[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 916
16 863
113
TÉBOJDA!!!!!!!!!!!!!


Döbbenet: imádkozó „szent” Zelenszkij -gyertyát árul karácsony előtt az amerikai szupermarket.


Az ára potom tízezer forintnyi dollár.

782641-szent-zelenszkij-walmart.jpg


Bár már egy szeptemberi felmérés szerint is tárgyalásokat szorgalmaz az amerikaiak többsége, Európában pedig zuhan az ukránok támogatottsága, az amerikai Walmart diszkontáruház jó ötletnek találta karácsony előtt, hogy „szent” Zelenszkij üveggyertyát dobjon a piacra.

Az imádkozó ukrán elnököt ábrázoló gyertya 24,95 dollárba, azaz mai árfolyamon számolva 9558 forintba kerül.

Bár most az írják, a termékből jelenleg nincs raktáron egy darab sem, de ha szeretne, később itt vehetne egyet.


279247948-10158606089416481-8061286884967172436-n.jpg
 
W

Wilson

Guest
December 17-én Ukrajna energiarendszere helyreállítása továbbra is folyamatosan zajlik, de a 9 rakétatámadás következményei miatt még mindig jelentős az energiadeficit a rendszerben.

Erről az Ukrenergo sajtószolgálata számolt be .

"Az atomerőművi blokkok - a megszállt zaporizzsjai erőmű kivételével - a tervezett kapacitás szintjére való emelésének folyamata folytatódik. A hőerőműveket fokozatosan helyreállítják, és a vízerőművek továbbra is menetrend szerint működnek. Sürgősségi helyreállítási munkálatokat végeznek a lövések által megrongált erőművekben" - áll a közleményben.

A vállalat hozzáteszi, hogy a villamosenergia-hálózatok állapotát országszerte az időjárási körülmények is nehezítik: a havas eső, a fagy és az erős szél a berendezések jegesedéséhez vezet. A javítócsapatok éjjel-nappal dolgoznak.




Az oroszok a közösségi hálózatokat is tanulmányozzák, a rakéták útvonalainak a megtervezéséhez – a légierő​


– 2022. december 17., szombat, 10:23




e4031d4-ignat-23.jpg


A rakétatámadásokra készülve az oroszok légi, földi hírszerzést használnak és figyelik a közösségi hálózatokat is

Forrás: Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője a nemzeti teleton adásában

"Mielőtt lecsapnak, mindent tanulmányoznak, amit csak tudnak, a légi és űrbeli hírszerzéstől kezdve a földi és ügynökségi hírszerzésen át egészen a közösségi média, tanulmányozásáig.

Azt vizsgálják, hogyan alakítsák ki az új támadás útvonalát. Nem számít, hogy honnan indítják a rakétákat: az enelsi térségből, Volgodonszkból vagy a Kaszpi-tengerről... A lényeg az, hogy hogyan fognak repülni: Fehéroroszország területén keresztül, vagy esetleg Moldávián át, mert néha ezt teszik.

Részletek: A légierő szóvivője szerint így korrigálják rakétáik irányítását..

Emlékeztetőül: 2022. december 16-án az orosz megszállók nagyszabású rakétacsapást mértek Ukrajna kritikus infrastrukturális létesítményeire, valamint az üzemanyag- és energiaszektorra.

Az ellenség 76 légi és tengeri indítású cirkálórakéta kilövését hajtotta végre.

A légvédelmi erők és létesítmények a Közép, Dél, Kelet és Nyugat légi parancsnokságok, az Ukrán Védelmi Erők légvédelmi egységeivel együttműködve 60 rakétát semmisítettek meg, amelyeket a megszállók lőttek ki.


 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 495
18 440
113
Ha megkapnánk Kárpátalját, mit kezdenél 1 millió nem magyarral? Ukrajna legszegényebb régiója, miből fejlesztenéd?
A németeknél van bőven pénz, de még így se tudták a keleti területeket teljesen felhozni a nyugati szintre 30 év alatt.

Mit tennél a visszakapott gyerekeddel?
Megfürdetnéd?
Megetetnéd?

Sopánkodsz, hogy mocskosan nem is kell, meg a kaja is drága?

Régi kommunista duma volt ez, amit írtál, nem akarlak megbántani.
A nemzeti öntudat eltaposása, a magyar nemzet megsemmisítése érdekében terjesztették az ilyen ostobaságot, mely a műveletlen rétegek kicsinyes önzését próbálta kihasználni.
Felejtsd el, vége a szocializmusnak!
"A víz szalad, a kő marad!"
Ezer éve itt élünk, a jött-ment népek mindig eltűnnek.
Most is el fognak. :)
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
772
7 025
93
TÉBOJDA!!!!!!!!!!!!!


Döbbenet: imádkozó „szent” Zelenszkij -gyertyát árul karácsony előtt az amerikai szupermarket.


Az ára potom tízezer forintnyi dollár.

782641-szent-zelenszkij-walmart.jpg


Bár már egy szeptemberi felmérés szerint is tárgyalásokat szorgalmaz az amerikaiak többsége, Európában pedig zuhan az ukránok támogatottsága, az amerikai Walmart diszkontáruház jó ötletnek találta karácsony előtt, hogy „szent” Zelenszkij üveggyertyát dobjon a piacra.

Az imádkozó ukrán elnököt ábrázoló gyertya 24,95 dollárba, azaz mai árfolyamon számolva 9558 forintba kerül.

Bár most az írják, a termékből jelenleg nincs raktáron egy darab sem, de ha szeretne, később itt vehetne egyet.


279247948-10158606089416481-8061286884967172436-n.jpg
Nem látszik rendesen, de mintha valami ilyesmi lenne a tetején...
 

harald

Well-Known Member
2016. november 24.
77
337
53
"Mivel Kárpátalja felett mennek a drótok, az elosztóállomások részben érintetlenül ott vannak kérédésem hogy miért nem adnak ebből a villanyból Kárpátaljának? "

Nem akarok nagyon okoskodni, de amin a villamosenergia jön az 700 KV-os hálózat. Kárpátalján van erről a vezetékről leágazás? Nem olyan egyszerű megcsapolni egy 700 KV-os vezetéket. Ha nincs leágazás, akkor még szükséges egy 700 KV-os transzformátor is a kellékekkel együtt. Az meg még békeidőben sem akasztható le a fogasról.

Ha van leágazás és elosztóállomás, akkor bocsi nem szóltam semmit.

Ez nem tudja a 700-at 400-ra majd lejjebb transzformálni?
Munkácson van.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 091
83 464
113
Ebben van valami, de játszanak itt olyan faktorok is, mint pl hogy sok kelet-ukrajnai menekült Kárpátaljára, akik hozták magukkal a sajátos látásmódjukat is.
Meg az ukrán kormánypropaganda nyilván a kárpátaljaiakat sem kíméli.

Azért olvasnék véleményt itt a fórumon “elsőkézből” is, vannak páran, akiknek családjuk van ott.
Pontosan. Az eleje óta ezrével mennek turbó ukránok Kárpátaljára pl. Kijevből. Ezek inkább feladták a nagyvárosi jólétet, de nem mentek el. Még. Viszont a turbóukrán mentalitást hozták. Ezért nőtt azok száma, akik ott helyben nem szeretik az oroszokat. Ha Erdélyben 1918ban megkérdezték volna a lakosságot, hogy HUN v ROM, 1918ban nem biztosan választották volna a románt. De most? Kárpátalja detto. De aki ott született élt halt az inkább választaná az oroszt, mint az ukránt. De mivel ezek vagy elmentek vagy meghaltak többségben, az újak hangja már inkább számít. Hogy ez most a rezsim miatt van így vagy valós, jó kérdés, de lassan fölénybe kerül a turbó a bennszülöttekhez képest.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 838
14 611
113
"Mivel Kárpátalja felett mennek a drótok, az elosztóállomások részben érintetlenül ott vannak kérédésem hogy miért nem adnak ebből a villanyból Kárpátaljának? "

Nem akarok nagyon okoskodni, de amin a villamosenergia jön az 700 KV-os hálózat. Kárpátalján van erről a vezetékről leágazás? Nem olyan egyszerű megcsapolni egy 700 KV-os vezetéket. Ha nincs leágazás, akkor még szükséges egy 700 KV-os transzformátor is a kellékekkel együtt. Az meg még békeidőben sem akasztható le a fogasról.

Ha van leágazás és elosztóállomás, akkor bocsi nem szóltam semmit.
Nyugodtan tegyetek fel kérdéseket, mert így lehet tisztázni olyan részeket is amelyek még szakmai körökben sincs mindenki tudatában
Ennek oka hogy az Ukrajnai villamosenergia hálózatát 2016-óta az EU val együttműködve (vagy parancsára?) eléggé fű alatt fejlesztették, és készítették fel a mostanra aktualizálandó, igen jelentős export elképzelésre.
Ezek után mondja valaki hogy a mostani balhé nem egy előre tervezett esemény volt, ami hamarabb indult be "véletlenül" Az orosz közbeszólt..
Magyarország e terv részeként, felújította a 750-es távvezetékét, valamint 18 milliárd Ft beruházással Szabolcsbákán egy 750-kV os trafóállomást hozott létre. Ezért onnan Ukrajna felé 750 kV a feszültségszint, Pest mellé Göd re 400 kV érkezik a régi 750 es vezeték felhasználásával. Szabolcsbákából volt tervezve Romániába, Szlovákiába 400 kV os táplálás is.

Ennek a 750 kV-os távvezetéknek Kárpátalján valóban nincs kapcsoló vagy trafóállomása.

Viszont időközben (a terv részeképp?) a munkácsi, Kárpátaljai trafóállomásból 2 db 220 kV-os , valamint 1 db 400 kV-os feszültségű távvezeték kapcsolatunk született Magyarországra. Már ezek önmagukban is bőven elégségesek lennének egész Kárpátalja Magyarországról történő ellátására is.
A munkácsi trafóállomás ellátása szintén a bursthiny-i erőmű irányából is jön, itt egy részletes nyugat Ukrajnai elektromos hálózati térkép, 2020-as német EU-s tanulmányból:


Ezen látszik a Zelenszkij által szorgalmazott, 750 kV os vezeték Lengyelbe is (most decemberben akarják - akarták bekapcsolni) valamint a szlovák és román vezetékek egy része is.
 

bnorbi

Active Member
2022. február 2.
17
113
28
Mit tennél a visszakapott gyerekeddel?
Megfürdetnéd?
Megetetnéd?

Sopánkodsz, hogy mocskosan nem is kell, meg a kaja is drága?

Régi kommunista duma volt ez, amit írtál, nem akarlak megbántani.
A nemzeti öntudat eltaposása, a magyar nemzet megsemmisítése érdekében terjesztették az ilyen ostobaságot, mely a műveletlen rétegek kicsinyes önzését próbálta kihasználni.
Felejtsd el, vége a szocializmusnak!
"A víz szalad, a kő marad!"
Ezer éve itt élünk, a jött-ment népek mindig eltűnnek.
Most is el fognak. :)
Feltettem két kérdést.
Kaptam két választ is, de inkább lekezelő támadások mint válaszok.
Tehát mit kezdenétek egy 1 milliós leendő kisebbséggel? És a velük járó problémákkal?
És a nagymagyar zagyvaság még mindig nem adott választ arra hogy miből?
Most térdelünk le Brüsszelnek pénzért.
Ha a német példa nem ment át, akkor van magyar is. Budapest 3-5-ször fejlettebb mint a legszegényebb megyéink. Ezeket se tudtuk felzárkóztatni.
Gazdasági, pénzügyi, politikai és társadalmi problémát kreálnátok.
Mi a megoldás rájuk? Az nem hogy az m1-en bemondod mogy minden jó és dübörög a gazdaság.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Feltettem két kérdést.
Kaptam két választ is, de inkább lekezelő támadások mint válaszok.
Tehát mit kezdenétek egy 1 milliós leendő kisebbséggel? És a velük járó problémákkal?
És a nagymagyar zagyvaság még mindig nem adott választ arra hogy miből?
Most térdelünk le Brüsszelnek pénzért.
Ha a német példa nem ment át, akkor van magyar is. Budapest 3-5-ször fejlettebb mint a legszegényebb megyéink. Ezeket se tudtuk felzárkóztatni.
Gazdasági, pénzügyi, politikai és társadalmi problémát kreálnátok.
Mi a megoldás rájuk? Az nem hogy az m1-en bemondod mogy minden jó és dübörög a gazdaság.
feltettél két kérdést és deklaráltad hozzájuk a számodra elfogadható választ bármi mást kapsz az a mibű meg turbó magyar.
Tehát nézz rá az energetikai és vasúti térképre és akkor meg kapod a választ miért is értékes ez a terület Magyarország számára.
Mindamellett, hogy ez a terület mindig is az ország része volt és ott lakik a magyarhoz leghűségesebb népcsoport a ruszin.
Tehát a keleti árú és energia logisztikai elosztásából jövő jövedelem, az ehhez tartozó politikai erő a régióban és a plussz 1 millió munkaerő többlet miatt igen csak megéri gazdaságilag és politikailag is a dolgot.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 031
41 788
113
IL RUSSO
Az orosz védelmi minisztérium az ukrán infrastruktúrát ért tegnapi rakétacsapásokhoz fűzött kommentárjában arról számolt be, hogy a csapás során csalétkeket használtak az ukrán légvédelem megtévesztésére. Ezzel egy időben állásokat nyitottak meg, és megsemmisítették az ukrán S-300 légvédelmi rendszerek négy radarállomását Dnyipropetrovszk és Zaporozsje régióban.
Érdekesség, hogy az orosz védelmi minisztérium által említett négy radarállomás megsemmisítése egybeesik az ukrán vezérkar adataival, amely tegnapi jelentésében négy Kh-59 és Kh-31P repülőgép-rakéta bevetését jelezte. Ha valóban bekövetkezett a mindkét fél hadserege által leírt helyzet, akkor merész feltételezéseket tehetünk az ukrán légvédelmi rendszerek elnyomásának és megsemmisítésének folyamatának kezdetéről az Ukrajna területén végrehajtott nagy hatótávolságú rakétacsapások során
. publikációinkban írtunk az ukrán légvédelmi rendszer kilátásairól és szükségességéről, a közelmúltban Rybar hosszasan beszélt erről a témáról. Reméljük, hogy ezekkel a támadásokkal ennek az időigényes és fontos folyamatnak a kezdete mégis sikerült
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 961
66 025
113
Feltettem két kérdést.
Kaptam két választ is, de inkább lekezelő támadások mint válaszok.
Tehát mit kezdenétek egy 1 milliós leendő kisebbséggel? És a velük járó problémákkal?
És a nagymagyar zagyvaság még mindig nem adott választ arra hogy miből?
Most térdelünk le Brüsszelnek pénzért.
Ha a német példa nem ment át, akkor van magyar is. Budapest 3-5-ször fejlettebb mint a legszegényebb megyéink. Ezeket se tudtuk felzárkóztatni.
Gazdasági, pénzügyi, politikai és társadalmi problémát kreálnátok.
Mi a megoldás rájuk? Az nem hogy az m1-en bemondod mogy minden jó és dübörög a gazdaság.
Megkerdeznem a környező orszagokat ők mihez kezdtek a magyar kisebbsegeikkel.
Adjanak mar tanacsot megis hogy mukodik ez...
A penz meg... azert van az EU nem?
Majd epitunk kilatot arrafele is EU penzbol na...
Nezd, tudom hogy aggalyos, es riasztó, ez igaz. Viszont ez korabban senkit sem zavart, mindenki elfogadta a kapott teruletet. Ott az EU legjobb peldakent, neki megerte egy csóró Kpzepkelet Europat bevenni, mas kultura, mas nyelvvel? De megerne nekik pacifikalni egesz Ukrajnat is barmennyibe is kerul, es nem szamit hogy oroszul beszelnek, cirilul irnak.
Akkor talan nekunk is megerne az a kis szeglet ami ezer evig ide volt, orommel lemondok par szazalek GDP-rol meg nyaralasrol miegymasrol emiatt.
Raadasul ha megnezed Magyarorszag vagy az EU mely regioi urulnek ki, latod hogy a szegenyek. Szerinted azt az 1 millio fot mennyi idő alatt szippantana fel az EU munkaeropiac vagy a magyar? Azsiabol jonnek ide sokan dolgozni hozzank, mindegyik kapna munkat ebben biztos vagyok.

reich,
B*szott hideg Karacsonyuk lesz az ukranoknak

Erre vagytak nem? Medvevel szorakozni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 495
18 440
113
Feltettem két kérdést.
Kaptam két választ is, de inkább lekezelő támadások mint válaszok.
Tehát mit kezdenétek egy 1 milliós leendő kisebbséggel? És a velük járó problémákkal?
És a nagymagyar zagyvaság még mindig nem adott választ arra hogy miből?
Most térdelünk le Brüsszelnek pénzért.
Ha a német példa nem ment át, akkor van magyar is. Budapest 3-5-ször fejlettebb mint a legszegényebb megyéink. Ezeket se tudtuk felzárkóztatni.
Gazdasági, pénzügyi, politikai és társadalmi problémát kreálnátok.
Mi a megoldás rájuk? Az nem hogy az m1-en bemondod mogy minden jó és dübörög a gazdaság.

Nem szabad mindent anyagi alapon nézni. A PÉNZ NEM ÉRTÉK.
Nagyon savanyú élete van annak, aki a pénzt fontosabbnak tartja, mint az érzelmeket, a gyermekei, unokái jövőjét.
Nekünk sem a mi egzisztenciánkat kell félteni, hanem az unokáinkét. ;)
Ha a te szemléleted érvényesülne, akkor Borsod megyét adjuk át Szlovákiának, hogy a budapesti ember gazdagabb lehessen?!
Ne már!
A gazdasági problémák SOHA NEM FONTOSABBAK, mint a NEMZETI ÉRDEK.
Ezt így gondolja minden egészséges nemzet, kár a szubjektív egsziztencialis nézőpontot szembeállítani a közösség hosszútávú érdekeivel.

De ha így nem elfogadható, akkor nézd úgy:
Ha Beregszászon élnél, hogy esne, ha egy másik magyar anyagi szempontok miatt mondaná le rólad?

Bocs, de szerintem rosszul látod ezt.

Az ott élő bevándorlók sorsa természetesen kezelhető. Támogatjuk, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson. :)

Mielőtt történelmi vitákba bocsájtkozol a történelmi Magyarország kisebbségeiről, ajánlom figyelmedbe a népszámlálási adatokat 1780-tól 1910-ig. :)
Azokat nem reklámozták a baloldali ideológusok.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 899
113
Ha megkapnánk Kárpátalját, mit kezdenél 1 millió nem magyarral? Ukrajna legszegényebb régiója, miből fejlesztenéd?

Uniós pénzből, az ottani építkezések is tolnák a GDP-t.
Hogy mihez kezdeni egy millió adófizetővel?
Hát adóztatni kell őket.

Ez lenne kezdve a 4-6 millió erdélyi adófizetővel is.

Aztán járásokat összeollózni hogy sehol se legyen többségben aki nem magyar.
(ahogy a románok teszik)
Látszatintézkedéseket hozni a kisebbségek védelmében.

De ami a legfontosabb. Elősegíteniagyar utlevélhez(ezálltal EU-s) útlevélhez jutásukat.
Onnantól kezdve a francia, olasz, német, oszták államok problémájuk lesz
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Uniós pénzből, az ottani építkezések is tolnák a GDP-t.
Hogy mihez kezdeni egy millió adófizetővel?
Hát adóztatni kell őket.

Ez lenne kezdve a 4-6 millió erdélyi adófizetővel is.

Aztán járásokat összeollózni hogy sehol se legyen többségben aki nem magyar.
(ahogy a románok teszik)
Látszatintézkedéseket hozni a kisebbségek védelmében.

De ami a legfontosabb. Elősegíteniagyar utlevélhez(ezálltal EU-s) útlevélhez jutásukat.
Onnantól kezdve a francia, olasz, német, oszták államok problémájuk lesz
Ez veszett fejsze nyele.Politikailag,katonailag,gazdaságilag megtarthatatlan.A tót,oláh.rác,horvát,ruszin,német 1918-ra nem magyarosodott el,le is választották öket gyönyörüen(persze ehhez meg kelett gyilkolni Tisza István,majd pozicionálni a hatalomba olyan férgeket,mint Linder Béla és Károlyi Mihály)és 2022 után az esetleges visszacsatolás után még kevesebb az esély az asszimilációjukra,nagyjából nullával egyenlö.1989-90-ben talán sikeresen megléphettük volna,mostanra már elérhetetlenné vált.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Ha megkapnánk Kárpátalját, mit kezdenél 1 millió nem magyarral? Ukrajna legszegényebb régiója, miből fejlesztenéd?
A németeknél van bőven pénz, de még így se tudták a keleti területeket teljesen felhozni a nyugati szintre 30 év alatt.
Ha csak a rentábilitást vesszük mint szempontot alapul, akkor semmi nem kellene vissza és akkor már Borsod sem kellene, meg Békés se, meg stb.... De Kárpátalján van azért humánerőforrás, lehetséges új piacok, ásványkincs, turizmus is van/lenne ami bevétel lehetne nekik, most is élnek ott az emberek nem a nulláról kell azért kezdeni mindent.

Az egymillió nem magyarnak pedig kérdőívet adnék, hogy az új világban (nekik) a békés együttélésnek mi a feltétele, vagy lehet költözni a Kárpátok keleti oldalára.

De mivel rugalmas vagyok és a realitásokat próbálom figyelembe venni, én elégedett lennék a Nyugat-Kárpátalja visszacsatolásával, ahol minimális nem magyar etnikumú ember lenne.

Röviden.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 414
46 127
113
Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a tegnapi csapások következtében Ukrajna energiaszerkezetének veresége mellett az ukrán S-300-as légvédelmi rendszerek 4 radarállomása is megsemmisült, amelyeket a csapások során kinyitottak és megsemmisítettek.
Az orosz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy az ukrán légvédelem hamis célpontokra indította a rakéták nagy részét, amelyeket kifejezetten az ukrán légvédelem félrevezetésére indítottak.

A "Lancet" orosz lármás lőszer eltalálja az Ukrán Fegyveres Erők M777-es amerikai tarackját Csasov Jar környékén, Bahmut közelében.

A "Lancet" orosz lármás lőszer az Ukrán Fegyveres Erők M777-es amerikai tarackjába ütközött Zaporozsje térségében.
 
W

Wilson

Guest
A bolgár ATGL-H páncéltörő gránátvetőket átadták az ukrán területi védelmi erőknek.


A 100. önálló területvédelmi dandár mutatta be a fegyverrel való kiképzést.

A szabványos gránátvető harckocsik, önjáró tüzérségi rendszerek és más páncélozott célok megsemmisítésére, valamint az ellenséges ember- és tűzerő megsemmisítésére szolgál.




" A felszerelt páncéltörő gránátvetőkkel kapcsolatos számításaink ismét gyakorolták az ellenséges páncélozott járművek és munkaerő megsemmisítésének képességét " - mondta a Volyn Brigád.

Az ukrán hadsereg Arsenal bolgár cégének ATGL-H szerelt páncéltörő gránátvetője.  2022. december. Ukrajna.  Fotó: Teroborona
A bolgár Arsenal cég ATGL-H easel páncéltörő gránátvetője az ukrán hadsereg számára. december 2022. Ukrajna. Fénykép: Teroborona


A páncéltörő gránátvetőket SGL-9MA optikai célzókészülékkel látták el.


A gránátvetőkhöz 73 mm-es RHEAT-9MA2 lövedékkel ellátott bolgár indító tölteteket adtak át páncélozott járművek megsemmisítésére.

RHEAT-9MA2 lövések az ukrán hadsereg Arsenal bolgár cégének ATGL-H páncéltörő gránátvetőjéhez.  2022. december. Ukrajna.  Fotó: Teroborona
RHEAT-9MA2 lőszerek az ukrán hadsereg Arsenal bolgár cégének ATGL-H páncéltörő gránátvetőjéhez. 2022. december. Ukrajna. Fotó: Teroborona


A fedezékekben és téglaerődítményekben lévő ellenséges élőerő megsemmisítésére is használhatóak.

A gyártó állítása szerint ezek a lövedékek 1300 méteres távolságból képesek célpontokat eltalálni, és 300 mm-es páncélátütéssel rendelkeznek.

Az ATGL-H páncéltörő gránátvetőket a bolgár Arsenal vállalat gyártja.

Az ATGL-H valójában a szovjet SPG-9 gránátvető egy változata.


Az SPG-9 gránátvetőt 1963-ban fogadták el. Ezt követően a gránátvetőhöz kifejlesztettek egy repeszgránátot.

A bolgár Arsenal cég ATGL-H páncéltörő gránátvetője
ATGL H a bolgár Arsenal cégtől

Emlékeztetőül: a BULARMAS LTD cég bolgár páncéltörő Warrior páncéltörő gránátvetői is szolgálatba álltak az ukrán hadseregnél.