Challenger -1 / -2 / -3 (Egyesült Királyság)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Nem csak a gépeiket szerelik le, hanem Leyland / Vickers / Royal Ordnance helyett szégyen szemre Rheinmetall tartja karban az ő gépeiket, még a saját fegyveripart is tönkre teszik. De nagy szájjal üzengetnek, úgy tesznek, mintha az USA után ők következnének mennyiségre is ...
Nézzetek már rá a térképre, mert ott a megoldás: az Egyesült Királyság egy sziget, hatalmas tankveszély és szárazföldi invázió Európa többi részével ellentétben nem fenyegeti, és a brit birodalom maradéka is már csak néhány apróbb sziget az óceán közepén. Ha a haditengerészetükre eleget költenek, akkor az életben nem fog ellenséges tank és gyalogság brit földre lépni. A területszerző gyarmati hódítások ideje meg vagy 100 éve leáldozott. Minek nekik tankgyár?

A franciák és németek tankok alacsony száma már inkább aggasztóbb kéne legyen a két ország vezetésének.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Nézzetek már rá a térképre, mert ott a megoldás: az Egyesült Királyság egy sziget, hatalmas tankveszély és szárazföldi invázió Európa többi részével ellentétben nem fenyegeti, és a brit birodalom maradéka is már csak néhány apróbb sziget az óceán közepén. Ha a haditengerészetükre eleget költenek, akkor az életben nem fog ellenséges tank és gyalogság brit földre lépni. A területszerző gyarmati hódítások ideje meg vagy 100 éve leáldozott.

A franciák és németek tankok alacsony száma már inkább aggasztóbb kéne legyen a két ország vezetésének.

És akkor miért volt, hogy mind a Centurion-al, mind a Chieftain-el úttörőt alkottak, meg eleve a harckocsi az brit találmány, mostanra meg totál feleslegesnek találják ?

Lehet, hogy Alu Chieftain nélkül is megdizájnolják az Abrams-et és a Leó 2-est, csak nem 1976-ban, hanem egy 8 évvel később ...
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
És akkor miért volt, hogy mind a Centurion-al, mind a Chieftain-el úttörőt alkottak, meg eleve a harckocsi az brit találmány, mostanra meg totál feleslegesnek találják ?
Akkor még volt néhány szárazföldi határral rendelkező érdekeltségük, most meg már nincs. Vagy max. Giblaltár, de az meg elvileg egy szövetségesükkel határos, és olyan kicsi, hogy hajókról minden pontja belőhető, a nagy része meg úgyis egy szikla, mire mennének ott tankokkal?

Nekünk sincs haditengerészetünk, mert minek is?
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Legfőgképp azért mert a chally kettest gyártó cégek java már nem létezik.

Hát ez a baj. A harckocsi-fejlesztésnek lényegében folyamatosnak kéne lennie. Akár tízévenként újabb modellel előjönni. Persze így kisebb lenne a darabszám és kisebbek a változások, de lenne egy folyamatos fejlődés, jobban alkalmazkodna a kihívásokhoz és folyamatosan lenne egy fejlesztőcsapat.

De az is igaz Nagy-Britannia esetén, hogy nekik már valóban nem feltétlenül szükséges harckocsi. Országvédelemhez nem feltétlenül szükséges, oda elég lenne csúcs gyalogsági harcjármű. És az külföldi missziókhoz is elég lenne. Persze úgy már nem tudna bizonyos - mondjuk az USA aktuális ország-lerohanós :) - küldetéseiben részt venni ugyanúgy, mintha lenne hk-ja.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and endre

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Ja, csak a Sherman és Sherman Firefly kellett a háború megnyeréséhez, nem a brit tankok, amiknek észak-afrikában még a Pz III is kihívást jelentett.
Nem mondtam, hogy 'nyerő' tankok.
Azt mondtam, hogy meg lett oldva. Ti. saját fejlesztések, gyártások.
Ti. arról volt szó, hogy leépült a brit hk gyártás.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Nem kezdem el felsorolni a 2.vh-s brit páncélosokat. Megtalálod azokat magad is.

Sem a Valentine, sem a Matilda, sem a Cromwell, és a Churchill sem sikersztorik.

Meg lett oldva: amerikai tankokkal. A hazai gyártmányokkal csak vegetáltak. Ez a megoldás most is adott.

A Centurion meg lekéste a világháborút. De az már világszínvonalú harckocsi lett, és az utána következők is. A Chally 2-es idejére viszont leadták az igényeiket, túlságosan is.

A hidegháborúban az amerikai harckocsik erős közepesnek számítottak, a németek meg kifejezetten bűnrossznak. Az amerikai élmezőny az Abrams-szel állt vissza, de az meg brit páncélzati technológiát használ, aminél a gyártástechnológiát a saját ízlésükre alakították.
 
W

Wilson

Guest

Nagy-Britannia 12 Challenger 2 tankot ad Ukrajnának, az első 4-et azonnal - a média...​


2023. január 14., szombat, 11:19


d4e9b3a-0e5a0fc-challenger-2690.jpg

CHALLENGER-2. FOTÓ WIKIPEDIA.ORG


Rishi Sunak miniszterelnök jóváhagyta azt a tervet, hogy 12 Challenger 2 harckocsit küldjenek Ukrajnába, az első páncélozott járműegységeket azonnal át kell szállítani.

Erről a The Sun című brit bulvárlap számolt be - írja az "European Truth".

Egy Downing Street-i forrás szerint Risi Sunak brit miniszterelnök tájékoztatni fogja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a tankáthelyezési tervről, mondván, hogy "azt akarja, hogy tetteink hangosabban beszéljenek, mint a szavak".

"A miniszterelnök világossá tette, hogy az Egyesült Királyságnak ki kell tartania Ukrajna iránti elkötelezettségét, és ez magában foglalja a kritikus védelmi felszerelések biztosítását és az erőviszonyok megváltoztatását a csatatéren" - mondta a forrás.

"Egy négyből harckocsiból ( Challenger 2 tankból) álló csoportot azonnal Kelet-Európába szállítanak, és röviddel ezután további 8-at" - írja a kiadvány.

Sunak állítólag ezen a héten tárgyalt védelmi és biztonsági tisztviselőkkel, és közölte velük, hogy a harckocsik Ukrajnába szállítását operatív prioritásként kell kezelni.

A kiadvány szerint Sunak miniszterelnök és Wallace védelmi miniszter is egy teljes század kiküldése mellett döntött Zelenszkij elnök intenzív lobbizása után.


Sajtóértesülések szerint a brit kormány hétfőn hivatalosan is bejelenti a Challenger 2 harckocsik Ukrajnának való átadásáról szóló döntését.

A 227-es brit készletekből kivett tankok kis száma önmagában nem jelent nagy változást a csatatéren, de ez lesz az első alkalom, hogy egy nyugati ország beleegyezik, hogy Ukrajnába küldje nehézpáncélosait.

Kijev reméli, hogy ez megnyitja az utat egy pozitív német döntés előtt.

A Bloomberg értesülései szerint a német szövetségi kormány a jövő héten jelenthet be döntést a nyugati harckocsik Ukrajnába történő szállításáról.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szerint öt ország már készen áll a Leopard 2 harckocsik Ukrajnának való átadására, de Németország döntésére várnak.


 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Ha jól veszem ki a fentiekből, akkor a fő gond, hogy a löveghez nincs páncéltörő lövedék. Az angolok a helyzetükből fogva ezt simán túlélik.
Missziókhoz papucsosok meg Toyota pickupok ellen elég a sima HE lőszer
Ha nem akarnak lerohanni egy másik országot nem valószínű, hogy nagyon nagy páncélátütő képesség kelene.
Ha valaki meg akarja őket támadni, tankokat kell partra tenni, mert hogy egy nagy sziget az egész.
Ha valaki ott partra tesz tankokat akkor várhatja, hogy az angol atom erővel találja magát szembe.

Szóval ők simán kibirják 10-15 évig APFSDS nélkül.
Ezen logika alapján szárazföldi haderőre se nagyon van szükségük, csak egy expedíciós seregre, egy rakás könnyű páncéljárművel. Vannak ilyen hangok is.

Csak hát a dolog másik fele, hogy ha szembekerülnek ellenséges harckocsikkal vagy keményebb védelemmel, akkor azok nem sokat érnek.
Bunkereket lőni a HESH tökéletes.
vAUusgR.jpg
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
Most, hogy úgy tűnik, hogy a Challenger 2 ukrajnába megy, gondoltam írok kicsit a típusról. Ugye ez nem egy hidegháborús harckocsi, ennek megfelelően ki is maradt az írásomból. Viszont úgy érzem, hogy azért egy rövid tájékoztatót írok ide a típusról.

A Challenger 2 harckocsi erősen a Challenger 1-en alapszik, ennek megfelelően nem is kapott teljesen új nevet.
A harckocsi páncélteknője nagyrészt a Challenger 1 teknőjén alapszik, annak minden előnyével és hátrányával együtt, lényegében a torony az amely teljesen új konstrukció.
A harckocsi alap paraméterei:
Páncéltest hossza: 8.3 méter (Ez fél méterrel hosszabb, mint egy átlagos nyugati tanké, és kicsit több, mint 1 méterrel egy orosz tankénál)
Jármű teljes szélessége: 3.52 méter
Jármű teljes magassága: 2.50 méter
Súlya: 69 tonna
Talajnyomása: 0.97 kg/ncm
Személyzet 4 fő.
Természetesen ez mind kiegészítő páncélzat nélkül.
A kiegészítő páncélzattal 4.2 méter széles és kb. 75 tonna, ami brutálisan nagy súly.
Az általam számított talajnyomása ekkor: kb. 1,05 kg/ncm
A talajnyomás értelmezéséhez tudni kell, hogy a tankoknál is a 0.8 alatti érték számít jónak. A 0.8-0.9 közötti közepesnek, ami 0.9 fölött van már problémás, az 1-el kezdődő érték kifejezetten szar.
Pár példa, emlékezetből:
0.8 alatt: T-62/Amx-30
0.8-0.9: T-72, Leopárd 2A4
0.9-1: Leopárd 2A5/6
1+: Challenger 2, Merkava IV, Leopárd 2A7
A magas talajnyomás érték alapvetően laza talajban okoz gondot, keményebb anyagú felületen (aszfalt, sziklák stb...) kevésbé problémás.

A harckocsi 69-75 tonnás tömege önmagában is nagy gondot okoz, elég komoly logisztikát kell mögé tenni. Szerintem ukrajnában a meglévő hidak egy részét nem is használhatja. Legalábbis az SZU idején a hidak nagy része nem kedvelte az 55 tonnánál nagyobb tömegű dolgokat. Azóta meg inkább fogytak a hidak nem épültek....
Ugyan ez a tömeg vontatásnál is gond, akármi nem tudja elhúzni, főleg ha sárba ragad. Teljes harci díszben majdnem kétszer olyan nehéz, mint egy T-72M, vagy egy T-64BV.
A jármű nagy tömege egyébként a méretéből fakad elsősorban. Nagyon hosszú a páncél teknője és a tornya is óriási.
A típus előnye viszont a hidrós felfüggesztése. Nem tudom, hogy milyen nehéz javítani, viszont nagyon sima futású tőle a harckocsi.
Így bár nem egy túl gyors harckocsiról beszélünk, de legalább nem nagyon rázkódik, ami pontos lövés leadása esetén előny lehet.
1200 LE-s motorja van, 4000+ nm nyomatékkal, 6 előre és 2 hátrameneti fokozatú nyomaték váltóval.
75 tonnás súly esetén a teljesítmény tömeg aránya 16 LE/tonna.
Összehasonlításképpen a T-72-es 19 LE/tonna, az M1A2-es meg 23 LE/tonna.
A harckocsi maximális sebessége közúton kb. 56-59 km/h (forrásfüggő), enyhébb terepen a terepsebessége 40 km/h.
A harckocsi gázlómélysége 1.1 méter és 2.8 méteres árkot tud áthidalni.

A harckocsi fegyvere az L30A1-es 120 mm-s huzagolt csövű harckocsi ágyú, 55-ös kaliber hosszall.
Maga az ágyú nagyon pontos, de a harckocsi tűzvezetését sok kritika érte, elsősorban a menetből való tüzelés során.
A görög harckocsi teszten 20/8-as eredményt lőtt a vadász-gyilkos feladatban, bár itt a britek panaszkodtak arra, hogy elég szar gyakorló lőszerük van.
Eredetileg csak 1 hőkamerája volt a tanknak, de (ha jól tudom) 2007-ben kapott a parancsnok is egyet. Kérdés, hogy minden tank megkapta-e ezt a fejlesztést.
A lőszerek közül az L23-as a legismertebb itt fórumon is, hiszen már nem titkos a teljesítménye.
f6aa8f9ed8cbfd675a21cbde424edbfa.jpg


Az más kérdés, hogy tudnak-e egyáltalán ebből a lőszerből adni a Britek. A későbbi lőszerek DU alapúak, de azok átadására még kevesebb esélyt látok.
A másik Britek által kedvelt lőszer a HESH. Vagyis a rogyókúpos repeszgránát. Ezt egyszerre lehet alkalmazni könnyen páncélozott célok, bunkerek és kb. minden más ellen is. A lőszer hatásáról van infó a páncélos topikban. A Britek a tankhoz ezt a lőszert alkalmazták:
L31A7.jpg


Modern harckocsikat ezzel kilőni elég nehéz feladat, bár tény, hogy a nagy mennyiségű robbanó anyag komoly külső károkat képes okozni az ellenséges páncélosban.

A következő hozzászólásomban a páncélzatról fogok beszélni, és a harckocsi elrendezési hibáiról.