-300-asok amik eddig is ott voltak.
Miket lőttek le azok? Nagyrészt a saját ukrán gépeket. Szóval a régi patriottal semennyire sem lesznek kisegítve...

Újabb PAC3-at lehet oda vinni, az már kis távolságon ABM képes is. Mi a probléma?
3-6 millió dollár között van hozzá egy rakéta. Ebből ki lehet találni, hogy milyen gyorsan lesz lenullázva a rakéta készlet.
Ráadásul egy Patriot-ot (vagy S-300-at) sokkal egyszerűbb ARM rakétával (pl. KH-31) vagy BM-el (Iskander) kilőni, mint mondjuk a sokkal olcsóbb NASAMS-ot. (Amiből már most kifogytak a rakéták... azok az Amramok amiből állítólag kurva sok van....)
Az ukrán S-300-asok se tudtak érdemben tevékenykedni. Le is írták, hogy akkor kapcsolták be őket, ha a NATO AWACS odaszólt nekik.
Ugyanis folyamatos üzem mellet mind megsemmisült volna már az első héten!
Ezen a téren a Patriot vagy az Aster nem sokkal különb képességű.

Továbbá a legnagyobb légiveszélyt jelenleg a drónok jelentik.
3 milliós rakétával 30,000 ezres drónra lőni nem fenntartható dolog. És az ukránok legnagyobb baja a drónozás némi Kalibr-el.
Egy drón túl olcsó célpont, a Kalibr meg olyan alacsonyan repül, hogy a Patriot vagy Aster rendszerek nem képesek kihasználni a lőtávolságbeli fölényüket velük szemben.
Hiába repül el az Aster rakétája 100+ km-re, ha a Kalibr robotrepülőt 10-20 km-ről képes csak meglátni a földháttér miatt.

És akkor itt jön az, "hogyha lelő egy Szu-34-et".... Hogyan? Nem repülnek Kijev felé ezek a gépek!
A drón megy oda meg a Kalibr.
Ha meg kitolják a frontra a Patriotot élni fog kb. 2-3 napig.
Főleg, hogy a PAC3 lőtávolsága elvi síkon 60 km.... Gyakorlatilag tüzérségi lőtávon belül van!
Ez nem gond pl. egy ukrán OSA-nak, mert az gurul ide oda. De a Patriot az egy pótkocsis szerencsétlenség, amit ki kell építeni tüzelés előtt!
Nem lehet frontvonalba vinni!


De mindegy, én minden nyugati fegyverszállítmánynak örülök! Vigyék csak ezeket is! Ha van értelme ha nincs...
Jah, és a Leopárdokat se hagyják otthon! ;)
Pac 2 hatótávolsága 160 km.Nem feltétlenül kell frontvonalba vinni hogy egy frontot közvetlenül támadó gépet lelőjenek vele vagy akár viszonylag nagyobb mélységben Orosz terület felett.Jelenleg részben a még létező Ukrán légvédelem miatt "csak"CM, BM,drón támadásokat hajtanak végre az oroszok pedig a Su30,34,35 vadászbombázók harcászati kapacitása,hatósugara lehetővé tenné ha hatékonyan el tudnák nyomnyi az Ukrán légvédelmet az ukrán utánpótlási vonalak folyamatos támadását.Tény megkeseríti,nehezíti az Ukránok életét a jelenlegi cirkáló rakéta,Bm drón "eregetés" de nem mérhető ahoz ha a hátországot,utánpótlási vonalakat több tonna bombával "megpakolt"bombázó,vadászbombázó gépek pusztítják.
Persze, ez tök igaz, csak akkor én nem látom értelmét ezeknek az odaszállításába, mert így is biztonságos távolságból eregetik az oroszok a jót, maximum annyi hogy a BM-ek ellen várnak tőlük valami védelmet ezek után. Arról meg nekem az a szerény véleményem, hogy egész egyszerűen olyan marha nagy Ukrajna, hogy annyi ilyen drága és high end rakétát az ukránok NEM fognak kapni, hogy elég legyen. A támadó van előnyben, egyértelműen. Illetve ha mégis sikerül majd beütni egy túlterheléssel, sneak drón, vagy CM támadással egy egy ASTER/Patirot üteget, az minden lesz csak jó reklám nem!

Szóval HA az ASTER megy, menjen csak a Patriot is, ne csak az EU haditechnikai cégek kelljen már magyarázkodjanak majd!
Értelme annyi van hogy a fontosabb objektumokat védeni tudják vele.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
604
2 598
93
Az orosz fegyvergyártók hatnapos munkahétre térnek át - RT


A védelmi vállalkozásoknál a műszak 12 órára is meghosszabbítható – mondja a szakszervezeti vezető.


Az orosz uráli Szverdlovszk régió fegyvergyártói az ukrajnai konfliktus miatt hosszabb heteket dolgoznak – közölte Andrej Vetluzsszkij, a helyi szakszervezetek szövetségének vezetője pénteken Jekatyerinburgban tartott sajtótájékoztatóján. A kormányzati védelmi parancsok teljesítésével elfoglalt vállalatok „most hat napot dolgoznak [hetente] öt helyett.

Az ilyen cégek alkalmazottai számára a szokásos munkaidőt is meghosszabbíthatják– tette hozzá Vetluzsszkij, megjegyezve, hogy az orosz törvény lehetővé teszi műszakonkénti négy óra hozzáadását „termelési szükség” esetén. Ez azt jelenti, hogy „akár napi 12 órát kell dolgozni” – magyarázta.
A vállalkozásoknak lehetőségük van arra is, hogy visszahívják a szabadságon lévő munkavállalókat, vagy megtagadják a tervezett fizetett szabadságot – mondta a szakszervezeti vezető. Ez azonban csak a védelmi ipart érinti, és semmiképpen nem érintheti a polgári felhasználásra árukat gyártó cégeket – tette hozzá.
A munkavállalókat méltányosan kompenzálni kell a többletmunkáért, a szakszervezetek pedig folyamatosan figyelik a munkáltatókat, hogy teljesítsék kötelezettségeiket – mutatott rá Vetluzhskykh.
Az intézkedéseket azért hajtják végre, mert az ukrajnai konfliktus folytatódásával az államvédelmi parancsok „jelentősen bővültek” – mondta.
A Szverdlovszki régió egy jelentős orosz védelmi ipari központ, amely több mint 100 védelmi cégnek ad otthont. Ide tartoznak például az Uralvagonzavod és az Uraltransmash, amelyek páncélozott járműveket és tarackokat gyártanak; az NPO Avtomatiki, az ország egyik vezető űripari vezérlőrendszerek és elektronikus berendezések gyártója; Kalinyin Gépgyár, amely légvédelmi rendszerekkel látja el az orosz hadsereget; és sokan mások.