[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 899
21 402
113
85953089b0de19f77b7dc88ae68e03ae.jpg
 
W

Wilson

Guest
Nem volt ott egy független riporter sem, aki szembesítette volna néhány korábbi nyilatkozatával, miszerint a fegyverszállítások, kiképzés, hírszerzési anyagok átadása, stb a legjobb módja a béke elérésének. Annak a békének, ami láthtólag már csak alig karnyújtásnyira van tőlünk. Szóval nem akadt senki, aki megkérdezte volna: főtitkár úr, a tükör nem próbálta még szembeköpni önt?
Szerintem most is ugyanazt mondta annyi különbséggel, hogy szerinte most még több és korszerűbb fegyvert kell adni azért, hogy Putyint a tárgyalóasztalhoz ültessék.

Más....


Biden hozzáállása a Krím ukrajnai visszatéréséhez enyhült - NYT....​


2023. január 18., szerda, 23:42



f36b0ee-white-house--getty-.jpg

Fehér Ház, fotó: Getty Images

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja az ukrán tisztségviselőkkel folytatott hónapokig tartó megbeszélések után tárgyalni kezdett arról, hogy milyen forrásokat utalhatnak át Ukrajnának az ideiglenesen megszállt Krím-félszigeten lévő katonai célpontok elleni esetleges csapásokra.

Ez az " European Truth " szerint a The New York Times anyagában szerepel .

A Biden-adminisztráció álláspontjának megváltozása az új szemlélettel függ össze: ha az ukrán hadsereg meg tudja mutatni Oroszországnak, hogy a Krím feletti ellenőrzése veszélybe kerülhet, az megerősíti Kijev pozícióját a jövőbeni tárgyalásokon.

Emellett csökkentek az Egyesült Államok félelmei, hogy a Kreml taktikai nukleáris fegyvereket alkalmazhat a Krím elleni esetleges katonai hadjáratra válaszul, bár a kockázat továbbra is fennáll.

A NYT forrásai szerint most amerikai tisztviselők tárgyalnak ukrán kollégáikkal az amerikai fegyverek – a HIMARS-tól a Bradley harcjárművekig – használatáról, hogy esetleg lecsapjanak egy szárazföldi folyosóra, amely a megszállt Melitopol és Mariupol városain keresztül köti össze a Krímet Oroszországgal.

Ugyanakkor az amerikai elnök még nem áll készen arra, hogy Ukrajnát olyan nagy hatótávolságú rakétarendszerekkel látja el, amelyekre Kijevnek szüksége van a félszigeten lévő orosz létesítmények megtámadásához.

A NYT beszélgetőpartnerei szerint a Krím elleni csapáskészség demonstrálásával Ukrajna megmutathatja, hogy az oroszok ellenőrzése a Krím felett nincs beépítve. A Biden-adminisztráció is egyre inkább úgy véli, hogy a Krím-félszigeten az orosz hátsó állások elleni csapások súlyosan ronthatják Moszkva azon képességét, hogy tovább mozdítsa előre a frontvonalát.

Washington egyelőre nem hisz abban, hogy Ukrajna katonailag elfoglalhatja a Krím-félszigetet – többek között azért, mert attól tartanak, hogy egy ilyen lépés Vlagyimir Putyin orosz elnököt válaszlépésre késztetheti. A Biden-kormányzat eddigi álláspontja azonban az volt, hogy Oroszországnak azt kell hinnie, hogy a Krím veszélyben van – részben azért, hogy megerősítse Ukrajna pozícióját a jövőbeni tárgyalásokon.

A The New York Times értesülései szerint az amerikai és az ukrán parancsnokok a héten magas szintű találkozót tartanak Németországban, hogy gyakorolják az esetleges offenzíva tervezését. A találkozó célja Ukrajna harci terveinek összehangolása az amerikai szövetségesek által a NATO-nak biztosított fegyver- és anyagfajtákkal.

Megjegyzendő, hogy az anyagban kifejtett álláspont ellentétben áll az amerikai tisztviselők hónapokkal ezelőtti kijelentéseivel. Például novemberben az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azt javasolta a Zelenszkij-csapatnak, hogy kezdjenek el gondolkodni az Orosz Föderációval folytatott tárgyalások reális követeléseiről, beleértve Ukrajna kitűzött céljának felülvizsgálatát, a Krím visszaadását .
 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
521
1 013
93
hogy a lengyeleknek mennyi nem modernizált van az kérdéses (sokat átalakítottak és eladtak)
mi és a horvátok nem adunk a horvátoké amúgy sem kompatibilis a bolgára balkánon tuti nem fogja letolni a gatyát 22 leoért amit max kaphat miközbe lőszert alkatrészt gyárta 72 höz.
A nagy része modernizált tudom a Lengyelektől. Az a 40db dobtak át az Ukránoknak na az nem volt a “csúcson”. A Horvát valóban kérdéses. Bár,ha én lennnék az USA ,ha már ezek az államok nagyrészt az én “kedvemben” járnak és nekem nagyon fontos az Ukrán biznisz és van is rá pénz. Megszórnám az általam említett országokat használt M1-el és magamhoz láncolom őket support szempontból csodálkozom,hogy nem lépték meg még.Horvátokat valszeg nem,de rajtunk kívül szerintem mindeki bele lehetne kényszeríteni.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 454
113
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 379
8 565
113
Timothy Garton Ash - nemzetközileg azért ismert brit történész - nagyon amellett érvel, hogy a németeknek küldeniük kell harckocsit:


-----


Ha már kikerestem, hogy hol van az említett település, hogy lássam a helyzetet, akkor ide is berakom (Oleksandro-Shultyne, középtájon) :

26762a83e9e3a9a1173ada1e41460a8f.jpg
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: antigonosz and zeal
W

Wilson

Guest
Ha sokat ugrálnak, az lessz a vége, hogy az oroszok semmilyen Ukrajnát se hagynak, és mi megint határosak leszünk velük.
Ennek szerintem jelenleg nincs sok esélye...


Más...

Bulgária titokban üzemanyagot és lőszert szállított Ukrajnának a háború első hónapjaiban...​


Január 19.


Az Európai Unió egyik legszegényebb országa, amelyet sokáig Moszkva-barátnak tartottak, a Guardian beszámolója szerint a háború első hónapjaiban titokban nagy mennyiségű lőszerrel és gázolajjal látta el Ukrajnát.

Kiril Petkov volt miniszterelnök és a pénzügyminiszter Asszen Vaszilev beszámolója szerint 2022 tavaszán az ukrán oldalon Bulgária biztosította a lőszerek 30 százalékát, sokszor pedig az üzemanyag 40 százalékát. Erről Dmitro Kulebával, az ukrán külügyminiszterrel együtt beszéltek a Die Weltnek adott interjúban.

A Guardian azt írja, Petkovnak azért kellett mindezt titokban csinálnia, mert a bolgár politikában sokan nyíltan Kreml-barátok, például Petkov szocialista koalíciós partnerei is. Közben meg felmérések szerint a bolgárok több mint 70 százaléka félt és ellenezte, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának.

Az is kiderült, hogy Bulgária nem közvetlenül szállított lőszert és üzemanyagot Ukrajnába, hanem ahogy a cikkben is írják, bolgár közvetítők intézték ezeket, és légi úton Lengyelországon keresztül, szárazföldön pedig Románián és Magyarországon keresztül szállították, amit pedig az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fizetett.

Moszkva minderre végül kibertámadással és azzal vágott vissza, hogy már április 27-én leállította a gázszállításokat Bulgáriába. Petkov azt mondta, az energiaválságot végül úgy oldották meg, hogy megszervezte két tartályhajónyi cseppfolyósított földgáz szállítását az Egyesült Államokból, jelezve közben, hogy „mindig van kiút az Oroszországtól való függőségből”.

Kormánya júniusban végül megbukott a bizalmatlansági szavazás után, decemberben pedig a bolgár parlament megszavazta, hogy hivatalosan is engedélyezzék a fegyverszállításokat Ukrajnának. (Guardian)





Az Ukrajnának szánt új amerikai segélycsomag eléri a 2,5 milliárd dollárt - CNN​


2023. január 19., csütörtök, 03:17



7e53587-2fbf517-bcdb4ff-29202c3-75ef2c6-a167fec-gettyimages-498414579.png

fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok mintegy 2,5 milliárd dollár értékű, hatalmas katonai segélycsomagot készül bejelenteni Ukrajnának, amely először tartalmaz majd Stryker harcjárműveket.

Forrás : CNN tájékozott forrásokra hivatkozva

Részletek : Az egyik forrás szerint a csomag még nincs véglegesítve, de a hét vége előtt elkészülhet, és a háború kezdete óta az egyik legnagyobb bejelentett csomag lesz.

Több Bradley páncélozott harcjárművet is tartalmazni fog, ami a Strykerrel együtt jelentősen növeli az USA által Ukrajnának az Oroszország elleni küzdelemhez ígért páncélozott járművek számát.

A forrás szerint a listán szerepelnek az MRAP néven ismert járművek is.

A csomag várhatóan nem tartalmaz tankokat vagy nagy hatótávolságú rakétákat, amelyeket Ukrajna többször is kért.

Valószínű azonban, hogy az USA több lőszert fog küldeni Ukrajnának a tüzérségi rendszerekhez és a HIMARS rakétarendszerekhez, amelyeket a közelmúltbeli segélycsomagokban folyamatosan biztosítottak.




Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország nem rendelkezik teljes ellenőrzéssel Soledar és Bahmut felett

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország nem rendelkezik teljes ellenőrzéssel Soledar és Bahmut felett...​


18.01.2023 22:57


Az amerikai hírszerzés szerint heves harcok folynak az ukrán Szoledar és Bakhmut városok közelében, de az oroszok egyik települést sem tartják teljes ellenőrzésük alatt.

Ezt szerdán jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának képviselője, John Kirby telefonos tájékoztatóján - jelentette az Ukrinform tudósítója.

"Elmondom, hogy a mai reggeli állapot szerint nem értékeljük úgy , hogy ők (az oroszok - a szerk.) ténylegesen egyoldalúan birtokba vették volna mindkét várost" - mondta Kirby.

Megjegyezte, hogy "heves harcok" folynak Donbász ezen területén, különösen Szoledar közelében, ahol az Egyesült Államok szerint a terület ellenőrzése továbbra is vitatott.

Kirby azt is megjegyezte, hogy bár az oroszok az elmúlt napokban fokozatos előrelépést értek el, ennek ára van - valójában holttesteket dobálnak az ukrán állásokra. Elmondása szerint ezeket az erőfeszítéseket elsősorban Prigozsin és az általa vezetett Wagner PMC irányítja, némi támogatással az orosz hadsereg részéről.

A Fehér Ház tisztviselője ugyanakkor megjegyezte, hogy "Prigozsin a hagyományos orosz fegyveres erőknél fontosabbnak és nélkülözhetetlenebbnek akar látszani a harctéren". Kirby azt is megerősítette, hogy az orosz védelmi minisztérium és Prigozsin Wagner-csoportja között továbbra is feszültségek vannak.

Az Ukrinform jelentése szerint a harcok a Bahmut szektorban súlyosnak minősülnek, miközben az oroszok többször is "győzelmet" arattak. Az ukrán védők védik állásaikat, és jelenleg megakadályozzák, hogy az orosz megszállók átvegyék az ellenőrzést Bahmut és Szoledar városok felett.

Fénykép: Maxar Technologies


 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 535
113

„Leülünk, természetesen leülünk”: Ukrajna védelmi minisztere a konfliktus végéről (VIDEO)​

Oleksiy Reznikov ukrán védelmi miniszter következő interjújában kifejtette elképzelését az Oroszországgal folytatott tárgyalási folyamatról.
„Természetesen leülünk a tárgyalóasztalhoz. Leülünk – miután teljesen kivonják csapataikat Ukrajna területéről. Nem február 24-től, de teljes búcsút!
Aztán a tárgyalóasztalnál megvitathatjuk a területek feladását, az Ukrajna javára fizetett jóvátételt és kártalanítást, gazdaságunk megújítása érdekében, minden egyes megöltért, minden lerombolt házért. A törvényszék kérdése pedig az, hogy állítsa bíróság elé háborús bűnöseit. Ezt a tárgyalóasztalnál megbeszéljük – ebben biztos vagyok. Szívesen részt veszek az ilyen tárgyalásokon, ha az elnök utasítja” – mondta.
Emlékezzünk vissza, hogy tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, nem lehet beszélni Zelenszkijvel folytatott tárgyalásokról, mivel ő maga törvényesen megtiltotta az orosz kormánnyal való tárgyalásokat.
A külügyminiszter hozzátette: Oroszország kész válaszolni a Nyugatnak bármilyen komoly tárgyalási javaslatra, de ezek még nem érkeztek meg.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674110014

Front-line összefoglaló 2023.01.19. délelőttről⚡️

A donyecki fronton az orosz csapatok áttörtek a győzelemig. Ez egy falu Maryinkától délnyugatra. Így a helyi vasút fontos szakaszához érkeztek. Magán Marinkán az Orosz Föderáció fegyveres erőinek sikerült előrenyomulniuk, és az ukrán helyőrséget a város nyugati részébe taszították. Újra támadtak Nyevelszkoje környékén is. Északkeletre Vodyanyban vésték be magukat. A tüzérség eltalálta az ukrán fegyveres erők megerősített területét Avdiivkában. Az ukrán hadsereg pedig Donyecket és Jaszinovataját ágyúzta. (1. ábra)
Bahmuttól délre a PMC Wagner folytatja támadó hadműveleteit Kleshcheevkában. Magának a városnak a keleti szélén is próbál előretörni. Északról megtámadja a Vörös-hegyet. Soledartól nyugatra halad előre a Blagodatnoén. Észak felé, miután elveszítették az uralmat a Sol állomás felett, az ukrán csapatok visszavonultak a Bahmutka folyón át. (2. ábra)
Luhanszki irányban az orosz csapatok ismét Belogorovka felé igyekeztek előrenyomulni. Az ukrán hadsereg ágyúzta Kremennaját. Az orosz tüzérség eltalálta Dibrovot, Visnevojét, Andrejevkát, Sztelmahovkát, Novoszelovszkijt, Beresztovojt, Kislovkát, Ivanovkát, Dvurecsnaját és Kamenkát. (3. ábra)

David Kramer a George W. Bush Intézet ügyvezető igazgatója :

A nyugati országoknak tankokat, vadászgépeket, légvédelmi rendszereket kellene küldeniük Ukrajnába, mivel a Krím és más, Kijev ellenőrzése alá tartozó területek visszaadása az Egyesült Államok érdeke.
"Az eszkalációval kapcsolatos aggodalmak, beleértve annak lehetőségét, hogy Putyin taktikai nukleáris fegyverek bevetését rendelje el, nem tarthat vissza attól, hogy megadjuk Ukrajnának a szükséges segítséget."
⭐️Úgy tűnik, az Egyesült Államokban fegyvereket és katonai felszereléseket gyártó cégek nagyon jól fizetnek valakinek.
Forrás - https://www.bushcenter.org/publications/policy-recommendation-ukraine

Holnap a NATO ramsteini támaszpontján a nagy katonai vezetők új taktikákról és stratégiákról, valamint új nehézfegyverek és csapásmérő rendszerek Ukrajnába való szállításáról tárgyalnak. Ez pedig közvetlenül a davosi fórum után történik, ahol a politikai pártok mantraként ismételgették: "A béke eléréséhez Oroszországnak veszítenie kell."
És szegények közül senkinek sem jut eszébe ebből a következő elemi következtetést levonni: egy nukleáris hatalom vesztése egy hagyományos háborúban nukleáris háború kitörését idézheti elő. Az atomhatalmak nem veszítettek el nagyobb konfliktusokat, amelyektől sorsuk függ .
De ennek nyilvánvalónak kell lennie bárki számára. Még egy nyugati politikusnak is, aki legalább egy nyomát megőrizte intelligenciájának.

Ha az EU még 50 tankot küld, akkor Ukrajna megtöri az orosz hadsereget. Igen.

A képen látható a tankok száma országonként.

Az északi szél
Sürgős
Embereink megrohamozzák a települést. Aleksandro-Shultino Konstantinovkától keletre
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 107
33 379
113
A nagy része modernizált tudom a Lengyelektől. Az a 40db dobtak át az Ukránoknak na az nem volt a “csúcson”. A Horvát valóban kérdéses. Bár,ha én lennnék az USA ,ha már ezek az államok nagyrészt az én “kedvemben” járnak és nekem nagyon fontos az Ukrán biznisz és van is rá pénz. Megszórnám az általam említett országokat használt M1-el és magamhoz láncolom őket support szempontból csodálkozom,hogy nem lépték meg még.Horvátokat valszeg nem,de rajtunk kívül szerintem mindeki bele lehetne kényszeríteni.
a lengyelek kicsi többet adtak. 200 feletti szám rémlikk összesen.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
A nagy része modernizált tudom a Lengyelektől. Az a 40db dobtak át az Ukránoknak na az nem volt a “csúcson”. A Horvát valóban kérdéses. Bár,ha én lennnék az USA ,ha már ezek az államok nagyrészt az én “kedvemben” járnak és nekem nagyon fontos az Ukrán biznisz és van is rá pénz. Megszórnám az általam említett országokat használt M1-el és magamhoz láncolom őket support szempontból csodálkozom,hogy nem lépték meg még.Horvátokat valszeg nem,de rajtunk kívül szerintem mindeki bele lehetne kényszeríteni.
Szerintem a lengyeleken kívül nem rajongana senki az ötletért, hogy M1A1eket varrjon az USA a nyakába “ingyen”. Na jó, talán még a baltiak örülnének.

A többi NATO tagállam a keleti szélen ilyen szempontból még nincs az USA zsebében. És az M1et a híresen jó minőségű K-európai közúti infrastruktúra csak limitált módon bírná el.

Szóval legkésőbb pár éven belül (feltételezve, hogy nem kerülnek bevetésre!) komoly belpolitikai tőkét kovácsolna ebből az adott ország ellenzéki oldala, mondván, használhatatlan, részben elavult eszközöket sóztak rájuk, nem kicsi karbantartási költségvonzattal.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 891
40 827
113
Timothy Garton Ash - nemzetközileg azért ismert brit történész - nagyon amellett érvel, hogy a németeknek küldeniük kell harckocsit:


-----



Ha már kikerestem, hogy hol van az említett település, hogy lássam a helyzetet, akkor ide is berakom (Oleksandro-Shultyne, középtájon) :

26762a83e9e3a9a1173ada1e41460a8f.jpg
Néztem én is, kérdés honnan kerültek oda elmentek Bila Hora és Dyliiavka között?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 811
35 292
113

Bulgária a legnagyobb titokban menthette meg Ukrajnát​

 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113

A Pentagon vezetőjének volt tanácsadója óriási ukrán veszteségekről számolt be.​


2023. JANUÁR 19. - 10:45


A déli ellentámadásra készülő ukrán tartalékokat Bahmut közelében megsemmisítették – jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök adminisztrációjában dolgozó, a védelmi miniszter egykori tanácsadója, Douglas McGregor nyugalmazott ezredes. A YouTube-csatornáján közzétett beszédet a TASZSZ szemlézte.

42236414-53d6e18c7b56c2c00e7bbb4a46687331-wm.jpg


Bahmutnál hatalmasak az ukrán veszteségek, körülbelül 14-15 darab 4000 fős volt, amelyeket mára szinte kivétel nélkül visszavontak. A Bahmut körüli városok északon, keleten és nyugaton megadják magukat. Szoledar orosz kézre került. A bahmuti pozíciót nehéz tartani, hamarosan elesik
– vélekedett McGregor ezredes.

Az ukránok megpróbáltak tartalékokat képezni egy offenzívához délen, Herszonban, de ezek a tartalékok most elvesztek Bahmutban. Ukrajnának most 140-150 ezer harcképes embere maradt
– mutatott rá az egykori tanácsadó.