Ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 679
113

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 187
8 019
113
Ha elfogynak ezek a betárolt tankkészletek, egyszerűen nem lesz mivel háborúzni, és akkor háború sem lesz a NATO és az Oroszok között.
Európában a NATO és az oroszok között akkor lesz háború, ha németek és az oroszok IS háborút akarnak. Most egyik sem akar a másikkal birkózni, ergo nem lesz.
Nem fog megszűnni Ukrajna, de kisebb lesz.
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Az előjelek alapján a Leók ugyanolyan alkalmazására mint Szíriában nem sok esély lesz Ukrajnában, persze semmit sem lehet kizárni, de mivel az amcsik pár héttel ezelőtt azt mondták, hogy az ukri katonákat a nyugati (NATO) elvek szerinti gépesített manőverező harcra képezik ki azt sejteti , hogy rendes kiképzést fognak kapni az ukrik a nyugati harckocsikra.
Kizárt, hogy a tavaszi offenzívára (ha tényleg lesz ilyen bárki által) leszállítsák őket. De igen, bővenlesz idő kiképzésre és érdekük is, mert nem akarják beégeti magukat. De ezen megint annyira fölösleges vitázni, hiszen úgy is ki fog derülni hogy ki mennyit ér, meg kinek áll a zászló. Tart már 9 éve, tudunk még árni párat :)
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Törökök meg elvileg alapból NATO szerint működnek (elvileg) aztán kellő támogatás nélkül neki rongyoltak a kurdok ATGM állásainak - repkedtek is a Leo tornyok.
Remélem ebből tanultak az ukránokat képző amcsi kiképzők meg a parancsnokok. Meg látjuk a gyakorlatban hogy fog ez a kinézni.

Ha A4-eseket kapnak akkor azoknak a merőleges felületeire fel lehetne tenni jó pár ERA téglát - talán segít valamit...
Fognak. Mindegyik fél néha a legabszurdabb módokon téglázza ki azon járműveit is, amit nem tanácsos feldíszíteni :)
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider
W

Wilson

Guest

Norvégia megvitatja a Leopard tankok lehetséges átadását Ukrajnának - a média​


2023. január 23., hétfő, 13:22


Norvégia ad otthont a kibővített külügyi és védelmi bizottság zárt ülésének, amelynek célja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás.

Erről a norvég Dagbladet számol be , ahogy az Európai Pravda írja .

A hétfő este sorra kerülő találkozón a Storting (norvég parlament) 20 politikusa vesz részt.

Az ülés pontos időpontját, témáját és helyét általában titokban tartják, de a bizottság általában azért ül össze, hogy a norvég kül- és védelempolitika fontos kérdéseiről döntsön.

Norvég újságírók megtudták, hogy a hétfői találkozót Ukrajnának, annak katonai támogatásának, elsősorban a tankoknak szentelik, miután Annalena Berbock német külügyminiszter kijelentette, hogy Berlin nem bánná, ha Lengyelország küldené Leopard tankjait Ukrajnába.

Mint már említettük, ez a fordulat új lehetőségeket teremt a Leopard 2 tankokkal is rendelkező Norvégia számára.

A norvég külpolitikai és védelmi bizottságnak ülésén kell döntenie arról, hogy felkéri-e Berlint, hogy engedélyezze Norvégiának német gyártmányú harckocsik szállítását Ukrajnának.


Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter is részt vett a kapcsolattartó csoport ülésén a németországi Ramstein bázison. Norvégia egyike azon számos európai országnak, ahol Leopard tankok vannak, de nem tett ígéretet.

"Nem kommentálom a jövőbeli szállításokat. De Ukrajnának valóban sok fegyverre van szüksége, és a tankokra van szükségük" - mondta a miniszter a találkozó után.

Norvégia nem rendelkezik nagy tankkészlettel. Jelenleg körülbelül 30 Leopard 2A4NO harckocsi áll szolgálatban, a többit tartalékban tartják. Az elmúlt évben a norvég kormányban szó esett ezeknek a harckocsiknak a koreai K2-esekre való esetleges lecseréléséről.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 035
113
2A4,amit majd az ukránok kapnak. A poszt címe: Hogyan lehet kilőni

D--wLzqL5DU.jpg

fxeDlK4Tw20.jpg

yCg2I3gpEa0.jpg

3DFDNpfkaI4.jpg

gHwxzI_nmQA.jpg

Vmelyik "NATO-szolga/tag" A5-t ad.
Azzal mi a helyzet ebből a szempontból vajon?



Ezt az ábrát az állítólag megtartásra kerülő S4-es kiképző példányaink pótpáncélozásánál a "Szakértőink" (???) megnézhetnék!

.
 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
523
1 015
93

Ha,ezt meglépik akkor gyanúsan K2 a befutó ,mert Leo-t nem kapnak csak több, mint 4 év múlva az tuti!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 050
113
Gafzhu
Azzal jössz, hogy majd az oroszok fognak fellázadni a vezetés ellen? Miért is? Mert végre az a sarkára kezd állni és védi az ország érdekeit, amitől a nyugat megakarja fosztani őket? Ők a fennmaradásukért harcolnak, még ha nem is esett volna le eddig. Ennyire azért nem vagy Te naiv, szerintem sokkal racionálisabban gondolkodol!
Sokan bíztak benne, hogy az ukránoknál majd meglépik és béke lesz, de sajnos erre már alig van esély, sőt egyszerűen képtelenek rá. Náluk a rendszer sokkal erőszakosabb, kíméletlenebb annál, hogy még a látszata se legyen meg, nem, hogy az esélye. Az a sok "semleges" ember, aki megtehette volna, külföldre szökött (nem menekült). Nem az oroszok elől léptek le, hanem a rendszer elöl, hogy ne vigyék őket a vágóhídra a semmiért, az USA érdekeiért.
Különben lehet itt bármilyen harckocsit, haditechnikai eszközt szállítani az ukránoknak, csak a vereséget odázzák el, még nagyobb áldozatokat kikényszerítve. A német "zööööd" vezetés annyira alkalmatlan, hogy az országukat teljesen tönkre fogják tenni az EU-val, a hadseregükkel együtt. És ez ellen már a Leopárd harckocsik sem fognak tudni segíteni sem nekik, sem Ukrajnának.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
ukrán nehézfegyverzet pár T-64et leszámítva már nincs.
Úgy értem az a fele, amivel egy évvel ezelőtt még rendelkeztek, amit nem mások szállítottak nekik, stb.
Nézz meg bármilyen (akár ukrán) videót az elmúlt pár hétről.
Ez megint egy olyan dolog, amiről maximum sejtéseink lehetnek.
Ne essünk abba a csapdába, hogy egyik vagy másik fél kijelentéseit készpénznek vesszük
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
ukrán nehézfegyverzet pár T-64et leszámítva már nincs.
Úgy értem az a fele, amivel egy évvel ezelőtt még rendelkeztek, amit nem mások szállítottak nekik, stb.
Nézz meg bármilyen (akár ukrán) videót az elmúlt pár hétről.
Az elmúlt 2-3 hétben körülbelül 150-200 nehézfegyverzet vesztesége volt az ukrán hadseregnek frissen kikerült videók alapján. Az én számlálásom szerint a napi átlag ~8 veszteség. A nyár elejó óta ez az átlag egy hajszállal volt magasabb ~8.5. Ha már rég kifogytak, miért veszítenek effektíve ugyanabban az ütemben eszközöket?
Amúgy pedig egy csomó alakulatuk nincs a fronton, ahogy az oroszok is, ők is rendszeresen rotálnak (ahogy illik is). A frontvonalról előkerült videók szimplán nem elégséges bizonyíték a hipotézised alátámasztására vagy cáfolására.
Amúgy pedig ha valamiből kifogyóban vannak, az pont a T-64-es, ugyanis az szenvedte el a harci veszteségek oroszlánrészét.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 679
113
Az elmúlt 2-3 hétben körülbelül 150-200 nehézfegyverzet vesztesége volt az ukrán hadseregnek frissen kikerült videók alapján. Az én számlálásom szerint a napi átlag ~8 veszteség. A nyár elejó óta ez az átlag egy hajszállal volt magasabb ~8.5. Ha már rég kifogytak, miért veszítenek effektíve ugyanabban az ütemben eszközöket?
Amúgy pedig egy csomó alakulatuk nincs a fronton, ahogy az oroszok is, ők is rendszeresen rotálnak (ahogy illik is). A frontvonalról előkerült videók szimplán nem elégséges bizonyíték a hipotézised alátámasztására vagy cáfolására.
Amúgy pedig ha valamiből kifogyóban vannak, az pont a T-64-es, ugyanis az szenvedte el a harci veszteségek oroszlánrészét.
Annyiban jó mutatója az eseményeknek az aktuális videók, hogy egyrészt az ukránok mindig szeretnek büszkélkedni a csencselt szarjaikkal, másrészt meg a konfliktus első felében drasztikusan mást láttunk ezeken a videókon.

Az állításom csupán annyi, hogy az eredeti (“saját“) nehézfegyverzetük már elfogyott. És azért tudnak veszíteni még mindig ilyen ütemben vasakat, mert nyugatról kapják a pótlást, ugyanilyen ütemben.
Ez nettó anyagháború már.

szerk: a T64 az egyik legnagyobb harcértékű holmijuk, ami maradt, vigyának rá mint a hímes tojásra.
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Annyiban jó mutatója az eseményeknek az aktuális videók, hogy egyrészt az ukránok mindig szeretnek büszkélkedni a csencselt szarjaikkal, másrészt meg a konfliktus első felében drasztikusan mást láttunk ezeken a videókon.

Az állításom csupán annyi, hogy - akár hasonló ütemben is, de - az eredeti (“saját“) nehézfegyverzetük már elfogyott. És azért tudnak veszíteni még mindig ilyen ütemben vasakat, mert nyugatról kapják a pótlást, ugyanilyen ütemben.
Ez nettó anyagháború már.
Kettészedem az állításodat: "ez nettó anyagháború már" teljesen egyetértek, és szerintem nincs mit tenni, mint kivárni a végét.
Az eredeti saját nehézfegyverzetük olyan értelemben viszont nem fogyott el, hogy van még belőle, de olyan értelemben igazad van, hogy az eddigi veszteségek aránytalanul a kezdeti eszközparkot terhelték.
De ha már itt tartunk, sokkal inkább a lőszer és a pótalkatrész, semmint maguk az eszközök fogytak volna el külső segítség nélkül. Persze ez szőrszálhasogatás, mert ugyanaz lenne az eredmény.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 679
113
Ez megint egy olyan dolog, amiről maximum sejtéseink lehetnek.
Ne essünk abba a csapdába, hogy egyik vagy másik fél kijelentéseit készpénznek vesszük
Pont, hogy nem kijelentésekre támaszkodom. Elég sok harctéri videót nézek a mai napig (sajnos), a trend látszik, hogy saját IFV/APC gyakorlatilag már nincs. Még az egyszerű terepjárókból is rengeteg jobbkormányos (civil) van. Az ukrán MRAPokat és katonai terepjárókat se látni már sehol.
Nyugati vasak vannak, meg az a 100+ görög BMP.
A tankokról meg nem tudom megállapítani a kásás szar videókon, hogy T64 vagy valami ajándék T72 (a szlovén fosokat nem említem).

Te máshogy látod?
 
Status
Not open for further replies.