Az változott az elmúlt 12 évhez képest ahogy én látom, hogy az orosz vezetésben kihullottak és hullanak még mindig a csontvázak.
Elkezdődött egy fura jelenség, hogy az oligarchák kihullanak ablakokon, leesnek lépcsőkön és nyakukat szegik. Talán jelzés értékű lehet innentől sokaknak, hogy nem a legjobb ötlet Yachtokba, meg Toszkán villákba rakni azt a zsetont, amit a haderőre szánt a felsőbb vezetés.
Rengeteg alkalmatlan parancsnok, akivel csak a létszám volt ki, kihullott a rostán. Látták hogy teher alatt nem tudott jól, vagy egyáltalán sehogy dönteni, összefosta magát, egyszerűen csak kevés volt a tárgyi tudása, alkoholista etc. Ezeket SZAKMÁNYBAN mentették fel. A helyükre meg ahogy olvasom, erőltetett menetben akarnak kinevezni olyan a valóságban kipróbált akár altiszteket is, akik BIZONYÍTOTTÁK hogy alkalmasak vezetőnek, tudnak dönteni, meg van tökük.
Igen őszintének tűnik nekem az a rész is, ahol leírják hogy miben kell fejlődjenek, hova kell rakják az új hangsúlyt. Nem igen van benne kertelés. Kommunikáció, automatizálás, vezetés gyorsítása, hatékonyabbá tétele, felderítés, drónok. Ez nekem elég reális önértékelésnek tűnik, s hozzá azt már tudni lehet, hogy gyakorlatilag 24/7 ben elkezdték felpörgetni a hadiipart.
Van miből, mert bár nehézséget okoz nekik a szankciós politika, én azt látom megoldják, egyszerűen a nyugati várakozások hogy gazdaságilag letérdelnek, lesz 25%-os infláció, népharag, éhínség és üres polcok, 1 év távlatából mostanra LÁTSZIK, hogy 2% infláció van, a világ 70%-a nem hajlandó őket elszigetelni, tele polcok és árúbőség a jellemző rájuk.
Mikor láttam pl. Sz. Biró. Zoltán legújabb okoskodását, hogy havonta 1 kalibr-t tudnak gyártani, én azért csúnyán felröhögtem, meg tényleg komolytalanok már azok a brit kijelentések, hogy elfogynak minden héten a rakétáik, robotrepülőgépeik, mert heti szinten többször is rácáfolnak egy egy szalvóval, hogy ez nem így van, a valóságban. Minimum fél éve mondja a nyugat, hogy most aztán már tényleg vége, nincs tovább Orosz fegyver. Aztán kiderül hogy mindig van.
Az ukránok meg úgy nyernek - a nyugati hírek szerint most már a Krím is az övék lesz pár hónapon, max fél éven belül - hogy bár az orosz kifogyott mindenből is, az ukránoknál már ott zötyög a szabad világ generátorkészletének egy jelentős része, aztán mégis sok helyen hideg van, és sötét, meg a víz is kérdéses hogy jön-e épp a csapból.
Szóval a jelen állás szerint nekem az jön le, hogy Ukrajna az aki a bot rosszabbik végén van, az oroszok meg tanulnak a hibáikból, zajlik egy vérfrissítési/adoptálódási folyamat, és felkészülnek. Közben a jól védhető részeken harcászatilag előnyös pozíciókból - legtöbbször védőként - verik vissza az egyre elkeseredettebb ukrán kísérleteket, ahol a reális veszteségi arány az, hogy SOK ukrán, KEVÉS orosz.
Tipikus történelem ismétli önmagát, az oroszok mindig szarul kezdenek, pofára esnek, nagy veszteséget szenvednek, utána kiértékelnek, rendet basznak maguk körül, megokosodnak a tapasztalatokból, aztán nyernek...
Most is ezt látom kibontakozni, még azzal megfejelve, hogy az EU közben azt se tudja hogy most merre szaladjon, mit csináljon, azt eldöntse hogy most akkor az USA a barátunk vagy a gazdasági kivéreztetőnk, mi legyen az EU - Kína kapcsolatokkal, mit kommunikáljunk azokról a Katariakról akiket egyfelől elítélünk, másfelől lassan térden állva kényeztetnénk egy kis gázért, szóval rohangálunk jobbra balra mint a szarba esett csirke

.