[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Zelike selyemzsinórja?
Novabahmutinka
Artyi
Dacha
Orosz erők
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Látom jól megy az angol. Persze egy magadfajtától mit is várhatna az ember :D
Jutse Kyagsul oktatók voltak, Dzsang bácsi (ezredes) és Lee százados. Volt szerencsém egy cserekapcsolat révén néhány edzésükön részt venni. Azóta mindig mosolygok, amikor a KNDK harcosokat becsmérli valaki. Lee-ről annyit, hogy kétféle módon lehetett jellemezni: tömeggyilkos vagy nemzeti hős... Sok nagyszájú MN-est láttam nagyon kisfiúnak lenni (és persze én sem voltam kivétel...) Furkó ezredes (azt hiszem akkor még alezredes?) hozta őket.
De ez már nagyon régen volt, még a háború előtt... :(
Az 1. vagy a 2. Vh előtt volt az Mackópapa? :))) A viccet félretéve anno elég sok közelharcoktató volt az MN állományában aki Koreában tanulta a mesterséget. Még nálunk a fehérvári katkó nyári táborában is megfordult olyan a Kálmán bácsival vendégzenészként, pedig nálunk még a gimiben is Gumitarzan volt a tesitanár :)
Schmidtre aligha érdemes időt fecsérelni. Én se tettem :D De azt láttam, hogy az usa cikkről szól, hogy az amcsik robbantottak. Az az érdekes, hogy - az írás szerint - az amerikaiak attól féltek, hogy az európaiak túlságosan hozzászoknak az olcsó orosz energiaforráshoz és ez függőséget, kiszolgáltatottságot okoz Oo-tól. És hogy Oo tele lesz pénzzel, amit fegyverekre költhet.

Pontosan az történt, amitől féltek az amerikaiak. A lehető legrosszabb forgatókönyv következett be.

Európa újfent nem volt képes okosan dönteni és lám egy háború ki is tört emiatt.
Oh még az aranyerem is vérezni kezdett a meghatottságtól, hogy a jenkik ilyen önzetlenek. Szóval a háború nem is azért tört ki mert ők a hoholokkal azt kiprovokáltatták, hanem azért mert a ruszkiknak túl sok pénzük volt fegyverre... hubazzzeg ezt meg is írom a Robinak.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 414
4 453
113

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 128
113
Az 1. vagy a 2. Vh előtt volt az Mackópapa? :)))
Én csak egy háborúban vettem részt. Te mennyiben, hogy ilyen b.tor vagy? :D (Na jó, ez csak poén volt. Azért gondoltam rájuk, mert a KNDK-ból a nyolcvanas évek végén már csak ők voltak itt, legalábbis azt hiszem. (Ők mondták, hogy már hazarendelték a cserediákokat is.))
Persze annyiban igazad van, hogy qrvára elszalad az idő és ma már örülök, ha az árokból ki tudok mászni. Bár egyszer azt mondta a dokim, hogy amennyi sérülésem volt (van), azzal retúrjegyem van a pokolba... :D
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Mégsem kapnak 300km-es ATACMS-t, mert "nincs".. :)

MSTA-S munka közbem
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Legalább az agyatokat használnátok…
A mobilizáltak minimum 300000-en vannak. Decembertől vannak jelen a hadszíntéren. Annak a fele 150000. Ezek szerint az oroszok 2,5 hónap alatt vesztettek 150000 katonát (KIA)? Ez azt jelentené, hogy csak ezen időszak alatt az összveszteségük 600000 lett volna… ezt gondold már át mégegyszer!

Vagy csak olvasd el a full kamu twitterhírben (bár nem linkelt, de) hivatkozott hírt:

Ha nem menne az olvasás, a mediazona és a BBC szerint február 12-ig összesen 14093 orosz katona halt meg, a háború kezdete óta.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 015
54 010
113



Inkább a 4/5-e.


Az az érdekes, hogy - az írás szerint - az amerikaiak attól féltek, hogy az európaiak túlságosan hozzászoknak az olcsó orosz energiaforráshoz és ez függőséget, kiszolgáltatottságot okoz Oo-tól. És hogy Oo tele lesz pénzzel, amit fegyverekre költhet.

Pontosan az történt, amitől féltek az amerikaiak. A lehető legrosszabb forgatókönyv következett be.

Európa újfent nem volt képes okosan dönteni és lám egy háború ki is tört emiatt.



Gondolom ezek után már csak a fejesek voltak fejesek :)




Biztpol szakértőnek kellene állnod,seperc alatt hazavágnád őket !

:D
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
ATGM csapás egy ukrán harckocsin
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
749
7 531
93
ATGM csapás egy ukrán harckocsin
Kb ez vár a nyugati hk-ra is. Megjelennek, aztán már indul is az atgm rájuk. Főleg hogy orosz viszonylatban nagy pénzt adnak egy kilőtt nyugati tankért.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113

Egy kárpátaljai magyar katona beszámolója a lövészárokból​

Ez a faxi alkalmi magyar csak, diszmagyarja az ukran seregnek.
Leeshetne vegre mindenkinek hogy a sok libsi media nem veletlen riportozik vele minden heten 3x.
Korabban irtam rola hogy egyik ismerosuk megosztotta a csaladjukrol hogy eddig is inkabb ukrannak ereztek magukat mint magyarnak. Ugy is eltek a hetkoznapokon mielott a Sandor harcosonlinetanar szuperhosse valtozott.
Svabi meg hogy lehet meg kepernyon istenem... vallalhatatlan a pali.

Nocsak, ennyire rossz az Usa vasutak allapota? Sokat tanulhatnanak Kinatol...

M113-at hagytak ott az ukranok. Lassan annyi lesz belole orosz kezen hogy valamelyik barati orszagban felszerelhetnek beloluk egy dandart.

Nah, valami csak lesz vegre, 30 alatt most eloszor futottak ki atomfegyverekkel az orosz tengok eszakon.

ATACMS nem megy egyenlore Ukrajnaba.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 781
113

Kanada felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Fehéroroszország területét​

Kanada azt javasolja állampolgárainak, hogy azonnal hagyják el Fehéroroszország területét – olvasható a kanadai külügyminisztérium honlapján.
„A lengyelországi Kanadai nagykövetség lehetőségei a fehéroroszországi konzuli szolgáltatások nyújtására nagyon korlátozottak” – áll az üzenetben.
Kanada állampolgárainak azt tanácsolják, hogy kereskedelmi szállítással hagyják el Fehéroroszországot.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676317109

Furkó ezredes (azt hiszem akkor még alezredes?) hozta őket.
De ez már nagyon régen volt, még a háború előtt... :(

Szegény Furkó Kálmán néhány éve meghalt. Az 1. felesége kolléganőm volt.
Schmidtre aligha érdemes időt fecsérelni. Én se tettem :D
Kicsit igazítottam a mondandódon: Betára aligha érdemes időt fecsérelni." A kommentjeid alapján huszad annyi tudás és ész szorult beléd, mint Schmidt Máriába. Ráadásul úgy véleményt mondani, hogy el sem olvasom, tipikus nagyképűség.

Legutóbbi előzetes: Jelentések szerint a Wagner PMC elzárta az Ukrán Fegyveres Erők útját Paraszkovjevkából Szlavjanszkba
Egy kis színes:


Biden és a vörös szőnyeg:
A lengyel Wpost így látja az amerikai elnök hivatalos lengyelországi látogatását február 20-án.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 697
113
Be fogják fejezni, amint elérték a céljaikat. Az usa elkalkulálta magát egy csöppet, hamarabb jött az orosz támadás a vártnál. Tehát az usa nem irányít, hanem reagál, fut az események után. Meg kell ragadnia egy "kedvező pillanatot" amikor arcvesztés nélkül leállítja az ukránokat és mint békecsináló tudja eladni magát a világnak. Szurkolok nekik, hogy mihamarabb találják meg ezt a pillanatot.

Az első mondat a lényeg, és innen közelítve talán megfoghatóbb, miért olyan érthetetlen a háború.
Ez a háború így is úgy is kitört volna, elkerülhetetlen volt, látva ahogy Ukrajnát átépítették - ha nem az orosz támad, olyan 2024-2025 magasságában az átfegyverzett ukrán ment volna be a Krímbe és a Donyeck/Luhanszk részbe és irtott volna ki mindenkit. Onnan pedig valami random ürüggyel mentek volna tovább, mert ez volt a dolguk, erre építették át az egész országot. Egy atomhatlmat megtámadni képes proxy, ami az elég károkozás után ha atomot kap se izgatja a nyugati vezetést, mert egy szláv nép. Pontosan ugyan az a zseniális ötlet, ami a tajvaniakra vár az amerikai stratégában. Kínaiakat ölni küldhető kínaiak. A lényeg, az ellenséges nép egymást ölve fogy. Az ukrán már folyamatban van, a tajvani még pár év haladékon élhet.

Az orosz meg ezt levágta és bement felkészületlenül, így az ukránokat már hiába szerelik át, egyszerűen elfogy a nép meg az infrastruktúra. és ezzel az orosz meg is nyerte az egész háborút. Onnan, hogy előbb csapott le, mint az ellenség felkészült volna - amolyan 1967-es Izraeli gondolat alapján. A helyzet ugyan az - látták ellenük fegyvereznek fel egy szomszédot, így megszakították a folyamatot.

Az idő innentől kvázi lényegtelen, ahogy a frontok helyzete is. Eltaposni egy lökésből nem tudják az ukránt, mert mögöttük a NATO, hát lassú gyilkolászás megy, elsődlegesen a saját erőket védve, lassan átállítva a gazdaságot háborúra, az ideális mértékben leszakadnak a nyugati szállítási láncokról, miközben kiépítenek egy saját gazdasági szövetséget, egyben az ukrán államot folyamatosan rombolják, hogy soha ne lehessen bázisa egy ellenük felálló hatalomnak.
Csak így nyerhetnek, és az idő egyelőre igazolja őket. A proxy emberanyaga fogy, a haderő lényegi része is, a légvédelem lassan elfogy (egy atom táp HH végi USAF+szövetségesek 3 hónapig takarították az iraki légvédelmet - a sokkal gyengébb RuAF-nak úgy látszik egy év kellett). A lényeg, hogy a proxy nem képes feladatát végrehajtani, és lassan olyan állapotba kerül, hogy arra soha nem is lesz képes - mert az ország lassan teljesen kikerül a civilizációs listából.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 148
113
Az első mondat a lényeg, és innen közelítve talán megfoghatóbb, miért olyan érthetetlen a háború.
Ez a háború így is úgy is kitört volna, elkerülhetetlen volt, látva ahogy Ukrajnát átépítették - ha nem az orosz támad, olyan 2024-2025 magasságában az átfegyverzett ukrán ment volna be a Krímbe és a Donyeck/Luhanszk részbe és irtott volna ki mindenkit. Onnan pedig valami random ürüggyel mentek volna tovább, mert ez volt a dolguk, erre építették át az egész országot. Egy atomhatlmat megtámadni képes proxy, ami az elég károkozás után ha atomot kap se izgatja a nyugati vezetést, mert egy szláv nép. Pontosan ugyan az a zseniális ötlet, ami a tajvaniakra vár az amerikai stratégában. Kínaiakat ölni küldhető kínaiak. A lényeg, az ellenséges nép egymást ölve fogy. Az ukrán már folyamatban van, a tajvani még pár év haladékon élhet.

Az orosz meg ezt levágta és bement felkészületlenül, így az ukránokat már hiába szerelik át, egyszerűen elfogy a nép meg az infrastruktúra. és ezzel az orosz meg is nyerte az egész háborút. Onnan, hogy előbb csapott le, mint az ellenség felkészült volna - amolyan 1967-es Izraeli gondolat alapján. A helyzet ugyan az - látták ellenük fegyvereznek fel egy szomszédot, így megszakították a folyamatot.

Az idő innentől kvázi lényegtelen, ahogy a frontok helyzete is. Eltaposni egy lökésből nem tudják az ukránt, mert mögöttük a NATO, hát lassú gyilkolászás megy, elsődlegesen a saját erőket védve, lassan átállítva a gazdaságot háborúra, az ideális mértékben leszakadnak a nyugati szállítási láncokról, miközben kiépítenek egy saját gazdasági szövetséget, egyben az ukrán államot folyamatosan rombolják, hogy soha ne lehessen bázisa egy ellenük felálló hatalomnak.
Csak így nyerhetnek, és az idő egyelőre igazolja őket. A proxy emberanyaga fogy, a haderő lényegi része is, a légvédelem lassan elfogy (egy atom táp HH végi USAF+szövetségesek 3 hónapig takarították az iraki légvédelmet - a sokkal gyengébb RuAF-nak úgy látszik egy év kellett). A lényeg, hogy a proxy nem képes feladatát végrehajtani, és lassan olyan állapotba kerül, hogy arra soha nem is lesz képes - mert az ország lassan teljesen kikerül a civilizációs listából.
Mármint az a nyugat készült erre megfontoltan és előre felkészülve akik jelenleg évi ötven tankot tudnak legyártani? Ahol a második legerősebb országnak van 300 tankja és legmodernebb eszközei maguktól szétesnek a mezőn? (Puma) akik kétségbe esve próbálnak lőszert gyártani metr nincsen nekik? Onnan látszik hogy ez nem igaz, hogy ha azt feltételezzük hogy ez tudatos volt előbb készlet halmoznak fel és újra felpörgették volna a fegyvergyártást. Nem tették, mert el sem tudták képzelni hogy még lehet háború. (igen, mert a "nyugat" enyhén naiv debil lett az utóbbi pár évtizedben, ahol a fegyverkezésnél fontosabb kérdés hogy lehet-e fiú kutyát lány macskának öltöztetni)
Most fog felpörögni a fegyvergyártás, reméljük nem olyan módon mint ahogy minden megy az EU-ban. Későn, az ukránok szempontjából.
Ukrajna meg -és itt igaza van az általam nem kedvelt Orbán Viktornak- egy szétlőtt, reménytelen romhalmaz marad ahol nem lesz semmilyen nehézipar és a 40 millió helyett 20 millió lakos van, egy rész meg orosz lesz innen. A háború csak azt befolyásolhatja hogy mekkora része.
 

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
271
320
63
A "Vuledarból tanulni kell" meg
És ez az oroszok elit alakulata. Ennél csak rosszabb harcértékkel rendelkezhetnek azok akikkel a veszteségeket pótolni próbálják.


Egy ilyen szituációban mindegy, hogy milyen az alakulat. Ha a felvonulási útvonaladat körbeszórják aknával, akkor így jártál.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Mármint az a nyugat készült erre megfontoltan és előre felkészülve akik jelenleg évi ötven tankot tudnak legyártani?
Ne keverd a lelkes és eszközként használt vazallust a gazdájukkal.
Hozzánk képest mind a kettő nyugatra van, csak utóbbi az óceán túlpartján.
Ők készültek erre, ők készítették ukrajnát erre a szerepre. Az ő érdekük az is, hogy Európa soha ne legyen egységes és ne lépjen még gazdasági szövetségbe se az oroszokkal.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113