[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 659
46 799
113
Ukrajnában az NSZK-tól kapott 15 Bergepanzer-2 páncélozott mentőjármű közül egyet észleltek harci körülmények között, az összesen beígért 17-ből. Amint az már világos, a BREM-eket az átszállítandó Leopard 2 tankok alatt szállították, de a súlyos veszteségek és a szovjet gyártású BREM-ek hiánya miatt most kell használni őket.
A Bundeswehr által Ukrajnának átadott 17 Bergepanzer 2 MBT száma alapján a NATO-országok által átadott Leopard 2 harckocsik összlétszáma legalább 250-300-ra tehető. Például Lengyelországban 10 Bergepanzer 2 van 250 Leopard 2A4/A5-höz.
Ez egy nettó marhaság. A Bergepanzer 2 egy Leopard 1 alapú műszaki mentő jármű. Bár a BW is alkalmazza Leopard 2-esek vontatására is a Bergepanzer 2-t, de alapvetően ez a Marder és PUMA alapú lövész zászlóaljak mellé rendelt műszaki mentő.
Nem mellesleg a mi 12 Leo 2A4-esünkhoz egy KMW matricás Bergepanzer 2 van kölcsönben
Ezeket, a koruk, és teljesítményűk miatt Büffelekre, és Wisent 2-kre cserélik a németek. A Bergepanzereket meg folyamatosan vonják ki. Attól, hogy 17db-ot adtak át, az csak annyit jelent, hogy az ukránok saját típusaival szarul állnak, illetve, hogy ezek a járművek alkalmasak az összes többi kapott (legyen az T-72 származék, vagy lövészpáncélos) lánctalpas műszaki mentésére is. Azokhoz persze nem feltétlenül adtak műszaki mentőt is az donorok. Szóval az átadott Bergepanzerek mennyiségéből csak igen laza következtetést érdemes levonni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 145
83 726
113

:)

Emlékeztek a megadásos videóra? Azalatt írták az ukrik az ukrán egyenruhás dolgot. A videó folytatásában kiderült szó nincs erről.

Úgyhogy itt az S-300al földi célpontot történet folytatása. ;)

Amióta a földbe döngölték a Wagneresek az ukránokat megy a kicsinyítése zenészeknek.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113

:)

Emlékeztek a megadásos videóra? Azalatt írták az ukrik az ukrán egyenruhás dolgot. A videó folytatásában kiderült szó nincs erről.

Úgyhogy itt az S-300al földi célpontot történet folytatása. ;)

Amióta a földbe döngölték a Wagneresek az ukránokat megy a kicsinyítése zenészeknek.
És még ha így is lenne, akkor se lenne semmi. Már rég lekerült a kesztyű, remélem ott is marad.

Ritka pillanat: gépágyúzó Mi-28
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 785
77 894
113
Ukrán T-72 csőrlőzik ki a malajból.Mi fog itt várni a 60 tonnás leopárdra,és társaira!
A talajnyomás a lényeg nem a tömeg.
Persze, ha 300 tonna lenne, akkor már nem számít a talajnyomás. A nyugati tankok talajnyomása lényegesen nem tér el az orosz típusoktól főleg nem.most, hogy elkezdtek hízni az orosz tankok is a rengeteg pótpáncéltól amit rájuk pakoltak.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 911
12 512
113

Szintiszta hazugsag? Valoszinuleg, de mint beka a nokedlit...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az utolsó ukránig
Minden 20 és 55 év közötti férfiakat soroznak be Ukrajnában - családi állapotra, foglalkozásra, fizikai vagy mentális egészségi állapotra vagy bármilyen más szempontra való tekintet nélkül.
A listákat minden munkáltatónak, szervezetnek vagy intézménynek el kell készítenie (a dokumentum kifejezetten a kijevi régióra vonatkozik).


Az orosz gazdaság nő, az amcsi kopik
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 049
54 180
113
A britek lesznek az elsok akik hivatalosan katonakat kuldenek harcolni Ukrajnaba?



Akkor a kedves képviselő úr kezdjen el alakizni,és pár hét alapképzés után mehet is a frontra,ott majd a zenészek eljátszák neki a brandenburgi koncertet.
Ha meg mint állam akarja játszani Paulust, akkor nem lesz rá érvényes a 5. cikkely,és előfordulhat,hogy, mintegy feltartott mutató ujjként,némi Orosz stratégiai rakéta érkezik nem hivatalos látogatásra a Dawning utcába,a kis buták buksijára.
Vadbarom.


Kilőtt ukrán T-64BV

Orosz aknavetők dolgoznak egy hohol harckocsin

Konkrétan telibeverték a 8 négyzetméteres tankot,miért nem így járnak el a lövészárkoknál is?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 237
61 636
113
Azon tűnődöm, hogyha a NATO belép az oroszok ellen a háborúba, akkor kinek milyen feladat jut.
A lengyelek, baltiak az tiszta sor, mehetnek homlokegyenest neki az orosznak.
De nekünk előbb muszáj a csapatainkkal Kárpátalján masírozni, nem tudom, hogy ez-e az, amire Kiev annyira vágyik?
Hát igen, ez van akkor, amikor egy országot arra kényszerítenek, hogy önmagával legyen határos, majd felszólítják, hogy segítse meg a szomszédját.
A csehszlovákok is "örültek" nekünk 68-ban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvereket küldeni Ukrajnába​

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia Tannerrel folytatott megbeszélése után hétfőn Budapesten.

Oroszország és Irán egyesítette bankrendszerét - Reuters​

A jelentések szerint az iráni bankoknak már nem kell SWIFT-et használniuk az orosz bankokkal folytatott bankközi kommunikációhoz és átutaláshoz.
Mohsen Karimi, az Iráni Központi Bank alelnöke elmondta, hogy mintegy 700 orosz és 106 nem orosz bank csatlakozik 13 különböző országból a rendszerhez. A Központi Bankban az oroszok még nem kommentálták ezt az információt.
Iránt 2018-ban elzárták a SWIFT pénzügyi üzenetküldő szolgáltatástól, és 2022. február 24-e után hasonló korlátozásokat vezettek be néhány orosz bankra.
Источник: https://rusvesna.su/news/1675100014

Oroszország idegenek segítségével megkerüli az ipari méretű szankciókat – a The Economist​

...
Az orosz olaj nagy része „szürke” hálózatokon halad át, amelyek nem ismerik el az árplafont, „de nem illegálisak, mert nem nyugati logisztikát használnak”.
Az „árnyékhálózat” három pilléren nyugszik: a kereskedők új felállásán, a saját hatalmas és növekvő tankerflottán.
Így a háború kezdete óta több mint 30 orosz kereskedelmi vállalat nyílt meg Dubaiban, egy részük új néven.
„Amikor a nyugati kereskedők távoztak, voltak újonnan érkezők, akik Indiába, Srí Lankára, Törökországba és más országokba kezdtek el árulni. A legtöbbjük soha nem kereskedett olajjal. A bennfentesek azt gyanítják, hogy többségük orosz állami vállalatok frontja” – mondják a kiadvány szakértői.
Oroszország immár 360 páros hajót használhat, ami a világ nyersolajszállító tartályhajóinak 16%-ának felel meg.
Ha az összes nyugati hajó megtagadná az orosz olajjal való együttműködést, akkor egy ilyen flotta elegendő lenne ahhoz, hogy a jelenlegi szinten olajat exportáljon az Orosz Föderációból – írja az újság.
Источник: https://rusvesna.su/news/1675087035

Tragikus felvételek: orosz hősök utolsó csatája amerikai zsoldosok ellen (+ FOTÓ, VIDEÓ)​

Az Ukrán Fegyveres Erők Harkiv fronton 2022. szeptemberi offenzívája során egy ellenséges drón kamerája rögzítette BMP-2M-ünk halálát, amelyet ukrán fegyveresek és amerikai zsoldosok lesből lecsaptak és lelőttek a falu egyik kereszteződésében. a Petropavlovka.
Ezek a felvételek egy gyalogsági harcjármű legénységét mutatják be az új Berezhok harci modullal és utolsó hősies csatáját az ellenség által körülvéve.
Most ebből a BMP-ből megtudtuk az összes harcos sorsát. Az amerikai zsoldos új felvételeket tett közzé a csata folytatásáról, és leírta, mi történik.
A BMP harcosaink végül felvették a védelmet, amit a zsoldosok sikertelenül elkezdtek rohamozni. Az amerikaiak veszteségeket szenvedtek és felajánlották, hogy tárgyalnak, amikor az egyik katonánk kijött, az amerikai tüzet nyitott és megölte.
Ezt követően a fegyveresek újra megkezdték a támadást. A BMP legénysége életét vesztette, a zsoldosok közül ketten meghaltak.
Az előzetes adatok szerint harcosunk gyilkosának neve Joshua Lopez (az alábbi képen ő látható).
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 904
5 211
113
A talajnyomás a lényeg nem a tömeg.
Persze, ha 300 tonna lenne, akkor már nem számít a talajnyomás. A nyugati tankok talajnyomása lényegesen nem tér el az orosz típusoktól főleg nem.most, hogy elkezdtek hízni az orosz tankok is a rengeteg pótpáncéltól amit rájuk pakoltak.
Challenger 2 ezen a téren hátrányban lessz.Viszont a Leo2 A4 "csak"55 tonna körül van talajnyomása hasonló mint a 72-esé és sokkal jobb a teljesítmény/tömeg aránya.Lassan közeledő "raszputyica" idején amúgy sincs értelme nagyobb gépesített erőkkel megindulni egyik félnek se.