[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 002
113
Nem tisztem megvédeni az itt kommentelőket, de ha megnézed a politikusok nyilatkozatait, van okunk látni egy gyorsuló eszkalációt. Katonai szakértők és biztonságpolitikai szakemberek is számolnak egy atomháború veszélyével. Az kristáytisztán látható, hogy mélyül és szélesedik a konfliktus, és azok válnak páriává, akik a békét sürgetik.

A Nyugat által Ukrajnának szállítandó fegyverek előzetes listája,

USA
▪️100 Bradley gyalogsági harcjármű;
▪️100 lánctalpas M113 páncélozott szállítójármű;
▪️18 db 155 mm-es önjáró löveg M109A6;
▪️250 db M1117 páncélozott jármű;
▪️138 HMMWV SUV;
▪️100 Stryker kerekes páncélozott szállítójármű;
▪️GLSDB lőszer;
▪️36 db 105 mm-es tarack;
▪️1 db Patriot légvédelmi/rakétavédelmi akkumulátor;
▪️6 Nasams légvédelmi akkumulátor;
▪️18 MLRS HIMARS;
Kanada
▪️200 Senator páncélozott jármű;
▪️1 NASAMS légvédelmi akkumulátor;
Egyesült Királyság
▪️14 Challenger 2 tank;
▪️600 kénköves rakéta;
▪️30 db 155 mm-es AS90 önjáró löveg;
▪️200 gyalogsági harcjármű/páncélozott szállítójármű;
Lengyelország
▪️14 db Leopard 2 tank (valószínűleg A4-es módosítások);
Franciaország
▪️40 db AMX-10RC kerekes tartály;
▪️Bástya páncélozott járművek;
Németország
▪️40 Marder gyalogsági harcjármű;
▪️1 db Patriot légvédelmi/rakétavédelmi akkumulátor;
▪️3 db Iris-T légvédelmi akkumulátor + 3 db TRML-4D radar;
▪️2 db TRML-4D radar;
Norvégia, Dánia
16 db 155 mm-es Zuzana-2 kerekes önjáró löveg
cseh
▪️120 db T-72M tank
Hollandia
▪️1 db Patriot légvédelmi/rakétavédelmi akkumulátor;
Svédország
▪️50 BMP CV-90;
▪️12 db 155 mm-es Archer kerekes önjáró löveg;
Észtország
▪️10 db 155 mm-es FH70 tarack;
▪️10 db 122 mm-es D30 tarack;
Olaszország, Franciaország
▪️1 db SAMP/T légvédelmi/rakétavédelmi akkumulátor;
cseh
▪️26-30 db 152 mm-es Dana-M2 kerekes önjáró löveg;
Norvégia
▪️Caesar 155 mm-es kerekes önjáró fegyverek
A nyugati országok fanyar hangulatai hátterében értelmes politikusok hangja fullad. Piotr Bistron, az Alternatíva Németországnak párt tagja tehát azt mondta, hogy a külpolitika nem tankokat küld, hanem diplomáciát.
Moszkva központjában egy "Pantsir-S"-t szereltek fel a ház tetejére
Az orosz erők átvették a hadműveleti irányítást négy település felett a zaporozsjei Orekhov város közelében – mondta ügynökségünknek Vlagyimir Rogov, az „Oroszországgal vagyunk” mozgalom elnöke.
600 kénköves rakéta?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Z csütörtökön a davosi WEF előtt tartott videóbeszédben azt mondta, hogy nem tudja, kivel tárgyaljon, mert nem biztos abban, hogy Putyin még él.”Ma nem tudom pontosan, kivel beszélhetnék és miről. Nem vagyok abban biztos, hogy valóban az orosz elnök ül-e a kamera előtt, hogy valóban ő az személyesen. Nem èrtem valójában, hogy még él-e, hogy valóban ő hoz döntéseket, vagy ki hozza azokat meg. Milyen személyek döntenek? Fogalmam sincs.” Írja a Kronen Zeitung.( Selensky: Weiss nicht, ob Putin noch lebt.”
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 280
7 753
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 422
113
Hány millió ukrán maradt az országban?
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Nem értem, az ukrik minek veszik fel az ilyesmit. A befosott arcukat minek /kinek reklámozzák


Az ukri 60. dandár parancsnok-helyettese körbejárja a beosztottait, mert nem foglaltak tüzelőállást, vagy valami ilyesmi...

Lassan csak eljutnak a kaprok a tizedelés bevezetésére is.Remélem az a nagy ogre aki rugdosta őket a hetet már nem éli meg.
 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
241
1 238
93
Valaki elmagyarázná nekem ezt a számot: 140-150 ezer. Arról volt szó, hogy 1 millió katona lesz ukrán oldalon. Hogy lett ebből 150 ezer? Mennyi van még kiképzés alatt? Mondjuk akkor hosszú a kiképzés, mert a millióról mintha még tavasszal lett volna szó.
Anno még az I. világháború előestéjén számolta ki a német nagyvezérkar, hogy a lakosság minden milliója után 20.000 katonát tud kiállítani egy ország (kb. 2 hadosztályt). Itt mindent számba vettek: megőrzött ipari kapacitást (beleértve a maxra tekert hadiipart), mezőgazdaságot ami ellátja élelemmel a polgári lakosságot és a katonaságot egyaránt, társadalom reprodukciós képességének megőrzését, stb. Ennek a kalkulációnak a helyességét az I. és II. világháború, valamint a hosszabb ideig eltartó lokális háborúk meglepően pontosan igazoltak. Az az ország, amelyik túllépi ezt a 20.000 katona / 1.000.000 civil arányt, hosszú távon biztosan elveszíti a háborút, mert a polgári lakosság nem bírja etetni, hadianyaggal ellátni és humán veszteséget pótolni a katonaságnál. Ha Ukrajna esetében a háború előtt mondott 40 millió fővel számolunk, akkor elméletben max. 800.000 fős hadsereget képes egy elhúzódó háborúra kiállítani. Azonban itt figyelembe kell venni Krím, Donyeck, Luganszk, Herszon, Zaporizsja elcsatolt megyék lakosságát (5 megye a 25 (?)-ből), valamint az Ukrajnából időközben elmenekült kb. 4-8 millió civilt. Reálisan számolva kb. 26 millió civil maradt, ami 520.000 főben maximálja az ukrán haderőt. Nyilván a nyugati hadianyag és segélyszállítmányok valamilyen szinten leveszik a termelés terhét a polgári lakosságról, és ezzel megnövelik a besorozható katonák számát, de cserébe egy évekig elhúzódó háború esetén demográfiai katasztrófába kergetik az országot, amit kb. 50 év lesz kiheverni..
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113
Nem értem, az ukrik minek veszik fel az ilyesmit. A befosott arcukat minek /kinek reklámozzák


Az ukri 60. dandár parancsnok-helyettese körbejárja a beosztottait, mert nem foglaltak tüzelőállást, vagy valami ilyesmi...


Szerencsétlenek. Nem tudom ha egyszer végre vége lesz ennek a háborúnak, a túlélőknek milyen lesz a mentális állapota.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
a dánok 19 cesart küldenek az állampolgárok ki vannak akadva. (pláne hogy korábban 6 db ról vólt szó de már azt is sokan ellenezték ezért elmaradt...)
Nagyon hiszterikus ez mar nyugaton.
Hatalmas gondok lehetnek az ukranokkal a hatterben. A vereseghez meg nem szoktak hozza a narcisztikus nyugaton, tovabba eluszni latszik igy a befektetesuk is.

Demkoval ugy vagyok hogy sehogy, tul sok mindent mondott mar, nem veszem keszpenznek. Viszont meghallgatom.

Zeller szerint Putyin halott. A drog rossz...

Ejnye bejnye...

Usa meg a del amerikai orosz fegyverbegyujto turne... Ennyire fogy ukranban minden?
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 901
113
Demkoval ugy vagyok hogy sehogy, tul sok mindent mondott mar, nem veszem keszpenznek. Viszont meghallgatom.
Beraktam a WSJ cikket, ha figyelmesen elolvassátok, hőst akarnak belőle faragni. Megszólal mindenki, aki szerint hős ukrán James Bond, és senki, aki szerint nem. Ellenben ha a sorok között olvastok, kikkel üzletelt, milyen cégeknek dolgozott.. A csóka leginkább bárkinek adott információt, jó pénzért. De most még holtan felhasználható remekül.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
A Leopardokat ne számoljátok, arra még nem bólintottak rá a németek, anélkül meg senki sem fog adni az ukránoknak.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Hát figyi én inkább nem mondok semmit, mert ez a lista már most elavult...
Dánia +19 Caesar
Balti államok is tolják: több tucat ágyú, 2 heli stb
Péntek estére vszeg összeáll a teljes lista, de ez annyi cucc, amiből egy közepes hadsereget nulláról fel lehetne szerelni

@Szittya A cikkben csak egy tudosító mutat rá, hogy ez egy olyan dolog amire a dán hadsereg is régóta várt és nehéz lesz pótolni.
Szó sincs tömeges felháborodásról, legalábbis az ismerősi körömben.
Az a lista még ha kapnak is kiképzést és minden úgy érkezik be, hogy tökéletes állapotban lesz minden pont olyan segítséget ad majd Ukrajnának, mintha kiállnál egy gyorsvonat elé és kitartod magad elé a kezedet vagy egy alagútban jön egy kamion 90-el, de te el kezdesz futni előle, vagy egy 90 emeletes épület tetejéről a lift szabadon lezuhan, de még becsapodás előtt felugrasz a liftben. Ukrán SZU arzenál kilőve az ukrik alól, az oroszoktól otthagyott összeszedett és a kelet-európai SZU arzenál kilőve alóluk. Most ez miatt szükséges 10-20 vagy 30 darab régi karbantartásra szoruló kiképzetlen személyzetű nyugati vashoz nem érdemes sok reményt hozzáfűzni.

Ez az egész az angolszászoknak kedvez, ha marad valami ukrajnából, és, ami nagyon fontos (!) minél kevesebb ukránnal az az ő tulajdonuk lesz. Ukrajnát ki kell véreztetni a kitartott, elnyomó, helytartó vezetés segítségével az angolszász elit szerint és elnépteleníteni, hogy a tulajdon majd rájuk szálljon. Tehát kár itt feszengeni és erőlködni meg aggódni a magyar zászlókat letépőkért, nekik így is úgy is reszeltek.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 002
113
Hány millió ukrán maradt az országban?

Anno még az I. világháború előestéjén számolta ki a német nagyvezérkar, hogy a lakosság minden milliója után 20.000 katonát tud kiállítani egy ország (kb. 2 hadosztályt). Itt mindent számba vettek: megőrzött ipari kapacitást (beleértve a maxra tekert hadiipart), mezőgazdaságot ami ellátja élelemmel a polgári lakosságot és a katonaságot egyaránt, társadalom reprodukciós képességének megőrzését, stb. Ennek a kalkulációnak a helyességét az I. és II. világháború, valamint a hosszabb ideig eltartó lokális háborúk meglepően pontosan igazoltak. Az az ország, amelyik túllépi ezt a 20.000 katona / 1.000.000 civil arányt, hosszú távon biztosan elveszíti a háborút, mert a polgári lakosság nem bírja etetni, hadianyaggal ellátni és humán veszteséget pótolni a katonaságnál. Ha Ukrajna esetében a háború előtt mondott 40 millió fővel számolunk, akkor elméletben max. 800.000 fős hadsereget képes egy elhúzódó háborúra kiállítani. Azonban itt figyelembe kell venni Krím, Donyeck, Luganszk, Herszon, Zaporizsja elcsatolt megyék lakosságát (5 megye a 25 (?)-ből), valamint az Ukrajnából időközben elmenekült kb. 4-8 millió civilt. Reálisan számolva kb. 26 millió civil maradt, ami 520.000 főben maximálja az ukrán haderőt. Nyilván a nyugati hadianyag és segélyszállítmányok valamilyen szinten leveszik a termelés terhét a polgári lakosságról, és ezzel megnövelik a besorozható katonák számát, de cserébe egy évekig elhúzódó háború esetén demográfiai katasztrófába kergetik az országot, amit kb. 50 év lesz kiheverni..
Ezt már nem lehet kiheverni. Szerintem 35 millióból (nem számolva a már orosz megyéket) elmenekült 9-10 millió, ezek nagy %-a nők. Az egy dolog, hogy 100.000 halott vagy ennek 2-3x-a már a veszteség, de a háború előtti katasztrofális 0.8-as reprodukciós ráta és a háború után jelentkező gazdasági pokolba nem sok nő vágyik vissza és még kevesebb oda szülni. Szóval Hoholiának így is úgy is befellegzett.