[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 377
8 564
113
Franciák is gondolkodnak harckocsi küldésében:

" The French are also considering sending their own Leclerc tanks to Ukraine in a bid to provide Berlin with a joint framework for tank shipments.

“The subject is complicated and hasn’t been settled yet in Paris. But we are thinking about it,” a French official told POLITICO, before nodding to an upcoming meeting on Sunday. “We’ll see what gets decided at the joint French-German Cabinet meeting.” "


-----

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, ma Ukrajnába utazik:


Fun fact: így nézett ki múltkor, amikor Charles Michel találkozott az ukrán miniszterelnökkel, Denys Shmyhal-lal:

FSUW7B9XEAIDF2n.jpg
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Medvegyev elmondta, szerinte mi kell a békéhez

Ahhoz, hogy megkezdődjenek a béketárgyalások, Ukrajnának el kell ismernie a négy kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz való csatlakozását – írta Dmitrij Medvegyev a TASZSZ szerint.

A volt orosz miniszterelnök a Telegram-csatornáján úgy fogalmazott, arra is szükség van, hogy az ENSZ 1945-ös alapokmányát újraértelmezzék. Medvegyev szerint ugyanis a dokumentumok hét pontja közül kettőt teljesen máshogy értelmeznek az oroszok és a velük szemben „ellenséges” államok, és ez ellehetetleníteni a tárgyalásokat.

Új harckocsikat szállíthatnak Ukrajnába az oroszok

Ukrajnába szállíthatja új T–14-es Armata harckocsijait Oroszország – közölte a közösségi oldalán a brit védelmi minisztérium.
Oroszország valószínűleg azt fontolgatja, hogy kisszámú új T–14 Armata harckocsit telepít Ukrajnába. 2022 decemberében T–14-esekről készültek képek egy dél-oroszországi gyakorlótéren: a helyszínt az ukrajnai bevetéssel hozták összefüggésbe
– írta Twitter-bejegyzésében.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
361
2 413
93
– Az ukránok megpróbáltak tartalékokat képezni egy offenzívához délen, Herszonban, de ezek a tartalékok most elvesztek Bahmutban. Ukrajnának most 140-150 ezer harcképes embere maradt

Valaki elmagyarázná nekem ezt a számot: 140-150 ezer. Arról volt szó, hogy 1 millió katona lesz ukrán oldalon. Hogy lett ebből 150 ezer? Mennyi van még kiképzés alatt? Mondjuk akkor hosszú a kiképzés, mert a millióról mintha még tavasszal lett volna szó.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ennek szerintem jelenleg nincs sok esélye...


Más...

Bulgária titokban üzemanyagot és lőszert szállított Ukrajnának a háború első hónapjaiban...​


Január 19.


Az Európai Unió egyik legszegényebb országa, amelyet sokáig Moszkva-barátnak tartottak, a Guardian beszámolója szerint a háború első hónapjaiban titokban nagy mennyiségű lőszerrel és gázolajjal látta el Ukrajnát.

Kiril Petkov volt miniszterelnök és a pénzügyminiszter Asszen Vaszilev beszámolója szerint 2022 tavaszán az ukrán oldalon Bulgária biztosította a lőszerek 30 százalékát, sokszor pedig az üzemanyag 40 százalékát. Erről Dmitro Kulebával, az ukrán külügyminiszterrel együtt beszéltek a Die Weltnek adott interjúban.

A Guardian azt írja, Petkovnak azért kellett mindezt titokban csinálnia, mert a bolgár politikában sokan nyíltan Kreml-barátok, például Petkov szocialista koalíciós partnerei is. Közben meg felmérések szerint a bolgárok több mint 70 százaléka félt és ellenezte, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának.

Az is kiderült, hogy Bulgária nem közvetlenül szállított lőszert és üzemanyagot Ukrajnába, hanem ahogy a cikkben is írják, bolgár közvetítők intézték ezeket, és légi úton Lengyelországon keresztül, szárazföldön pedig Románián és Magyarországon keresztül szállították, amit pedig az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fizetett.

Moszkva minderre végül kibertámadással és azzal vágott vissza, hogy már április 27-én leállította a gázszállításokat Bulgáriába. Petkov azt mondta, az energiaválságot végül úgy oldották meg, hogy megszervezte két tartályhajónyi cseppfolyósított földgáz szállítását az Egyesült Államokból, jelezve közben, hogy „mindig van kiút az Oroszországtól való függőségből”.

Kormánya júniusban végül megbukott a bizalmatlansági szavazás után, decemberben pedig a bolgár parlament megszavazta, hogy hivatalosan is engedélyezzék a fegyverszállításokat Ukrajnának. (Guardian)





Az Ukrajnának szánt új amerikai segélycsomag eléri a 2,5 milliárd dollárt - CNN​


2023. január 19., csütörtök, 03:17



7e53587-2fbf517-bcdb4ff-29202c3-75ef2c6-a167fec-gettyimages-498414579.png

fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok mintegy 2,5 milliárd dollár értékű, hatalmas katonai segélycsomagot készül bejelenteni Ukrajnának, amely először tartalmaz majd Stryker harcjárműveket.

Forrás : CNN tájékozott forrásokra hivatkozva

Részletek : Az egyik forrás szerint a csomag még nincs véglegesítve, de a hét vége előtt elkészülhet, és a háború kezdete óta az egyik legnagyobb bejelentett csomag lesz.

Több Bradley páncélozott harcjárművet is tartalmazni fog, ami a Strykerrel együtt jelentősen növeli az USA által Ukrajnának az Oroszország elleni küzdelemhez ígért páncélozott járművek számát.

A forrás szerint a listán szerepelnek az MRAP néven ismert járművek is.

A csomag várhatóan nem tartalmaz tankokat vagy nagy hatótávolságú rakétákat, amelyeket Ukrajna többször is kért.

Valószínű azonban, hogy az USA több lőszert fog küldeni Ukrajnának a tüzérségi rendszerekhez és a HIMARS rakétarendszerekhez, amelyeket a közelmúltbeli segélycsomagokban folyamatosan biztosítottak.




Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország nem rendelkezik teljes ellenőrzéssel Soledar és Bahmut felett

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország nem rendelkezik teljes ellenőrzéssel Soledar és Bahmut felett...​


18.01.2023 22:57


Az amerikai hírszerzés szerint heves harcok folynak az ukrán Szoledar és Bakhmut városok közelében, de az oroszok egyik települést sem tartják teljes ellenőrzésük alatt.

Ezt szerdán jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának képviselője, John Kirby telefonos tájékoztatóján - jelentette az Ukrinform tudósítója.

"Elmondom, hogy a mai reggeli állapot szerint nem értékeljük úgy , hogy ők (az oroszok - a szerk.) ténylegesen egyoldalúan birtokba vették volna mindkét várost" - mondta Kirby.

Megjegyezte, hogy "heves harcok" folynak Donbász ezen területén, különösen Szoledar közelében, ahol az Egyesült Államok szerint a terület ellenőrzése továbbra is vitatott.

Kirby azt is megjegyezte, hogy bár az oroszok az elmúlt napokban fokozatos előrelépést értek el, ennek ára van - valójában holttesteket dobálnak az ukrán állásokra. Elmondása szerint ezeket az erőfeszítéseket elsősorban Prigozsin és az általa vezetett Wagner PMC irányítja, némi támogatással az orosz hadsereg részéről.

A Fehér Ház tisztviselője ugyanakkor megjegyezte, hogy "Prigozsin a hagyományos orosz fegyveres erőknél fontosabbnak és nélkülözhetetlenebbnek akar látszani a harctéren". Kirby azt is megerősítette, hogy az orosz védelmi minisztérium és Prigozsin Wagner-csoportja között továbbra is feszültségek vannak.

Az Ukrinform jelentése szerint a harcok a Bahmut szektorban súlyosnak minősülnek, miközben az oroszok többször is "győzelmet" arattak. Az ukrán védők védik állásaikat, és jelenleg megakadályozzák, hogy az orosz megszállók átvegyék az ellenőrzést Bahmut és Szoledar városok felett.

Fénykép: Maxar Technologies


Ugyan azokat az újságokat olvassuk. Én úgy látom, az oroszok áttörték a fő védelmi vonalat, az ukránoknak meg elfogytak a legjobb egységeik. Rég tárgyalniuk kéne, nehogy a vége feltétel nélküli megadás legyen.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
Ugyan azokat az újságokat olvassuk. Én úgy látom, az oroszok áttörték a fő védelmi vonalat, az ukránoknak meg elfogytak a legjobb egységeik. Rég tárgyalniuk kéne, nehogy a vége feltétel nélküli megadás legyen.
majd amikor a zsoldosok kikeverednek onnan (mert elöbb utobb kikeverednek pihentetni a zsoldost is kell.) akkor lessz a baj mert addigra a zöme nem fog visszamenni a frontra. a keletipjzsba lessz jópár nyugati (zsoldos) megsegítve...

(énszerintem egyébként a lezuhant helin se mindenki az akinek mondanak...) de ez konteo csupán)
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113

A Pentagon vezetőjének volt tanácsadója óriási ukrán veszteségekről számolt be.​


2023. JANUÁR 19. - 10:45


A déli ellentámadásra készülő ukrán tartalékokat Bahmut közelében megsemmisítették – jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök adminisztrációjában dolgozó, a védelmi miniszter egykori tanácsadója, Douglas McGregor nyugalmazott ezredes. A YouTube-csatornáján közzétett beszédet a TASZSZ szemlézte.

42236414-53d6e18c7b56c2c00e7bbb4a46687331-wm.jpg



– vélekedett McGregor ezredes.


– mutatott rá az egykori tanácsadó.
legalább ne a szarrá vert orosz deszantos alakulat fényképét raktad volna hozzá (Kijyv mellet és március eleje, 2022)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 354
45 525
113

A Wagner-harcosok felszabadították Kleshcheevkát (MAP)​

A Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin elmondta, hogy az Artyomovsk (Bakhmut) közvetlen közelében fekvő Kleshcheevka falu a mi ellenőrzésünk alá került.
„Biztosan kijelenthetjük, hogy Kleshcheevka település, amely Bahmut egyik fontos elővárosa, teljesen a Wagner PMC egységei ellenőrzése alá került.
Klescsejevkát szabadon engedik. Még mindig heves harcok folynak Klescsejevka körül. Az ellenség a talaj minden méterébe kapaszkodik” – mondta Prigogine.
Megjegyezte: az ukrán fegyveresek jól összehangolt munkája ellenére a „wagneriták” méterről méterre haladnak előre, és Artyomovszk városa is felszabadul.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674115361

Kleshcheevkát elfoglalják: a helyzet Artemovsk irányában január 19-én a nap első felében

A sok megerősített erőd és a nehéz terep ellenére intenzív harcok után a Wagner PMC teljesen átvette az irányítást Artemovszk egyik stratégiailag kulcsfontosságú külvárosa felett - Kleshcheevka . Az ellenség az Ukrán Fegyveres Erők 3 Különleges Műveleti Brigádját és a 226. „Kraken” Különleges Erők Zászlóalj egy egységét * bevetette az ottani haderő megerősítésére.
Az offenzíva továbbfejlesztése ebben a szektorban lehetővé teszi az útvonal teljes tűzellenőrzés alá vonását, amely szükséges az Artemovszkban található AFU csoport élelmiszerrel és lőszerrel való ellátásához - az Artemovsk-Konstantinovka autópálya. Ezenkívül Kleshcheevka elfoglalása megnyitja a lehetőséget Artemovszk délnyugat felőli megrohanására, ami nagyban növeli a város elleni sikeres támadás esélyét.
Kleshcheevka körül heves harcok folytatódnak. Az orosz tüzérség 22 település térségében mérte le az ukrán egységek állásait. Köztük Verhnekamenskoye, Belogorovka, Veseloe, Mayorsk, Krasnaya Gora, Artemovsk (Bakhmut), Kurdyumovka és Druzhba.
Ugyanakkor a PMC-k Artemovszktól északra is folytatnak támadó hadműveleteket Krasznaja Gora irányába. A támadások célja, hogy elvágják az Artemovszk felé vezető utakat Szlavjanszkból és Szeverszkből, elzárva ezzel az ott maradt csoportosulást.

Sürgős
Ezekben a pillanatokban ádáz harc folyik a településért. Krasnoe (Ivanovszkoje) Klishcheevka elfoglalása után a zenészek az ellenség teljes Artemov-csoportjának taktikai bekerítésébe költöztek.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Remélem nem baj, ha egy kis hírt is hozok ide a dühöngőbe :)


Aki elvesztette már, hogy hol tart a legutóbbi készletkisöprés, annek nem kell tovább mennie, mint ez a tweet thread.
Kellemes további ideologizálást, propagandázást ésatöbbit :)
+
USA
kb. 100 Stryker
Svédország
50 db CV-90 gyalogsági harcjármű
12 db Archer önjáró löveg
Hollandia
1 üteg Patriot
+
Leopardok öt országból, ha lesz szállítás
Szerintem ez Ladagrant és Kopi itteni tevékenységének vége.
Nem hinném, hogy őket zavarja. Nagy Attila Tibor balos politológus szerint is fel kell áldozni a kárpátaljai magyarokat, hogy euro-atlanti komformabb álláspontot tudjunk kialakítani Ukrajna kapcsán. Pfffújj
PT91-ből csak 40-et T72M1-ből 200 felett.
232-240 darab T-72M1R, PT-91 Twardyt még nem láttunk. A lengyeleknek elvileg van még legalább 169 db T-72M1 és 222 db PT-91 Twardy
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 282
76 860
113
Valaki elmagyarázná nekem ezt a számot: 140-150 ezer. Arról volt szó, hogy 1 millió katona lesz ukrán oldalon. Hogy lett ebből 150 ezer? Mennyi van még kiképzés alatt? Mondjuk akkor hosszú a kiképzés, mert a millióról mintha még tavasszal lett volna szó.
Nem az egész orszagban van ennyi katona, hanem közvetlen a fronton.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 377
8 564
113
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 986
113
Remélem nem baj, ha egy kis hírt is hozok ide a dühöngőbe :)


Aki elvesztette már, hogy hol tart a legutóbbi készletkisöprés, annek nem kell tovább mennie, mint ez a tweet thread.
Kellemes további ideologizálást, propagandázást ésatöbbit :)
azt a 14 lengyel leot kifogja vezetni? nem leszerelt az egész csapat de azonnal, meg hát ugye a német még nem döntött 2022,01,19. 11:00 órakkor még ezt olvastam.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 448
113
Európába tartanak:

Putyin és a zöld háttér? :D Kivetítés:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 354
45 525
113

Békét kell építenünk Oroszországgal – Macron​

...
„A legtöbb európai – és becsületére legyen mondva az amerikaiak – az ukrajnai konfliktus kezdete óta világossá tette, hogy támogatni kívánjuk Ukrajnát, de azt is világossá tettük, hogy nem akarjuk, hogy ez a konfliktus folytatódjon. Emiatt soha nem folyamodtunk verbális vagy egyéb eszkalációhoz. Nagyon fontosnak tartom, hogy ragaszkodjunk ehhez az állásponthoz, hiszen a tapasztalataink megtanították rájuk” – mondta.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1674131935

Gondolkodtam rajta néhány pillanatig, hogy normális-e Macron, vagy ennyire gerinctelen. Inkább az utóbbi! Ilyet állítani a Nyugatról, hogy soha nem folyamodtak verbális vagy egyéb eszkalációhoz, felháborító hazugság. Én Putyin helyébe szóba nem állnék vele!

A jelentések szerint a zaporozsjei Orekhov térségében folytatott harci felderítés eredményeként az orosz csapatok elfoglalták az ukrán fegyveres erők első védelmi vonalát.

Beszámolok a Wagner PMC rohamcsoportok előrehaladásáról Bakhmut területén :

▪️egy héttel a Labour Reserves Street és a Szovhoznaya utca egy részének teljes elfoglalása után a támadó repülőgépek jelentős előrehaladást értek el a Myasokombinat területén;
▪️visszafoglalták az ukrán fegyveres erők új állásait Kotsiubinsky és Ivan Franko utcáin Zabahmutka térségében;
▪️a város déli részén a Wagner PMC vadászgépek az Experienced teljes felszabadulása után sikereket értek el, és már magában Bahmutban is elfoglaltak egy sokemeletes épülettömböt.
A zenészek egyúttal a városi harcok zónájába került város lakóinak evakuálását is végrehajtják. Gyakran - életüket kockáztatva. Miközben a Booth család biztonságába szállították, megsérült egy rohamosztagos, aki egy tízéves kislányt szállított.

Lehetséges, hogy Magyarország kivételével minden uniós ország az év végéig megválik az oroszországi energiaforrásoktól – mondta Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője.

MI6 hírszerzési információkat küldött az elnöki hivatalnak és a vezérkarnak, hogy a Kreml ismét tárgyalni kezdett a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazásának formátumáról, válaszul az Ukrajnába szállított új fegyverekre.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 571
113
Valaki elmagyarázná nekem ezt a számot: 140-150 ezer. Arról volt szó, hogy 1 millió katona lesz ukrán oldalon. Hogy lett ebből 150 ezer? Mennyi van még kiképzés alatt? Mondjuk akkor hosszú a kiképzés, mert a millióról mintha még tavasszal lett volna szó.
Én nem venném komolyan ezt a számot
 
  • Tetszik
Reactions: PPP