Annyiban köszönöm a hozzászólást, hogy így idézet formájában legalább megmaradt amit írtam.
(Most sem tudom miért törölte ki a moderáció)
Nézd, a Patriot PAC2 semmivel nem tud többet, mint azok az S-300-asok amik eddig is ott voltak.
Miket lőttek le azok? Nagyrészt a saját ukrán gépeket. Szóval a régi patriottal semennyire sem lesznek kisegítve...
Újabb PAC3-at lehet oda vinni, az már kis távolságon ABM képes is. Mi a probléma?
3-6 millió dollár között van hozzá egy rakéta. Ebből ki lehet találni, hogy milyen gyorsan lesz lenullázva a rakéta készlet.
Ráadásul egy Patriot-ot (vagy S-300-at) sokkal egyszerűbb ARM rakétával (pl. KH-31) vagy BM-el (Iskander) kilőni, mint mondjuk a sokkal olcsóbb NASAMS-ot.
(Amiből már most kifogytak a rakéták... azok az Amramok amiből állítólag kurva sok van....)
Az ukrán S-300-asok se tudtak érdemben tevékenykedni. Le is írták, hogy akkor kapcsolták be őket, ha a NATO AWACS odaszólt nekik.
Ugyanis folyamatos üzem mellet mind megsemmisült volna már az első héten!
Ezen a téren a Patriot vagy az Aster nem sokkal különb képességű.
Továbbá a legnagyobb légiveszélyt jelenleg a drónok jelentik.
3 milliós rakétával 30,000 ezres drónra lőni nem fenntartható dolog. És az ukránok legnagyobb baja a drónozás némi Kalibr-el.
Egy drón túl olcsó célpont, a Kalibr meg olyan alacsonyan repül, hogy a Patriot vagy Aster rendszerek nem képesek kihasználni a lőtávolságbeli fölényüket velük szemben.
Hiába repül el az Aster rakétája 100+ km-re, ha a Kalibr robotrepülőt 10-20 km-ről képes csak meglátni a földháttér miatt.
És akkor itt jön az, "hogyha lelő egy Szu-34-et".... Hogyan? Nem repülnek Kijev felé ezek a gépek!
A drón megy oda meg a Kalibr.
Ha meg kitolják a frontra a Patriotot élni fog kb. 2-3 napig.
Főleg, hogy a PAC3 lőtávolsága elvi síkon 60 km.... Gyakorlatilag tüzérségi lőtávon belül van!
Ez nem gond pl. egy ukrán OSA-nak, mert az gurul ide oda. De a Patriot az egy pótkocsis szerencsétlenség, amit ki kell építeni tüzelés előtt!
Nem lehet frontvonalba vinni!
De mindegy, én minden nyugati fegyverszállítmánynak örülök! Vigyék csak ezeket is! Ha van értelme ha nincs...
Jah, és a Leopárdokat se hagyják otthon!