[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113

Glazjev ismét megszólal

Szergej Glazjev az Orosz Tudományos Akadémia tagja, közgazdászprofesszor, jelenleg az Eurázsiai Gazdasági Unióban tölti be a tagországok közötti szorosabb gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős pozíciót. Oroszországon kívül is jól ismert, mivel régóta bírálja a jelenlegi gazdasági irányvonalat és az orosz központi bank költségvetési politikáját. Glazjev legutóbbi cikke a legkeményebb és legegyenesebb vád az orosz uralkodó elit ellen a SMO (különleges katonai művelet) rossz kezelése miatt, amelyet eddig ilyen szintű tisztviselőtől láthattunk. Ebben azt mondja, hogy a "lövészárok-háború" üzemmódba való átmenet káros Oroszország (és Ukrajna) számára, mivel ez az amerikai/brit terveknek kedvez, hogy ezt a háborút a kimerülés háborújává változtassák, ahol lassan, de biztosan ez a vérző seb gyengítené Oroszország gazdaságát és a társadalmat általában véve egyre ellenségesebbé tenné az uralkodó osztállyal szemben, ami végül destabilizálná a helyzetet az országban. Ez a cikk egy újabb jele annak, hogy Oroszország politikai csónakja aktívan ringatózik. De Glazjev véleményét, miszerint az orosz politikai és társadalmi-gazdasági rendszer szerkezetének gyorsan meg kell változnia, vagy szembe kell néznie a következményekkel, sok más prominens személyiség, köztük a Kreml-barát filozófus Alexander Dugin is kifejti. Glazjev és számtalan más szerint, ha a dolgok maradnak BAU (business as usual), akkor az országot a szétesés erős lehetősége fenyegeti, Moszkva hercegségévé és más kisebb államok miriádjává válik, és így 600 évvel hátrább esik a történelemben. De nem hiszem, hogy Glazjev a NATO/CIA/MI-6/MOSAD vagy akárki ügynöke, ahogy egyesek sugallták, mert lényegében Putyint kritizálja az általa létrehozott rendszer miatt. Ő csak arra használja erős és bizonyos körökben nagyon elismert véleményét, hogy rámutasson a helyzet kritikus jellegére, amely a tavalyi év folyamán, de valójában 2012 óta alakult ki, amikor Putyin megkezdte harmadik elnöki ciklusát. Cikkének nagy része makroszinten elemzi az orosz pénzügyeket. Jó munkát végez, de meglehetősen konzervatívan közelíti meg az adatok értelmezését, ahogy azt egy ilyen szintű állami tisztviselőnek tennie kell. Nos, engem nem korlátoz a hivatalosság, ezért hadd mutassak rá néhány alapvető tényre, amelyek nem voltak annyira kibontva Glazjev cikkében. Glazjev Telegram-csatornáját egyébként a cikk megjelenése óta folyamatosan támadják, állítása szerint. Hogy megvédje a csatornát (a fő kommunikációs eszközét) a feltöréstől és a kompromittálásától, az adminja leállította az új tagok felvételét, és más védelmi intézkedéseket vezet be. Úgy tűnik tehát, hogy cikkét észrevették és "jól" fogadják.

De vissza a tényekhez... A nemzetközi pénzügyi körökben köztudott, hogy Oroszország a Szovjetuniót felváltó Orosz Föderáció fennállásának első évei óta a nemzetközi pénzügyi rendszer adományozója volt. Az évek során hatalmas összegeket adományozott a Nyugatnak, amelyek 1994 és 2021 között több mint 3 billió dollárt tettek ki. A tavalyi év azonban látványosan megdöntötte az összes rekordot. Glazjev becslése szerint mintegy 500 milliárd dollárnak megfelelő összeg hagyta el az országot elsősorban "barátságtalan joghatóságok" javára - így határozza meg az orosz külügyi hivatal az országuk elleni szankciókban részt vevő országokat. Számításaim szerint azonban még ennél is nagyobb összegek tűntek el, fagyasztották be vagy váltak holtteherré, közelebb a 900 milliárd dollárhoz. Íme, hogyan adódnak össze:

- 300 milliárd dollár - széles körben, több forrás szerint Oroszország deviza- és aranytartalékainak körülbelül a fele, amelyet a nyugati koalíció országaiban vezetett számlákon tartottak, befagyasztásra került az SMO 2022. február 24-i kezdete után.

- 19 milliárd dollár - az Orosz Föderáció állampolgárainak a nyugati joghatóságokon belüli bankszámlákon lévő deviza betétéit szintén befagyasztották egy jellemző alapján - a számlát orosz útlevéllel nyitották.

- tőkemenekülés - 2022-re még nincs hivatalos szám, de az orosz jegybank szerint az év végéig az országot elhagyó tőke becsült teljes összege 251 milliárd volt.

- és végül az a szám, amely gyakran kimarad a számításokból, de jelentős részét teszi ki annak, hogy Oroszországot hogyan fosztják meg bevételeitől az orosz természeti erőforrásokon alapuló oligarchák, beleértve a hivatalosan állami tulajdonúakat is. Kormányrendelet alapján 2022 negyedik negyedévétől Oroszország már nem hozza nyilvánosságra a külkereskedelmi mérleg adatait. Érdekes döntés. Van valami rejtegetni valójuk az orosz nép előtt? Úgy tűnik, igen... Annak ellenére, hogy a szankciós háború miatt hatalmas árengedményekkel (30% - 40%) adják el az orosz természeti erőforrásokat külföldön, az orosz export 2022-ben 25%-kal nőtt az előző évhez képest, és szeptember végéig 251 milliárd dollár kereskedelmi többletet mutatott. Feltételezve, hogy a kereskedelmi minták az év végéig megmaradtak, a teljes kereskedelmi többlet 2022-ben 335 milliárd dollár volt. De a kereskedelmi többlet nem jó a gazdaságnak, érvelhetnek? Ebben az esetben nem. Mivel Oroszországot a Nyugat erősen korlátozza abban, hogy milyen dolgokat vásárolhat, konkrétan elektronikát, komplex gépeket, fejlett vegyi anyagokat és anyagokat, ez a kereskedelmi többlet azt jelenti, hogy a fiat valutáért cserébe értékesített értékes nyersanyagok eladásáért felhalmozott pénz egyszerűen gazdasági holtteherré vált, amit Oroszország nem sok mindenre, és főleg nem a saját fejlődésére tud felhasználni. Külföldi bankszámlákon ül, és bármikor befagyasztható, vagy az ott lévő pénzt egyszerűen ellophatják.

Tehát végezzünk egy egyszerű matematikai műveletet: 300 + 19 + 251 + 335 = 905 milliárd dollár, vagyis majdnem 1 billió dollár ellenséges támogatás a folyamatban lévő háború alatt vagy Oroszország GDP-jének körülbelül a fele egy év alatt. Ez tényleg példa nélküli a történelemben. Lehet, hogy tévedek, de ha tudtok olyan példát a történelemben, ahol az egyik háborús fél ilyen mértékben finanszírozta a másikat - csak szóljatok.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Hadd tegyek tehát néhány észrevételt a fent bemutatott tények alapján:

- A bemutatott számokhoz képest az ukrán háború költségei mindkét oldalon nem tűnnek olyan jelentősnek. A 900 milliárd valószínűleg elegendő lenne arra, hogy a NATO még 10 évig finanszírozza ezt a háborút, feltételezve, hogy nem fogynak ki az ukránokból, mielőtt elfogyna a pénz.

- Sokan kérdezik Oroszországban, hogy lehet az, hogy az orosz pénzügyi hatóságok és konkrétan Elvira Nabiullina, az orosz jegybank vezetője, aki személyesen felelős azért, hogy egy év alatt több mint 500 milliárd dollárt adományozott az ellenségnek, az orosz pénzügyi hatóságok egyértelmű hazaárulásával szembesülve, nemcsak, hogy nem vádolják meg büntetőjogilag, hanem Putyin és a Duma 2022 áprilisában újra kinevezte őt a következő 5 éves ciklusra az Orosz Bank (CB) vezetőjének? Az egyetlen logikus magyarázat az, hogy nem Putyin vagy az orosz Duma volt az a szervezet, amelyik egyáltalán kinevezte őt erre a pozícióra, így nem áll jogukban kirúgni őt, nemhogy büntetőeljárást kezdeményezni.

- Azt is megkérdezem magamtól, hogy figyelembe véve Putyin hatalmas erőfeszítéseit és sikereit a nyugati koalíció finanszírozásában és megerősítésében, mit érdemel jobban - egy nemzetközi háborús bűnöket vizsgáló bírósági tárgyalást vagy egy kongresszusi aranyérmet? Én személy szerint az utóbbit gondolom. Ön mit gondol?

- Magáról Putyinról. Amellett, hogy az emberek jelentős része elismerte a hatalmon belül és kívül, Oroszországon belül és kívül, hogy Putyin rendkívül alkalmatlan háborús elnöknek bizonyult, aki nem rendelkezik valódi hatalommal a dolgok megváltoztatására, sokan még mindig próbálják kitalálni, hogy mi a helyzet ezzel a fickóval. Hogyan lehet ennyire alkalmatlan a helyzetre, amit (vélhetően) ő maga kezdeményezett? Íme három működő elmélet, amiről hallottam:

1. Putyint annyira elszigeteli a valóságtól a környezete, hogy szó szerint nem tudja felmérni a valós helyzetet, és hiba hiba után hibázik az ítéletében.

2. Putyin a valaha volt legsikeresebb beszervezett külföldi kém. A nyugati külföldi hírszerzés szervezte be, amikor Kelet-Németországban szolgált a nyolcvanas évek végén, amikor a Stasi elvesztette a hatalmát, és az NDK tele volt külföldi kémekkel és ügynökökkel. A Szovjetunió felbomlása utáni bizonytalan helyzetet kihasználva, a korábban ismeretlen kisember, a KGB alezredese, később Szentpéterváron egy cikluson át Szobcsak polgármester-helyettese, 3 év alatt taxisofőrből (Putyin saját bevallása szerint azzal keresett plusz pénzt, hogy autóját magántaxiként használta - ma ez az Übernek való munkához lenne hasonlítható) a világ még mindig legnagyobb és leggazdagabb nyersanyagokban gazdag országának elnökévé emelkedett. Azóta nagyon sikeresen játszotta a hazafit a tévében, miközben néha burkoltan, később egyre nyíltabban tett lépéseket Oroszország potenciáljának elherdálására és csökkentésére.

3. "A cár nem igazi!". Putyin 2010 körül belebetegedett a betegségbe, és azóta a stabilitás megőrzése érdekében úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy szimbolikus Putyint, ahol az elnököt több hasonmás, köztük egy primer alak játssza, míg az országot egy reprezentatív junta irányítja, amely a kulcsfontosságú "családok" érdekeit nézi. A látszólag ellentmondásos politikai döntések egyikről a másikra azzal függenek össze, hogy az egyik csoport érdekei néha győzedelmeskednek, és más-más időpontban más csoportok érdekei kerülnek előtérbe. Én ezt a verziót rögtön elvetném, de Putyin 1990-es évek végi és 2000-es évekbeli fotói az újabbakkal összehasonlítva sok olyan különbséget mutatnak az arcvonásokban, amelyeket nehéz egyszerű öregedéssel vagy akár botox használatával magyarázni. Van tulajdonképpen egy érdekes videó, amely minden évben, 2000 és 2018 között mutatja Putyint. Ezt a videót megnézve láthatjuk, hogy 2004-ben az ember nagyon beteg volt, és egyesek szerint 2005-ben megváltozott... Nos, 2006-ban egyértelműen sokkal jobb lett az egészsége. Ugyanaz az ember volt, akit 2000-ben láttunk? Számomra nincs bizonyíték az ellenkezőjére. De én személy szerint egyértelmű változást látok 2010 és 2011 második fele között, ahol 2011-ben ugyanazt az embert látom, akit ma Putyin néven ismerünk, hiszen nem csak az arcvonásokat ismerem fel, hanem az arckifejezéseket is, beleértve az állandó enyhe mosolyt is, ami miatt félreérthetetlenül ugyanaz a személy. A korábbi évek videói nem hagynak bennem ugyanilyen benyomást. Nézze meg a videót, és ítélje meg maga. Írja meg nekünk a véleményét a hozzászólásokban.

Ön szerint a 3 verzió közül melyik áll közelebb a valósághoz? Vagy esetleg van sajátja? Mondjuk, hogy Putyin lenne a 21. század eddigi legjóindulatúbb uralkodója és nagyon rendes ember? A másik oldal egyértelmű agressziójára adott, néha nem megfelelő enyheségű reakciói a mélységes emberbarát természetével és klasszikus liberális politikai nézeteivel függenek össze. Ő a világ jövőjének legfőbb reménysége, mivel egyetlen más világvezető sem mert nyíltan szembe szállni a világ gonoszságával, beleértve a sátáni hatalmak által elfoglalt Ukrajnával való jelenlegi konfliktust is. De ne aggódjatok, a látszólagos gyengesége csak látszat. Ez az ember a valaha volt legügyesebb 5D-s geopolitikai sakkozó, és nagymestere a kitérő dzsúdólépéseknek, amikor az ellenfél tatamin lévő támadó lépését arra használja, hogy a helyzetet a másik fél ellen fordítsa.

Mindenesetre, ahogy az események alakulnak, valószínűleg vissza fogok térni néhány olyan témára, amelyet fentebb érintettem. Nem hiszem, hogy Oroszország 2023-ban képes lenne annyi tőkét adományozni a Nyugatnak, mint 2022-ben - a páncélszekrények kiürültek. Ez volt az utolsó válófizetés? Talán... De ha a jelenlegi emberek az orosz pénzügyek élén - Sziluanov, Nabiullina, Gref és társai - a helyükön maradnak, akkor továbbra is mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ne legyen valódi gazdasági növekedés az országban.

Maradjanak velünk.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 986
113
@zolkas
"Oroszok Az Igazság Oldalán
Észt nagykövetnek február 7-én el kell hagynia az Orosz Föderációt - Lavrov"

Minek fenntartani egy olyan országnak nagykövetséget, amely nemsokára megszűnik létezni?
igen, számomra is egyértelmű az írány, túl közel vannak.
Leningrád és Moszkva légvédelme is értelmet kap.
de akkor nem egyedül megy a levesbe.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 710
15 490
113
igen, számomra is egyértelmű az írány, túl közel vannak.
Leningrád és Moszkva légvédelme is értelmet kap.
de akkor nem egyedül megy a levesbe.
Az biztos, hogyha az oroszoknál egyáltalán csak ötlet szintjén is felmerült, hogy a balti államokkal kezdejenek valamit, azt addig kell megtenniük, amíg a lengyelekhez nem érkezik meg a rengeteg tank és löveg.
Külön érdekes, hogy szőrmentén a brit védelmi miniszter is említette egy interjúban pár hónapja, hogy a baltiak elleni támadás esetén nem törne ki atomháború, mint ahogy azt nagyon sokan elképzelik. Persze egy ilyen orosz lépéssel minden eddiginél közelebb kerülnénk egy 3. világháborúhoz.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 920
13 911
113
@zolkas
"Oroszok Az Igazság Oldalán
Észt nagykövetnek február 7-én el kell hagynia az Orosz Föderációt - Lavrov"

Minek fenntartani egy olyan országnak nagykövetséget, amely nemsokára megszűnik létezni?





Poénnak is rossz!

iu


.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 986
113
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 405
16 634
113
A nem agresszív oroszország most a Japánokat vegzálja...

Próbáld meg értelmezni a cikket,vagy állj le a cuccal! A japók minden évben kaptak egy kvótát,és egy csekket. Mostantól ez megszűnt. Mi ebben a vegzálás,te Nobel várományos? Lapozd fel az izlandiak hakniját az angolokkal,és merengj el rajta,hogy melyik volt az agresszor.